Hát ez jó kérdés....azért is írtam vissza kell "nyomozni" a forrásig...
Nekem például a legtöbb külföldi fajtám Olivier Filippitől van. Ő odafigyel a fajtaazonosságra a szaporítás során.
Külön megrendeltem a könyvét is, sőt a legtöbb külföldi könyvet beszereztem amelyben fajtaleírások, ismertetők találhatóak...én ezekből tanulok/dolgozok...
Bennem is pontosan ezek a gondolatok fogalmazódtak meg, hiába "ugyanolyan" a virág, ha a saját növény egyéb tulajdonságai sokkal jobbak, amire nagy az esély, hiszen eleve azok a magoncok maradnak meg és fejlődnek jobban, amiknek megfelelő a helyi környezet.
De honnan lehet tudni, hogy melyik fajta az "igazi"? A honi, de szerintem a külföldi kertészetekben is nagy az összevisszaság (hiszen sok hazai kertészet is külföldről szerzi be az árut), pontosan az ilyen "hivatalos" helyekről beszerzett növényekről derül ki nagyon sokszor, hogy köze sincs ahhoz, amit az ember megrendelt! Ráadásul a növények is másként viselkednek a tartási-környezeti körülményektől függően , mindenki által ismert példa a Gotsis-ok, amik ugye hazai körülmények között (általában) nem olyanok, mint amilyenek a fotókon.
Az a baj, hogy sokan az innen-onnan beszerzett fajtát mindenképpen azonosítani/nevesíteni akarják egy hasonló nevesített fajtához és elképzelhető, hogy csak egy másik, a neveshez hasonló magonc-növényük van. Ezért is utálom a fotók alapján azonosítani a fajtákat, mert csalóka és ráadásul mindig azt javaslom, hogy a forrásig kell visszamenni és onann infót szerezni....
A Rubis egy Demoustier fajta, ráadásul fajtaoltalommal védett, egyedi darab, nem sűrűn fordul elő és nagyon nehéz gyökeresedésre bírni. Előfordul a fehér cirom rajta, de ritkán. Vannak hozzá hasonlóak, de azok akkor sem azok, még ha közeli a hasonlóság is..
:))) jó-jó, tudom, igazad van. Sok egyedi darab születik és mindenkinek nagy kincs a "saját gyerek" ! :)
Érdemes megnézni a tulajdonságait majd, van amelyiknek szebb (kompakt, sűrű ágrendszerű metszés nélkül is, nem kajla-fűzfás ágú stb.) a lombja vagy sokkal több virágot nevel az elődjéhez képest, szóval az egész tő látványra mit tud mutatni...
Nem tudom honnan van, mert egyik barátom édesanyja kapott valakitől ágakat, s az egyiket nekem ajándékozta. Volt ez 2 évvel ezelőtt, de atkát is hozott magával, így csak most nyílik először. A kép lehet picit csalóka, élőben az Emile Sahuthoz hasonlít nagyon a színe.
Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni, hogy a képen látható leandernek mi a neve? Az biztos, hogy ez nem Rubis, csak nem tudom, megfejteni mi ez. Köszi
A fotódon láthatóhoz nagyon hasonlító magoncom lett, csak nekem a Turner s Carnivalról. Ki tudja mi rejlik még a genetikai bugyraiban. :)
Várok egy kicsit vele, megnézem hogyan viselkedik majd a virágzása, lombja, ha többet "tud", mint a hasonló színkategóriás ismertebbek, akkor marad... :)
Nekem is lettek rózsaszínek a Pucciról, de a legtöbb a mamára ütött, némelyik teljesen. Egy-kettőt megtartok, ami eltér valamiben, aztán meglátjuk.
Őt például.
Teljesen egyetértek, fölös a sok igen hasonló magoncot elnevezgetni, de az emberek lelkesek, az az ő szépsége és nem szívesen veszi tudomásul, hogy a másé is szinte ugyanolyan.
Na most jól meglepődtem,nem is hasonlít a korábbi önmagára:-)
Itt nekem olyan Papa Gambettás jellegűnek tűnik,de majd megírod,milyen,mihez hasonlít inkább,vagy miben különbözik.Sok hasonlót nem akarok már,a Papát is elvittem,hisz van Massif,Sainte,Ville,Magic...