Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2011.12.19 0 0 4614

Paradicsom barátok!

 

  Lassan kezdődik a vetés ideje. Legalábbis a tervezgetésé. Idén eladásra is szeretnék palántát nevelni, ebben kérem a segítségeteket. Olyan fajtát szeretnék ami fitoftóra ellenálló. Persze nem teljesen, azt a 2-3 fajtát ismerem de megfizethetetlen a mag ára, ezért inkább valami egyszerű fajtát szeretnék ami ha nem is teljesen ellenálló, de ellenállóbb az átlagtól. Nálam ugyan nincs fitoftóra, de sokaktól hallottam a környéken is hogy tönkrementek a növények tehát a fertőzés már itt van. Olyan palántákat szeretnék csak árulni amiknek nem az alak, méret, a legfőbb jótulajdonsága, hanem termésbiztossága, életképessége.

peoplex31 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4613

No de hagyjuk a peppinot! Jövőre Ökörszív, és San Marzano paradicsomokat nevelek sok más mellett, és hozzá sosk-sok bazsalikomot! :-)

peoplex31 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4612

Azt én is hallottam, hogy érlelni kell, végül féléretten sem volt rossz íze, és volt benne 3 mag ami ki is kelt a tavasszal, úgyhogy van utánpótlás!

Előzmény: Anzika (4611)
Anzika Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4611

Nekem kb. 20 éve volt peppinóm. Nem emlékszem rá, hogy beteg lett volna, persze én permetezek rendszeresen, ilyenkor ő sem volt kivétel.

A gondom az volt vele, hogy nem akart gyümölcsöt hozni. Nem termékenyült meg a virág.

Amit a természet nem oldott meg, azt én csináltam meg. Nagy "örömömre" megtermékenyítettem a virágokat. Fültisztítóval megbirizgáltam a virágokat és lettek termések.

Panaszkodtok az ízére. Emlékeim szerint hűtőszekrénybe kell tenni a megérett peppinot, nem emlékszem mennyi időre, és akkor édes lesz, különben nem.

Nem volt semmi gondom az ízével, pedig nem sok gyümölcsöt eszek meg.

Előzmény: peoplex31 (4609)
beetee Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4610

:)))

Jelzőnövényként érdemes tartani, vagy csaliként. Az összes atka ezen gyűlik össze, annyira szeretik.

Nálam más baja nem is volt.

Csak az ízét tudnám feledni, pedig rendesen beért... :(

Előzmény: peoplex31 (4608)
peoplex31 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4609

Én biztos hogy nem adom fel! Akkoris lesz normális peppino gyümölcsöm!!!!

Előzmény: de-guky (4605)
peoplex31 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4608

Azt a ku...! Az atka nem jutott az eszembe! Teljesen stimmel! Rá is keresek! Hogy én milyen hülye vagyok!

Más: Ráindítottam a hobbi elektronikán a mesterséges LED fénnyel való palánta nevelésre, érdemes belekukkantani, hátha hasznos lesz a konzílium! :-)

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_12566.html

Ha valakinek van tapasztalata, ötlete, ne tartsa magában! :-)

Előzmény: beetee (4606)
de-guky Creative Commons License 2011.12.18 0 0 4607

Azt olvastam, hogy minden jó neki ami egyébként a paradicsomnak is. Amit  hyperben vettem az nem volt még rendesen beérve és nem volt valami jó, de amit Marokkóban vettem az elég jó volt.

Előzmény: beetee (4606)
beetee Creative Commons License 2011.12.17 0 0 4606

Az atkáktól érdemes megóvni... :)

 

Nekem sikerült tartani, gyümölcsöt szüretelni, majd jól rátenni a komposztra... nem ízlett.

 

Előzmény: de-guky (4605)
de-guky Creative Commons License 2011.12.17 0 0 4605

6-8 éve próbálkoztam a peppino gold-al, de hasonlóan jártam min Te. Lett termése, de az "varas" élvezhetetlen lett és egyébként tényleg mindenféle kártevő megtámadta a növényt.

  Most, hogy írtad megint meg kéne próbálnom....

Előzmény: peoplex31 (4601)
vf1 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 4604

Ide ért a paradicsom is.....

Előzmény: Rzola (4597)
peoplex31 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 4603

Termett, de nagy kínkeservesen. Már kora tavasszal elkezdett ébredezni és rövid idő alatt virágbaborult, de egy jóideig nem kötött egy virág sem, mindig elrugta őket. Amikor nagynehezen kötött, kapott valami levélbetegséget (talán lisztharmat lehetett, de nem nagyon értek hozzá, és a neten sem sikerült 100%-ig beazonosítani), és elkezdtek hullani a levelek róla. 2 termést kínjában hozott, de még mindig nem érett meg egyik sem. Le szedtem, mert télire nem akartam rajta hagyni, visszavágni viszont nem vágtam vissza egyik bokrot sem mert alig van néhány levele, és az is a hajtáscsúcsokon van. Majd jövőre hátha sikerül kieszelni valamit! :-) Keltetek megint magról vagy négyet.

Előzmény: Anzika (4602)
Anzika Creative Commons License 2011.12.15 0 0 4602

Nem termett a peppino? Vagy mi volt a baj?

Előzmény: peoplex31 (4601)
peoplex31 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 4601

Üdv mindenkinek!

 

manta-z! Érdekel a világító berendezésed, van ehhez valami leírás, vagy segítség? Én is építeni szeretnék egyet.

Segítséged előre is köszönöm!

 

Idén neveltem először paradicsom palántát, és nem volt gond, szerintem  sikerült elcsípnem egy naposabb tavaszt. Most tartok tőle hogy nem lesz ekkora szerencsém, és eszkábálnék egy helyi világítást ehhez, biztos ami biztos.

Idén "Yellow Pear/Cherry Bell" fajtával próbálkoztam, és minden várakozást felülmúlt.

OFF: E mellett a fő "profilom" a fűszernövény: bazsalikom, tárkony, kakukkfű, oregano, csombord, izsóp, ruta, citromfű, menták több fajtája, metélő -hagyma, -fokhagyma, -petrezselyem, stb. Ezen kívül a csilivel, és perui cseresznyével sikerült egészen jól elbíbelődni, ami viszont nagy gondot okoz, az a peppino gold. 3 éve nem jött le róla egy jó termés. :-(

 

Néhány pari kép, sajnos a termőképes állapotról nem készült kép, de jövőre mindent lefotózok ami a portán megfordul!:

mandianyu Creative Commons License 2011.12.05 0 0 4600

Betee koszonom szepen a valaszodat , az lesz a legjobb ha megkostolom ))))

Előzmény: beetee (4592)
de-guky Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4599

http://www.tenyek-tevhitek.hu/lektinek.htm

http://www.tenyek-tevhitek.hu/lektinek-es-betegseg.htm

 

Itt olvashatsz több cikket is a lektinekről. Lehet, hogy regisztrálnod kel a belépéshez.

Nekem spec. kedven "íróm "Dr Szendi Gábor.

 

"A lektinek, szaponinok olyan anyagok, amelyeket a növények elfogyasztóik ellen fejlesztettek ki. Mivel a növények szaporodni akarnak, ezért magvaikat látták el olyan anyagokkal, amelyek majd elveszik fogyasztóik kedvét. Az ember éppenséggel a magvakat, a gabonáét és a hüvelyesekét fogyasztja, de eddig minden káros hatás sem vette el a kedvét ettől."

Előzmény: mandianyu (4591)
Rzola Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4597

Amerikából minden rossz lassan ide ér :(

tmari28 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4596
Anzika Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4595

manta-z Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4594

Akinek kell He-man mag az küldjön egy mailt. 

Előzmény: de-guky (4590)
beetee Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4593

Ja, így az alapkérdés elveszett.

A zöld paradicsom nem feltétlen jelenti az éretlen paradicsomot.

 

Az éretlen paradicsomot meg nem igazán szoktuk feldolgozatlanul megenni. Legalább ázik valami ecetes lében savanyúságként, ami lehet változtat valamit a beltartalmán is.

Különben sem szokás éretlenül feldolgozottból egy ültő helyben kilókat enni, tehát olyan minimális lehet az állítólagos ártalmas (valószínű, hogy az arra érzékenyeknél gyomorpanaszokat okozó) összetevő bevitele, hogy azzal simán elbír egy szervezet. Mint ahogy bármelyik olyan adalékanyaggal, amiről nem is tudunk, hogy belekerül az élelmiszeriparnak "hála" az ételeinkbe... és szintén érvényes rá, hogy kis mértékben nem káros, nagy mennyiségben méreg...

Előzmény: beetee (4592)
beetee Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4592

Vannak zöldre érő, zöldesre érő fajták, amik nem is képesek beszinesedni. Sok országban ezek keresettebbek is, mint a pirosak, mert a fogyasztók ízlése ilyen.

Ezek jellemzően salátának való paradicsomok. Talán savasabbak is, de tényleg finomak. Vannak olyan országok, ahol nem az a legnagyobb felhasználási területe, hogy a zsíros kenyér mellé harapják a parit, hanem pl. előételnek sok-sok féle salátának bekeverik.

 

A pirosakat feldolgozzák lének, konzervnek, szószoknak stb, mert az ízlésük szerint annak jobb. És mivel ezeket főleg az élelmiszeripar gyártja, az üzletekben, piacokon meg sem jelennek.

 

Olyan ez, mint a régi almafajták, hogy minden típusnak meg volt a létjogosultsága, van ami nyáron friss fogyasztásra, van ami téli tárolásra, van ami rétesnek, van ami pálinkának, stb...

Vagy a szőlő. Bor vagy csemege...

 

 

Előzmény: mandianyu (4591)
mandianyu Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4591

Udvozollek benneteket paradicsom baratok !

 Volna egy kerdesem .

Itthon , az  jarja hogy a zold paradicsom fogyasztasa nem ajanlott mert mergezo anyagot tartalmaz .

 

 Volt szerencsem pl a tengeren tul is tapasztalni ,hogy ott az erett paradicsomot alig fogyasztjak, de annal inkabb a felerett majdnem zold paradicsomot igen .

 

nekem van most felerett paradicsomom olyan aminek a kulso resze zold de a husa az  szines , nem is tudom eheto e igy ebben az allapotaban .

 Ajanlottak hogy fozzek belole zoldpardicsom lekvart ...hááát nem tudom . Varom valakinek a velemenyet ))))

 

 

 

de-guky Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4590

Küldhetnél nekem is, 20-20 db-t, de egy borítékban azért elküldeném az árát is. (előre).

 

Előzmény: manta-z (4589)
manta-z Creative Commons License 2011.11.24 0 0 4589

ha kell adok neked szilikonos oltóklipszet is, nem hinném, hogy egyszerre 100 palántát oltanék :)

Előzmény: manta-z (4588)
manta-z Creative Commons License 2011.11.24 0 0 4588

Adok a saját készletemből, ha kell darabra  mert én kicsengettem érte ezt a horror pénzt :)

Előzmény: Laci/Zápolya (4587)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2011.11.22 0 0 4587

Szia! Gondolkodtam a paradicsom oltáson és lehet, hogy megpróbálom. A He-Man paradicsommagot hol vetted? Az interneten 500 db-os kiszerelésben 14.375 Ft-ért találtam. (És F1-es hibrid.) Tudsz valamilyen jobb forrást? (A 30 Ft/mag-ot meg lenyelem, de 500 mag húsz évre elég.)

Az oltásnál az lehett a baj, hogy gyökeres alanyra oltottál. A dinnyénél is az volt a technológia, hogy gyökér nélküli alanyra kell oltani. (Kettőből egy sikerült.) A paradicsom is könnyen gyökeresedik.

Előzmény: manta-z (4575)
potibor Creative Commons License 2011.11.21 0 0 4586

Üdvözlet Mindenkinek!

 

Nem tudja valaki, hol lehet RAF-magot szerezni, vagy nincs esetleg valakinak? SZükségem lenne az ellenállóképességére. Hosszú ideje vadászom, és teljesen reménytelennek kezd tűnni...

Előre is köszönöm

CBNora Creative Commons License 2011.11.19 0 0 4585

Olyan pontot is tehettél volna bele, hogy nem vásárolok, hanem magunknak termelem. Mi pl. így vagyunk vele, évek óta nem vettünk paprikát.

Előzmény: Törölt nick (4584)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.19 0 0 4584

Igaz valóban vannak átgondolatlanságok benne ( ha jól sejtem a 6 os kérdés aminél jobb lett volna  ha több válasz megjelölhető, vagy odaírhattam volna azt hogy az a lehetőség legyen jelölve ami a leggyakoribb eset ), utólag sajna már nem jó ha belepiszkálok :( Szerencsére az életben nem kérdőívek szerkesztésével fogok foglalkozni, hanem remélhetőleg a termelésben tevékenykedek majd ami azért jobban passzol hozzám:)

Mindenesetre köszönöm az eddigi kitöltőknek.

Előzmény: tmari28 (4583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!