Szeretnék csinálni egy nyomógombbal vezérelhető lámpát ami adott idő után lekapcsol. Ez eddig nem is gond, viszont úgy kellene megcsinálni hogy ha a nyomógombot nyomva tartom mondjuk 2 másodpercig akkor a felkapcsolva maradjon a lámpa, és mellette egy visszajelző LED, ami jelzi hogy nem időzítős módban van. A lámpa a nyomógomb újbóli megnyomására kapcsolna le.
int Lampa = 9; // LED Pin9-re kotve int LED = 8; // LED Pin8-re kotve int kapcsolo = 7; // nyomogomb Pin7-re kotve
int val = 0; // Nyomogomb int val2 = 0; //gomb hosszan nyomva void setup()
Ezzel több nehézség van: 1. 3 fázis 400 V a gép alap tápellátása, a belső mechanikus részek 230 V (egyik fázis). 2. Még a 230 V-os részen is van 4 ehhez hasonló elem, plusz egy motor, ami az összfogyasztásba beleszólhat, és pont az a pláne, hogy ennek az egy (pontosabban kettő) elemnek az állapotát kellene figyelni. Most már ott tartunk, hogy ha máshogy nem megy, minimálinvazív is lehet (kapcsolóra kötött saru lehúz, betold, mér.
Esetleg egy áramfigyelő relé a 230 aljzatra kötve ahová be van dugva? Vannak ilyen érzékenységű típusok. És egy relé kontaktot ad, van amelyiknél állítható is, milyen áramerősségre jelezzen be.
Szervusztok, Nyüglődök tovább. Korábban érdeklődtem non-invazív árammérés tárgykörében, és rendeltem is eszközöket, amelyek most jöttek meg. EZT és EZT.
Oké, a második minimálinvazív, alapvetően más célra vásároltam, ahol működhet (és fog is). Az érintésmentes fáziskeresőceruzás történetbe nem mentem bele, mert a berendezés belső felépítése nem teszi lehetővé a használatát (egyébként az is azonos elven működik, tehát sokkal nem lettem volna beljebb).
Namost. A mai mérések alapján az a nehézség támadt, hogy a mérendő eszköz áramfelvétele nem az (egész) apmeres, hanem a néhány tíz milliamperes tartományba esik: nem megy 100 mA fölé, legalábbis a gépen kívüli mérések alapján (az, hogy gépen belül mi történik, már egy más kérdés, ezt jövő héten tudom majd tesztelni).
És a kijelzendő adatokat kiírja? pl egy mért hőmérséklet, stb... tehát amit arduinoról küldesz neki, az "megjön" ? Emlékszem, hogy valamit kellett állítani a nextion.h fájlba, de nem tudom mit... Biztos, hogy jó helyre van dugva a kijelző tx lába? Tudod: Rx-Tx; Tx-Rx; Keresgélek, hátha megtalálom...
Ha nem villog, akkor azt jelenti nem kap adatot, ez lehet, hogy rosszul deklarált Rx vonal, vagy bármi... esetleg a .hmi fájlt átküldöd e-mailbe? Nem vagyok nagy szakértő, de ránézek. Emlékszem, kb 2 hetem ment el vele, mire összehoztam a kommunikációt, de nem emlékszem pontosan mi volt a megoldás :D
Sajna nem sikerült zöldágra vergődni vele, egyrészt ott a rengeteg féle Tipus - végig próbáltam az összes 9341-et. Másrészt a PIN kiosztása kicsit mást vár, mint az adafruitos, és bár szerintem jót adtam meg, csak fehér screen van. Szóval marad az adafruit, azon működik minden alapvetően, csak a touch nem tökéletes, de legalább van kép :)
Tököm kivan, hogy ennyiféle variáció létezik egy témára, sőt még ahonnan rendeltem ott is úgy van, hogy lehet 2 tétel is más vezérlővel jön, ami ugyanonnan rendelsz.
Köszi mindkettőtöknek, megnézem, hogy tudom életre lehetlni az én shield-emmel. Ez már az n-edik lib amit használok, nálam alapvetően az Adafruit_ILI9341_8bit_AS működik sima TouchScreen Lib-bel, ez az általatok ajánlott új még. Majd referálok a végeredményről :D
Szia, megmértem az áramot, 50-60 uA között mozog. Datasheet szerint ha jól látom akkor a 1 mA, de max 1,5-nek kellene lennie. Írtam az eladónak kért képeket, meg méréseket, csak pislogott, és kérte, hogy nézzem át mind a 10-et, ha nem jó, akkor küld újakat, vagy visszafizeti a pénzt. A datasheet szerinti lábkiosztást használom, ha megcserélem a két szélső lábat, akkor ~150mA-em van, tehát tuti nem az a helyes :-). Az eladónak küldött képek alapján nem cseszett le, hogy nem jó lenne a lábkiosztás, tehát akkor fogjuk fel jónak.
A probléma az, hogy ha bekötöm, és feldobok rá egy mintaprogramot, akkor -127 C-t kapok eredményül, folyamatosan.
Létezik, hogy ez más könyvtárat, vagy más programot igényelne mint amit itthon vettem? Az itthoni az Ds18b20+ ez meg Ds18b20 és más a printelés a tokozáson is.
Tudnátok küldeni olyan példaprogramot amit kínai szenzorokkal használtok? Nekem ez fut most rajta:
// Data wire is plugged into pin 2 on the Arduino #define ONE_WIRE_BUS 30
// Setup a oneWire instance to communicate with any OneWire devices // (not just Maxim/Dallas temperature ICs) OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
// Pass our oneWire reference to Dallas Temperature. DallasTemperature sensors(&oneWire);
void setup(void) { // start serial port Serial.begin(9600); Serial.println("Dallas Temperature IC Control Library Demo");
// Start up the library sensors.begin(); }
void loop(void) { // call sensors.requestTemperatures() to issue a global temperature // request to all devices on the bus Serial.print(" Requesting temperatures..."); sensors.requestTemperatures(); // Send the command to get temperatures Serial.println("DONE");
Serial.print("Temperature for Device 1 is: "); Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0)); // Why "byIndex"? // You can have more than one IC on the same bus. // 0 refers to the first IC on the wire
// URTouch_QuickDraw // Copyright (C)2015 Rinky-Dink Electronics, Henning Karlsen. All right reserved // web: http://www.RinkyDinkElectronics.com/ // // This program is a quick demo of how to use the library. // // This program requires the UTFT library. // // It is assumed that the display module is connected to an // appropriate shield or that you know how to change the pin // numbers in the setup. //
#include <UTFT.h> #include <URTouch.h>
// Initialize display // ------------------ // Set the pins to the correct ones for your development board // ----------------------------------------------------------- // Standard Arduino Uno/2009 Shield : <display model>,19,18,17,16 // Standard Arduino Mega/Due shield : <display model>,38,39,40,41 // CTE TFT LCD/SD Shield for Arduino Due : <display model>,25,26,27,28 // Teensy 3.x TFT Test Board : <display model>,23,22, 3, 4 // ElecHouse TFT LCD/SD Shield for Arduino Due : <display model>,22,23,31,33 // // Remember to change the model parameter to suit your display module! UTFT myGLCD(CTE32,25,26,27,28);
// Initialize touchscreen // ---------------------- // Set the pins to the correct ones for your development board // ----------------------------------------------------------- // Standard Arduino Uno/2009 Shield : 15,10,14, 9, 8 // Standard Arduino Mega/Due shield : 6, 5, 4, 3, 2 // CTE TFT LCD/SD Shield for Arduino Due : 6, 5, 4, 3, 2 // Teensy 3.x TFT Test Board : 26,31,27,28,29 // ElecHouse TFT LCD/SD Shield for Arduino Due : 25,26,27,29,30 // URTouch myTouch( 6, 5, 32, 3, 2);
while (myTouch.dataAvailable() == true) { myTouch.read(); x = myTouch.getX(); y = myTouch.getY(); if ((x!=-1) and (y!=-1)) { myGLCD.drawPixel (x, y); } } }
Előszőr kalibrálni kell a touch panelt a kijelzőhöz, hogy az ábra pixeljei egyezzenek a tapintás helyével. Erre van egy demo az Arduino IDE UTFT_Touch könyvtárában. ott le van írva mit kell csinálni. Persze a programban be kell állítani a kijelző paramétereit, és az illesztőpanel lábkiosztását. Az tény, hogy én is eljátszadoztam vele, mire olyan lett, mint amilyennek lenni kell. Sok sikert.
( Ha a kalibrálás ellenére is furcsán viselkedik, a Portraid-ot állítsd át Landscape-re, és úgy is próbáld ki.)