Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Köszi, jó tudni róla, habár kissé túl vannak pozícionálva az árak a hétköznapi fajtáknál is, a különlegesebbeket nem is említem.... (Abasáron párszáz Ft-ért adnak szép, erős, szabadgyökeres oltványt a tradícionális fajtákból) Azt hiszem az érdekesebb fajtáknál maradok a gyökereztetésnél.
A helyben átoltás sem annyira 100%-os, nem baj, ha van tartalék. Ez az előnye az erős tőke átoltásnak, hogy nehezebb kipurcantani. A fiatal alany, ha elsőre nem sikerül az átoltása mondjuk 2-3 évesen akkor nagyon visszaesik.
Eggyel többet rendeltem, jó esetben lesz tartalékom is.
Amit még nem látok tisztán: ahogy olvastam az alanyfajtákon megjelenhet a filoxéra levéllakó alakja, kivéve a Börnert. Védekezni ugye nem tudok ellene - mennyire probléma ez? Alapvetően nem kalkuláltam azzal, hog pár éven túl alany lesz a kertben. Addigra csak sikerül átoltanom.
Közben meg is érkeztek az SO4 alanyok a Kaszás Oltványtól. Adalékképpen a múltkori diszkusszióhoz beszúrom a fényképet - avatatlan szem (mint az enyém) könnyen eltéved oltvány / dugvány kérdésben. Akkor el is hangzott, hogy azért mert viaszolt meg elágzása van még nem feltétlenül oltvány.
Egyébként rendesek voltak, mert a rendeléskor kiírt 5eFt átalánydíj helyett 3.400Ft volt a szállítási és csomagolási költség.
én a helyedben megkérdezném a Dr. Szöke Barna Árpádot Badacsonyból, és a Szabó Attilát Kecskemétröl, valamelyikük csak tudja, hogy ki vitte tovább azt a vonalat, ha továbbvitte valaki.
Nem “minden szőlőt be kell oltani”, hanem “minden szőlőnek oltványnak kell lennie”. Hatalmas és lényeges különbség. Ha valamit “beoltunk”, az azt jelenti, hogy oltóanyagot juttatunk a szervezetébe, de a filoxéra ellen nem létezik oltóanyag, egyébként is, a növényeknél nagyon ritka, hogy oltóanyaggal védekezzenek, én csak a gesztenye kéregrák ellen hallottam róla.