Keresés

Részletes keresés

groowe Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4405

Milyen fajtát ültettél?a cardinal épp csak kidugta a fejét,az irsai olivér meg lassan 40 cm-es hajtást hozott.gondolom különbözőek a szőlők növekedése.ma csinálok majd képeket.de szerintem az már jó jel,ha kidugta a fejét.

Előzmény: kardhal01 (4403)
Chess Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4404
Vagy egy kis rézzel beheggeszteni a sérüléseket. Rovral is szóba jöhet, lényeg olyan legyen ami jó a szürkepenészre is, mert a sérüléseken befertőződhet.
Előzmény: Cirfandlia (4399)
kardhal01 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4403
Én is ültettem vesszőt tavasszal, de még csak egy ici-pici levele van. Normális ez?
Előzmény: groowe (4402)
groowe Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4402

Sziasztok!

köszi a gyors válaszokat!

azért kérdeztem,mert vki feljebb mondta hogy oltványban gondolkozna.

én úgy csináltam,hogy fogtam egy csövet,csináltam vele lyukat a földbe,abba öntöttem vizet,majd a levágott vesszőket (kb 45-50 cmes volt) ledugtam.kb 2 nem kelt ki.

ha valakit érdekel,és pesti,annak tudok adni majd,mert lesz feleslegbe pár darab (piros chasselhass,cardinal,irsai olivér és pannonia kincse).vagy ha vki benne van cserélhetnénk is csemege szőlők vesszőket.

Előzmény: kata 03 (4393)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4401
a jeget kifelejtettem. nálunk is volt magja, de sok vizzel jött. Azt hiszem nincs baj, majd este megyek akkor kiderül. Esett 27 mm.
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4400
A sérülések kezelésére valóban szoktak gomba elleni készítményekkel menni. Ezt megerősítem.

A kénesvizes hordó tárolásról csak annyit, a jó pap holtig tanul (hát még a rosssz) :-))
Cirfandlia Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4399
Ma hajnalban durva jeget kaptunk, a városban a kocsikon is kárt tett; a hegyen kicsit szolidabb formában jött; de ott is aratott rendesen. Nem vagyok híve, de most rámegyek folpet hatóanyaggal; anno a kutatóban mint varázsszert javasolták ilyenkor jégverés okozta sérülések védésére. Ti erről mit tudtok? Mellé még érkezett közel 50 mm özönvíz formájában.

A hordók kénes vizes tárolásáról; én is hallottam, bevett gyakorlat azokban a pincékben ahol szárazabb a levegő és többet állnak üresen a hordók. De valóban citromsavval együtt alkalmazzák.....
szalmaszál Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4398
Kedves Szőlősök!
A véleményeteket kérem Red Globe szőlő ültetéssel kapcsolatban. Terasz mellé ültetnék egy tövet és lugasként nevelném. Szerintetek megvalósítható ez nálunk? Beérne a termése? Déli oldalra kerülne, ezen a részen termő fügém, 3 m-es termő gránátalmám is van. Teljes homoktalajunk van.
Tudtok, ismertek olyan helyet itthon ahol Red Globe lett telepítve?
napalm. Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4397
köszi.
majd megnézem hogy tudok mókolni.
Előzmény: szaki_pali (4395)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4396
Ismerem a lelkemet de a Discus-sal együtt aranyárban mérik, ezért vettem szerényebbre a figurát. Hát úgy néz ki, hogy nem nyert.
Előzmény: Chess (4392)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4395
Ha megengeded és is válaszolnék rá.

gyökeres dugványt készíthetsz úgy hogy vágsz egy kb 50 cm hosszú vesszőt. Az alsó nódusznál (csomó) a diafragmához legközelebb (nem tom magyarul majd körbeírom) keresztben éles ollóval levágod. A csomót ha jól megnézed úgy középtájon lesz keresztben egy vonal. Ott van egy hártya (ez a diafragma) . Na ott a vonalhoz közel kell keresztben ollóval elvágni. Ha jól vágsz látod ezt a hártyát. Lehetőleg ne sértsd meg! A felső csomó felett kb 2-3 cm csonkot hagyva elvágod a vesszőt (levágod a felesleget). Majd a legfelső rügy kivételével kivágod az összes rügyet. Majd ültetsz.

Én azomban oltványban gondolkodnék.
Előzmény: napalm. (4394)
napalm. Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4394
hadd kérdezzem meg ez a gyakorlatban hogy müxik?
gyökereztetni kell? vagy csak ledugod és meg fog gyökerezni?
mennyivel "rosszabb" így szaporítani mint oltványt ültetni?
nekem is lenne egy csemegeszőlőm, továbbterjeszteném.
Előzmény: kata 03 (4393)
kata 03 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4393

Miért lenne hülyeség?

Ha az idén tavasszal ültetted el sima vesszővel, akkor jól jártál mert annyi eső esett ,hogy jelenlegi stádiumban nem lehet megkülönböztetni melyik lett ültetve sima melyik győkeres vesszővel. De tíz tőkénél locsolni is tudod............

Előzmény: groowe (4390)
Chess Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4392
Én a Quadris Maxot használtam, utána nem volt fürtprobléma. Ott két hatónyag is dolgozik a szürkepenész meg a peronoszpóra ellen. Kár, hogy I. kategória lett.
Ja és mindig 3 kg kén megy mellé, így általában a lisztharmattal sem szokott baj lenni. Most Bravo jön, mert a paradicsomnál ok-nak irják szürkepenész ellen, a botritisz pedig szürkepenész akárhol van. :-)
Előzmény: szaki_pali (4388)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 4391

Nem értem! Mármint, hogy koratavasszal a metszés után a levágott vesszőt? Azzal nincs semmi gond, ha minden oké, meg fog eredni.

Vagy másra gondoltál?

Előzmény: groowe (4390)
groowe Creative Commons License 2008.06.26 0 0 4390

sziasztok.

lenne 1 kérdésem,elnézést,ha már a témát kiveséztétek.

hülyeség tavasszal vesszőről scsemegeszőlőt ültetni?ha esetleg hülyeség,irájtok már meg kérlek,hogy miért?nem 100 tőre gondolok,hanem max 10-re,otthoni fogyasztásra kellene.

cippur Creative Commons License 2008.06.26 0 0 4389

Sziasztok!

Köszönöm a kénes vízzel kapcsolatos hozzászólását Mindenkinek!

Ki fogom próbálni egy kisebb hordóval, aztán meglátjuk. Végülis, ha beválik az ember időt, energiát mindenképp nyer vele.

Előzmény: Ferig (4369)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.26 0 0 4388
Szerintem is pont a legrosszabb idő (meleg és pára együtt ) a szőlő virágzásakor volt. Azonban és úgy látom (elsősorban a 3-as kép alapján) hogy azért a betegség is dolgozott. Sztem a fürtperonoszpóra vagy botrytis szárítota le a virágokat a hármas képen. Sajna nálam is volt vele gond.

Mindenki okulására említenén, hogy a Cabrio Top nem állt a helyzet magaslatán! A virágból is elszáradt egynéhány (ez még nem lenne baj) de a lisztharmat is rendesen felütötte a fejét. Most Karathane -nal támadtam vissza immár kétszer.
Előzmény: kata 03 (4387)
kata 03 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 4387

Nem szép képek,sajnos.

Senki nem írja meg ,hogy a rengeteg eső ,sok szőlő fajta virágzásakor volt.

Annyira rosszul vigágoztak el , hogy kiritkultak a fürtök.

Van aki meg betegségre gyanakszik, hát ez nem az.

Előzmény: napalm. (4386)
napalm. Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4386

no itt van pár kép kicsiben:

Itt meg nagyban :

<<katt>>
Előzmény: napalm. (4385)
napalm. Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4385
az első kép hajaz rá.
kiugrok a hegy alá (amúgy is kell egy kis füvet nyírnom) és lefotózom ha van még belőle valami.

thx RAMBO neked is.
Előzmény: Jani71 (4384)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4384

Ilyenre gondoltál? :-((

(A 4379-ben írt majdnem az összes szőlőn vannak ilyen fürtök és a feltöltött első fénykép igazából inkább erre vonatkozik, tigrismintás levél és hajtásszáradás ezeknél nincs. Akkor lehet, hogy mégsem vittem át a betegséget a többire? Nálam is csak fürtperonoszpóra van? Jó lenne, mert ez ellen legalább lehet védekezni! Persze a tigrismintás tőkénél már sajnos egész biztos, hogy ESCA, mert tavaly is annál volt, hajszálhíján majdnem elpusztult az egész tőke! :-( Nem akarom elkiabálni, de talán az idén is sikerült még az utolsó pillanat előtt megakadályozni a teljes pusztulást néhány vessző levágásával. Egyelőre úgy néz ki, hogy a többi rendben van! Mindenesetre ezután bőszen fertőtlenítem az ollót, főleg ha kapnék valami jó tippet, hogy mivel csináljam! Valami rémlik, hogy valahol olvastam már erről nyomtatott formában pár éve, nem sokára utánanézek!)

Előzmény: napalm. (4380)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4383
Szerintem is.
Előzmény: Zalancelot (4381)
napalm. Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4382
;(
köszi.
szerencsére csak pár helyen...
Előzmény: Zalancelot (4381)
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4381
Látni kellene, de jó esélye van, hogy fürtperenoszpóra.
Előzmény: napalm. (4380)
napalm. Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4380
sziasztok!
érdeklődnék hogy betegség tünete-e az ha a szőlőfürtön virágzás után szinte porlad a virág? egy-két bogyó van a többi mintha leporladna.
vagy egyzserűen csak nem kötött?
Jani71 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 4379

Ja, azt el is felejtettem, hogy az első kép nem arról a tőkéről készült, amelyik már tavaly is beteg volt, de ennél egyelőre csak a fürtön mutatkoznak ezek a jelek.

A dologban a legaggasztóbb, hogy már majdnem az összes szőlőn vannak ilyen fürtök, ott is csak azokon láthatók ezek a tünetek. Lehet, hogy sikerült tavasszal megfertőznöm a többit is a metszéskor?

Ha már itt tartunk: mit ajánlotok metszőolló fertőtlenítésre (jó lenne valami olcsó és totális anyag - hipóoldat vagy akár tiszta hipó? - amit sűrűn, minden tőke után lehet használni és azonnal hat)?

Ti használtok fertőtlenítőt a metszéskor?

Előzmény: RAMBO (4378)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.24 0 0 4378
Szerintem igen.

De érdemes lenne Antisystem-et is mégkérdezni a Növényvédelem topicból, ő nagy májer betegségügyben.
Előzmény: Jani71 (4377)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 4377

Köszi, már régóta olvasgatom a blogodat, csak gratulálni tudok!

A hozzáállásodhoz pedig külön gratula! :-)

Egyébként pedig elkészültek a fényképek végre (ESCA?):

Előzmény: RAMBO (4372)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 4376
Hát szóval tied az a blog !
Már elég régóta nézegetem olvasgatom !Gratula hozzá nagyon sok jó információt megtalál az ember !Ami meg nagyon tetszik és tisztelek,hogy nem sajnálod a megtanultakkal segíteni mások még gyerekcipőben járó borkedvelők munkáját amit nem mellesleg magától az ember vagy nem de ha igen akkor is csak nagyon sok idő alatt tanulna meg !ez dicséretre méltó!
Előzmény: RAMBO (4372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!