Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Miután a gyerek türelmetlen elkezdtem nézni a digit start szetteket amivel addig is játszhat amíg épül az asztal.
A Piko dupla szetje (57175) jól néz ki és később jók lennének a sínjei de valahogy az a TV távirányító jellegű vezérlő nem tetszik.
A marklin vezérlő tetszik de elég drágák a szettek amikben kicsit normálisabb szerelvény van.
A Roco multimaus tűnik talán a legjobb megoldásnak bár árban az is drágábbnak tűnik a Pikonál. A németeknél viszont találtam egy egész elfogadható szettet (újjonan több darabot) (21200) amire itthon azt írják, hogy már nem rendelhető.
Szóval mi a tapasztalat a vezérlőkkel melyiket ajánljátok?
Üdv mindenkinek. Az Evipas csodát tett, végleg eltűnt a rozsda.A gazdagon rákentem ellenére semminek nincs baja csak az oxidáció bánja,merem ajánlani mindenkinek.Képet megpróbálok feltenni. Üdv ahalas68
Én egy MÁV állomást szeretnék modulasztalon megépíteni. Következő lenne a kérdésem: jó-e a PIKO vágányanyag, ha figyelembe kell venni a 2,5-ös sín magasságot? Ugyanis angol váltót csak PIKOban tudtam szerezni ilyen sínrendszerhez. Gondolom/tudom nem ajánlatos keverni két gyártó termékét!
Üdv. A méret az ha így érted akkor H0 Ha meg úgy akkor L alak 2x2,2m a szélesség még kérdés 1,2 vagy 1,4 nem tudom hogy adják ki a hurkok.
Szeretnék rajta mozgó autókat is a faller katalógusban láttam is csak ahhoz sem tudok adatokat (forduló kör, emelkedés, max pálya hossz ha van ilyen stb.) erről tud itt valaki bővebben.
Üdv, Mindenkinek Köszönöm a gyors válasz a rozsdásodásra.Magam is csepegtettem a ragasztót óvatosan és ennek ellenére lett rajta az oxidáció. Viszont megvan a megfejtés!Hogy mivel szabadítottam meg a sínt az oxidációtól ?Evipas nevezetű rozsda átalakítóval ,ecsettel gazdagon rákentem,lesz ami lesz alapon.A rozsda leugrott és minden más meg marat !Remélem így is marad ha nem azt jelezni fogom,
Ha kalapsinnel dolgozól, arra vigyázni kell. Nem érhet a vízbázisu ragasztó a sinhez. Én ovatosan fecskendővel csináltam. Arra is figyelni kell, hogy csak jó állapotú sint érdemes beépíteni, Pl voltak kicsit rozsdás váltóim, kicseréltem a sinszálat jó állapotú egyenesekből kiszedve, kicsit átalakítva.
Üdv,mindenkinek. A következő problémámra keresem a megfejtést.Sk, csinálom az ágyazatot,asztal,parafa,sin,töltéskő,hígított faragasztó.Szárad,megszáradt.Oxidáció a sínen, nem picit. Pedig nem mártom az asztalt a ragacsba csak csöpögtetem a kőre .A helység páratartalma esetleg? A válaszotokat segítségeteket előre is köszönöm.
Szerintem ha tervező progi kell, gondold át. ha már megvannak a méretek rakd össze az asztalt, Vedd meg a síneket (becsléssel), ha több nem baj,. Rakd ki a pályát.Ha nincs akkor vegyél párdarab használt sínt és csinálj sablonokat amivel kirakhatod. A fantázia veled van!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mért van az hogy a váltóknál mindig elakad a mozdonyom? Milyen gőzöst tudtok ajánlani (Piko, fut R1,R2,R3,R4) amin ki van dolgozva a dugattyú szerkezet mozgása, A többkaros változat. Ha lehet füstöl,gőzöl, vagy amit ezek csinálnak (nem ismerem a technológia-t.)
Épp itt olvasgattam, ( gondoltam vissza olvasok mielőtt kérdezek) hogy mivel is lehetne tervezni.
Letöltöttem az általad ajánlott programot. Nem találom viszont benne a magasság beállítás lehetőségét így csak síkban tudok tervezni. Van benne egyáltalán ilyen.
Most kezdenék egy asztalba (az elsőbe) leginkább a 9 éves fiam örömére. Melyik sín típust ajánljátok.
Én saját magam készítem az ágyazatot. A sínek alatt 5-ös rétegelt lemez van, ezen 2mm-es parafa. Mondjuk az én terepasztalom dobozos szerkezetű. A tereptárgyakat (mindent) hungarocelből, purhabból és glettből, modellgipszből csinálom. Egy csomag hungarocellt vettem, ez elég is lesz az egész asztalra. Az egész bála kb 4000 Ft volt (asszem 16 db, 30mm vastag egy lap). Ragasztani meleg ragasztóval, és sima faragasztóval lehet. Szerintem ezek az anyagok megmunkálás szempontjából jók, könnyen megmunkálható, könnyű, viszonylag masszív (pláne, ha a gipsz részleteked lekenem vízben oldott ragasztóval), és olcsó. Nagy negatívuma, hogy rengeteg szeméttel jár és gyúlékony.
Ebben nincs gyakorlatom. Én ágyazatos sineket használok és azokat se rögzítem le csak itt-ott, mert ha egyszer fel akarom szedni, akkor még fel tudom használni majd őket. Így kevésbé élethű mint a ragasztott, festett sinek, de nekem játékra van az asztal és nem modellezésre.
Azért jobb ha az utak,sínek alatt is van mert akkor részlethübb. De azért nem tenger a pénztárcám, inkább csak lukas. Mennyibe kerül a faragó hungarócell? m2? megéri? Vagy rakjak fát a sínek alá, töltés azért kell.
Szia! Küldj egy mailt, mert a Tied nem publikus. Persze ha nagyon akarnám biztos megtalálnám:-)) Itt nem kívánom a forrást megjelölni, mert Vaterás fonódása van, és inkább nem kockáztatnék:-)