Lassan kezdődik a vetés ideje. Legalábbis a tervezgetésé. Idén eladásra is szeretnék palántát nevelni, ebben kérem a segítségeteket. Olyan fajtát szeretnék ami fitoftóra ellenálló. Persze nem teljesen, azt a 2-3 fajtát ismerem de megfizethetetlen a mag ára, ezért inkább valami egyszerű fajtát szeretnék ami ha nem is teljesen ellenálló, de ellenállóbb az átlagtól. Nálam ugyan nincs fitoftóra, de sokaktól hallottam a környéken is hogy tönkrementek a növények tehát a fertőzés már itt van. Olyan palántákat szeretnék csak árulni amiknek nem az alak, méret, a legfőbb jótulajdonsága, hanem termésbiztossága, életképessége.
Nekem kb. 20 éve volt peppinóm. Nem emlékszem rá, hogy beteg lett volna, persze én permetezek rendszeresen, ilyenkor ő sem volt kivétel.
A gondom az volt vele, hogy nem akart gyümölcsöt hozni. Nem termékenyült meg a virág.
Amit a természet nem oldott meg, azt én csináltam meg. Nagy "örömömre" megtermékenyítettem a virágokat. Fültisztítóval megbirizgáltam a virágokat és lettek termések.
Panaszkodtok az ízére. Emlékeim szerint hűtőszekrénybe kell tenni a megérett peppinot, nem emlékszem mennyi időre, és akkor édes lesz, különben nem.
Nem volt semmi gondom az ízével, pedig nem sok gyümölcsöt eszek meg.
Azt olvastam, hogy minden jó neki ami egyébként a paradicsomnak is. Amit hyperben vettem az nem volt még rendesen beérve és nem volt valami jó, de amit Marokkóban vettem az elég jó volt.
6-8 éve próbálkoztam a peppino gold-al, de hasonlóan jártam min Te. Lett termése, de az "varas" élvezhetetlen lett és egyébként tényleg mindenféle kártevő megtámadta a növényt.
Termett, de nagy kínkeservesen. Már kora tavasszal elkezdett ébredezni és rövid idő alatt virágbaborult, de egy jóideig nem kötött egy virág sem, mindig elrugta őket. Amikor nagynehezen kötött, kapott valami levélbetegséget (talán lisztharmat lehetett, de nem nagyon értek hozzá, és a neten sem sikerült 100%-ig beazonosítani), és elkezdtek hullani a levelek róla. 2 termést kínjában hozott, de még mindig nem érett meg egyik sem. Le szedtem, mert télire nem akartam rajta hagyni, visszavágni viszont nem vágtam vissza egyik bokrot sem mert alig van néhány levele, és az is a hajtáscsúcsokon van. Majd jövőre hátha sikerül kieszelni valamit! :-) Keltetek megint magról vagy négyet.
manta-z! Érdekel a világító berendezésed, van ehhez valami leírás, vagy segítség? Én is építeni szeretnék egyet.
Segítséged előre is köszönöm!
Idén neveltem először paradicsom palántát, és nem volt gond, szerintem sikerült elcsípnem egy naposabb tavaszt. Most tartok tőle hogy nem lesz ekkora szerencsém, és eszkábálnék egy helyi világítást ehhez, biztos ami biztos.
Idén "Yellow Pear/Cherry Bell" fajtával próbálkoztam, és minden várakozást felülmúlt.
OFF: E mellett a fő "profilom" a fűszernövény: bazsalikom, tárkony, kakukkfű, oregano, csombord, izsóp, ruta, citromfű, menták több fajtája, metélő -hagyma, -fokhagyma, -petrezselyem, stb. Ezen kívül a csilivel, és perui cseresznyével sikerült egészen jól elbíbelődni, ami viszont nagy gondot okoz, az a peppino gold. 3 éve nem jött le róla egy jó termés. :-(
Néhány pari kép, sajnos a termőképes állapotról nem készült kép, de jövőre mindent lefotózok ami a portán megfordul!:
Itt olvashatsz több cikket is a lektinekről. Lehet, hogy regisztrálnod kel a belépéshez.
Nekem spec. kedven "íróm "Dr Szendi Gábor.
"A lektinek, szaponinok olyan anyagok, amelyeket a növények elfogyasztóik ellen fejlesztettek ki. Mivel a növények szaporodni akarnak, ezért magvaikat látták el olyan anyagokkal, amelyek majd elveszik fogyasztóik kedvét. Az ember éppenséggel a magvakat, a gabonáét és a hüvelyesekét fogyasztja, de eddig minden káros hatás sem vette el a kedvét ettől."
A zöld paradicsom nem feltétlen jelenti az éretlen paradicsomot.
Az éretlen paradicsomot meg nem igazán szoktuk feldolgozatlanul megenni. Legalább ázik valami ecetes lében savanyúságként, ami lehet változtat valamit a beltartalmán is.
Különben sem szokás éretlenül feldolgozottból egy ültő helyben kilókat enni, tehát olyan minimális lehet az állítólagos ártalmas (valószínű, hogy az arra érzékenyeknél gyomorpanaszokat okozó) összetevő bevitele, hogy azzal simán elbír egy szervezet. Mint ahogy bármelyik olyan adalékanyaggal, amiről nem is tudunk, hogy belekerül az élelmiszeriparnak "hála" az ételeinkbe... és szintén érvényes rá, hogy kis mértékben nem káros, nagy mennyiségben méreg...
Vannak zöldre érő, zöldesre érő fajták, amik nem is képesek beszinesedni. Sok országban ezek keresettebbek is, mint a pirosak, mert a fogyasztók ízlése ilyen.
Ezek jellemzően salátának való paradicsomok. Talán savasabbak is, de tényleg finomak. Vannak olyan országok, ahol nem az a legnagyobb felhasználási területe, hogy a zsíros kenyér mellé harapják a parit, hanem pl. előételnek sok-sok féle salátának bekeverik.
A pirosakat feldolgozzák lének, konzervnek, szószoknak stb, mert az ízlésük szerint annak jobb. És mivel ezeket főleg az élelmiszeripar gyártja, az üzletekben, piacokon meg sem jelennek.
Olyan ez, mint a régi almafajták, hogy minden típusnak meg volt a létjogosultsága, van ami nyáron friss fogyasztásra, van ami téli tárolásra, van ami rétesnek, van ami pálinkának, stb...
Itthon , az jarja hogy a zold paradicsom fogyasztasa nem ajanlott mert mergezo anyagot tartalmaz .
Volt szerencsem pl a tengeren tul is tapasztalni ,hogy ott az erett paradicsomot alig fogyasztjak, de annal inkabb a felerett majdnem zold paradicsomot igen .
nekem van most felerett paradicsomom olyan aminek a kulso resze zold de a husa az szines , nem is tudom eheto e igy ebben az allapotaban .
Ajanlottak hogy fozzek belole zoldpardicsom lekvart ...hááát nem tudom . Varom valakinek a velemenyet ))))
Szia! Gondolkodtam a paradicsom oltáson és lehet, hogy megpróbálom. A He-Man paradicsommagot hol vetted? Az interneten 500 db-os kiszerelésben 14.375 Ft-ért találtam. (És F1-es hibrid.) Tudsz valamilyen jobb forrást? (A 30 Ft/mag-ot meg lenyelem, de 500 mag húsz évre elég.)
Az oltásnál az lehett a baj, hogy gyökeres alanyra oltottál. A dinnyénél is az volt a technológia, hogy gyökér nélküli alanyra kell oltani. (Kettőből egy sikerült.) A paradicsom is könnyen gyökeresedik.
Nem tudja valaki, hol lehet RAF-magot szerezni, vagy nincs esetleg valakinak? SZükségem lenne az ellenállóképességére. Hosszú ideje vadászom, és teljesen reménytelennek kezd tűnni...
Igaz valóban vannak átgondolatlanságok benne ( ha jól sejtem a 6 os kérdés aminél jobb lett volna ha több válasz megjelölhető, vagy odaírhattam volna azt hogy az a lehetőség legyen jelölve ami a leggyakoribb eset ), utólag sajna már nem jó ha belepiszkálok :( Szerencsére az életben nem kérdőívek szerkesztésével fogok foglalkozni, hanem remélhetőleg a termelésben tevékenykedek majd ami azért jobban passzol hozzám:)