Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én sem biztatok senkit ,csak egy tapasztalatomat írtam le. A citrom fagytűrése nagyban függ attól is hogy mennyi nitrogént kapott a nyár-ősz folyamán vagy káliumot mennyit nem.
Két éve a citromfáimat egy fűtetlen épületben teleltettem ,jobb megoldás híján. Fényt kaptak viszonylag egy nagy ablakon keresztül de semmi fűtés nem volt .Mikor kint - 5 fok korul volt,bent 0 fok volt ,tökéletesen elvoltak. Jött egy hét -15 fok és bent leesett a hőmérséklet -8 ra A kisebbeknek a zsenge csúcs levelei picit megfagytak de a nagyokon nem károsodott még az apróbb termés sem. Locsolva nem voltak egész télen.
Szia, köszi az infót, egyenlőre csak fontolgatom a dolgot, mert tavaly óta, amióta megvan a központi fűtés. Szegény nagyobb citromfánk nem telelt jól, túl meleg volt neki a hely,idén ugyanott lesz,csak leveszem 0-ra radiàtort, de mivel déli fekvésű helység a téli napsütés így is felmelegíti. A cserepes hurcolgatàs is elég macerás.
A nikecelles talajszigetelés is felmerült vagy a perlites betonra gondoltam még. A talaj megfelelő lenne, mert enyhén savanyú kémhatàsú és kötött öntéstalaj. Kiültetésnél szempont lenne a hàz közelsége, tehàt ház közelébe keresnék helyet, déli vagy nyugati fekvésben. Ami aggaszt, az, hogy mi módon tudnék szellőztetni a takarás alatt. A fólia takarás helyet felmerült még a polikarbonàt falú ház ideiglenes felépítése. De itt is a szellőztdtés megoldása foglalkoztat. A hő mérsékletet 0 c* felett tartanà a vészfűtés tehát akkor kapcsolna be. Erre milyenezközt javasolnàtok, ti hogy oldanàtok meg a kiültetett növény teleltetését?
Itt van megint lassan az idő, amikor be kell vinni a citrusokat. Van egy normál termést hozó fajtànk, egy szlovák óriás citromként kapott fajtám illetve egy narancsfánk.
Azon gondolodom, hogy milyen módon lehetne kint megtartani a kertbe kiültetve ezeket, mivel kevés a helyünk a házon belül. Tudom,hogy ezek a növények nem télállók, enyhén fagytűrők. Ezért a védett hely és téli vészfűtéses ideilenesen télire felépítendő dupla fóliás sátorra gondoltam. A talaj szigetelésen gondolkodom még, hogyan lehetne megoldani, hogy a külső hideg talaj fagyos időben ne adja át a foliával védett résznek a lehűlést? Tehát ne fagyjon át a fólia alatti talaj!
Jó lett volna még néhány hét a szabadban, de nem szabad telhetetlennek lenni. Eddig is ez egy jutalom idő volt.
Köszi a kérdést, a Buddha eddig szépen hajtott, egészséges, tehát megmaradt. De most jön a teleltetés és féltem, hogy nem fogja bírni. Azt tudom, vizet még annyit sem, mint a többinek. Havonta egyszer kap talán egy gyűszűnyit.
Amikor "bio" citromot veszel, akkor látszik, hogy olyan gyűrűsen kezd a gyümölcs romlani (már ha elfelejtkezel róla, mint én). Nekem inkább olyan aha-élmény volt: aha, peronoszpóra! :)
Igen, ezt tudom, beszélgettünk is róla más topikban. Az az új, hogy előnyben részesíti a citrusokat. És míg kint nem telel át (legalábbis a kifejlett egyed), de ha bekerül a télikertbe, akkor esetleg megvalósítja a több ciklusú szaporodást...