Belémbe menet a 15-ös villamoson szardíniát játszottunk:) Mint már írtam, itt az időjárás nem volt kegyes hozzánk de túlzottan nem idegeskedtünk rajta. Mikor nagyon fáztam, bemenekültünk egy Pizzériába. (ahová Portugáliában magamtól biztos nem mennék, de most örültünk neki) A Jeromosok Kolostorával kezdtünk, a kerengője egy csoda! Bementünk a templomba, utána ettünk a hires sütiből. A Felfedezők Emlékművét és a Belém tornyot nem modhatom, hogy alaposan megnéztük de láttuk :)
Természetesen láttuk a Sét, sétáltunk Bairra Altóban, Baixán, megnéztük a Sao Roque templomot, a Gulbenkian Múzeumot. Itt a parkból egy kacsa család kitévedt az utcára, úgy kellett visszaterelgetnem őket. Természetesen utaztunk a 28-as villamossal is, amire vasárnap egyáltalán nem fértünk fel.
Teraszok közül gyönyörű volt a kilátás onnan, amről azt hittem, hogy a Santa Luzia :) Most jöttem rá, hogy nem az volt, de egészen közel hozzá.
A másik, ami nagyon hangulatos volt, a Sao Pedro de Alcantara. Itt faszénen sütöttek szardíniát meg husikat, amit finom friss zsemlébe tettek bele. Persze itt is árultak ginját.
Innen ezzel a villamossal lehet lemenni a Restaurodesre.
Azokon a napokon, mikor nem volt autónk, napi jegyet töltöttünk a Viagem kártyára. Ez nagyon megérte, mert a liftekre, villamosokra is érvényes. Csütörtökön, mikor leadtuk az autót, akkor szembesültünk vele, hogy nem járt aznap a metró sztrájk miatt. Ami nem tetszett a tömegközlekedésben, hogy ritkán jártak és nem használtak légkondit. Egy kis minibuszon szabályos szauna alakult ki, nagy megkönnyebbülés volt kiszállni belőle. De a taxik sem használják, pedig az utolsó három napunkra megérkezett oda is a kánikula :)
Szent György várhoz szépen elterveztem, hogy a 737-es busszal megyünk de az ünnepségek miatt nem ment fel és a 28-as villamos sem járt. Kénytelenek voltunk felkutyagolni. Egyébként nyugodtan ki lehetett volna tenni Lisszabonra a "megtelt" táblát :)
Nagyon élveztem az esti Alfamát, összehasonlítottunk pár ginjinhát. Tényleg, sok helyen csak ginjának írták, van valami különbség köztük?
A Santa Justa liftnél nekünk nem volt nagy sor, igaz esős volt az idő, lehet azért. Nagyon tetszett a lift mögött az Archeológiai Múzeum, főleg ez a része:
Mikor péntek este megérkeztünk, még javában tartott a Szent Antal napja alkalmából tartott felvonulás. A Marques de Pombalon laktunk és itt, egy mellékutcában gyülekeztek a jelmezesek. Igazából mi itt néztük csak őket. Még 10 órakor is érkeztek buszokkal újabb csoportok. Nagyon jókedvű volt mindenki. Itt találtunk egy éttermet is, a felszolgálók is hal formájú sapkában voltak, átvették a kinti hangulatot, rohangáltak, mint a bolondok :) Jó kis kezdés volt!
Én nem a koldusokra gondoltam, hanem másokra akiken buszokon,stb találkoztam. Szerencsére én még a szezon kezdetén voltam, mostanra a turistás helyeket ellepik már mindenütt azok, akik így vagy úgy hasznot próbálnak húzni belőlük. Nem kifejezetten Portugáliában, hanem máshol is. Aki turista annak van pénze, és ezért hajtanak rájuk.
Na igen, fogyatékos koldusokkal tele van a város. Ráadásul sokkal rámenősebbek, mint nálunk. Nem csak üldögélnek a pohárkájukkal, hanem rendesen zaklatják a turistákat. Az éttermesek a másik. A végén már úgy mentem végig az utcánkon, hogy automatikusan végig azt daráltam, tele van a hasam, túl vagyok a vacsorán. :)
Igen, előszörre nekem is pont ez tűnt fel. Másodszorra már megszokja az ember. A lepukkant házakkal meg az a helyzet, hogy folyton keressük a szépet, igyekszünk a lepukkantakról nem tudomást venni, itthon meg több időnk van megnézni a képet és azt is észrevesszük. Nekem most a viszonylag sok testileg fogyatékos tűnt fel.
Érdekes, hogy mennyire nehéz fényképeken visszaadni az ottani hangulatot, ha nem profi fotós az ember. Nézegetem a képeket, és csak a sok lepukkant ház látszik rajta, ami ott fel sem tűnt az egyedi légkör miatt. A Rua Auguszta az egyetlen igazán fotogén terület. :D Olyan érzés volt néha, mintha nem is Európában lennék, hanem Brazíliában vagy Kubában, annyi feketét látni az utcákon. Egyik nap az Alfamában fehérkalapos négerek jöttek szembe szivarral a szájukban, na az teljesen Kuba-feeling volt. :)
Portugáliai utazás esetén lehet hasznos lesz 1-2 blogbejegyzésem, ezeket szeretném most megosztani. Remélem nyerhető belőlük pár ötlet. Lisszabonról még írni fogok a napokban egy-két posztot, hogy milyen egyéb látnivalók ill. program lehetőségek vannak a "kötelező" látványosságokon kívül és esetleg egyéb hasznos infók, amik eszembe jutnak.
Nekem csak azért volt furcsa a leszállítás, mert itthon ilyet sosem tapasztaltam. Itt ha nem garázsba megy a jármű, a metró kivételével sosem szólítanak fel, hogy szállj le, rád van bízva, meddig érvényes a jegyed, legfeljebb szorulsz, ha ellenőr száll fel. Egyébként ott nem is lehet semmire felszállni jegy nélkül, mindig a vezető orra előtt kell érvényesíteni a jegyet, illetve tőle tudsz venni (drágábban), ha nincs. Ez a rész alapból nem zavart, mert sosem volt hajlamom a potyázásra, viszont nagyon lelassítja az egész rendszert. Az egyetlen, ahol ez katasztrofális méreteket ölt, az az Elevador Santa Justa, ott kereken egy órát álltunk sorba, hogy két perc alatt felvigyen (egyszer mentünk az élmény miatt, amúgy simán fel lehet menni lépcsőn), mert külső jegypénztárak helyett magában a liftben árulják a jegyeket, így minden két perces menet után 10 percet áll, hogy a maximum 20 utas megvegye a jegyét és beszálljon.
nem tudom, sztem csak annyira hasonlítanak, amennyire ezek az öreg szerelvények szoktak: fapados, egy lámpa elöl, dobozforma. :) de amúgy teljesen más konstrukció, mint az uv-villamosok voltak nálunk (mert sztem azokra gondolsz és nem azokra, amiket a körúton a combinokra cseréltek, hiszen azok jelenleg is üzemelnek pesten sok viszonylaton), meg hát öregebbek is vagy húsz-harminc évvel. mármint a lisszaboni az idősebb.
a leszállítás amúgy sztem teljesen jogos, hiszen akkor mindenki ezt csinálná, és egy jegy áráért menne köröket (merhogy nem mindenki vesz bérletet). plusz, már a végállomáson se volna esély utascserére. ez azért mégse turistajárat hivatalosan, ez rendes városi viszonylat.
Nem lehet családilag vagy társasággal használni, mindenkinek külön meg kell venni. Ha többen mentek, még annyira sem éri meg tömegközlekedni, hiszen osztódik a taxi ára. Belépőknél meg sokszor van családi kedvezmény. Vonatra csak a Sintra és a Cascais vonalra érvényes, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint nálunk a hév, és oda-vissza amúgy is 5 euró alatt van az áruk. Sintrában a palotákra minimális kedvezményt ad, ráadásul ott egy teljes nap simán elmegy, szóval abba a napba más már nem nagyon fér bele. Mi akkorra nem is vettünk, csak az utolsó három napra, amikor már nem mentünk ki Lisszabonból. A 72 órás egyébként 39 euró. Ja és a közlekedésről még annyit, hogy ha a belvárosban szállsz meg, akkor gyakorlatilag a fontos látnivalók nagy része gyalogtávolságra van. Egyszer kimész a Belémbe villamossal, az oda-vissza 2,8 euró, a Gulbenkianba a metró oda-vissza szintén, meg a csempemúzeum van még kijjebb, oda is ugyanennyi eljutni. Ha feltöltős (zapping) jegyet veszel, akkor még ennél is olcsóbb. Szóval tényleg csak annak szabad venni, aki olyan kerületben száll meg, ahonnan a belvárosba is közlekedni kell. A belépők árai meg mind fent vannak a neten, érdemes összeszámolni, hogy mennyibe kerül, ha mindenhová megveszitek, akkor láthatjátok, hogy nektek megéri-e vagy sem. Mi a sorállás elkerülése végett vettük, azt gyanítottam, hogy spórolni nem sokat fogunk rajta, de arra meg végképp nem alkalmas. Még a vonatjegyet is meg kell venni vele, maga a kártya nem nyitja a kaput. Automatikusan csak a városi tömegközlekedésre, és a felvonókra használható.
Ami viszont nagyon nem éri meg, az a Lisboa Card. Más városokkal ellentétben itt nem lehet vele sehová soron kívül besétálni, ugyanúgy sorba kell állni a jegypénztárnál, csak kiállítanak rá egy 0 eurós jegyet. A múzeumok amúgy is elég olcsók, így az ára sem könnyen jön vissza, a tömegközlekedés is fillérekbe kerül, meg nem is nagyon hatékony. Taxival viszont tele van a város, és nagyon olcsó, legdrágább utunk a belvárosból (Baixa) a reptérre 12 euróba került borravalóval. Mondjuk mi bent laktunk, lehet, aki kijjebb száll meg, az több hasznát veszi a kártyának a kényszerű közlekedés miatt. Mi 90%-ban gyalogoltunk, egyszer metróztunk a Gulbenkianba, meg egyszer villamosoztunk a Belembe.
Felszálltunk a híres 28-as villamosra is a Chiado-ban, majdnem üres volt a villamos, nyitott ablaknál üldögélve tényleg élmény volt a hullámvasutazás, örültünk is, mint majom a farkának, hogy hogy kifogtuk, mi majd szépen ülve bejárjuk vele az egész vonalat. Hát nem. Pár megálló volt a végállomásig, ott viszont könyörtelenül kiszállítottak mindenkit, hogy 3 perc múlva, 10 m-rel előrébb visszaszálljunk ugyanabba a villamosba. A bibi csak az volt, hogy a megálló már tömve volt emberekkel, és frissen érkezőkként a sor végére kerültünk. A jármű belsejében, tömegben álldogálva viszont semmivel sem másabb érzés az egész, mint a BKV bármelyik járműve csúcsforgalomban. Maga a villamos pontosan úgy néz ki, mint itthon nálunk az összes, mielőtt lecserélték a Combino-ra (még a színe is ugyanolyan sárga).
Nem tudom, hogy az eredeti helyén van-e, mert az útikönyv szerint ugyanolyan díszes környezetben van kiállítva, mint amilyenek maguk a hintók, most meg egy teljesen modern, parkolóházszerű épületben volt.
Gondolom, a wizzair járat miatt viszonylag sok magyarral találkoztunk kint mi is, még a szállodában is, ahol megszálltunk, volt egy társaság, ők hétvégére jöttek ki a Szent Antal ünnepségre.
Legjobban a Gulbenkian múzeum tetszett, a mindenféle keleti gyűjtemények. Imádom az ilyesmit. :)