Nekem valahogy sehogy sem akar ez az oldal lejönni.(mint ahogyan a tár és az extra sem) Megtenné vki, hogy ideteszi ezt a lámpát? Ha lenne olyan szíves. Nagyon érdekelne hogy néz ki.
:-)
6 láb 8.125 inch magas, az kb 6x30+8.125x2.54 centi=pont 2 méter.
A szélességre és mélységre különbözö méreteket írtak, de szerintem csak elírás. Valószínüleg mindkettö 40 centi.
A súlya kb 22 kiló.
Másutt utánanézve, a tervez?je (Frank LLoyd Wright) 1867-1959 között élt, híres építész volt. Viszont a lap tetején az van, hogy ezek reprodukciók, nem régi lámpák.
Engem is elkapott a barkácsolás , és lenne pár kérdésem.
Honnan tudok keményfa ( cseresznye , tölgy )lapot / lécet kapni ami kb 1.5-2 cm vastag?
Vagy van-e olyan cég bp-en aki tervrajz alapján legyárt tömörfából egy elég kacifántos lámpát.
Ezt szeretném megcsinálni/ megcsináltatni :
http://www.strictlymission.com/FLLW.html Taliesin 2 Floor Lamp
Szükségem volt egy komoly stilusú könyvesszekrényre.Vagy nem kapható,vagy kva drága,vagy tákolt.Megterveztem,majd maradt a kérdés:miből?Bútorlap?Nem a stilusom,Majd 19mm-es rétegelt lemeznél maradtam.5 polc lesz benne,már kivágattam.Extrák:aljára,tetejére "forditott"képkeret asztalostól,hajszál méretre vágva,polcok elejére disszegély,a jobb,bal függ részre 50mm széles léc,asztalos 3 bemarást eszközölt mindkettőre,gesztenye lazur.Eredmény:komoly,legalább 150E-nek tűnő szekrény 23E-ből.
mondjátok csak honnan tudnék fenyő v. tölgy tönkhöz jutni?
(mielőtt tönkre megyek)
én Bp 17 ker-i vagyok.
szép nagy tönk érdekelne kb 60*70 cm es...
(dobot szeretnék belőle faragni...)
Köszi a felajánlást, de épp az a bajom, hogy többfélét kéne látnom a lentebb leírt két dologból, hogy eldöntsem, milyet vegyek. Szegeden is van mind3 barkácsáruház, nem tudom, hogy mennyire térhet el a választék.
Hátőőő, obi, baumax, praktiker, ha generálcuccok kellenek. Ha speckó dolog akkor annak speciálisan kérdezz utánna. Szerintem főleg eldugott szakboltok amikről csak a beavatottak tudnak :-) Esetleg ha konkrét igényed van akkor pontosabb címmel tudok szolgálni, tán ha időm engedi megveszem becsomagolom elküldöm postán utánvéttel.
Tavasz felé egyszer felmegyek Pestre beszerzési körútra. Hol lenne érdemes körülnéznem? Keresek lyukas falitáblát szerszámtartó bizgenty?kkel. Láttam továbbá az itteni OBI-ban egy univerzális gépasztalt, amire dekopírt, körf?részt és fels?marót is fel lehet tenni hanyatt, de már elvitték.
Szóval, melyikek a legnagyobb és legjobb barkácsáruházak Pesten?
>Nincs terheletlen állapot, mert a saját súlya is teher. :-)
Igaz, legalábbis mifelénk.
>A hajlítószilárdságot két tankönyvben is említik, mint a legfontosabb terhelési mutatót.
Akkor ez már valami komplex mutató, ami a húzó- és nyomószilárdság függvénye, de végülis definiálható, és mérésekkel is meghatározható.
>hogyan döntsem el, hogy egy 100 kilós emberre méretezett szék keresztléceit milyen vastag lécböl készítsem?
Én az adott esetben kb. 2*5cm-es lécet használnék, de az fontos, hogy a szálirányban ne legyen nagy eltérés a hosszanti irányhoz képest, és ne legyen benne görcs, ághely, egyéb anomália.
Lehet tudományosan számolni, de a természetes anyagokban akkora anomáliák rejlenek, hogy terhelési próba nélkül nem szabad elhinni semmit sem.
Nincs terheletlen állapot, mert a saját súlya is teher. :-) A hajlítószilárdságot két tankönyvben is említik, mint a legfontosabb terhelési mutatót.
Van valami javaslatod, hogy hogyan döntsem el, hogy egy 100 kilós emberre méretezett szék keresztléceit milyen vastag lécböl készítsem? Vagy használjak mindenre 10x10 centis gerendát oszt jóvan? :-)
Olyan sincs, hogy hajlítószilárdság. Van húzó-, nyomó- és nyírószilárdság. Hajlító igénybevétel esetén van egy húzott és egy nyomott zóna, a húzott zónában a húzószilárdság, a nyomott zónában a nyomószilárdság a mérvadó.
Jó kérdés. Fogalmam sincs. Húzó- és nyomószilárdságnál még csak érteném, de hajlítószilárdságnál nem sok értelme lenne a végét nyomni. Bár az a felvetésed mellett szól, hogy az értékek mindhárom esetben hasonlóak, és úgy érzem, a hajlítószilárdságnak jóval kisebbnek kéne lenni a másik kettönél, ha a két végén alátámasztott fára ülö 420 kilós embert jelentené. :-)
> mely esetben, milyen méreteknél terhelhető 71N-nal a fa
Nem erre való a képlet, amit írtam? Az végül is ezt a szilárdsági mutatót alkalmazza.
A korábbi számítás ezek szerint azt jelentené, hogy egy 1 méter hosszú, a két végén alátámasztott 4x4 centis fenyö léc 413 kilót bír el meghajlás nélkül. Vajon reális ez?
Ezt a táblázatot nem nagyon értem, de a fizika órákon jelen voltam. Néhány tény:
Egy egy kilogramm tömegű test a földön, átlagos gravitációval számolva kb 10 N erővel nyomja az alátámasztást (9,81N pontosan, ennyi a SÚLYA mert 9,81 kg*m/s2 a grav. gyorsulás).
Ha a fenyőfának a hajlítószilárdsága 71 N/mm2 akkor ez nem tudom mit jelent, meg kéne ezt fogalmazni, hogy mely esetben, milyen méreteknél terhelhető 71N-nal a fa. Szal ettől se lettetek okosabbak de legalább írtam valamit :-))