Ma kutyaházat kezdtem el beépíteni a bejárati ajtóhoz vezető lépcső alá. Szóval a lépcső alatti területet tulajdonképpen "kitöltöm" a kutyaházzal. Hőszigetelt lesz és megfelelő méretű, hogy a két kutyám pont jól érezze benne magát. Holnap folytatom, meg akarom csinálni, mielőtt bejön az igazán szar idő.
Kipróbáltam ma az új 64 fogú fűrészlapot. Keresztirányban és szögben remekül vág, akár sima deszkát, akár laminált bútorlapot vagy laminált parkettát vágok vele. Még az alsó (kilépő) oldalon sem pattogzott le a laminált lap külső rétege, legfeljebb 1-2mm-re részeken.
Hosszirányban kicsit nehezebben boldogult a 35mm-es fenyőléccel, de még az elviselhető volt. Valszeg fejtéshez visszarakom majd a 20 fogút.
Ami furcsa volt, hogy ez a lap érzékenyebb a megszorulásra. A levágandó darabot nem elég az asztalhoz szorítani, hanem egy icipicit felfelé is kell emelni, ekkor vajpuhán megy benne a fűrész. Ez főleg akkor érződik ha a maximális átvágási magasság környéki deszkáról van szó.
Ezeket nem én lakkoztam ezek "gyári" lakkozások!! ráégetett!
Olyan anyaggal amit a gyár úgy gondol, hogy pont erre találtak ki.. Most akkor képzeld el, hogy milyen lehet ha nem kimondottan "cél lakkot" használsz;)
Hát gondolod, hogy elküldtünk volna egy himi-humi műhelyecskébe???
Nagyon csípem az öreget, igazi 'szaki".És szívesen osztogatja az észt, nem tartogatja magának.Egyébként, fogadjunk, hogy köpenyben volt, talán még barnában is! :)
Amikor a micsodám tele a számítógéppel, akkor levonulok a "műhelyembe" és csinálok valamit. Mostanában elég sokat járok ott. :) Egyébként pedig azért van elég sok faanyagom, mert úgy gondoltam, legyen jó száraz fa, ha valamit jól szeretnék jó anyagból csinálni. :)
Holnap éppen postaládát fogok, ahhoz mondjuk elég kevés anyag kell majd. Elegem van az évente szétrozsdálló gyári gagyi postaládákból. Már csináltam egyet fából egy barátomnak, az volt 2 éve, kutya baja, most már muszáj magamnak is egy.
Vannak tartalékban lambéria-leceim és hajópadló-deszkáim, jópár darab mindegyikből. Eddig párnafákat tettem a földre (betonra) és azokon hevertek ezek, de nagyon útban voltak, hát most csináltam a falra egy "tartót". 4-4 konzol, mindegyikre rácsavarozva egy-egy darab OSB lapocska, ezeken a konzolokon aztán szépen végig tudom fektetni a deszkákat az élükre állítva.
Nem is volt rossz az egész, addig, amig pár konzol simán le nem szakadt. :(
Most vettem erősebb konzolokat. Saccolhattam volna, hogy ezek a konzolok nem bírják a terhet. :)
Béna Garp.
Ez egy pincehelység, de jó száraz. Az egyik fal mentén lesznek a konzolokon a "leceim", a másik fal mentén pedig a nagyobb lapok (rétegel lemez, stb). Azokat alumínium rudakra fogom állítani (a rudakat lefektetem a betonra, lecsavarozom, és rácsavarozok egy-egy D-betű formájú falecet, mégse legyen a natúr alun a fatábla, még elcsúszna, ugye). Ez a "raktár".
Sokkal jobban szeretek igazi fával dolgozni, mint bútorlapokkal. Ti?
No, ma volt időm és elmentem a Boronkayhoz. Én egy kis műhelyecskét vártam, benne egy barnaköpenyes, szemüveges bácsival (70-es éves stílusban). De kiderült hogy ők nem ilyen kispályások, komoly cégek számára gyártanak/éleznek tárcsákat, szalagokat, fúrókat, mindent.
Előadtam az igényeimet, az eladó nagyon kedves volt, és még a főnököt is kihívta, mert "ő ért ehhez igazán". Hát értett is, csal úgy repkedtek az élszögek, homlokszögek, fogszámok, vágásirányok.
Végül 8600-ért egy 200x30 méretű, 64 fogú tárcsával + egy 30/16mm-res szűkítőgyűrűvel lettem gazdagabb.
Kibróbálom majd ezt a tárcsát "normál" fenyődeszkán is, szerintem ott is jó lesz, nem csak a laminálton.
Nem akartalak megfogni, pontosan ezért írtam, hogy sok példát lehet mondani olyanra, amikor igenis kell a gyorsabban haladó, kevésbé szép felületet adó lap.
-
"Nem tudom miért érzik itt a fórumokon azt egyes emberek, hogy harcolniuk kell valamiért... Meglepően sok "támadást" kapok, pedig úgy gondolom, hogy nem szolgáltam rá:("
Ha ezt nekem (is) szánod, akkor hadd reflektáljak rá annyit -minden indulat nélkül, de tényleg-, hogy egyáltalán nem harcolni akartam, csak a katalógusod igenis félrevezeti az embereket a kizárólag alura használható negatív lapokkal.
Ennyi, nem több.
Én mondtam valamit egy társunknak, erre te reagáltál, és csípőből tagadtad amit mondtam.
Én pedig megpróbálom cáfolni a tagadásodat.
(cáfolni:érvekkel alátámasztott ellenkezés, tagadás:érv nélküli ellenkezés)
Amiben szrintem igazad volt,azonnal elismertem.
Még egyszer mondom:mindenféle indulattól mentesen vitázom, azért, mert a vita az ami kihozza az érveket, amiből tanulunk!
Me ne sertodj! tisztan csak arrol van szo, hogy senki nem irja le az egesz gondolatot amikor kommunikal, hanem csak azt a reszet, amirol ugy gondolja hogy uj lesz a tobbieknek. Mivel az egyik asztalos a masik meg programozo, nyilvanvaloan mas az, amit alapbol ujnak gondol. A programozo azt mondja, hogy a kevesfogu gyoprsanvago felesleges, mert a sokfoguval is lehet puhafat vagni tokeletesen. Es az o szemszogebol ez tokre igaz is. A tiedbol meg nem.
De egy asztalosnak nem is egy furesze van, es ha beinditja nem 4 darabot szab le, hanem 40-et vagy neadjisten 400-at. Van is neki nagyolo, keresztvago, hosszvago, kemenyfahoz, puhafahoz fureszlapja. Nem gond kicserelni, mert amit azzal elveszit azt megnyeri a haladosabb munkaval. Az sem gond, hogy 10 korongja van, mert ugyis kell evente venni egy-kettot, es igy ritkabban megy az elezohoz.
A hobbista utalna ha allandoan cserelgetnie kellene az egyetlen fureszben, semmi kedve szazezreket parkolni fureszlapokban, es elezot esetleg eleteben nem latott. Bazira nem erdekli hogy a negy darab lecet amibol kepkeret lesz 1 sec vagy 10 sec alatt vagja le, mert elotte 3 orat toltott a tervezessel.
vezessuk be, hogy mindenki a hozzaszolasa vegen, az alairas alatt odairja, hogy az elmult heten mennyi idot toltott a muhelyben.
Igen, néha lehet, hogy kissé durvább a hangnem, mint amit az ember kapásból elvárna, de nehogy megsértődj.
Van pár ember, aki úgy ért meg igazán dolgokat, úgy tudja magáévá tenni, ha minden kételyét ellenvetését rázúdítja a másikra. Nem feltétlenül azért, mert nem hisz a másiknak, csak mert ilyen a feje. Az enyém is ilyen, de próbálom visszafogni magam.
El ne menj innen, mert bennem pl. az a kép alakult ki, hogy a te tudásod mély és megbízható.
És hogy ne csak nyalizzak:
Azt hiszem a legtöbben itt nem foglalkozunk olyan komolyan az asztalossággal, mint Te. Pl. nem hiszem, hogy sokunkat veszélyeztetne egy olyan munka, mint amit az előbb leírtál. És mert hobbi, ezért komnpromisszumos megoldásokat keresünk, nem kell mindig a legoptimálisabb.
Érdekes, hogy (pl.) FERM-et, meg ilyeneket sose láttam még olyat, mint a hiper-szuper-extra BOSCH-t, hogy pl. gyalu 1 késsel. És akkor azt mondja az áruházi termékfelelőse, hogy elég az, mert forog 12 ezret. Ja, az nem probléma, hogy a gagyi FERM még többet forog és 2-késes. Pl. Szóval ez is olyan, mint pl. az autógyártás, ahol szintén már csak a németeknél számít extrának az utasoldali légzsák (pl.). :) / :(
Volt olyan munkám, hogy bedolgozást vállaltam egy kárpitosterméket gyártó "nagy"vállalkozás részére. Kárpit által eltakart ágykeretelket, és hasonló félkésztermékeket gyártottunk!Tehát nem csinálgattuk, hanem gyártottunk.
Volt olyan nap hogy 6-8 m3 fát kellett bedolgoznunk egy olyan kisműhelyben mint az enyém. 3-4 fős csapat...
Na ott helyben lesz@ptam volna magam ha egy olyan fűrésszel kellett volna dolgoznom mint amit te írsz... Ja tudod ez pl olyan meló amit nem azért fizetnek, mert "milyen sok időt tököl el az ember a munka öröméért" hanem kőkemény kapitalizmus.. 1 db X ft, és nagyon nem mindegy, hogy napi 40 ágykeret komplett kimegy e a műhelyből vagy csak 25...
Legyen elég ez a példa...
Más.
Nem tudom miért érzik itt a fórumokon azt egyes emberek, hogy harcolniuk kell valamiért... Meglepően sok "támadást" kapok, pedig úgy gondolom, hogy nem szolgáltam rá:(
A BNV-re kivonuló "Most vigyék, mert most olcsó" felkiáltású udvari kiállítóstandon elkophatatlan fúrókat, vágókat és fűrészeket árúsító ügynököknél az! :)
Meg arra a Bosch fűrészgépemhez adott lapra gondolok, amin 6 (HAT!) fog volt, gyárilag!
Ezzel árulták a fűrészgépet!
Persze hogy van létjogosultsága: amikor pl. tetőlécet vágunk, vagy akkor ha elővágó dolgozik a gépen, és ezért (is) szép lesz a vágás nagyobb sebesség esetén is.
Ja, és érdemes a villanyos csatlakozó felületet (nekem 6-os kapcsolós elosztós hosszabbító) úgy elhelyezni, hogy a munkában ne zavarjanak a zsinórok. Én rögzítettem egy ilyet az asztal lábára a munkafelület alatt jó 30 centivel, így akármit is csinálok, tuti nem barkácsolom szét a villanyt. És így a zsinórok nem a fal és a gép között a munkadarab fölött mennek, hanem a munkaterületen mindig kívül. Sokkal kényelmesebb és biztonságosabb.
És még 1 dolog: érdemes csiinálni egy "lábrácsot" is, sokkal kényelmesebben lehet dolgozni rajta állva, mint pl. a betonpadlón. Én mondjuk csináltam egy az asztal alól kifordítható "széket" is, ha rajzolgatok, méretezek, stb. akkor a fenének álljak fölötte. :D
Ha akármikor akármit csinálsz rajta, nem akarsz közben folyton az asztal épségéért aggódni, akkor a legfontosabb szerintem az, hogy az asztal a lehető legstabilabb legyen. Értem ez alatt, hogy főleg a lábai legyenek olyan erősek, hogy véletlenül se inogjanak, ha dolgozol rajtuk, vagy valami nehezebb munkadarabot/gépet ráteszel. Vannak munkák is, amik nagyon bírják strapálni az asztalt, pl. a rezgőcsiszolás és a kalapálás is. :D Feltéve, ha extrém műhelyszex sose lesz rajta "végezve". :DDD
A gép-beépítés témában szerintem a legjobb, ha az adott gépek saját asztalt/állványt kapnak, ami magasságában passzol az asztalodhoz (a munkafelület tekintetében, ugye) és esetleg valahogyan gyorsrögzíthető is az asztal tetszőleges oldalához szükség esetén. Érdemes még csinálni 1-2 olyan "bak"-ot, aminek a magassága esetleg állítható, de szintén passzol az asztalodhoz és esetleg az anyag rögzítése is megoldható rajta.
Én a munkaasztalt úgy csináltam, hogy abban az alagsori helységben, ami a "mühyelyem" felfúrtam a falra 3 db nagyon brutális fémfület és azokra felcsavaroztam egy kettévágott jó vastag rétegelt lemez lapot (tehát dupla vastag) és a két lapot még egymáshoz is csavaroztam alulról jópár helyen. A faltól távolabbi oldalán meg van alatta a két sarkánál 1-1 Db a Praktikerben (pl.) készen kapható fémláb. Szerintem a kész asztalt is lehet érdemes a falhoz rögzíteni, ha erre van mód.
Van még egy munkaasztalom, azon csak illesztek, festek, meg ilyenek. Ez egy korábban "szerencsésen" összecsuklott klasszikus szétnyithatós "panel" étkezőasztal lapja, a hajtásnál fémmel megerősítve, elöl 3 lábbal, hátul meg szintén a falra vinklizve.
Vizszintes irányú szoritás/rögzítés céljából fémsikattyúból és némi faanyagból príma asztalos satut lehet csinálni az asztal oldalaira. Én felcsavaroztam a falra is egy lecet az asztalfelület fölé, legyen mihez ütköztetni a szorítandó tárgyat.
Mióta barkácsolgatok már elég sokat "up-grade"-eltem az asztalomon, pl. legutóbb körkivágóval csináltam rá lyukakat, hogy a belső részeken is tudjak sikattyúzni, ha úgy alakul.
GuMiSZu, Körfűrész és felsőmaró felszerelését csak akkor látom megoldhatónak, ha az asztalba beépítesz egy fém-lap betétet, és ahhoz rögzíted a gépeket, ugyanis ha a vastag asztalba próbálod beépíteni az eszközeidet, akkor egyszerűen nem látszik majd ki az asztalból a fúrész vagy a marófej. Érted mire gondolok? (bocs, ha túl evidens voltam...)
Jéééé.....miután küldtem egy felhoborodott levelet a medikemia-nak rögtön tudtak válaszolni.
Szombaton irtam egy levelet nekik egy-két kérdéssel.
Majd szerdán megelégeltem a várakozást és küldtem még1et.:))
Tegnáp(csütörtök)már itt is volt a valász.
Pontossan ez;
Tisztelt ........!
Mindenekelőtt elnézését kérem a válasz elmaradásáért,; az igazság az, hogy az elfoglaltságaim miatt egyszerűen elfelejtettem. Remélem, válaszom nem érkezik későn.
1. kérdés: A M. nitrolakk is megtapad fémen, nem csak fán; fényes alumínium felületen azonban a tapadás - mint bármely más lakknál, festéknél - nem biztosan tartós. Ez esetben javaslom egy kifutóban levő, de még az üzletekben kapható Prevent festéktapadásjavító aeroszolunkat (ha nem jut hozzá, a késői válasz ellenértékeként egy ilyen terméket eljuttatok Önnek, ha megadja címét). Ez egy teljesen átlátszó, vékony filmet képez, amely az alumínium felületén jól megtapad és rajta a nitrolakk is.
2. és 3. kérdés: a nitrolakk nem használható akrillakkra felvíve. A nitrolakk kemény bevonatot képez, üzemanyag- és mosószerálló, de nem vegyszerálló! A vízállóságot illetően a tisztítás erejéig biztosan vízálló, de folyamatos vagy hosszú ideig történő vízzel érintkezés esetén ( pl. csónak külső felületére) nem alkalmas.
4. kérdés: a nitrolakk bevonatok hajlamosak kis sárgulásra, de ennek mértékét a küszöböt várhatóan terhelő hőmérséklet mellett nem fogja észrevenni.
5. kérdés: a nitrolakk alkalmas a megnevezett célra
Még megemlítem, hogy a bevonat nitrohigítóval vagy acetonnal eltávolítható, ha javítás szükséges. Vigyázzon azonban mind a nitrolakk, mind az oldószerek használatánál azok fokozott tűzveszélyessége miatt !
Mégegyszer kérem szíves elnézését a késői válaszért és remélem, termékeink minőségével elégedett lesz!
Sokkal lazább szerkezetű a saját rostsúlya is könnyebb a kendertöreknek, mint a fának. Így az ebből készült lapok sokkal, de sokkal könnyebbek! kb 3X a szorzó súlyban!
Ez a lazaság a felhasználási területet erősen befolyásolja, mára gyak teljesen kiszorította a faforgácslap a pozdorját...
évek óta nem volt a kezemben...:)
Az élet megy, és mára sok területen a faforgácslap is megadta magát az "új" anyagoknak... lásd OSB, MDF, HDF...
Azt tudtátok, hogy mikor gyártották az elő forgácslapot?:)
Lepődjetek meg.. Kossuth már láthatta volna, ha jó helyen van jó időben!!:))