Én a nyár végén szereltem be a páraszabályozott légbeeresztőket, és én is Füstfalván lakom, de eddig egyszer jött be kevés füstszag, amikor a szemben lévő árokban gyújtott be az idióta ipari mennyiségű vizes falevelet. Akkor gyors elzárással megldottuk a füst beáramlást. Mondjuk én applikáltam a faláttörésbe egy szűrőt, nem tudom, mennyit jelent a füst szempontjából. De a füst felőli félelmeink eddig szerencsére nem igazolódtak. Cserébe a pára 45-55% közé beállt.
Nekem is hasonló volt a problémám tavaly, én sem mertem ilyen szellőzőket beszereltetni, mert féltem, hogy dőlni fog be a füst a lakásba. Végre idén vettem egy elektromos páramentesítőt. Most viszon még nem volt igazán párás a levegő, de a páramentesítő tényleg jól végzi a dolgát, most már tudunk a lakásban is ruhát száritani, nem kell majd egy hétig kint tartani a fűstös erkélyen.
Én pont az ellenkedőjét alkalmazom és nagyon jól bevált a páratartalom kordában tartására.
A ház közepén a kandallóban ég a tűz és az ablakok résszallőzőre nyitva hagyva. Mint amikor kivesznek egydarab tömítést. Nagymosás után illetve hosszas gőzölős vasalás után megy föl csak 60 % fölé a pára utána szépen visszamegy 60 alá. Biztos van így veszteség de szerintem sok év alatt sincs annyi mint egy páramentesítő gép ára + az elfogyasztott villamos energia.
A villanyszámla attól is függ melyik páramentesítőt és milyen teljesítményűt választ az ember. Sajnos vannak olyanok amik rengeteg áramot fogyasztanak de teljesítményben nem hoznak többet mint társaik.
Én már hallottam olyat is hogy valakinek csak 1000-1500ft-tal növelte meg a villanyszámláját a páramentesítő és nem is ment állandóan, de megszűnt a penész. Persze attól is függ mekkora a párautánpótlás, meg mekkora páratartalomról indulunk.
hát nem derült ki egy két dolog, de próbálok következtetni. úgy érzem ez egy nemrég épült ház. az első télen normális lehet a penészedés
utánna már semmiképppen sem. kiszáradtak a falak. gondolom a házban kémény nincs, vagy ha van akkor zárt. úgy tűnik nekem hogy a tervező
nagyvonalúan eltekintett a légcsere megoldásától. szóval az a vicces helyzet állt elő manapság, hogy nagyon küzdünk a tökéletesen záródó nyílás-
zárókra, és mivel jól megoldjuk a problémát, penészedik minden. erre akkor kivágjuk a jó ablakot. vagyis visszaalakítjuk szellősre.
sztem nálad egyszerűen a légcsere hiánya a probléma. és hiába szellőztetsz akát napi 3-4 szer nem nagyon oldja meg. minden átlagos házon
van hőhíd, de ha nem lenne akkor köd lenne bent. 2 lehetőség van, igen jól rátapintottál: vagy megoldani a szellőztetést, vagy kivonni a levegőből
a párát. első módszer lehet: rekuperátor beépítése, de ezt már a tervezőasztalon ki kellett volna találni. lehet utólag barkácsolni vele, de nem éri akkor
már meg. (hacsak nem egy totál felújításnál kerül beszerelésre) 2 lehetősége van még: ablakra vagy falra szerelhető légbevezető, vagy a 'paraszt'
megoldás, hogy az ablakok tömítéseiből kivágnak felül 20 cm-ket. ezt én csak akkor merném megtenni ha olcsón tudok venni bele új tömítést.
aztán kiválasztani 2 ablakot amik lehetőleg a ház 2 oldalára néznek. a nyomáskülönbség meg szépen átszellőzteti a lakást. sajnos így meleg is távozik
de sajnos szellőztetni mindenképpen kell, így egy kicsit kevesebbet, hiszen szellőzik a lakás.
a másik megoldás a páramentesítő. egy normális masina kb 45-50 000 ft körül van mostanság. ez remek a penész ellen, viszont a szellőztetés akkor
is szükséges, és azért havi 2-3-4 000 ft-ba is fájhat télen a villanyszámla különbsége. nekem volt páramentesítő gépem is (nagyon komoly szerkezetek
ezek már) de untam hogy éjjel is kapcsol, untam hogy fogyasztja a villanyt, így szellőzőrendszert csináltam. én nem bántam meg. de mindkét megoldás
alapvetően jó, ha nem vízszigetelési gondok miatt penészedik a lakás. szellőztetni így is úgy is kell. szóval ezt neked kell eldönteni. mind2 megoldásnak
vannak előnyei és hátrányai. találd ki neked mi a fontosabb szempont, és aszerint válassz.
pth 44 ház kb. 150m2 lakótér, a legnagyobb a nappali étkező konyha kombó.
aljazat, lábazat, koszorú, födém szigetelve a tervező előírása szerint. fal nem, azért pth 44.
a ház lakórésze L alakú a hosszú szár háta északra néz, a rövid délre mutat.
a északi falon csak a kanyar pozitív sarkában van penész. a délin érdekes módon, mindegyikben. a vizes helyiségeknek
nincs pozitív sarka ott nincs penész. ez jó. a hosszúszárban van a nappali étkező konyha stb.
5-en lakunk 3 pici gyerek 2 felnőtt, napi mosás, fürdés, vízforralás, stb. igyekszünk kint teríteni, de ilyenkor már nem szárad. egész nyáron szellőztettünk + kint száradt minden. a hőmérséklet átlag 21 fok.
1 felnőtt 1-2 gyerek mindig otthon van. én melózok.
az ablak vörös fenyő dupla üveg, faszán párazár. az egész lakás párazárt, sehol egy diffungálási lehetőség.
az alábbi lehetőségen gondolkozom:
helios alef típusú ablakba szerelhető szellőztető.
és/vagy egy páramentesítő gép (max 100e Ft)
szóval mi a javaslat. a 3 gyerek miatt aggódom nagyon. a kisfiam nagyon köhög mostanában....
Ma már egy óra alatt háromszor kapcsolt be a defrost. Ami azt jelenti, hogy a gép ideje negyedrészét leolvasztással tölti :( vagyis addig nem páramentesít ).
Szobahőmérsékleten használom. A készülék vadonatúj, tehát a szűrője nem lehet koszos. A bemenő nyílása szabad, a kifúvó nyílása teljesen szabad, nem is szabályozható.
Amióta beszerelték hozzánk az aktív rendszert,egyfolytában azt érezzük,mintha huzat lenne folyamatosan. Ezenkívül lényegesen hidegebbnek érezzük a levegőt,mint amekkora valójában a hőmérséklet. Tudsz ezekre javasolni valamit?
Ha hideg helyen használod (+1C-+5C) akkor igen. Ha melegben (+15C fölött) akkor nem.
Koszos a szűrője ha nem mai darab. Ha új a gép akkor valami nem oké. Gázhiány, nem forog a ventilátora rendesen. Nem nyitod ki a kifúvó nyílását rendesen. Akadályozva van a beszívó nyílás.
Klíma tud párátlanítani, de hűt így megint csak kiengeded a meleget.
Páramentesítő elektromos gép az csak párátlanít és nem dobja ki a meleget. de nem szellőztet az tovább is kell csak kevesebbet mint ha párát szeretnél kiengedni.
Hiába szigetelsz ha egy gumitömítésekkel körbe zárt (dunsztos üveg) lakásban próbálokozol ... egy hideg pont mindig lesz ... vagy 100% lesz a pára tartalom és nem látsz a ködtől. :-)
Klíma Király Szeged
ps. A Klíma párátlanítás nyári zápor után jó mikor 26C fok van és 99% páratartalom. Tehát egy kicsit hűteni is lehet de inkább párátlanítani kell. Hűtés megkezdésekor 99% teljesítmény megy el párátlanításra és 5 perc múlva mindenki nyomja ki a klímát hogy hideg van ... pedig nincs csak kiszáradt a levegő és tud izzadni az ember ...
a házunk új, tavaly nyáron költözünk be, akkor még az új építésnek + a tavalyi csapadékos időjárásnak tulajdonítottam a penészesedést. most egész nyáron szellőztettünk nappal is. fel is vittük a hőmérsékletet, de sebaj hátha így szárad.
most sarkokban megint megjelent a penész. szuper.
pedig pth44 blokkból van a ház + koszorú, lábazat, aljzat, födém szigetelve.
a kérdés az, hogy ha a falra a sarokra rakok hőszigetelést, egy csíkot, mintha oszlop lenne ott, akkor azzal csak odébb tolom a hőhidat, vagy meg tudom fogni.
bónusz kérdés, bocs előre is. a klímáknak elvileg van páramentesítő funkciója. lehet hatékonyan klímával páramentesítést végezni v.