Annak függvényében, hogy milyen az adott anyag "keménysége", és milyen a késed teljes átmérője (D), kell megválasztani. Én ha lehet mindig a lehető legmagasabb fordulatszámon használom. Te is így tedd. A kisebb fordulatszám pl jól jöhet mikor bonomit-ot vagy hasonló kenődő műanyagot marsz (pl plexi).
A felsőmaróknak meg azért ilyen nagy a tengelyfordulatuk, mert a marókés átmérője relatív kicsi, és ahhoz, hogy kellő forgácsleválasztás-előtolási sebesség-felület egyenletesség meglegyen így kellett méretezni ezt. Egyébként majd ha kopottabb lesz a késed látni fogod, hogy nagyobb fordulaton "átlagfánál" jobb eredeményt érsz el.:)
Kezdjük ott hogy nem mind1 milyen a kés: tehát az él kialakítása ez alatt pl. értsd hogy milyen éles.
Milyen előtolási sebességet használtál "1" fokozatnál?
Ne válaszolj mert nem tudsz.:Tegyük fel hogy "1" es fokozatnál forog a kés 5000rpm(nem tudom milyen géped van)előtolás tegyük fel 1,5m/s volt...namost ha a géped forog 15000rpm akkor valószinü az előtolási sebességet kell változtatnod ahhoz hogy ne égjen meg.
Nem?
Na a lényeg hogy a magas fordulatszámokat nem normál (vagy hullámos élekhez)felsőmaró pozícióba találták ki hanem ahhoz mikor fel van fogatva az asztal aljára és lehet neki tolni mint állat.( de ésszel mert ugye vannak 3mm es marókések is)
Én is csak 2 es környékén használom ahol csak 12000rpm et forog.
Úgy elszomorított némely hozzászólás hogy csak az első 150.hsz-t olvastam el regisztráltam magam.
Egyszóval kérdezhettek tőlem is és a legjobb tudásom szerint válaszolok minden kérdésre cserébe majd én is kérdezek.
Egy két dolgot azért elmondok amiről az elején olvastam.
A lényeg hogy a BOSCH nak is vannak jó gépei nem kell leszólni mert vmije nem olyan mint másé.
Az asztalos ipari kisgépekben a MAKITA áll az élen.(véleményem szerint).
Én ipari géppekkel kapcsolatba tudok csak nyilatkozni mert azok állnak közel hozzám.(Dewalt, BOSCH,MAKITA,FESTOOL,METABO ezek közül főleg az első 3)
Na visszatérve a BOSCH hoz:Pl. nekem minden kisgépem MAKITA kivéve a gyalugépet mert az BOSCH. AZért döntöttem a BOSCH mellett mert több 10dkg val könnyebb. Ami viszont a MAKITA mellett állt hogy nem egyszer(vagyis 2x) használatos kései vannak hanem újra lehetett élezni.
A mobil körfűrészem pedig egy dewalt dw742 aminél nem kell jobb.
Ez mellett pedig azért döntötem a többivel ellentétbe mert .....nem gyártanak olyat.(tehát aminek lábai is vannak meg hosszirányú vágásra is tökéletesen megfelel.)
Vki irta hogy gagyi behajtókat vesz.
Ehhez csak annyit fűznék hogy nem mind1 mennyire forog a tokmány mikor egy 3x10 es csavart hajtok be.
Ezzel azt akarom mondani hogy a gagyi gépek mechanikája elég hamar elkopik és a gomb enyhe nyomásra már nem érzékeny és így hirtelen indul és nem érezzük a határt ahol meg kell állni.Persze egy 4x50 es csavar behajtására szinte tökéletesen megfelel.Nem használtam még gagyi behajtót de úgy hallottam hogy az akkumlátor hamarabb megy tönkre mint gépek belseje.(persze gondolomnem minden esetbe.
Na mind1 ezt élőbe jobb volna elmagyarázni de aki csinálja az tudja miről beszélek.
Volt vmi fúró megvezető fémről:ebbe csak azt nem értem miért fémet kell használni a fúró megvezetésére. Ez még fémfúró esetébe is elég drasztikus megoldás ráadásul itt fafúróról volt szó.
De lehet vmit nem jól értelmeztem.:F
Nem akartam senkit kioktatni ezzel a hsz.-szal de nekem ezek jöttek le.
Én már sokat használtam, de még mindig nem értem igazán, hogy mire valók a magasabb fordulatszámok. :-) 8 fokozata van, ebből egyedül 1-esben nem égeti meg a fát. Igaz, csak fenyővel próbáltam eddig.
"Odaát" vízüvegről is beszéltünk, arra azt mondják, tűzálló. Felmerül a kérdés persze, hogy ez azt jelenti e, h a magas hőt bírja, vagy azt, h nehezen kap lánra.
Egyszer próbáltam Supralux tivelin lakkal edényalátétet csinálni, de a tűzről frissen levett edény megolvasztotta a lakkot. Úgyhogy újralakkozás után falidísz lett belőle. :-)
Kérdezd meg a gyártót. A csónaklakk eleve nedves környezetre van kalibrálva. Azért 'csónak'. Száraz környezetben a szórvány napsütés is igen gyorsan leszedi a fáról.
Egyébkánt meg szerintem amilyen hőmérsékletet a fa elbír, azt biztos, hogy a lakk is.
Van egy barátom, aki sok éve mutatta meg egyszer azt az asztalt, amit kerítéslecekből csinált és üvegből.
Ez nem volt ovális, hanem négyzet alakú, de eléggé nagy volt, tulajdonképpen egy nagy "virágláda" négy lábon, a virágok felett egy nagy üveglappal. A virágláda tartalma fokföldi ibolya volt, kb. 10 cserépnyi.
Nekem az egész nagyon tetszett. Ha én dohányzóasztalt csinálnék, akkor talán szebb anyagokból, de valami ilyesmi virágosat.
a szekreny utan ugy dontottem egyeb butorokat is megprobalok osszerakni. ezt viszont fogalmam sincs hol kezdjem el. eloszor egy dohanyzo asztalt szeretnek csinalni.
itt tobb problema is van: ovalis alakura szeretnem csinalni a kozepen egy ovalis kivagas lenne helyen uveggel fogalmam sincs milyen labat es hogy rogzitsem hozza
egyaltalan butorlapbol erdemes csinalni vagy valami mast valasszak. voros mahagonira szeretnem.
otletek hogy valositsam meg? gondoltam, hogy valami perselyt rakok a lap aljaba amibe bele lehet majd csavarozni az asztallabakat. De milyen vastagsagu legyen az asztallap? 19mm nem eleg szvsz.
egyebkent 4 laba lenne, ugy kb a sarkakban. ujsagtartoja nem lenne.
szzs: akkor a kabel miatt nem tudtam volna a felhoz tolni teljesen a szekrenyt. Ne felj majd a DVD-k ott ugyis eltakarjak... a hely igy egyebkent adott volt a falon. ja vedocso van a falban tehat a falbol kijovo vezetek helye adott.
koszi... :-)))) negyobba toltottem fel (1024x768) de az index valami miatt lekicsinyitette. megprobalom felrakni a tar.hu-ra nagyban.... hogy jobban lehessen fikazni... :D
lathatod hogy bent csucsul a szekrenyben. a haz egy dupla ajto mogott lesz, a monitornal meg egy lenyithato bar szekreny jellegu billentyutarto lesz. igy ha be vannak csukva akkor senki sem mondja meg hogy van szgep a szobaban. :-)
szepen a kabeleknek vagtam lyukat, meg a 220-s falicsatlakozoknak is a hatfalba.