Keresés

Részletes keresés

imkerei Creative Commons License 2012.06.11 0 0 1379

Én is szeretlek! :-)

Sajnálom, hogy általában a hozzád hasonló emocionális lények szoktak kihalni a racionálisak pedig életben maradnak és az evolúció magasabb szintjére léphetnek....

Előzmény: Ormótlan (1378)
Ormótlan Creative Commons License 2012.06.10 0 0 1378

Erre csak annyit tudok mondani, hogy olvass Jared Diamond könyveket.

Rendkívül visszataszító a látásmódod, bár híven tükrözi a tévé és a bulvárpolitika agylágyító hatását. Egy okkal több, hogy utáljam az embereket és várjam, hogy végre MI KIHALJUNK!

Előzmény: imkerei (1375)
szellke Creative Commons License 2012.06.10 0 0 1377

Közben felvilágosítottak, hogy mezei sáska.

Előzmény: szellke (1376)
szellke Creative Commons License 2012.06.10 0 0 1376

Sziasztok!

Ezt a szöcskét most fotóztam a kertben. Mitől ilyen??? Próbáltam utána nézni, de nem találtam semmit (nem fotoshop!!!)

imkerei Creative Commons License 2012.06.10 0 0 1375

Nem értek egyet veled.

Az egész világtörténelem erről szólt és szól. Az erősebb, életrevalóbb (nem elkényelmesedett) nép felváltja a régit. A magyarok is így jutottak el a kárpátmedencébe (utáltak is érte a környező népek), a zsidók így alapították újra Izraelt, talán emlékszünk még a néger rabszolgák behurcolására amerikába (mivel az őshonos népeket a betelepült invazív európaiak nem tudták munkára fogni). A hazai katicák érzéseit nem ismerjük, de ha elég életerősek túlélik (megfogyva bár de törve nem).

meggyőződésem, hogy a harlekinkatica be fog illeszkedni az ökoszisztémába. Az amerikai szövőlepke kártétele is minimálisra redukálódott, pedig annak idején elsőszámú közellenségnek kiáltották ki. Az őshonos gyapjaspille nagyobb károkat okoz.

A parlagfűvel sincs semmi bajom. Nem ő a hibás az allergiás megbetegedésekért, hanem az ember, aki természettől elrugaszkodott életmódjával hajlamossá tette magát az ilyen típusú megbetegedésekre. Az őshonos mogyoró, nyír, tölgy, stb. és a pázsitfűfélék is erősen allergén virágport bocsátanak a levegőbe,(a gombaspórákról nem is beszélve)mégsem akarja kiirtani őket senki.

Szerintem.

Előzmény: Ormótlan (1374)
Ormótlan Creative Commons License 2012.06.10 0 0 1374

Bele kell kotyogjak.

Egy hasonlat: mit csinálnál, ha egy 18 gyerekes ghanai család rátok törné az ajtót, kivágna a lakásodból és elvenné mindenedet? Megveregetnéd a vállukat, hogy ügyesek vagytok? Gondolom, nem. Nem munkavállaló, hanem hódító, gyilkos, mint pl. a tatárok voltak.

A harlekin nem fog beállni normál értékre, mivel nincs ellensége az őket tudatosan irtó emberen kívül. Közben megzabálja rengeteg, a hazai ökoszisztéma egyensúlyát fenntartó hazai állat táplálékát. Sőt, nem kevés alkalommal láttam, hogy a harlekin lárvája hazai katicák lárváit eszi - néha saját fajtársát is, de ez a ritkább, a hazai védtelenebb vele szemben. Sajna most melóhelyen vagyok, s így nem tudom megmutatni neked, milyen egy ilyen gyilkosság, de hidd el, hogy be kell avatkozni. Mi hoztuk el Ázsiából, mi általunk jutott ide, így mi vagyunk felelősek a kártételéért is.

Amúgy a parlagfű is egy csinos növény, oké, hogy invazív, de beilleszkedett a hazai flórába, nem értem, miért kéne irtani? :-) Érted??? :-)))

Előzmény: imkerei (1364)
Juhaszj Creative Commons License 2012.06.09 0 0 1373

A legyet időközben sikerült beazonosítanom: Közönséges gyászléhy (Hemipenthes morio)

Előzmény: Juhaszj (1372)
Juhaszj Creative Commons License 2012.06.09 0 0 1372

Ez milyen légy lehet?

Először egy 4-5 mm-es lepkének véltem és csak a letöltés után láttam, hogy inkább valamilyen furcsa szárnyakkal megáldott légyféle lesz.

Juhaszj Creative Commons License 2012.06.09 0 0 1371

Sziasztok!

Ez valamilyen rablólégy?

CBNora Creative Commons License 2012.06.09 0 0 1370

Tarka cincér, Aegomorphus clavipes.

Előzmény: leddy (1369)
leddy Creative Commons License 2012.06.09 0 0 1369

tudjátok mi ez? teraszon volt és nagyon fürge...

imkerei Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1368

Sajnos az invazív fajokkal nem lehet mit kezdeni. Ez azonban mindig az ember hibája nem az adott rovarfajé!

A Varroa destructor(tudom nem rovar, hanem pókszabású) terjedését is hiába próbálták annak idején megakadályozni, lassítani, semmit sem értek el vele. A méhészek és a méhek pedig lassan meg tanulnak velük együtt élni.

A túlszaporodott fajoknak pedig előbb utóbb megjelennek a betegségei, ragadozói és kártevői, amelyek majd kordában tartják a faj egyedszámát.

Az, hogy ez mikor következik be azt nem tudhatjuk, de lehet, hogy nem a mi életünkben lesz. 1-100 katicalárva eltiprása nem jelent megoldást.

Előzmény: Titkos2 (1366)
Titkos2 Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1367

Szívesen, gyere máskor is nyugodtan, ha bármilyen kérdésed van. :) Tudom ajánlani amúgy ezt a topicot is, itt több ember megfordul, és gyakrabban is nézik a postokat.

Előzmény: Alexkaaa (1365)
Titkos2 Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1366

Az a gond, hogy túl jól végzik a munkájukat, így egyrészt eleszik a levéltetveteket a hazai katicafajok elől, akik így szó szerint éhenhalnak, másrészt ha elfogy a tetű, konkrétan elkezdik enni a többi katicát, lepkepetéket, végső esetben pedig egymást is. (Egyébként végeztek olyan kísérleteket laborokban, melyek során kiderült, hogy míg az "átlagos" katicának feltétlenül levéltetű-diéta kell a sikeres fejlődéshez, ezek akár a virágporon is fel tudnak nőni.) Emellett ott vannak még az olyan tulajdonságaik, mint hogy sokkal gyorsabban szaporodnak (téli hibernáció után egyből képesek rá, míg pl. a hétpettyesnek kell bizonyos idő), sokkal több nemzedékük van egy évben mint a hazai fajoknak, valamint ellenállóbbak a rovarirtókkal és az olyan parazita darazsakkal szemben is, amik a többi katicát sikeresen kicsinálják. Emiatt sajnos abban sem vagyok biztos, hogy be fog állni a számuk egy normális értékre, sajnos a tapasztalatok nem ezt mutatják, pl. Amerikában, ahol már 10-20 éve jelen van, a kontinens talán leggyakoribb katicafajává vált, szintén az őshonos fajok kárára.

Egyébként nem feltétlenül vagyok minden olyan faj ellen, ami nem hazai, ott van pl. a tölgy-selyemlepke/tölgy pávaszem, amelyik épp tavaly jelent meg nagy egyedszámban Pécs környékén, de mivel eddig semmilyen bizonyítható kárt nem okoz, tőlem nyugodtan jöhet, mint "vendégmunkás". :D Viszont azt gondolom, ha a harlekinkatica esetében még a természetvédők is arra kérik az embert, hogy pusztítsa el őket, az talán nem véletlen. Nyilván akkor sem tudnánk már teljesen kiirtani, ha mindenki főállásban harlekint vádászna az országban, de azért szerintem "támogatnunk" sem kellene. Rajtuk kívül pedig még számos más faj akad, akik majd szépen leeszik a levéltetveket Alexkaaa növényeiről, pl. fátyolkák, zengőlegyek, nem beszélve a rengeteg haza katicáról. :)

Alexkaaa Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1365

imkerei es Titkos2 koszonom szepen az infokat! Ugy latom jol tettem, hogy ebbe a forumba irtam! :)

imkerei Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1364

Szerintem nem csak alapesetben van igazam, hanem jelen esetben is.

Igaz, hogy a harlekinkatica egy invazív betelepült faj de attól még a lárvája nagy levéltetűpusztító. A harlekinkaticákat pedig már úgysem tudod kiirtani. Tudom, hogy okoznak károkat is de el kell fogadnunk, hogy mostmár a rovarfaunánk része. Idővel a számuk is be fog állni egy normál értékre. Haragudhatunk rájuk, mint a külföldi munkavállalókra de attól, még a munkájuk hasznos.

Előzmény: Titkos2 (1362)
Titkos2 Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1363

Pardon, imkereit akartam írni, késő van. :)

Előzmény: Titkos2 (1362)
Titkos2 Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1362

Imreinek normális esetben igaza lenne, ezek azonban sajnos az invazív harlekinkatica lárvái, úgyhogy bűntudat nélkül öld meg őket. (Alig pár éve jelent csak meg nálunk, de máris tömegesen elszaporodtak, ezért van az, hogy korábban még nem láthattad őket, illetve hogy most úgy érzed, mintha reggel óta máris megháromszorozódtak volna.) Ormótlan itt leírta, mi alapján lehet beazonosítani őket. Itt pedig kb. mindent leírtak róluk, amit tudni érdemes: http://www.coleoptera.hu/harlekin/

Előzmény: Alexkaaa (1359)
Alexkaaa Creative Commons License 2012.06.07 0 0 1361

Koszi a gyors segitseget! Akkor megtartom oket es nem bantom :) 

Bar, az mar aggaszto, hogy mennyien vannak. Reggel ota mar szerintem megharomszorozodtak, lassan olyan mint egy hangyaboly...

Előzmény: imkerei (1360)
imkerei Creative Commons License 2012.06.07 0 0 1360

Ne bántsd!

Ezek valamelyik katicabogárfaj lárvái és szorgalmas levéltetű pusztítók.

Előzmény: Alexkaaa (1359)
Alexkaaa Creative Commons License 2012.06.07 0 0 1359

Előzmény: Alexkaaa (1358)
Alexkaaa Creative Commons License 2012.06.07 0 0 1358

Sziasztok!

Megtudnatok mondani, hogy mi a fene ez? (lasd. kepek) A kertemben mindenhol ott van, foleg a tujan es a levendulan maszkal. Nem siet szepen lassan mozog es ha agyontaposom, akkor barnas trutyi jon belole.

Soha azelott nem lattam ilyett.

SOS varom valakitol a segitseget!!

korte1 Creative Commons License 2012.06.05 0 0 1357

Kedves Fórumozók!

Az alábbi bogarat találtam a lakásunkban, és sajnos egyre több van belőle.

Látható, hogy kb. egy miliméteres, úgy látom, tud repülni is. Elég kemény a páncélja, roppan egyet, ha megnyomom.

Szerintem nem csíp vagy ilyesmi, de jobb lenne tudni, hogy mi ez, és hogy lehet védekezni ellene.

Olyan mintha a fürdőszobánkból kerülne elő.

Elnézést a rossz minőségű képekért.

Kérem, segítsetek nekem abban, hogy ez milyen rovar, illetve mit kereshet nálunk.

köszönöm

Korte

Juhaszj Creative Commons License 2012.06.04 0 0 1356

Köszönöm a meghatározást.

Előzmény: Ormótlan (1354)
Ormótlan Creative Commons License 2012.06.04 0 0 1355

Vmelyik virágszöcske (Leptophytes)

Előzmény: Juhaszj (1353)
Ormótlan Creative Commons License 2012.06.04 0 0 1354

Ő tűzvörös fémdarázs, Chrysis ignita, kedves, szelíd jószág.

Előzmény: Juhaszj (1352)
Juhaszj Creative Commons License 2012.06.03 0 0 1353

Sziasztok!

Ez milyen szöcske?

Juhaszj Creative Commons License 2012.06.03 0 0 1352

Milyen darázs ez?

Juhaszj Creative Commons License 2012.06.03 0 0 1351

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a cincérek meghatározásában:

És egy másik:

TTNora Creative Commons License 2012.06.01 0 0 1350

Köszönöm azért a segítséget Nektek!

Előzmény: Ormótlan (1349)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!