Régi álmom, hogy nyulakat tenyésszek, gyerekkoromban mindig voltak papámnál nyulak úgyhogy nem vagyok teljesen tudatlan, de azért egy pár kérdés felmerült bennem. Pl. hogy milyen nyulak is vannak, mert neki egyszerű házi nyulai voltak, v.mi keverékek. Elkezdtem nézelődni a neten, hogy melyik is lenne az a nyussz ami nekem a legjobban megfelelne, és ha már magyarok vagyunk, jó lenne ha magyar nyúl lenne. Erre olvasom, hogy szegény magyar óriásnyúl majdnem kihalt. :( Eléggé felháborodtam ezen! Úgyhogy most már biztos, hogy magyar óriásnyulaim lesznek. :) Persze majd csak tavasszal, vagy inkább nyáron. Addig mindent megtanulok.
Papám mindig ketrecben tartotta a nyulakat, kérdésem hogy muszáj őket olyan kis helyen tartani? Nem lehet őket, istállószerű helyen tartani?
És a takarmány. Muszáj nyúltáppal etetni? Nem lehet valahogy természetesebben? Kiengedni legelni? Vagy ez nagyon nagy hülyeség? A vadnyúlból indultam ki, azok is csak zöldet esznek. Jó, gondolom, hogy akkor nem nő annyira.
A segítséget előre is köszönöm, remélem nem írtam túl nagy hülyeségeket. :) Bocsi
A nyul fülének a hosszát mindig ugy kell mérni,hogy a két fül közé kell tenni fa,vagy müanyag vonalzot és a tövétöl a fül hegyéig kell mérni.A füleknek egyenesnek kell lenni.
Az az igazság, hogy nem mértem sosem, illetve nem is tudom pontosan, hogy hol kell mérni. Megtehetnéd, hogy az egyik fényképen berajzolsz egy egyenes, amely a mérendő, mert nem mindegy, hogy hol méri az ember. Ránézésre lehet, hogy a baké határeset, de ezen szelekcióval gondolom lehet segíteni. Nézegetvén az egyesületi honlap képtárát, arányaiban nem rosszabbak, mint ott néhány, bár tényleg vannak lényegesen rövidebb fülüek is. Szerintem abból a vérvonalból vannak, mint a Te képtáradban a hármas csoport, tudtommal azok is Lajos bácsitól vannak.
A legutolsó képen szerintem jól be lehet rejzolni a mérendő egyenest.
Korábban írtam, hogy van három szép nyulam, amelyekkel én is beszálnék a magyar óriás programba. Az állatok Szabó Lajos bácsitól származnak. 1 kan és két anya. Az anyák testvérek, de a kantól eltérő vérvonal.
Most végre odáig jutottam, hogy tudtam képeket készíteni. Várom a szakmai véleményeiteket.
Az első kettőn a kan (Döme) látható, a második kettőn ez egyik (Mogyoró), és az ötödiken a másik anya (Nutella).
Mivel Pécsett élek (..mostanában csak inkább itt alszom ;-) ) ez nem probéma.
Színben nem vagyok válogatós. Felvállalom akár azt is, amit más nagyon nem szeret, pláne, ha ezzel az visszaszorulóban van. A lényeg a tiszta vérvonal és a látható és elérhető cél.
Sajnos családi okok miatt nem leszek a fórumon egy jó darabig! Kb karácsony után már felelhető leszek! Mindenkinek eredményes nyulazást kívánok! Akivel tudom tartom a kapcsolatot!!
Hát akkor nem tudom! Nem hiszem hogy megyünk, mert nem akarok az én állományomba hozni valami fertőzést!Mivel nem csak állattal lehet be hozni!Kösz az infót