Attól, hogy egy tápegység nem nagy és nehéz, még nem feltétlenül bohóc. Kapcsolóüzemű, emiatt jóval kisebb transzformátor van benne; ugyanakkor a kimenő feszültsége stabilizált, és a teljesítménye sem feltétlenül kisebb.
A "nehéz" tápegység pedig mivel nem stabilizált, külön áramkörre kötve pont jó lehet elektromágneses hajtóművel rendelkező váltók csattogtatásához, azoknak mindegy, ha ingadozik picit a feszültség.
"Van valahol elfekvőben egy régebbi 10761 a hozzá való régi (neház) trafóval,..."
Ez a legrosszabb opció, hogy a ROCO 10725 trafót használod fel. Ugyanis ez a trafó akkor ad ki magából 15V AC-t, ha leterheled 3A-rel. Kisebb terhelés esetében - pl. csak egy mozdony áll a sínen - akkor a feszültsége simán felmegy 20V fölé is. Mivel a ROCO 10764, és a korább 10761 erősítőben nincs stabilizátor, ami a kimenő sínfeszültségre hatna, így a sínben a DCC feszültség a pillanatnyi terheléstől függően pillanatról-pillanatra változik. Ugye nem kell elmondanom, hogy ez meglehetősen problémás dolgokat tud okozni. De ilyen a szürke és fehér z21 is, meg a DigiKeijs DR5000 is!
Nem tudom, most milyen vezérlőt használsz, ha valamilyen ROCO, akkor a DCC sínfeszültséget jó közelítéssel meg tudod mondani, pontosabban kiszámolni, ha egy stabilizált tápegységet használsz. Ez lehet egy univerzális laptop töltő is. Ennek a kimeneti feszültségéből levonsz 1,5V-t, és jó közelítéssel ez lesz a sínben a DCC sínfeszültség effektív értéke. Tehát például egy ROCO 10764 erősítő esetében, ha egy 17V-ra beállított laptop töltőt használsz, akkor az erősítő kimenő DCC sínfeszültsége 15,5V lesz. 18V esetében pedig 16,5V. Ez utóbbi esetében éppen csak, hogy meghaladja a Seuthe "digitális" füstölőinek a minimumát! Ergo nem sok füstöt kapsz tőlük, és a sok folyadékot meg eleve nehezen is fogja felfűteni. Ha megnöveled a sínfeszültséget, akkor meg károsodni fog a modell motorja, lévén az 12V-s, és nem nagyon fogja szeretni a 16-17V-os PWM jelet, amit majd a dekóder ad rá.
Akárhogy is van, még egy lényeges dolgot nem szabad elfelejteni: DCC ide, vagy oda, a pályát több ponton is illik betáplálni, nem csak egy helyről kergetni bele az áramot.
Végezetül egy kis olvasni való, hátha tisztul majd a kép:
>azt hiszem ezt hívják digitális füstölőnek - röhej, digitálisan füstÖL?
Mivel a DCC esetében a sínfeszültség, és így a füstölőre jutó feszültség állandóan 16 V vagy afölötti, míg analóg üzemben álló helyzetben nincs feszültség, így van értelme kétféle füstölőt gyártani. Az analóg is működik digitálisban, de túl nagy áramok fognak folyni rajta, ami hosszú távon káros lehet. Modellizzóból is van analóg és digitális, az analóg is működik, csak hamarabb kiég.
>Alatta nem
Egyrészt dehogynem, másrészt ugye DCC-ben használja a kérdező, tehát nem fordul elő alacsonyabb feszültség.
>A sínfeszültség a füstgenerátoroknál egy különösen kritikus pont. Nem tudjuk ez mennyi Nálad.
Minden digitális rendszer és komponens alaphelyzete a 16 V. Ettől TT, N, Z esetében érdemes egyre inkább lefelé eltérni, 0, G esetében alaposan fölfelé. Egy digitális füstölőnek alapbeállítású erősítőnél alap dekóderrel működnie kell. És egyébként minden tapasztalat szerint működik is.
A DigiSound dekóderek dinamikus füstöt tudnak (sebességfüggő, sőt, megfelelő detektor beépítése esetén a kerékelfordulás helyes pontján jelentkező kiütéssel rendelkező dinamikus füstöt tudnak). Ezért áll le álló helyzetben, hogy ez ne történjen meg, az állóhelyzeti füst CV-t kell megváltoztatni.
>ha kifogy a füstölőből az olaj akkor hamar túlmelegszik, és eltörhet benne a felhevült fűtőszál
Már több mint 20, de lehet, hogy 30 éve nincs fűtőszál a Seuthe füstölőkben.
>22-es az arany középút H0-ban digit-ben is
Az NMRA ajánlás 14 V.
>25,4V DC betáp ( 18vAC betáp)
Azt hiszem, itt súlyos félreértések vannak a DCC sínjel jellegével és az effektív feszültség fogalmával kapcsolatban. Ha nem szabályozható az erősítő kimenete (ami komplex asztaloknál nem igazán nyerő döntés), akkor a tápfeszültségnél 1,2 V-tal kisebb lesz a sínjel feszültsége és annál 1,2 V-tal kisebb lesz a füstölőre és más kimenetekre eső feszültség. És az mindegy, hogy ez egyen- vagy váltófeszültségű bemenet feszültsége volt-e.
Igen, olvastam korábban az erről szóló értekezéseket itt, csak az a furcsa, hogy gondol egyet az eszköz és rendesen működik, értem ezalatt, hogy van alap füst, gyorsításnál erős, állandó, ill. max sebességnél köztes. Aztán megállítom a mozdonyt és a következő elindulásnál már nem történik semmi...
Ezt a sínfeszültséges dolgot hétvégén kipróbálom, van egy állítható kimenetű laptop szerű tápegységem, megnézem azzal is. Egyébként Roco alap rendszer multimaus-zal 10764 erősítővel. Van valahol elfekvőben egy régebbi 10761 a hozzá való régi (neház) trafóval, nem ezzel a mai telefontöltő nagyságú bohóctápegységgel, azzal is rápróbálok, aztán jelzem az eredményt.
Azt írtad Seuthe nr 23 van benne. (azt hiszem ezt hívják digitális füstölőnek - röhej, digitálisan füstÖL? :))
Ez 16-22V között füstöl. Alatta nem, fölötte el-füstöl. A sínfeszültség a füstgenerátoroknál egy különösen kritikus pont. Nem tudjuk ez mennyi Nálad. Ha 17V, akkor a CV-kel nem sok lehetőséged van mozogni, mert az éppen füstöl, és a picit jobban füstöl között kicsit a mozgástér. Ha 20V, akkor optimális a műsor, de a maximumot nem tudod belőle kihozni, ha 22V ott lehet a dekóder is melegszik már, és ha kifogy a füstölőből az olaj akkor hamar túlmelegszik, és eltörhet benne a felhevült fűtőszál.
Hangkártya? Tisztában vagyok a 3 cv-vel, minden alapon van, ahogy a digitoolstól kijött, alapértékek megvannak adva. Inkább arra vagyok kíváncsi, kinek milyen tapasztalata van, milyen értékekre kellene állítani a cv-ket. De majd eljátszom vele, mindig csak egy értéket állítva, majd lesz valami. De a zárlat továbbra is gond. Azzal mindenképpen kezdeni kell valamit.
Nem tudom milyen típusú a hangkártyád, de a DigiSound 5.1-5.6 esetében a füstt mennyiségét három CV értékben is lehet állítani! A CV115 az álló helyzetben, a CV116 a gyorsításkor, a CV117 a mozgás közben befolyásolja a füst mennyiségét. Értékük a 0-255 közötti értéket veheti fel.
Maga a füstölő műanyag borítású, mivel műanyag kéményhez készült. Az alján a két kivezetésnél találtam némi szigeteletlen kábelrészt mindkét kábelen, de kísérletképpen egy szivacsdarabot vágtam a füstölő alja és az alváz közé. Majd holnap, ha lesz időm, átnézem a nyák lapot, mert elég szorosan illeszkedik egy függőleges alvázdarabhoz, ami felnyúlik a kazánba, hogy aztán a dóm felől egy csavarral lehessen rögzíteni magát a kazántestet. Annyiban furcsa, hogy a folyadék újratöltését követően, mintha megszűnt volna egy időre a zárlat, de lehet már csak képzelem. Újra szétszedem, aztán meglátjuk.
Füstölő dekóderre kötve, egyik vezeték a kék (közös) vezetékhez, másik vezeték dekóder lila vezetékére (aux2). Sikerült a leírásodnak megfelelően felprogramozni, de még a dekóder doksi alapján a cv131-132-133 értékeit 0-ra állítottam. Most ott tartok, hogy a füstölő a megfelelő funkciógombbal elindul, de csak gyorsítás közben füstöl, álló helyzetben, illetve állandó sebességnél egyáltalán nem. Másik furcsaság, hogy a felprogramozás után irányváltásoknál kettőt fütyül a mozdony... De a legnagyobb problémám, hogy kb fél-1 perc után zárlatot jelez a multimaus és a dekóder is leáll egy rövid ciripelést követően. Most agyalok, hogy mit lehetne tenni. Talán a dekóder resetelése és újraprogramozása lesz a következő lépés.
Aki esetleg tud, kérem segítsen, mi lehet a probléma. Segítségképpen, a füstölő egyik vezetéke a dekóder kék közös vezetékére van kötve, de a nyák panelre, míg a másik vezetéket közvetlenül a lila (aux2) vezetékhez forrasztottam, zsugorcsöves szigeteléssel.
Igen, megtaláltan én is, de első, sőt, második olvasatra kicsit kínai volt, de az útmutatásoddal megértettem. Első digitools dekóderem, eddig hang nélküli esu-kat használtam, de valahogy a német nyelvű leírásuk jobban érthetőbb volt a számomra.
Miután kiposztoltam a kommentet, jutottam ugyanerre magam is, de sebaj, legalább a táblázat ott van a digitools honlapján, aztán lehet cv-nként beállítani. Mindenesetre köszi, legalább megerősítetted a gondolatmenetemet! :)
A régebbi, Windows10 előtti gépen is futó Digi Program szoftverből a legújabbat is Bétának hívják. A 4-es és 5-ös dekódereket nem kezeli, és a 3-as dekóderek firmware-jét sem lehet vele egy bizonyos verziónál újabbra frissíteni, az újabb hanganyagokat sem kezeli.
Az új szoftvernek csak Store-os változata van.
A DigiProgrammer verziója mindegy, az egészen régiek szoftvere is frissíthető az új Digi Programmal való működésre.
A DigiDrive dekóderen nem lesznek Vectron specifikus beállítások, a CV8-ba írástól nem lesz jobb (de rosszabb se). A szövegben említtettek a boltokban árult, Roco Vectronra címkézett DigiSound dekóderekre vonatkoznak.
Köszönöm a linket, eddig csak a dekóder honlapról letöltött leírását böngésztem. Viszont a linken találtam valami mást is, és lehet hogy itt van a kutya elásva: "A jelenleg a boltokba kerülő dekóderre mind a zöld, mind a fekete panelhez való beállítást rátöltjük. Használat előtt el kell dönteni, hogy melyiket akarjuk megtartani! CV8=16 - a fekete panel beállításainak rögzítése, CV8=8 - a zöld panel beállításainak használata. Ez után a másik panelhez tartozó beállítások már csak a fenti táblázatban szereplő CV-k egyesével beírásával, vagy Programmerrel a letölthető beállításfájl betöltésével lehetséges."
Nekem fekete panel van benne, ezek szerint egy egyszerű cv8=16 megoldja. Na majd kipróbálom, ha odajutok.
Először én letiltanám a Susi-t (CV49=7), talán emiatt világít pár fény. A Roco Vectronban eddig 3 féle panellel találkoztunk, a 71975 leírása szerint, ha minden igaz akkor a dekóder alap beállításában:
Van valakinek tapasztalata egy Roco Vectron p22 foglalattal (történetesen a 71975 nightjet), és a digitools Digidrive 4.5 p22 dekóderével kapcsolatban? Vakdugóval a gép nornálisan világított, előremenetben elöl a 3 fehér fény, hátul a két vörös zárfény, hátramenetben pedig fordítva. Amint beraktam a dekódert, kikapcsolt F0 fényeknél a mozdony elején a bal oldali, a hátulján meg a jobb oldali (tehát átlóban) alsó fehér menetfény folyamatosan világít. Ráadásul a mozdony elején halványabban, hátul erősebben. Ha bekapcsolom az F0-át akkor menetiránytól függően bekapcsolnak a haladási iránynak megfelelő fehér fények (elől felerősödik az addig halványabban égő bal oldali fény), de az ellenkező oldalon marad a félszem effektus. Ha jól értelmezem, ezen a mozdonyon külön kapcsolhatók a zárfények, és ha a menetiránynak ellenkező oldalon bekapscsolom a vörös zárfényt, akkor a bal oldalon vörös van, a jobbon meg rózsaszín, mert továbbra is ég az a fél fehér menetfény. A mozdonyban a távolsági fény szintén külön funkciógombbal kapcsolható mindkét oldalon, és olyankor a fehér menetfény feletti másik fehér ledekre vált át, na egyedül ilyenkor alszik el az állandóan világító alsó fehér. Ha a másik oldalán csinálom ugyanaezt a mozdonynak, akkor is ugyanígy viselkedik, szóval legalább konzekvens. Ennyire nem paaszolnak a dekóder gyári cv beállításai ehhez a mozdonyhoz? A 118-153(165) regisztereket kell akkor bitről bitre kisakkozni, hogy jó legyen a világítás, meg 188-199-ig az irányfüggést? (Mindezt Digiprogrammer nélkül a kézivezérlőről?)
segítséget kérnék Seuthe füstölő digitális (dcc) beüzemelésében. Adott egy digitools digisound 5.1 dekóder és egy Seuthe nr 23 füstölő. Amit el szeretnék érni, a dekóder lila meglévő, ha jól emlékszem aux2 kimenetével funkciógombbal ki-bekapcsolhatóság. A dekóder leírása szerint az F21 funkció gomb vezérli az aux2-t. Mivel roco multimaust használok, F20 alatti gombra lenne szükségem. A füstölő 70 mA-t vesz fel, elvileg a dekóder kimenet probléma nélkül meg tudja hajtani. Szóval a bekötésben, illetve a szükséges cv értékekben kérem a segítségeteket. A célgép egy Piko Br55 Máv 431 hanggal.
Egy kérdésem lenne: A Digitools Digiprogram szoftver elérhető esetleg valahol a Win 10-nél régebbi operációs rendszerhez? Win7 64Bit alatt kellene futtatnom,de a honlapon csak a 10-eshez való verziót látom,amit megfelelő eszköz hiányában nem tudok letölteni. A mentéseim között pedig csak az első két béta verziót találtam,de az nem ismeri fel a Digisound 4.5 dekódert,a kiegészítő funkciókból is elég keveset.
Anno az ESU lokprogrammert buktam,valahogy nem szeretnék emiatt új PC-t venni,ha nem muszáj...
A Digiprogrammerem még a korai,dobozos változat. (Ver.031 a panel szerint)
Még annyit fűznék hozzá ehhez az ESU "magasiskolához", hogy nem elég a dekóder kiválasztása, hanem az a hang file is kell, amit beleszuszakoltak már a boltban.
Jobban mondva a program indulásakor a "perform a complete decoder update" menüt indítani, ott behívni azt a hangot ami a dekóderen van, és ez után programozgatni, amit szeretnénk.
Így biztosan nem futunk rá a keresztbe programozásra, ebben az ezernyi CV variációban.
Érdemes belekukkantani a hangrészbe is. Ott látni micsoda relációk vannak egy-egy hangrekeszben.
Tényleg rendkívül bonyolult!!!
Szerintem kár ezt megpróbálni táblázat szerint programozni.
"Show changed CVs.. menűre gondoltam" tudom, köszönöm. Láttam, ez alapján mondtam, hogy néhány cv átírás kell. Biztos szerettem volna lenni, meg látni, hogy mennyi a tényleges CV lista, ezért hívtam le az egészet a programban molyolás előtt és után.
F8-on kapcsolja menetirány szerint vagy az aux1 vagy az aux2-t. Valamint minden más funkció megmaradt.
Így néhány perc alatt megvolt az egész. Sőt, ha elmentem a projektet, akkor később tudni fogom, hogy miket variáltam át. Furcsállom, hogy nem a saját programját ajánlja az ESU, hanem több oldalon írja le a programozást. Mondjuk így tényleg sok mindent bele lehet programozni, a dekóderbe. A megváltoztatni való CV-ket meg kilistázza a program.
(Zárójelben kérdezem, hogy a piros roco multimaus tud 255 érték felett is programozni? Igaz nálam csak régóta meglevő egérkék vannak. Ha frissíttetem valahol, akkor ők is látnak 255 felett? Jól jött, hogy van saját építésű MiniMasuom, az szépen leprogramozta az egészet.)