A kontar hozzaszol:
1. 10x20mm lec, vagy inkapp 15x20
2. en nem vagnam 45fokba, hanem a rovidek a hosszuk koze, kis figyelemmel 6mm koldokcsapot be lehet tenni. ha nem akarsz szorakozni a celzassal, akkor osszerak, leszorit, kivulrol befur, csapot bedug, levag, sikbacsiszol.
3. jo ragaszto, preciz illesztes. a csap akar lehet 3mm hurkapalca is, a szerepe hogy a ragasztasnal amikor szoritozod ne csusszanak szet a dolgok.
4. csiszolas
5. csiszolas
6. lakk, csiszolas, lakk
Nekem is lenne gondom. Szeretnék csinálni egy tálcát. Kb 35x50 centis, 1 centi vastag léckeretben 5 mm-es rétegelt lemez. Azt nem tudom eldönteni, hogy a rétegelt lemezt hogyan erősítsem a keretbe.
- alulról ráragasztva: elbír a ragasztás 5-6 kilót?
- a keret közé ragasztva: a kérdés ugyanaz
- vagy érdemes a biztonság kedvéért horonyba tenni. Ha igen, akkor megint csak ott a kérdés, hogy nem javasolt beragasztani, de mi van, ha a rétegelt lemez összemegy annyira, hogy terheléskor kiugrik a horonyból?
Milyen technikát javasolnátok? (Vagy ezek közül, vagy bármi más ötletet szívesen fogadok.)
Nem tudom, hogy milyen erőt kell egy ilyen keretnek kibírnia, de a minimum az lenne, hogy 45 fokban illeszd össze. Mivel van gérvágód, ez nem is olyan nagy gond. Aztán faragasztó és erős összepréselés sarokszorítóval.
Azt nem tudom, hogy ilyen pici tiplit lehet-e kapni, de pl. keményfa fogpiszkálókból lehetne kis csapokat csinálni. Ha a 45 fokba vágott lécvégbe óvatosan befúrsz kettőt, szerintem elég erős lesz.
Egy apróságban vagyok most tanácstalan: 10*10 mm-es lécekből kell csinálnom goblein hímző kereteket mindenféle méretekben! Ti hogy csinálnátok meg?
Én eddig túlbonyolítva belülről csavaroztam össze a léceket egy derékszögű vasalattal, ami erős lett, csak nem illeszkedett pontosan és sok bohockodás is van vele.
Tudom, a csapolás lenne a megoldás (nekem erre nem állt még rá a kezem), de ha esetleg van más 5letetek, akkor írjatok.
A lényeg, hogy erős legyen a keret!
Alapvetőleg nekem egy asztalimarógépem van, amit függőleges tengelyű asztalimarónak is aposztrofálnak. De használok kézi felsőmarót is.
Márkája Holz-Her. Ők sem gyártanaqk már gépet, őket is lenyelte valaki.. Talán a Bosch?
Mit kell tudni az Einhell olcsó cuccairól?
Most láttam egy szerszámosbolt kirakatában 13 rongyért egy bőröndöt, amiben volt egy beszúrófűrész, egy kézi fúrógép (kicsit ütve is), egy rezgőcsiszoló és egy 115mm-es flex. (Mondjuk nekem ez utóbbi helyett jobban kellene egy gyalu vagy egy horonymaró, de ez van.) Mit gondoltok, használható szerszámok lehetnek ezek? Az ára nem tűnik soknak.
Nagy valószínűségileg:) igazuk van az EDISON-ban.
Én ismerem őket (pesti bolt), és több éves viszonylatban mondhatom, hogy korrektek.
A kínai dolgokkal kapcsolatban:
Én egyetlen szerszámgépet használok ami kínai, és azb az akumlátoros csavarbehajtó. Igaz, hogy évente nekem elfogy, de olyan verhetetlen áron adják, hogy még így is megéri!
Én ipari szinten használom a szerszámokat, és így nekem nagyon nem éri meg akármit vásárolni...
A Bosch sok mindeben tényleg gagyibb mint a konkurenciái...
Alapigazság az, hogy gyak minden ismertebb gépgyártónak vannak sikerdarabjai...
Pl a Bosch-nak a dekopírfűrész (kék), míg a legrosszabb Bosch cucc a szalagcsiszolójuk, gyak semmire sem jó, egyszinten van a kínai kacatokkal.
Egy kínai elrettentő példa:
Egyik kolegám vett egy kínai dekopírfűrészt, mikor ezek a cuccok megjelentek magyarországon. Nem lehetett kihagyni: 3200 Ft volt akkor áfásan.
Naszóval a gép írd és mond 5 fm vágás után úgy szétment, hogy minden mehanikai hajtórésze tönkrement... bevittem egy szervízbe, hátha...
Na, hát nem...
Azt az ajánlatot kaptam, hogy vigyem vissza a gyáriu szervizébe (végülis bolti áru).
Kiszámoltuk, hogy a szervizútja 2X pont annyi lenne mint a gép volt magában... szal most itt rohad vaélahol a műhelyben...
Egyébként a Skil is Bosch ma már...
kb 2 éve megvette a Bosch, és minden jóravaló Skil cuccot kiradírozott a repertoárból...
Nagyon odafigyelnek a kedves multik, hogy egy gép mikorra menjen tönkre... amelyik túl sokat bír ki azt szépen kivonják a termékpalettából:((
Most találtalak meg titeket, és gondolom elkélne egy kis asztalos segítség!:)
Nem biztos, hogy jól olvastam, de megpróbálok erre a keretben lévő betétlemez dologhoz hozzászólni.
Szal.: az asztalosok ha csinálnak egy keretet akkor sosem ragasztják be a betét(fiullun v, fülung) lemezt, ugyanis ha fixen körberagasztva kerül a keretbe akkor nagy esély van rá, hogy az egész elvetemedik. Ez hatványozottan igaz, ha bizonyos méret fölé kerül a keret mérete!
Az asztalosok is be szokták rögzíteni, de csak kivételes esetekben, de akkor is csak potszerűen.
Sokáig válogattam én is marót, aztán maradtam a DeWaltnál. Kár hogy nálunk csak 8 milis bitre árulják, egy másik kontinensen 12,7 milis a legnagyobb befogó hozzá. Nagyon jó a beépített elszívója, precíz, stabil fordszámú eszköz, még a bőségben szenvedő usában is első helyen van évek óta.
Olcsóbban szerintem bármi megteszi, Ferm, B&D is kapható középkategóriás teljesítményre.
Egyébként szerintem 3 maró volna praktikus, egy a kis munkákra (szélezés, gravírozás), egy közép a munkák nagy részére (csapozás, miegyéb) egy pedig asztalba, 12 milis szerszámmal már mindent meg lehet csinálni, de kézben kemény játék 1800 Watt. Az asztalom készül, asszem a 625öt veszem meg bele, szintén etalon.
Az Edisonnál egész jó leértékelés van egyébként, 49+áfáért a 621 nagyon jó vétel.
Érdekes, hogy EUban fix marók nem léteznek, pedig sokat kerestem asztalba.
Elkocogtam ma az Edisonba kicsit körbekérdezni a Bosch felsőmarót. Majdnem kidobtak. :-) Hogy mit akarok én azzal a kínai sz@rral, csak Pesten lehet javítani, legalább másfél hét, és higgyem el, hogy többet lesz szervizben mint nálam. Drága, csak 600W-os, stb, stb.
Magamhoz térve, feltettem a kérdést, mit ajánl? Makita, aztán valami OFE nevű svájci cuccot mutatott. Érdekes, hogy az általam a gagyi kategóriába sorolt Skilt is jobb minőségűnek mondta a Boschnál. Sőt még valami ismeretlen nevű bolgár marót is.
Úgyhogy most visszavonulok és feldolgozom élményeimet. :-)
Ez már passz.Egy asztalosipari kiállításon beszéltem egy csókával, vagy 8 éve.Akkor mondta.Szvsz ha sokat akarsz festeni, vagy fontos a szép küllem akkor használd ezeket, és telefonálj rájuk.Multkor mikor odamentünk, nagyon készségesen segítettek.Azért jók ezek, mert nem döglesz bele a szagba.
Nem nem nem!
Éppenhogy fordítva!
A vezetőt fúrd át egy tizeddel nagyobbal, és akkor a rendes méretű fúró nem szorul benne.
Ha a tipli nagyon szorul a fában, akkor két tized a vasnak, és egy tizeddel nagyobb a fának.
Lehet festeni, de a tikkurilának direkte van ehhez való komplett vizesbázisú rendszere, amit a konyhások is használnak a festett ajtókhoz.
www.tikkurila.hu
Fénykép jövő héten, mert előbb nem érek rá.
Melegedés ellen miért nem fúrod meg a lukat egy tizeddel nagyobb fúróval?Nem szabad annak annyira szorosnak lennie.
Egyébként lehet hűteni, csak túl nagy hőmérséklet különbségnél ne, mert akkor tönkremegy.
Kenőanyagot nem tanácsos használni, mert később zavarja a ragasztást.
Érdekel, hogy milyen csapozósablont használsz, mert ez tényleg nem tökéletes. Bár már kezdem megszokni, ma kifúrtam vele vagy 30 lyukat és egyet se rontottam el. Az még mindig igaz, hogy van kb. 1 fokos eltérés, ami ahhoz elég, hogy megnehezítse a dolgomat a ragasztáskor a merőlegesbe állításnál. A másik, hogy nagy a fúrószár súrlódása a fém vezetőgyűrűben és három lyuk után tűzforró lesz mindkettő.
Tényleg, szabad a fúrószárat vízzel hűteni? Most még nem mertem, inkább vártam egy kicsit.
Igen, az én variációm is valami ilyen, csak ha lehetne aluból, annak jobban örülnék, mert sokkal könnyebb súlyban, és nem rozsdásodik.Én ui. sokat mozgatom az asztalt, és sokat van kint is, mert bent nem férek el a sokméteres anyagokkal.
Egyelőre nem tudok alut hegeszteni, mert nem tudtam elfogadható áron argonmix palackot szerezni ami kell az aluhoz.Meg persze be kéne ruházni alu hegeszanyagba is.Ez együtt kábé 60 ezer, szal még gyüjteni kell rá.
DE ha meglesz!akkor lehet, hogy belehúzok!
Amit leírtál finomállítást ékkel, nem tetszik.Jobban szeretném csavarral, ék nélkül, az ék szvsz hamar kopna.
Egyébként én kértem az incrától katalógust, és sokféle klassz párhuzamvezetőjük van, a delux verzió mindent tud.Három skála szerint lehet oda-vissza mindenféle beállítást varázsolni, alig értettem meg, mi minek van benne, olyan bonyi.
Finomállítás is teljesen tuti benne.
Ha nem (csak) a masszivsag es pontossag vonz az incra-ban, hanem a millimeterre allithatosag is, akkor szerintem a fentin kellene meg valami finomallito cuccot fejleszteni. En nagyon szeretnek egy olyant, mint az, de nincs lehetosegem hegeszteni, meg azt sem tudom hol kell nem 6m zartszelvenyt venni, es esztergalyost sem sikerult talalnom, amikor kellett volna.
Gondolkoztam, hogy a mar mas altal emlitett alu profilbol is lehetne hasonlot csinalni.
A finomallitas meg a meglevo massziv vezetolec melle szerelt csavarral allithato vastagsagu akarmi sgitsegevel tortenne. MOndjuk kemenyfabol ket ek, 1:10 oldalarannyal, az egyik alkalmas modon a meglevi parhuzamvezetohoz rogzitve, a masik meg oldhatoan az egyikhez. Ott ugye mar 1cm csusztatas lenne 1mm vastagsag, szoval lehetne tizedmillimeter maniasnak lenni.
GPF:
Mit nem értesz?
A cuccnak tengelye van, és az kis szögben forog oda-vissza.Maga a tengely egy helyben áll, csak saját maga körül forog.
A rezgőcsiszolóknál a fej tengelye, maga a tengely ír le kis köröket, de nem forog saját maga körül.
Az elsőnél ha ráteszel egy körtárcsát, akkor az vágni fog, mint egy körfűrész, csak nem forog körbe.
Mivel nem forog körbe, ezért a körtárcsának el lehet hagyni akár a felét, kétharmadát, stb, akár a 9/10-ét is.És akkor jön a kánaán!
Bond!
Hát ez a szerszám elég .... semmi.Nekem aluból, valami kisipari cucc van, lefényképezem, és szvsz házilag le lehet másolni.Az tuti jó csapolásokat csinál, nem is szoktam próbálni.Fúrás, ragasztó, kalapács, kész.
A csapozóval az a baj, hogy nem az a fajta van, amire te gondolsz:
A középre igazítást a két szög biztosítja. A belsejében a fémbetétből három különböző méretű jár hozzá, és van még egy pontozó a készletben. Sajnos ezt nem lehet vízszintesen használni.
Ez az incra cucc az én szívfájdalmam is már évek óta.
Le kéne gyárta(t)nunk itthon saját célra egy pár darabot, mert egyébként nem lesz belőle semmi.
Még csak hasonlóról sem hallottak
A ferm maróhoz van párhuzamvezető, másológyűrűt nem adnak semmihez, de a fészek itt is megvan, aztán egy esztergályossal csináltathatsz egyet a kedvenc ujjmaródhoz.Tartozék még a 6-8 mm patron.
Más nem is kell.Néha egy készlet említett minőségű maróval adják, néha anélkül.
A csapozást pedig jó lenne ha a sablonnal tennéd, mert pontosabban fogja meg a luk helyét.
Egy trükk: a lapot elfekteted, asztal szélénél bentebb rakod 5 centivel, fentről a fúrószáron egy derékszöget nézel az oldalához, oldalról egy párhuzamot az asztal lapjával, és nyomás.Oszlopossal el fog menni a közepe.
Annál ahol a lapba kell a luk pedig kicsit megfúrod, és utána ott jó lesz az oszlopos...
Próbához csinálj néhány megcsiszolt rudat, és azokat ne építsd be, későbbi projektekhez is azt használd.Addig csiszold, amíg könnyen nem jár ki-be a lukban.
Üdv asztalosok,
az asztali fűrészhez szólnék hozzá. Sokáig nézegettem én is a DeWaltot, felsőmaróm tőlük van (DW621), de annyira elszállt 'rakon lehet megvenni, hogy vettem inkább egy Einhell TKS 250 UV-t. 1500W, 0-76mm, 250es lap, 50ezer körül lehet kapni a barkácsáruházakban. Teljesen korrektül működik, mondjuk én bútorlapokat és MDFet vágok vele elsősorban. Tömörfára a gyári keményfémlapkás tárcsa megfelelő.
Egy bajom volt vele, amikor megvettem, nem volt síkban a munkalapja, kis ívet húzott a tárcsa, de bemarattam, azóta hajszálpontosan vág. Ez fontos, mert tizedmillimétermániás vagyok. 0ás inzerttel a lamináltat is szépen vágja, semmi pattogzott él, mondjuk ahhoz vettem egy 80 fogas CMT tárcsát is bútorlapra, majd többe volt, mint a gép:-) Szóval barkácskategóriában nekem teljesen bejött, a DW 744-el azonos a konstrukciója, az ára meg verhetetlen a 200e+áfához képest.
Nem tudtok külön megvehető precíziós nagy fűrészvezetőt olcsóért? Az Usában nagyon korrekt darabok vannak, de a szállítás nagyon komoly költség volna, pedig maga a cucc olcsó, ilyesmi: Woodpeckers Incra Miter