Keresés

Részletes keresés

Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.07.01 0 0 4438
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Akik időközben saját szemükkel látták, azok szerint jégverés történt.
Előzmény: RAMBO (4437)
RAMBO Creative Commons License 2008.07.01 0 0 4437
Ezekkel a szerekkel nem. A Quadris preventív szer nem jó kezelésre, a Thiovit pedig kéntartalmú, amit ilyen napsütésben/melegben nem célszerű kijuttatni, de amúgy is "csak" kontakt szer, tehát gyógyításra nem alkalmas.

Ha már fertőzött, akkor Rubigan + Karathane keverékkel menj rá, a Rubigan beszívódva elöli a növényben lévő gombafonalakat (hifa) míg a Karathane (nem kéntartalmú kontakt szerként) a felszínen gátolja a továbbfertőzést.
Előzmény: Szakadáskapcsoló (4428)
RAMBO Creative Commons License 2008.07.01 0 0 4436
Ridomil Gold plussal permetezz, az kombinált szer: megállítja a terjedést a kontakt hatóanyagai révén, és a felszívódó komponense elöli a növényben megtelepedett hifákat.
Előzmény: nitom (4432)
Chess Creative Commons License 2008.07.01 0 0 4435
Hát igen a csemegszőlők másképp reagálnak, habár még túl korai lenne, hogy leálljon a bogyó növekedés és rugalmatlanná váljon a héj. Ráadásul esős időket élünk, így nem volt leállás újraindulás a növekedésben. (retek is akkor reped ha elszoktatják a víztől majd hirtelen sokat kap).
A héj repedéshez elegendő szemmel alig észlelhető parasádás is, amely mentén megnyílik, nem feltétlen kell hozzá erős parásodás. Persze héj parásodást okozhat pl. levélatka szívogatása is, bármi ami érte a héjat de akár növszer perzselés is. Sőt akár némi extra uv fény miatt is csökkenhet a rugalmasság. Esetleg 40-es faktorú naptejet a bogyóknak? :-)
Előzmény: Cirfandlia (4430)
Chess Creative Commons License 2008.07.01 0 0 4434
A felszívódó szer mindenképp indokolt, azonban a Mikal bizonyos értelemben még ha felszívódó is nem gyógyító. A Mikal hatóanyagával előzetesen fel kell tölteni a szőlőt, de nem alkalmas promt beavatkozásra. Jól gyógyítók a Ridomilok, ilyenkor már mehet a rezes változat, vagy a cimoxamil hatóanyagú Cursate (túl rövid a tartamhatása 3-4 nap) Én amikor égett a ház, mert nyaralni voltam összekevertem a mindkettőt és megúszta a szőlő. Az olajfoltok persze kiégtek de nem terjedt tovább.
istvánffy táblázat Itt láthatók az istvánffy táblázat adatai, amelyből kiolvasható mikor fertőződött a szőlő, azaz mikor kellett volna beavatkozni.
Előzmény: Jani71 (4433)
Jani71 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 4433

Ha már elkéstél a megelőzéssel, akkor nincs más, mint felszívódóval rámenni! Mivel ennek a hatóanyaga bejut a növény nedvkeringésébe, így el tudja pusztítani az ott levő kórokozót. Tehát csakis így tudod megakadályozni a nyavalya tovább terjedését a növényben! A fürtnek nem árt szerintem (miért ártana). Én Mikal-t használok nagy megelégedéssel. De vannak egyéb szerek is.

Ez az én maszek véleményem, de én nem vagyok szaki, majd ők megmondják a tutit! :-)

Előzmény: nitom (4432)
nitom Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4432
Sziasztok!

A tegnapi eső miatt elkezdtek foltosodni a szőlő levelei, a fonákon a foltok hátoldala fehér (fotók alapján szerintem peronoszpóra), bár előtte semmi ilyen problémám nem volt. Idén kétszer kapott anyagot atka és lisztharmat ellen. A kérdés, hogy milyen szerrel célszerű lepermetezni? Júliusban már mindenki felszívódóról beszél, de nem árthat az a fürtöknek? Abszolút kezdő vagyok a permetezést illetően, igaz már tavaly is kellett volna, de akkor még nem hoztak termést a szőlők.

Előre is köszönöm a segítséget!
Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4431

Megtiszteltetésnek veszem a "kolléga" megszólítást, szerintem ezzel még várjunk egy kicsit. :-)

Igen, elég sok eső volt, sőt, egy kevés jégeső is esett, úgyhogy a mechanikai behatás sem kizárt. A helyszín egyébként Balatonfőkajár, tehát nem túl messze Mórtól. A jelenség csemegeszőlőkön (lugas) és borszőlőn (olaszrizling, magas kordon) is jelentkezett, és a környékbeli szőlőkön is láttam hasonlót.

Előzmény: Cirfandlia (4430)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4430
Sziasztok,
Én ezzel most vitatkoznék; lisztharmatnál a bogyórepedés akkor következik be, ha el van parásodva a bogyóhéj (akár egy korábbi fertőzés következménye) és nem tud tovább növekedni az elhalt szövet. Szürkésfeketés hálózatos felszín.
ITT -főleg az első képen látszik jól- semmiféle bogyóhéj parásodás, kóros elváltozás nincs, egyszerűen kipukkadt a bogyó. Produkál ilyet sok csemegeszőlő is; igaz az éréshez közelebb, amikor már nincs növekedés, és sok eső érkezik.
Ennek a sérülésnek mi lehet az oka; vmi mechanikai, -bár a jégverés nem ilyet csinál- az nem egyértelmű, de most beszéltem móri szőlészbarátommal, és ott is teljesen hasonló repedés tünetek vannak több gazdánál a kifogástalan növényvédelem ellenére. Mi a múlt heti sok eső hatására a nagy belső nyomás következtében fellépő bogyórepedésre gondolunk.
Kérdés, a kollégánál is volt e rendkívüli esőzés az elmúlt időszakban?
Előzmény: Chess (4427)
Chess Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4429
Ha most nincs rajta lisztharmat, akkor nincs mit megállítani. A repedés egy korábbi fertőzés eredménye is lehet. A repedés közvetetten jön létre a ruglmatlan héj miatt. Az biztos, hogy 3-4 kg Thiovit mindig jó ha ott a mixben, még táplál is elvégre a kén az nem mikro hanem mezoelem.
Előzmény: Szakadáskapcsoló (4428)
Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4428
Köszönöm. Ezek szerint ha permetezem (Thiovit, Quadris), talán még megállítható?
Előzmény: Chess (4427)
Chess Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4427
Hát szerintem is lisztharmat lesz, habár bármi lehet pl. jég is ami parásodást okoz. A lisztharmat fertőzés nem feltétlen esik egybe a repedéses tünet megjelenéssel. Elegendő ha valamikor régebben megparásította a héjat, majd az egyszercsak nem bírván követni a növekedést, a parasádosnál felreped. Ez a fajta tünet nem fertőz, mert valóban csak tünet.
Előzmény: Szakadáskapcsoló (4414)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4426

Bocs, az első természetesen így:

http://szolo.blogspot.com/2007/12/atkk.html

Előzmény: groowe (4422)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4425
Előzmény: groowe (4422)
Ferig Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4424

Íme egy súlyosabb liszharmatos egyed.

Ferig Creative Commons License 2008.06.30 0 0 4423
Azokon a képeken ahol a bogyó meg van repedve,  s helyenként még a mag is kilátszik az bizony lisztharmat. Szerintem a képeid többségén a lisztharmat különböző fokozatait látjuk. A harmadik képen meg mintha fürtperonosz is lenne.
groowe Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4422

Sziasztok!

kaxpe nevű magvatlan szőlőről hallottatok?a google ebben az esetben nem bizonyult barátomnak :-)

apropó jártam kertészetben megint,és érdekelne hogy voltak szőlők,de a levelükön furcsa szinte szabályos alakú dudor volt egyik másik levelen csak pár darab,de volt olyan levél amin eléggé sok és a dudorok mérete eléggé változó méretű volt.megfordítottam a levelet,annak az alján ahol a dudor volt fehér volt a szőlő ,szinte pókháló szerű anyag borította.úgyhogy nem mertem venni,de érdekel a jelenség.

Kardhal igértem képeket,hogy hogy cseperednek a szőlők a telken,de nem jutottam el odáig!

vera57 Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4421
Sziasztok ! Segítséget kérek ! Szeretném megkérdezni miért potyog a szőlőszem ? A kertben van kb 10 tő szőlő. Többször permeteztem, egészségesnek tűnik, az előző évekhez képest rengeteg szőlőfürt van rajta.  A fürtök lazák, de ezt megszoktam, máskor is ilyen volt. Most viszont a földön elég sok borsónyi szemet látok, de ezeken nincs semmi látható elváltozás.
Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4420
Rendben. Köszönöm!
Előzmény: Zalancelot (4419)
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4419
Szerintem ne bántsd.
Ha megkapta a szükséges permetet, majd beszárad.
Előzmény: Szakadáskapcsoló (4418)
Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4418

Nem kizárt! Állítólag volt némi jégeső a héten, de - mint a képeken látható - védettebb helyen lévő bogyók károsodtak, és másban nem tett kárt a jég. Emiatt én ezt elvetettem magamban, de ezek szerint ez is lehetséges ok. Az viszont gyanús volt, hogy a sorok nyugati oldalán lévő fürtök károsodtak inkább.

Ha jégről van szó, vajon kell valamit tennem a permetezésen kívül? Pl. le kell szednem a sérült bogyókat, vagy jobb, ha így hagyom?

Előzmény: Zalancelot (4417)
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4417
Nem kaphatott ez jeget?
Mert lehet az is, hogy elég aprószemű jég csapadékkal a levélen nem hagy nyomot, de a fürtöket megcsaphatja!
Előzmény: szaki_pali (4415)
Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4416

Köszönöm. Érdekes, hogy a leveleken semmilyen elváltozást nem tapasztaltam. Peronoszpóra ellen idén háromszor permeteztem (május 9. és 27.: Merpán, június 20.: Quadris), utána elég sok eső esett, a képek ma készültek.

Előzmény: szaki_pali (4415)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4415
elsődlegesen fürt peronoszpórára teszem, de előfordulhat fakórothadás is.
Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2008.06.29 0 0 4414

Tisztelt Szőlészek!

Kezdőként szeretném kérdezni, hogy mi okozza az alábbi képeken látható jelenséget, és hogy lehet védekezni ellene? A bogyóhéj felreped, a mag kilátszik. Ez akár lisztharmat is lehetne, de nincs lisztszerű bevonat és a levelek is szépek.

Várható-e a továbbterjedése, vagy a felrepedt bogyók összetöppedve le fognak esni, és az ép bogyók / fürtök sértetlenek maradnak?

Az utolsó képen egy egészségesebb, de barnás foltokkal tarkított fürt látható, ennek az okára is kíváncsi lennék.

Előre is köszönöm a segítséget!

Jani71 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4413
Igazán szívesen! Ha tudok, segítek! :-)
Előzmény: Cicero II (4412)
Cicero II Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4412

Köszönöm a gyors választ. Nagyjából minden stimmel. Kb. 20 éve művelem, először beteg ennyire, de az is igaz, hogy ilyen nagy kánikulát követő párás időt, szinte órákon át tartó kb. 10-20 m magas páraoszlopot még nem láttam a kertemben. Pedig 62 éve lakom itt és az utóbbi 30-40 évre ilyen szempontból még emlékszem. A konyhából fellátok a kertbe, érdekes és szomorú látvány volt. Mondtam is feleségemnek, hogy most előszüretel a természet. Akkor délután kellett volna permetezni, de nem tudtam, mert a köd után két nap alatt 4x esett az eső. Apám ilyen helyzetben régen már szaladt és áztatta a rézgálicot. Nekem ez azért volt jó, mert utántöltőként lóghattam az iskolából.

Lehet, hogy a bescannelt oldalad hatására, várok még egy évet a kivégzéssel. Bár a fajtáim között ez adja a leggyengébb bort, ez is igaz.

Mégegyszer kösz.

Előzmény: Jani71 (4411)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4411
Ja, ezt elfelejtettem: érdekes, hogy a könyv azt írja, hogy a gombás megbetegedéseknek ellenáll, ehhez képest Nálad éppen ez a fajta a legkényesebb...! :-(
Előzmény: Cicero II (4407)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4410

Ennyit sikerült kiderítenem (Lakhegyi mézes):

Előzmény: Cicero II (4407)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 4409

Azt nem tudom, hogy van-e összefüggés, de mivel mindkettő direkttermő (az Izabellát nem ismerem, de úgy tudom, hogy ez is az), annyit reagálnék, hogy tavasszal ültettem én is Kurucvért, nálam is épp' mostanság nézegetnek kifele....

Már éppen kezdtem róluk lemondani, hát egyszer csak látom ám, hogy bújnak előfele! :-) Még elég sok idejük lesz nődögélni az őszig, szerintem van esélyük.

Előzmény: kardhal01 (4406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!