Keresés

Részletes keresés

Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 586

Hali!

Van oka a több féle fordulatszámnak...:)

Annak függvényében, hogy milyen az adott anyag "keménysége", és milyen a késed teljes átmérője (D), kell megválasztani. Én ha lehet mindig a lehető legmagasabb fordulatszámon használom. Te is így tedd. A kisebb fordulatszám pl jól jöhet mikor bonomit-ot vagy hasonló kenődő műanyagot marsz (pl plexi).

A felsőmaróknak meg azért ilyen nagy a tengelyfordulatuk, mert a marókés átmérője relatív kicsi, és ahhoz, hogy kellő forgácsleválasztás-előtolási sebesség-felület egyenletesség meglegyen így kellett méretezni ezt. Egyébként majd ha kopottabb lesz a késed látni fogod, hogy nagyobb fordulaton "átlagfánál" jobb eredeményt érsz el.:)

Az 1 -es fokozat neked most a legkisebb fokozat?

Erzsébeti

Előzmény: Törölt nick (580)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 585

Hali!

Hááát mit is mondjak, legyőztél.

Ez van.

Megjöttél, támadtál győztél.

Úgy fair, hogy bevalljam, és most megteszem:

Legyőztél.

félve azért megkérdem: biztos????

Erzsébeti

mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 584

JÉZUSOM!

6fm hosszba 10-15cm???

Miről beszélsz?

Ráadásul hosszba?

Te elvileg asztalos vagy legalább hülyeséget ne mondjál.

Mikor vágják a fának a hosszák még bővén élőnedves ami mondjuk 50%.

Azt ne mond hogy mire kiszárítjuk a fát 15-20% ra 10-15cm-t összemegy.

Ettől még lehetünk barátok meg segíthetünk egymásnak de ez vmi.....

ui.:Ha egy 6m SZÉLES tömörfa tábláról beszélnénk akkor igazad lenne kb.-re.

Előzmény: Erzsébeti (159)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 583

Kezdjük ott hogy nem mind1 milyen a kés: tehát az él kialakítása ez alatt pl. értsd hogy milyen éles.

Milyen előtolási sebességet használtál "1" fokozatnál?

Ne válaszolj mert  nem tudsz.:Tegyük fel hogy "1" es fokozatnál forog a kés 5000rpm(nem tudom milyen géped van)előtolás tegyük fel 1,5m/s volt...namost ha a géped forog 15000rpm akkor valószinü az előtolási sebességet kell változtatnod ahhoz hogy ne égjen meg.

Nem?

Na a lényeg hogy a magas fordulatszámokat nem normál (vagy hullámos élekhez)felsőmaró pozícióba találták ki hanem ahhoz mikor fel van fogatva az asztal aljára és lehet neki tolni mint állat.( de ésszel mert ugye vannak 3mm es marókések is)

Én is csak 2 es környékén használom ahol csak 12000rpm et forog.

Előzmény: Törölt nick (580)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 582

Sziasztok!

Úgy elszomorított némely hozzászólás hogy csak az első 150.hsz-t olvastam el regisztráltam magam.

Egyszóval kérdezhettek tőlem is és a legjobb tudásom szerint válaszolok minden kérdésre cserébe majd én is kérdezek.

Egy két dolgot azért elmondok amiről az elején olvastam.

A lényeg hogy a BOSCH nak is vannak jó gépei nem kell leszólni mert vmije nem olyan mint másé.

Az asztalos ipari kisgépekben a MAKITA áll az élen.(véleményem szerint).

Én ipari géppekkel kapcsolatba tudok csak nyilatkozni mert azok állnak közel hozzám.(Dewalt, BOSCH,MAKITA,FESTOOL,METABO ezek közül főleg az első 3)

Na visszatérve a BOSCH hoz:Pl. nekem minden kisgépem MAKITA kivéve a gyalugépet mert az BOSCH. AZért döntöttem a BOSCH mellett mert több 10dkg val könnyebb. Ami viszont a MAKITA mellett állt hogy nem egyszer(vagyis 2x) használatos kései vannak hanem újra lehetett élezni.

A mobil körfűrészem pedig egy dewalt dw742 aminél nem kell jobb.

Ez mellett pedig azért döntötem a többivel ellentétbe mert .....nem gyártanak olyat.(tehát aminek lábai is vannak meg hosszirányú vágásra is tökéletesen megfelel.)

Vki irta hogy gagyi behajtókat vesz.

Ehhez csak annyit fűznék hogy nem mind1 mennyire forog a tokmány mikor egy 3x10 es csavart hajtok be.

Ezzel azt akarom mondani hogy a gagyi gépek mechanikája elég hamar elkopik és a gomb enyhe nyomásra már nem érzékeny és így hirtelen indul és nem érezzük a határt ahol meg kell állni.Persze egy 4x50 es csavar behajtására szinte tökéletesen megfelel.Nem használtam még gagyi behajtót de úgy hallottam hogy az akkumlátor hamarabb megy tönkre mint gépek belseje.(persze gondolomnem minden esetbe.

Na mind1 ezt élőbe jobb volna elmagyarázni de aki csinálja az tudja miről beszélek.

Volt vmi fúró megvezető fémről:ebbe csak azt nem értem miért fémet kell használni a fúró megvezetésére. Ez még fémfúró esetébe is elég drasztikus megoldás ráadásul itt fafúróról volt szó.

De lehet vmit nem jól értelmeztem.:F

Nem akartam senkit kioktatni ezzel a hsz.-szal de nekem ezek jöttek le.

halaloszto Creative Commons License 2004.09.19 0 0 581

megegy lakk: mostanaban divatos az uvegfestes dolog. ahhoz van raegetheto szintelen lakk is.

Meg elvileg kell letezzen lámpalakk nevu lakk is, de fogalmam sincs hol aruljak.

vajk

Előzmény: halaloszto (577)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.19 0 0 580
Én már sokat használtam, de még mindig nem értem igazán, hogy mire valók a magasabb fordulatszámok. :-) 8 fokozata van, ebből egyedül 1-esben nem égeti meg a fát. Igaz, csak fenyővel próbáltam eddig.
Előzmény: Garp szerint (578)
Soká Creative Commons License 2004.09.19 0 0 579

Ezek szerint alaposan összeszedted a bátorságodat és Te győztél :-)

Mi a teljesítménye az "ellenfélnek"?

Előzmény: Garp szerint (578)
Garp szerint Creative Commons License 2004.09.18 0 0 578

Asszem, sose fogjuk megtudni. :)

Ma először használtam a felsómarómat. :D Összeszedtem a bátorságomat hozzá. :D

Sarokba való negyedkörcikk-polcoknak az íves élét martam meg profilosra vele. Szép lett.

Előzmény: halaloszto (577)
halaloszto Creative Commons License 2004.09.18 0 0 577

A vizuveg nem tul kemeny. Szoval ha rapakolsz, neadjisten jarsz rajta akkor berepedezik/lejon.

Amik eszembejutnak: regen volt olyan hogy kalyhacsolakk. sajnos lehet hogy nem szintelen. viszont par szaz fokot tuti bir tartosan.

Meg kiserleteznek kulonbozo oldoszeres parkettalakkokkal.

Miert kell egy csempen, jarolapon hoallo legyen?

vajk

Előzmény: zsucso (576)
zsucso Creative Commons License 2004.09.17 0 0 576

Découpage..

Cserépre, járólapra érdekel a vízüveg.

Mitől válik le, ha leválik, pl a túl sima felület miatt? Te dolgoztál már vele?

Zs

Előzmény: halaloszto (575)
halaloszto Creative Commons License 2004.09.17 0 0 575

Szia!

Szerintem tok sokat segitene, ha nem viccesen odaatrol meg ilyeneket irnal, hanem leirnad hogy mire kell a lakk.

A vizuveg az hoallo, csak mechanikailag nem tul hasznalhato. Ertem alatta hogy jo esellyel levalik a feluletrol.

De oriasi a kulonbseg hogy egy sziklat, fenyolecet vagy aranyorat kell belakkozni.

vajk

Előzmény: zsucso (574)
zsucso Creative Commons License 2004.09.17 0 0 574

Nagyon köszi a válaszokat!!

"Odaát" vízüvegről is beszéltünk, arra azt mondják, tűzálló. Felmerül a kérdés persze, hogy ez azt jelenti e, h a magas hőt bírja, vagy azt, h nehezen kap lánra.

Ti esetleg hallottatok erről?

Törölt nick Creative Commons License 2004.09.15 0 0 573
Egyszer próbáltam Supralux tivelin lakkal edényalátétet csinálni, de a tűzről frissen levett edény megolvasztotta a lakkot. Úgyhogy újralakkozás után falidísz lett belőle. :-)
Előzmény: zsucso (571)
Garp szerint Creative Commons License 2004.09.15 0 0 572

Kérdezd meg a gyártót. A csónaklakk eleve nedves környezetre van kalibrálva. Azért 'csónak'. Száraz környezetben a szórvány napsütés is igen gyorsan leszedi a fáról.

Egyébkánt meg szerintem amilyen hőmérsékletet a fa elbír, azt biztos, hogy a lakk is.

Előzmény: zsucso (571)
zsucso Creative Commons License 2004.09.15 0 0 571

Sziasztok,

Látom, már elég rég írtatok ide, de azért megpróbálom...

Másik topicba szoktam írogatni, de tanácsra lenne szükségem, és talán Ti tudtok segíteni.

Parkettalakk vagy csónaklakk hőállósága érdekelne engem, esetleg körülbelüli hőfok is, ha tudtok.

Nagyon várva válaszotokat... :)

Zsuzsi

Garp szerint Creative Commons License 2004.08.26 0 0 570

Van egy barátom, aki sok éve mutatta meg egyszer azt az asztalt, amit kerítéslecekből csinált és üvegből.

Ez nem volt ovális, hanem négyzet alakú, de eléggé nagy volt, tulajdonképpen egy nagy "virágláda" négy lábon, a virágok felett egy nagy üveglappal. A virágláda tartalma fokföldi ibolya volt, kb. 10 cserépnyi.

Nekem az egész nagyon tetszett. Ha én dohányzóasztalt csinálnék, akkor talán szebb anyagokból, de valami ilyesmi virágosat.

Előzmény: kirumiru (569)
kirumiru Creative Commons License 2004.08.25 0 0 569
a szekreny utan ugy dontottem egyeb butorokat is megprobalok osszerakni. ezt viszont fogalmam sincs hol kezdjem el. eloszor egy dohanyzo asztalt szeretnek csinalni.

itt tobb problema is van:
ovalis alakura szeretnem csinalni
a kozepen egy ovalis kivagas lenne helyen uveggel
fogalmam sincs milyen labat es hogy rogzitsem hozza

egyaltalan butorlapbol erdemes csinalni vagy valami mast valasszak. voros mahagonira szeretnem.

otletek hogy valositsam meg?
gondoltam, hogy valami perselyt rakok a lap aljaba amibe bele lehet majd csavarozni az asztallabakat. De milyen vastagsagu legyen az asztallap? 19mm nem eleg szvsz.

egyebkent 4 laba lenne, ugy kb a sarkakban.
ujsagtartoja nem lenne.
Garp szerint Creative Commons License 2004.08.25 0 0 568
Lustaság rulez. :) Igazán eloszthattam volna én is az árat a m2-vel.
Előzmény: kirumiru (567)
kirumiru Creative Commons License 2004.08.25 0 0 567
garp:
hehe az jo lenne!
sajnos nincsenek az meg +40 lesz.

de meg igy is jo es aszem valami 1760 Ft/nm-re jon ki a butorlap afaval.
Előzmény: Garp szerint (566)
Garp szerint Creative Commons License 2004.08.25 0 0 566

Na, elmúlt a megfázásom, nem tudok fikázni. :)

Az árban már az ajtók is benne vannak, ugye?

Előzmény: kirumiru (564)
szzs Creative Commons License 2004.08.24 0 0 565
így már értem.
köfi
Előzmény: kirumiru (564)
kirumiru Creative Commons License 2004.08.24 0 0 564
szzs:
akkor a kabel miatt nem tudtam volna a felhoz tolni teljesen a szekrenyt. Ne felj majd a DVD-k ott ugyis eltakarjak... a hely igy egyebkent adott volt a falon.
ja vedocso van a falban tehat a falbol kijovo vezetek helye adott.

19 nm butorlap, 7.5 nm hatlap

szallitassal 68e Ft.
Előzmény: szzs (563)
szzs Creative Commons License 2004.08.24 0 0 563
nekem is tetszik, csak azt a lyukat nem középre fúrtam volna hanem valahogy sarokba ahol lehet takarni.
anyag kb mennyi költség volt, ha szabad tudni?
Előzmény: kirumiru (562)
kirumiru Creative Commons License 2004.08.23 0 0 562
itt van nagyobb meretben is:
szekreny nagyban
kirumiru Creative Commons License 2004.08.23 0 0 561
garp:

koszi... :-)))) negyobba toltottem fel (1024x768) de az index valami miatt lekicsinyitette. megprobalom felrakni a tar.hu-ra nagyban.... hogy jobban lehessen fikazni... :D
Előzmény: Garp szerint (560)
Garp szerint Creative Commons License 2004.08.23 0 0 560
Nagyobb képet nem lehetne? Akkor nagyobbat tudnánk fikázni. :DD
Előzmény: kirumiru (559)
kirumiru Creative Commons License 2004.08.23 0 0 559
koszi! :-)

lathatod hogy bent csucsul a szekrenyben. a haz egy dupla ajto mogott lesz, a monitornal meg egy lenyithato bar szekreny jellegu billentyutarto lesz. igy ha be vannak csukva akkor senki sem mondja meg hogy van szgep a szobaban. :-)

szepen a kabeleknek vagtam lyukat, meg a 220-s falicsatlakozoknak is a hatfalba.
Előzmény: GPF (558)
GPF Creative Commons License 2004.08.23 0 0 558

Tök jó!

Ügyes vagy!

Végül a számítógép elrejtésére mit találtál ki?

Előzmény: kirumiru (556)
PETYUS Creative Commons License 2004.08.23 0 0 557
Nagyon üres. ;O)
Előzmény: kirumiru (556)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!