Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Ok, de a töltőt csak ott tudod használni, ahol lehet dugni. Gyalogos üzemmódban ilyen nincs vagy külső powerbankot használsz. Telefonnál (különösen ha sűrűn használod) az utóbbi kissé kényelmetlen a derót miatt.
Ezt tapasztalatból tudom. A telefon alapvetően folyamatosan fogyaszt és 2000-2500 mAh az átlagos okostelefon akkumulátor. A tableteknél pedig úgy 4000 mAh-ra biztosan lehet számítani és alvó üzemmódban alig fogyasztanak. Az én új ALCOR ACESS O819M eszközömet szombaton feltöltöttem először, azóta alvó üzemmódban van. GPS, WIFI, mobil adatkapcsolat bekapcsolva és folyamatosan szinkronizál két email fiókommal (pittyeg is ha jön valami). Imént néztem meg, még 78% a töltöttsége. A mobiltelefonom egy nap alatt szinte biztosan lemerül bekapcsolt GPS nélkül is. Mondjuk elég sokat beszélek rajta sajnos külföldön is, de ez a munkámmal jár...
Nekem legutóbb Rómában a régi tablet (Samu Tab 3 7" Lite) egész nap be volt kapcsolva és bőven bírta az üzemidőt. A hangot levettem a navigációról és a kijelzőt (legnagyobb fogyasztó) csak akkor aktiváltam, amikor szükségesnek éreztem a navigációt és amikor (asszem Te is hasonló módszert írtál) az adott cél nevezetességről előre letöltött ismeretanyagokat olvastam fel a velem lévő családtagjaimnak.
Amióta feltalálták a 12V-os töltőt, azóta ez nem akkora probléma ;-)
Amúgy kis keresgéléssel lehet találni az egyes készülék-típusokról GPS-tesztet is, ld. például amit tegnap betettem.
Az adatforgalom pedig tényleg minimális, belföldön nem érdemes vele foglalkozni egyáltalán, és külföldön se egy igazán komoly tétel (feltéve, hogy a térkép offline le van mentve).
Szerintem a generált adatforgalom minimális. Ráadásul az itthoni szolgáltatók az adatforgalmi korlát elérésekor nem leállítják az adatforgalmat, hanem lelassítják. Külföldön meg asszem tök mindegy, ha az adat-roaming le van tiltva.
Hogy melyik készülék mit tud GPS érzékenység dolgában, az érdekes kérdés. Én még nem láttam erre vonatkozó adatot egy specifikációban sem. Ráadásul ennél talán fontosabb, hogy hogyan van elhelyezve, mennyire van "árnyékban"?
Ha mindenképpen jobbat szeretnék, akkor abból indultam ki, hogy a korszerűbb, újabb készülékekbe talán jobbat tesznek. Az is árulkodó jel lehet, hogy nagyobb tudása van, pl látja a Glonass, vagy akár a kínai műholdakat is. Ezt azért megadják. Még ha valójában nem is pozicionál utóbbiakkal.
A tabletek előnye, hogy jóval nagyobb az akkumulátoridejük, mint a telefonoké emiatt döntöttem mellette. Ha nem a kocsiban használja az ember, akkor sem kell kétségbe esni, vagy külső akkut használni.
Köszi mindenkinek a jótanácsot tanácsokat. Annó nekem nem volt az ellopott gps em hez semmilyen net, de mégis nagyon szépen dolgozott. Gyorsan pozicionált. Mert igazából nem szeretném ha internet adatforgalom függvénye volna gps e, vagy annak a sebessége. De a tablet nagy memo kártyával egész jónak hangzik.
Annyit szeretnék kérdezni hogy milyen gps paraméternek kell lennie vagy minek kell benne lennie ami jónak számít és net nèlkül is jól dolgozna?
Most egy hete vettem Z3 Compact-ot, másodpercek alatt talál jelet. Úgy tudom ennek a GPS-lelke nem különbözik a Z sorozat többi tagjától.
Telefonnál a lényeg, hogy engedélyezve legyen a mobil internet kapcsolat is, illetve az azon keresztül történő előpozicionálás. Ezúton is köszönöm a segítséget, amit a közelmúltban e tárgykörben itt a fórumon kaptam!
Szóval ha éppen van internetkapcsolatod (mobil, vagy wifi), akkor minden gyorsabb és flottabbul megy. Ha nincs, akkor lassabban fog felállni valószínűleg a rendszer, akár 5-10 percig is eltarthat.
A szoftverrel kapcsolatban az iGo Primo nagyon jó, de az Androidos verzió csak illegálisan telepíthető Sony-ra. Ha jól tudom van külön igo-s fórum. A térképfrissítéseket illegális verzióba csak illegálisan tudod megoldani., Könnyű hozzájutni, csak hát... nem jogtiszta szoftver használata bla-bla-bla...
Ha zavar a telefon korlátozott GPS használhatósága, akkor fontold meg amit én követtem el, vettem egy relatív kis méretű tabletet. Ha olyat választasz, ami jó GPS-el került felszerelésre, akkor az a kocsiban is használható.
Egy 7-8"-os bőven elég. Internet sem kell bele, ha van a telefonodban, akkor meg osztani annak az internet kapcsolatát a gyors pozicionálás érdekében. Mellesleg én az ALCOR 8"-osát vettem, pénteken érkezett meg. Konkrét tapasztalatom még nincs vele, remélem jó lesz. Ami miatt írom, ehhez 5 ezer pénz felárért kapsz Sygic nevezetű örök licenszes szoftvert örök térképfrissítéssel. Nem ismerem, inkább enélkül vettem.
Ma már nem látszik a névből, de a HERE tulajdonképpen az egykori Nokia Maps, és persze a térképek minősége is ennek megfelelő. Én kipróbáltam, nekem tetszett. Megy offline térképekkel is.
Garmin Viago, Scout GPS map és elmentett Google részletekkel teljesen jól el lehet lenni. Attól függ mit akarunk, mert nekem azért vannak részletek, mikor nem azt hozza ki, ami a marketing ígér róla. Pld. keressünk a közelben kocsmát, vagy bármit.
Offline térképekkel működő (internet kapcsolatot nem igénylő) program van sok, de kevés nagynevű. Talán a Garmin Viago perspektivikus, még gyermekbetegségei vannak, de nyilván fejlődni fog, a Garmin nem engedheti meg magának, hogy sz..t forgalmazzon. Itt van róla egy részletes tesztcikk:
Az is megfelelne nekem ha tudsz esetleg olyan progit amit telefonomra feltelepítve jól tudok használni és kényelmesen. Nekem az igo 8 nagyon nagyon tetszett. Csak ha nem tudom frissíteni akkor semmit se ér sajnos
Elsősorban a pénzügyi lehetőségeid a döntőek, az összes masinával ugyanazt a célt érheted el, minimális külónbségekkel. A térképfrissítési lehetőségektől sok függ. Az meg attól, hogy milyen körben akarsz forogni. Kell-e egész Európa, vagy elég Kelet-Európa. A Garminnál és a TomTom célGPSeknél csak fullos van. Az iGo alapuaknál van keleteurópai csomag is.
Nekem nagyon régen volt egy gps em. Amit autóstól elloptak sajnos. Mai eszemmel tudom hogy az csak egy gps eszköz volt amibe belerakott egy srác egy memoria kártyát és azon volt az igo 8asszem magyar nyelven. Nagyon szerettem. Gyors volt jól tervezett mindig, szerettem. Igo van még? Mert azt mondta a srác hogy már nincsenek igo-k mert nincs rájuk frissítés. Elfogadtam merrt mondván biztos ért hozzá. De egy ugyan olyan eszközt szívesrn vennék csak friss igoval. 5éves eszköz de szerintem nagyon jó volt. Megállná a helyét biztosan
A "telefon" nem egy egységes kategória. Itt van nálam most két készülék, nagyjából azonos árkategóriában, hasonló hardverezettséggel. Az egyiknek tökéletes a GPS-vétele, a másiké tragikus.
A kifejezetten navigációra gyártott célkészülékek GPS-vétele persze elsőrangú, hiszen ott azon van a hangsúly, a telefonok tervezésénél meg ez csak másodlagos szempont, és nem is mindig sikerül egyformán.
Az autók sebességméróje általában 10%-al többre van beállítva, mint a valóságos, nehogy már ezen múljon a bírság.nA gps a valós adatot mutatja, meglehetősen pontosan.
Nem a telefonban van a hiba.
l
A gps vétel az autó belsejében igen esetleges dolog, nagyon függ a kütyü elhelyezkedésétől. A karosszéria árnyékol, a legjobb hely a zélvédő üvegje mögótt van. Ha nem erősen fémgőzölt. Az igazi külső antenna lenne, de a legtöbb masinán ma már nincs külső antenna csatlakozó, annyira jó a belső. A mai telefonokban jó a gps, csak kicsi a képernyő és gyenge a hang Ha "főállású" gps-t akarsz a kocsiba, a egjobbak a Garmn Núvik, de vannak hasonló tudású kevésbé neves masinák olcsóbban.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy milyen gps-t érdemes venni. Milyen készüléket? Mert telefonnal nem az igazi. Vagy lehet hogy a program az ami elrontja a feelingjét az egésznek, de nekem olyan mintha nem fogná jól a jeleket. Olyan mintha gyenge volna. Szaggatottan megy meg ha 110el megyek folyamatosan akkor csak 89et ír vagy 95öt vagy igazából kevesebbet csak nem a valósat. Meg ugrálgat a kép is meg el el tűnik a jel és keresi a jelet folyamatosan. Ez kiskunfélegyháza mellett az m5-ön volt konkrétan. Igaz esik és felhős. De akkor tévedjen el az ember? Igaz autópályán nem lehet eltévedni meg aztán csak egyenes van. De mi van ha mondjuk ez egy idegen város belvárosában van. Akkor vakarhatom a fejem. Sygic nevű progim van sony xperia z vel használva. Mi a véleményetek? Vegyek egy kifejezetten gps-t vagy telóval is használhatom csak valami baj van vele.
Valamit valószínüleg félreeértek, mert az az idő nem csökken, hanem nő. Tehát hogy mennit hasnználtam akkuról valami óta. Lehet, hogy tanulmányozni kellene a szakirodalmat:-)
Amit az előbb irtam a Beállítások/Accumulátor hátralevő idő kijelzésről, azúgy hazugság, ahogy van. Most drekt ffyeltem, bekapcsot GPS és naviprogram mellett 10 perc alatt lement az állapot 53%-ról 44%-ra. A hátralevő idő meg felment 3h 4percről 3h 24re. Ez jobb, mint az örókmozgó:-)
Most megvárom, hogy az utolsó 15% (akkor sipol) hány orára elegendő
Ha az öregebb masinába új dolgohat tesznek, pl. egy helyett négymags procit, nem biztos, hogy a 10% akkunövelés ezt ellensúlyozza. Az egynormás GPS-nél a kétnormás valószínüleg többet fogyaszt. Ez nem hitkérdés. Az Beállítás/Akkumulátor rész alján le van írva, hogy a pilanatnyi töltés a pillanatnyi terheléssel mennyi időre elég még. Abból már csak a biztonsági tartalékot kell levonni. Azt kell megnézni, akár a boltban is. Az biztos, hogy a GPS bekapcsolása után nagyot fog esni.
Rómában nekem volt kényszerhelyzet, mikár már merült a cucc, de van külső akkum. Amúgy szerintem ott használtuk legkevesebbet a GPS-t. Néha ránéztem, vagy valami, teljesen jól tájékozódós, gyalogolhatós város.ú
Ezek a 3D épületek, meg a sok giga tárhelyfoglalás szerintem simán fikció, bár én azért utazgatom, kütyümániás is vagyok, kíváncsi lennék ki miképpen szervezi meg a dolgokat, mert nekem alap analóg térkép is le van mentve metrómegállók/látnivalók környékén, az nekem ilyenkor egyszerűbb, mint a GPS. txt-be lementem a tervezett látnivalós sorrendet, vagy kötelez kört és mellé az "útbaeshet" opciót, mellé az ingyeneseket, és persze mindent megközelítéssel, nyitvatartással. Ezek simán pár 10 megába beleférnek, még 1-2 nagyobb várostérképpel vagy Lonely Planet kiadvánnyal si megtámogatva. Bár ezek egy részét ki is nyomtatom, van mikor kell, van mikor nem kell.
Előtte Wayteq-be pld. előző napokban jobban megnéztem a környéket és elmentettem kedvencekhez az úticélt, amit könnyebb megtalálni és akkor futtában biztos nem a másik Kossuth Lajos utcához fog tervezni, ami elsőre lehet fel sem tűnne.
Amúgy telefonomon va a GPS, tábla meg régi vacak almás, azon vannak a térképek, leírások. 1 hét alatt néha 10%-ot is merült az akkuja. Ezen sokszor csak Google térkép, az gyors, egyszerű, nagyítható, aktuális pozíciót és környékét mutatja, de nem kereshető. Viago már nem nagyítható, de ezeket leírtam múltkor.
Van abban igazság amit mondasz, de én abból indulok ki, hogy a processzorok fejlődésével az egységnyi teljesítményre jutó fogyasztás inkább csökken, mint emelkedik. Az energiamegmaradás törvénye pedig azt mondja, hogy ha jól van optimalizálva a hardver, akkor a kisebb kihasználás miatt a nagyobb teljesítményű CPU aligha fog lényegesen többet fogyasztani. Szerintem a fekete ló a kijelző a felbontása és annak meghajtása. De nem célom fullHD, vagy "retina" felbontás ilyen kis kijelzőn.