Közönséges citrom. Holnap vagy holnapután teszek fel képet az anyáról, bár most nem lesz olyan látványos, mert a legutolsó citrom tegnapelőtt esett le róla. Viszont az még megvan, tudom érzékeltetni, mekkora gyümölcsöt tud teremni. Az erről 4-5 évvel ezelőtt gyökereztetett kis fám is tele van most virággal.
Capri cserje magom van még pár darab. Görögből hoztam. Évelő,lombhullató, apró kavicsokkal, folyami homokkal kevert mediterán földkeverékbe ültettem, télen a citromfával kb 15 fokon telelt. az enyém mot a második éves, most kezd ujra hajtani.Első évben lágyszára van,most már fásodik. Itt egy kép az anyanövényről.Még annyit , nekem elég nehezen kelt ki, lehet hogy melegebbet és párásabb helyet kellett vona biztositanom.Érdekel?
Igen most egy másik típusu licsivel próbálkozom, saját magam még nem fejtettem meg sajna a talaját, de anno halottam vkiről akinek embernagyságra megnőtt minden nyavaja nélkül. Állítólag ő valamilyen saját készítésű, bazalt-zeolitos örleményes talajba ültette. Valszin ez a sárgulás, és nehezen növekedés is talán ásványszinten keresendő. De ez csak tipp.
Ja ismerem igen volt nekem de aztán egy hidegebb télen nem birta a gyürődést:((Azota nem vetettem ujat.Füvészkert melegházában levő többméteres fát azért nem vágták most vissza mert van rajta 1!! virág:)))
Egyenlőre Hura nem kell,azzal még várnék,amig melegebb házam lesz télen.
Gáborke! Egy pár hozzászólással előbb láttam, hogy próbálkozol a licsivel. nekem is kikelt 2 db. Egyenlőre mediterán földkeverékbe-egy kis sóder hozzáadásával- vannak. Érdeklődnék milyen az a spéci földkeverék amiről irtál, szeretném ha megmaradnának a licsik.Most az ablakpárkányon növögetnek, s nekem is elég világos szinü a levelük.
Tudom, hogy ez itt kissé off, mert nem különösebben egzotikus növényekröl van szó, de azt is tudom, hogy ti értetek legjobban a szaporításhoz, gyökereztetéshez.
Ma jártomban keltemben ráakadtam néhány cserjefélére, amire már régebben vágyok
Szereztem ágacskákat a díszribizliböl, a Boglárkacserjéböl és a Japáncseresznyéböl, de nem igazán tudom, miként tudnám öket meggyökereztetni. Próbáltam mindegyikböl fás, félfás és "fátlan" részeket szedni, (a díszribizliböl van egy olyan ág is, ami még alig hajt) de sajnos itt egyáltalán nincs meg hozzá az infrastruktúrám; nincs pl. hormonporom. Mit javasoltok, hogyan próbálkozzak? Vagy próbáljam valahogy hibernálni öket, míg jobb körülmények közé nem jutok?
szia Zoolko! Sajnos csak a mult évben kezdtem el gyüjtögetni ezeket a mediterrán és tropusi növénykéket, igy csak pitahayaát/ sárkánygyümölcsöt,passiflora edulis /golgota maracuja/ hajtásokat tudnék felajánlani, esetleg zebrafüvet.
Igen kicsit savanyú, de nem hinném hogy nagy problémát okoz, főleg ha esőviz hijján csapviz, kútviz áll csak rendelkezésre, mert az visszatornássza a pH-t.
De ahogy keverted az már szerintem kellemesebb pH-jú. Perlit is ment bele?
Durpeta a neve. Kicsit savanyúnak találom. Kisérleti jelleggel kevertem még hozzá kötöttebb kerti földet és érett marha trágyát. Két kumkvatot és két kalamondint bele ültettem, majd meglátom, mi fog történni.
Igen én is így gondolom, kellemesen elbeszélgettünk:)
A licsivel próbálkozom, hátha most jobban megmarad, bár egy picit sápadt a levele, ez annak idején nekem is mindig ezt csinálta. Majd átültetem spéci ritka ásványos keverékbe, azt még nem próbáltam eddig.
Szerencsére sikeresen végződőtt a találkozó. :) Jó volt kicsit beszélgetni, és személyesen is megismerni egymást. A növényeket köszönöm, gáborke a licsihez sok sikert. :)