Bocsi, hogy ennyire későn reagálok, nem jártam erre régen.
Szóval nem kormoz, mert nem égeted meg a festéket.A meleg felolvasztja, de csak képlékeny lesz.
Lehet, hogy lehetne utána lazúrozni, de az a leszedés után derül ki, mert lehet, hogy ronda az alja.Tele van esetleg glettelve, mert vacak volt a faanyag.Ezt nem lehet előre látni.A glettet meg nem úgy fogja általában a lazúr, mint a fát, és elkezd világítani lazúrozás után.
A fehér laminált bútorlap, ha nem brico izébe mégy még kétezer sincsen.
Felejtsd el a brico izéket, és olyat keress, hogy BÚTORLAP SZABÁSZAT.
Ott mindenféléket tudnak csinálni, és sokkal olcsóbban.
Laminált:a fenti fehér bútorlap, ami forgácsból készül (forgácslap)
MDF (Medium Density Fiberboard) ez fűrészporból készül, műgyantával, látni kell, de mutatnak neked ilyet, ha bemégy egy lapszabászatra
HDF (High Density Fiberboard) ugyanaz, mint előző, de sűrűbb, nehezebb.
Élfólia helyett a műanyagozás jobb, de kicsit drágább, olyan 350-500 között van métere.
És igen, meg tudjátok csinálni.
Kell egy részletes tervet csinálni a szekrényekről, arról kell egy alkatrészlistát írni, hogy milyen méretűre vágjanak.Ezt a vágáslistát elviszed a lapszabászatba, ott levágják és élezik (fólia, vagy műanyag), hazaviszitek, kifurkáljátok ahol kell és összecsavarozzátok.
A pozdorja (=forgácslap= lamináltlap) lapokat KONFIRMÁTORCSAVARRAL kell összefogatni, ugyanott kapsz.
Meg vasalatokat, úgymint fióksín, fogantyúk, tolóajtó sínje, kivetőpántok, sőt, még ezekhez az egyszerűbb szerszámok is kaphatók, fúrók, ilyesmi.
Hát, az 5700 tényleg soknak tűnik. Ráadásul a fehér bútorlap a legolcsóbb. A 2000 reálisnak tűnik.
A laminálás egy technológia, amivel műanyag fóliát visznek fel a bútorlapra. Laminált lap lehet pozdorja és MDF is. (A HDF-et és az ABS-t nem tudom, mi.)
Általában a bútor váza pozdorja, az ajtók, íves, mart felületek szoktak MDF-ből lenni. Ennek sokkal finomabb a szerkezete, szebben megmunkálható.
Meg lehet csinálni házilag, de azért sok szöszmötölés van vele. Fúrógép, jó csavarok, dekopírfűrész, esetleg egy csavarbehajtó nem árt.
Tudni kell a lapok teherbírását mert könnyen meghajlanak. Pl egy 70 centis könyvespolc már hajlik. Kb ez a határ, amit még lehet alátámasztás, erősítés nélkül bútorlapból csinálni.
Ajtók, fiókok elég macerásak. Tudni kell, hogy a pántok sinek hogy működnek, mekkora ráhagyásokat kell számolni.
Brico izék helyett érdemes barkácsboltokat megnézni, főleg a szerelvények, csavarok ötödárban vannak.
Kérdezz, többen csináltunk már ilyet, biztos össze tudjuk szedni a válaszokat.
Bevallom nem sok kozom van a furas/faragashoz, de lenne par kerdesem. Most csinaltattam egy beepitett szekrenyt. A reszletes ajanlatra az volt irva hogy laminalt butorlap - feher 20 nm. 5700Ft/nm aron. nos en utananeztem (persze lehet hogy nem jol) es 2000 Ft/nm-ert talaltam.
A masik problema hogy abszolut nem vagyok tisztaban az olyan fogalmakkal mint laminalt, HDF, MDF stb.
Szeretnek csinaltatni egy szekrenysort (szekreny, polc, konyvespolc) es arra gondoltam nem azzal fogom aki a ruhasszekrenyt csinalta hanem lemerem a mereteket, megtervezem es meretre szabott butorlapokat veszek elfoliazva (jobb lenne ABS-szel, de nem tudom hogy olyat az ilyen brico izekben csinalnak-e). Aztan mivel szerszam az van (meg segitseg akinek azert tobb kezugyessege van mint nekem) szepen osszeraknank a szekrenyeket.
Szerintetek ez lehetseges lenne igy? Tudnatok mondani ilyen laminalt/hdf/mdf-re negyzetmeter arat (ugy kb)? Mert igy megis csak harmadaert ossze lehetne allitani egy szekrenyt, meg legalabb nem unatkozik az ember hetvegen. :-)
Szerintem a várható veszteséget kell nézni. Felsőmaróval 1-2 ujjat lehet veszteni, körfűrésszel kart, szalagfűrésszel fejet. Ennek arányában kell félni tőlük. :-D
Sziasztok! Most találtam erre a fórumra, szuper!
Bútorlapból is lehet csinálni ezt-azt, de a fakalapács nem elég hozzá. Egy sima kétajtós szekrény tényleg kocka hatású. Egy komolyabb konyhabútor beépített eszközökkel és világítással, díszléces ajtókkal azért már elmegy. Ilyet "igazi" fából, hobbyasztalos műhelyben, szerintem szinte lehetetlen csinálni.
És még a gombáról annyit (az a kék izé, ugye), hogy nem annyira jó ellenük a felületi megmunkálás, mert a gombafonalak behatolnak a fába és a spórák pedig összeszennyezik a felületet. És még arra is jó vigyázni, hogy azzal a szerszámmal (kézzel), amivel ilyen fát illettél, jobb nem nyúlni az egészséges anyaghoz.
Röhejes lehet a dolog, de volt már, hogy a fűrészlapot és a fűrész talpát hasonló okból ilyen gombaölő faalapozóval, majd még gombaölő falfesték-alapozóval is lemostam és utána szárazra töröltem.
Ha egyenes az oldala és durva nagyon, akkor gyalulni. Ha egyenes és nem nagyon durva, vagy ha nem egyenes, akkor meg csiszolni.
Az a kék gomba nagyon ciki. Elég nehéz hatásosan kinyírni és nagyon gyorsan gyilkolja a faanyagot. Asszem, a fa, amiből az csinálva lett már eleve meg lehetett vele valahol fertőzve és esetleg nedves is volt eléggé és arra mehetett az a valamilyen lakk. Ha csak 1-2 darabot érint és azokat ki lehet cserélni, én nem kínlódnék vele, hanem kidobnám és tennék fel helyette másikat. Ha sokat, akkor megpróbálnám kezelni pl. Xylamon-nal, vagy valami ilyesmivel és utána festeném vagy lazúroznám.
Én úgy tudom, hogy a natúr fa + lakk kombináció kültérben alkalmazva semmire se jó. Nem ismerek olyan lakkot, ami bírja a tartós külszolgálatot. Én Xylamonnal szoktam alapozni, hogy szinte tocsog, amikor kenem, akár nem is egy sorral, majd fedőfesték, vagy vastagréteg-lazúr.
Nekem nagyon beváltak a Tikkurila-s lazúrok és festékek is ilyen célra, a vizes bázisúak.
Próbaképpen használtam persze lakkokat is, de az intenzív napot egyik se bírja a víz is csak a csónaklakknak smakkol. Az viszont kinyiffan a száraz melegtől.
Vedd tudomásul, hogy nem vitázol és punk-tumm!! :D Mert én is így gondolom, ahogy mondod, de - sarkítva kicsit - bútorlapbó csinálni valamit: ahhoz elég egy jó csavarozó és egy fakalapács.
Vezető mellett minden szerszám tuti, de a felsőmaró, csak úgy kézből kapásból kipróbálva eléggé veszett élmény volt. Persze a gyalu is, már csak a hangja miatt is. :DD Víííííííííííí!
Garp szerint: Kicsit vitázom veled, ha nem gond :) Szerintem az alap szerzámozás attól függ, ki mibe akar először belekóstolni. Egyeseknek még egy csavarbehajtó is félelmetes, aztán sokan hiába olvasnak utána, könnyen megzavarodhatnak a csapok, ragasztások sokféleségébe. Nekem az a véleményem, hogy elöször csak szögletes dolgokat csináljon az ember bútrlapból. Jó, kocka hatás, gagyinak tűnés, de kezdetnek a legjobb. Nem sok munka van vele, nem is kell sok szerszám. Én most fogok összerakni egy 10x10-es hangszórótartó polcot. Pici, ráadásul egy régi szögletes szekrény két oldalára megy. Nekem ide, erre tökéletes megoldás :) A felsömarótól én is tartottam kicsit, de nem tudom, miért, pedig szerintem egy gyalu vagy egy fűrész veszélyesebb tud lenni.
Erzsébeti: köszi a választ a védelemmel kapcsolatban, most már jobban képben vagyok. Bár igazából nem csak védelemre, hanem a szépítésre is gondoltam, ezért írtam a pácot. Lehet, hogy vízfesték az is, én momentán az általános iskolában használtra gondoltam. Persze az is csak vicc volt :D A zománc viszont nem biztos, hogy rossz, ha nem fában gondolkodunk, hanem pl MDF-ben. Szerintem nagyon szép fürdőszobabútort lehet csinálni MDF-ből fehérre festve... Itt gondolom elöször nem árt lakk, hogy simább legyen, majd alapozó és végül zománc. Vagy ezt máshogy kell csinálni? Én még ilyet sem csináltam, ezért lehet, hogy a zománc helyett van speciálisabb festék is ilyen munkára :) FÉLOFF: Exota/egzóta.... én úgy látom, hogy ez az exotic/egzotikus szóból jött létre, s mindegyik helyes lehet, bár ha van magyar megfelelö, akkor azt illik használni.
1. hol lehet kapni nagyobb választékban vasalatokat (gurulós asztalhoz kellene guruló, de nem akármilyen figura és kiynitható, ablak elé szerelhető zsalugáterhez való vasalat).
2. hol lehet kapni olyan vastag hullámpapírszerű töltőanyagot, amit ajtók belsejébe szoktak tenni az ajtó két felülete közé, mint töltőanyagot. Én nikecellben gondolkodtam eredetileg, de ez a dolog asszem könnyebb és jobban merevíti az ajtófelületet. Belső ajtókat szeretnék csinálni fenyőfa vázra vékony rétegelt lemezből. Ezt fogom pácolni és lakkozni.
3. ha egy gyalu nem tud 15 eRPM-et forogni, hanem csak pl. 7000 RPM-et, akkor az mennyivel lesz rosszabbul használható a gyorsabbnál?
Mit kell csinálni(gyalulni?csiszolni?) lazúrozás előtt a szélezett vörösfenyő deszkával(erkélykorlátnak lesz),és mennyi lehet a körülbelüli számla nélküli munkadíja+ még az éleket lekéne csapni, ezt nem tudom mivel csinálják(maró?), de így van a kerítéseünkön azért kéne ennek is ílyennek lenni.Az anyag:55 méter 13 centi széles, 1 coll vastag szélezett vörösfenyő deszka(felület 17 m2)Az árat azért klérdezem mert nem tudom hogy magam csináljam-e, és ha nem akkor ne verjenek nagyon át.Vikusz
ez a pác-dolog megfogott. Egy "elöregedett", sokáig kezeletlen, tök száraz fafelületet lazúroztunk, de sajnos átüt valahogy a "szürkesége", és nem túl szép. A pác+lakk megoldással el lehtne érni szebb felületet? Vagy a lazúrra lehet még valamit kenni? Olyan most, mintha "szomjas" lenne
a hőlégfúvó, jól gondolom, h. "megolvasztja" a festéket, és azért lehet leszedni? (nőből vagyok...) És ez nem kormoz mondjuk?
Csak nagyon megörültem, h. esetleg mégis lehetne lazúrozni az ablakjainkat, zománcozás helyett. A régi tulaj ugyanis az új fa ablakait rögtön fehérre mázolta, lazúr helyett... Ősszel a festők azt mondták, ezt már csak zománcozni lehet(volt egy olyan sanda gyanúm, h. a festők csak meg akarták könnyíteni a saját dolgukat...), de mivel külső felújítás is volt, csak valami fehér alapozót tettek rá, most jönne az ablakok végső lekenése.
Szerintem szabadkézben majdnem reménytelen marni, inkább hanyatt, az anyagot mozgatva. Viszont ha nem vagy lusta sablont csinálni, akkor a másológyűrűvel lehet klassz díszítéseket csinálni. Szabadkézi díszítésre talán inkább a Dremel féle pici marók alkalmasak.
Van köztünk fafaragó, keresd rferi polcát. :-)
Én is Palma Fa Expresst használok, eddig még nem esett szét semmi. Az elején próbáltam eltörni egy ragasztást, nekem a fa hasadt el szálirányban.
Kérdésem lenne, hogy Ti milyen faragasztót használtok/ajánltok. Én Palma faragasztókat használok, amik elég jók, de azért az, hogy "erősebb a ragasztás, mint a fa" messze nem jön be velük.
En is, de nekem bejott. Nagyon fugg tole, hogy milyen fat ragasztasz vele. Fenyot lap-lap kotesben ragasztva, nekem meg mindig a fabol szakadt le egy reteg ha szet akartam fesziteni. Kemenyfak kinosabbak, de ha a megfelelo durvasaguak es nagyon sikak, osszefekvoek a feluletek, akkor ott is tuti. Meg persze jol ossze kell szoritani szaradasig.
És még egy kérdés, hogy a mostanában egyre több helyen kapható faviaszokat használta-e már valaki és milyenek a tapasztalatok? Azért izgat ez a dolog, mert van 1-2 olyan fa a lakásban (galéria korlátja, stb), amiket nagyon sokat "fogdosunk" és ezek az eredetileg is elég szépen megcsinált és szépen lelakkozott fák ettől gyönyörű felületűek lettek.
Ez nekem is gyengem. Eddig vettem ketfelet (jo dragak). Mindkettot barkacaruhazban, az egyik ilyen bordo konzervdoboz, na az egy turo. Szo szerint egy vizes turoszeru ize van benne, minden szepen lecsiszolt felulet felhullamosodik tole. Utanna csiszolni meg nem tudod, mert a viasz eltomi a csiszolovasznat. A masik egy befottesuveg szeru tegely, fem csavaros fedellel, jo terpentin szaga van, na abban tenyleg van valami viasz meg olajok. Ez mar egesz jo. (majd otthon megnezem a neveiket) Ezenkivul probalkoztam gyertyaparaffinnal, egesz jo feluletet lehet vele polirozni. A hohatas es a polirozas mindegyiknel nagyon fontos, anelkul nem kapod meg amire vagysz. Nagyon erdekelnenek meg a mindenfele olajok, amik beivodnak es levegore kemenyednek, de eddig csak padlo-parketta uzletben lattam soktiz negyzetmeterre valo kiszerelesben.
És még 1. :D Hogyan lehet egy vadonat új fenyő fafelületet kicsit "megöregíteni", hogy a korábban elkészült darabok közül ne virítson annyira?
Warning: mega-amateur En hypoval, sosavval probalkoznek. Utanna szappanos oblites sokszor, szaritas. Ha nem az agyonszaradt, kifeheredett oregsegre, hanem a szepen beerett besotetedett fenyore gondolsz, akkor lenolaj, meg fel ev a napon.
Igen, vannak olyan stílusú bútorok, ahova ezek a motívumok elengedhetetlenek. Nem is mondom én sem, hogy nem kell, csak azt, hogy én még élesben nem használtam. Az az igazság, hogy amikor vettem egy marót, első dolgom volt, hogy kipróbáljam és szabályosan megrettentem tőle, miközben csinos kis rajzocskákat karistoltam egy darab deszkába. Iszonyú nehéz uralni egy ilyet, nehezen tudom elképzelni, hogy kvázi szabadkézi díszítő maratásra hogyan bírnám használni. Persze élmegmunkálásra és hasonlókra nagyon jó, főleg vezetőléc, vagy gyűrű használatával, de akkor nagyon elment a kedvem tőle és még nem jött meg. :D
A másik dolog, hogy nagyon jó lenne, ha járna erre valaki, aki benne van a vésőkkel és késekkel való szabadkézi famegmunkálásban (fafaragás), jó lenne ebbe is belekóstolni.
Kérdésem lenne, hogy Ti milyen faragasztót használtok/ajánltok. Én Palma faragasztókat használok, amik elég jók, de azért az, hogy "erősebb a ragasztás, mint a fa" messze nem jön be velük.
És még egy kérdés, hogy a mostanában egyre több helyen kapható faviaszokat használta-e már valaki és milyenek a tapasztalatok? Azért izgat ez a dolog, mert van 1-2 olyan fa a lakásban (galéria korlátja, stb), amiket nagyon sokat "fogdosunk" és ezek az eredetileg is elég szépen megcsinált és szépen lelakkozott fák ettől gyönyörű felületűek lettek.
És még 1. :D Hogyan lehet egy vadonat új fenyő fafelületet kicsit "megöregíteni", hogy a korábban elkészült darabok közül ne virítson annyira?
Az Edison Szegeden és Pesten van. Én csak a szegedi üzletet ismerem, a legtöbb barkácsgép szervizét itt ők csinálják, meg árusítanak is. http://www.tiszanet.hu/edisonszerszam/
Nem teljesen értek egyet azzal, hogy nem kell valamilyen maró. A finom kerekítések, ízléses díszítések enélkül elég nehezek. Szerintem az ilyesmi igényesebb kinézetet ad a bútornak, a "mindenütt kocka" bútornak olyan olcsó hatása van.