Keresés

Részletes keresés

vpe5 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2093

jó, akkor hogyan? 

Előzmény: mma (2081)
Mungo Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2092

Van még egy gondom ezzel a "kísérlettel". A foton nem csak egy energiacsomag, hanem van impulzusa is, amit vélhetőleg a születésekor kap és menet közben már nem változtatja meg. A gömbhullám egy makroszkopikus leírása az elektromágneses hullámnak, a foton esetében egy valószínűségi függvény, de a foton nem mehet akármerre, azaz olyan helyen nyelődik el, ami az impulzusának leadásához is megfelelő. Ezért nem lehetne detektálni a forrástól 180°-ban elhelyezett detektorokkal, pusztán a detektorok tologatásával úgy, hogy hol az egyik, hol a másik detektor szólaljon meg és ez a távolságtól függjön.

Előzmény: vlacko (2082)
mmormota Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2091

Ha igaz lenne amit a kísérletről ír, akkor tényleg lehetne c-nél gyorsabban kommunikálni.

Előzmény: emp (2089)
Fat old Sun Creative Commons License 2017.04.05 -1 0 2090

Schuszter Feri egy teljesen normális fizikus/fizikatanár volt, Isten nyugosztalja, nem az a crackpot-típus. Jó lenne konkrétabb dolgokat tudni erről.

emp Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2089

megint félreérthető vagyok.

ezt a kísérletet sem tartom "borítékosnak", és én is valami hasonlót vetettem fel anno, ahol cselekednie kellett az egyik oldalnak, mint itt, mikor előre tolja a detektort.

tehát a nem olyan? kérdés csak az előre megbeszéltségre vonatkozik.

Előzmény: emp (2088)
emp Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2088

én már egyszer megkaptam egy relelm-es topikban, hogy az "előre megbeszéljük" típusú dolgok nem érnek. pedig nem is előre megírt boríték kibontása lett volna a kulcs két távoli megfigyelő között.

ez nem olyan?

miért nem?

mert most ezt nem mondja senki, teljesen más dolgokkal foglalkoztok.

nem vitatkozom, csak kérdezek.

pk1 Creative Commons License 2017.04.05 0 1 2087

Úgy tűnik, ezt a kísérletet nem publikálták (az ADS-en legalábbis nincs nyoma), az illetőt már nem lehet megkérdezni, a kísérlet (a részletek ismerete nélkül) nem ismételhető meg - innentől nincs miről beszélni.

mmormota Creative Commons License 2017.04.05 0 1 2086

Egy szó sincs arról, milyen kísérletet végzett el ténylegesen. Csak az eredményt adja meg, hozzá egy egy "magyarázatot", meg egy felhasználási lehetőséget. A "magyarázat" egy jellegzetes naiv, ismeretterjesztő cikkekből továbbgondolt hibás elképzelés a fotonok viselkedéséről.

Fotonokkal rengeteg kísérletet végeztek és végeznek, nem úgy viselkednek mint ebben a nem ismertetett kísérletben.ű

Erősen szkeptikus vagyok abban, hogy egyáltalán végzett-e ilyen kísérletet bárki. Antennáról ír, ami nagyon alacsony frekvenciára enged következtetni. Ebben a tartományban tömegesen keletkeznek és nyelődnek el a termikus sugárzás fotonjai, teljesen reménytelen egyfotonos kísérleteket végezni.  

Mungo Creative Commons License 2017.04.05 0 1 2085

Ezzel a kísérlettel több gond is van. Egy foton energiája E=h*nű, ahol nű a frekvencia. Ez az energia már a mikrohullámok tartományában is olyan kicsi, hogy az egy foton kibocsájtása is komoly gond lehet, de a detektálása mindenképp. A detektor termikus zaja nagyságrendekkel nagyobb, mint amit detektálni akarsz. Ezért nagy valószínűséggel ennél a kísérletnél valami el volt rontva, valami nagyon rosszul lett "mérve".

pk1 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2084

Egyébként gömbfoton nincs, az antenna tengelyének meghosszabbításában levő detektor nyilván nem jelezne soha.

pk1 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2083

Véleményem nincs, mert kevés az információ. Kérdésem viszont annál több, de most csak egyet kérdezek: miért nem a távolságarány számít? Fényéves távolságnál pár métert odébb mozdítani (a detektort) az olyan, mint méteres távolságnál protonátmérőnyit mozdítani. Arra viszont nyilván nem volt tesztelve a rendszer. Tehát a kérdés kicsit másképpen: mekkora az a minimális detektorelmozdulás a laborban, amelynél a foton a közelebbi antennát választja?

Mégis felteszem a második kérdésem: mekkora a blogban említett foton hullámhossza? Nagyobb, mint a kísérleti berendezésé?

vlacko Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2082

Kíváncsi lennék a véleményetekre erről.

http://gazz.blog.hu/2017/03/23/egy_elgondolkoztato_kiserleti_eredmeny

mma Creative Commons License 2017.04.04 0 0 2081

Sehogy. Ez így értelmetlen.

Előzmény: vpe5 (2080)
vpe5 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 2080
üdv , láma kérdés : van ugyebár E=m•g•h képlet , talán ezt kell használni...
annyi a kérdés hogy 2m magasról leejtve / leesve egy 100kg tömegû test a leérkezéskor hány kg tömeggel nyomja meg a talajt/ becsapódási helyet? ott megakadok hogy J ban van az eredmény, abból hogyan lesz kg?
köszike
mma Creative Commons License 2017.03.15 0 0 2079

Sziasztok!

Nincs meg valakinek véletlenül a Budó Mechanika elektronikus formában? Én csak mindenféle gyanús oldalakat találtam ezzel kapcsolatban, amik egész mást akarnak velem letöltetni, mint ez a könyv. Papír formában ugyan megvan nekem, de teljesen elszoktam már a papír könyvek olvasásától.

vpe5 Creative Commons License 2017.03.08 0 0 2078
üdv

valakinek esetleg nincs kontaktusa a BME szil. tan laborral? nemnagyon jön válasz mail re
okosba vagy butába kéne csinálni pár alaptesztet , karbon bicikli váz...villa... stb... köszi
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.04 0 0 2077

Úgy értem olyan ami gyakorlatban is kivitelezhető. (-:

Előzmény: pk1 (2075)
vlacko Creative Commons License 2017.02.27 0 0 2076

Első közelítésben igen.

Második közelítésben nem, mert mindháromnak van mindegyik szakasza, csak a tartományok közül az egyik sokkal erőteljesebb, mint a másik kettő.

Előzmény: vpe5 (2074)
pk1 Creative Commons License 2017.02.27 0 0 2075

Sok megoldása van. A légfúvós, a tapadókorongos, a pókhálós, az extralassú kinyitásos, a döntéses, a szivacséksoros és a gömbvillámos megoldásokat még nem is említettem.

Előzmény: zöldkomcsi. (2073)
vpe5 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 2074

üdv tudósok ,  szil. tan kérdés

téma : szakítási próba , Ugyebár van olyan hogy , először elasztikus majd egy bizonyos pont után plasztikus szakasz aztán szakadás,    ez tisztasor,

adott 3 kül. anyag/alkatrész: vas , üvegszálas kompozit , gyurma.  

kérdés:  helyes- e az az értelmezés hogy a vasnak van elasztikus és plasztikus szakasza, a kompozitnak csak elasztikus , a gyurmának csak plasztikus szakasza a szakás előtt ?   köszi előre is

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.02.24 0 1 2073

Egy megoldása van de nem kell ürállomás, elég szabadon eső repülőgép.

Előzmény: vlacko (2069)
vlacko Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2072

jár az ötös! :-)

Előzmény: pk1 (2070)
vlacko Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2071

:-)

Jogos

Előzmény: pk1 (2070)
pk1 Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2070

Ki tudom venni úgy, hogy ne törjenek össze.

- elárasztom a konyhát vízzel, vagy mézzel, vagy viasszal, vagy

- megbontom a szekrény hátoldalát, vagy

- szólok pár zsonglőrnek, vagy

- beengedek a szekrénybe ezer idomított legyet (ezek robotok is lehetnek), hogy oldják meg, vagy

- felküldöm a szekrényt az űrállomásra.

Előzmény: vlacko (2069)
vlacko Creative Commons License 2017.02.22 0 0 2069

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.02.07 0 0 2068

(-:  had nézegessem még egy kicsit. (-: azt hiszem erről a jelenségről van szó csak van benne egy kis csavar.

Előzmény: pk1 (2060)
Mungo Creative Commons License 2017.02.07 0 0 2067

...kezdek arra gyanakodni, hogy nincs is szennyezés, a tiszta Si-t veszik rá a vezetésre baromi nagy térerővel.

A drain - source elemeket valahogy létre kell hozni, a közöttük levő csatornát akár tiszta szilícium is alkothatná, de akkor összeérnének a kiürített rétegek.

Itt valami egyéb "varázslat" is kell legyen

Előzmény: mmormota (2065)
Mungo Creative Commons License 2017.02.07 0 0 2066

Tehát a vezető az egyben félvezető is.

Nem. Nem erről van szó. A vezetők vezetési sávjában levő elektronok száma véges. Ezért elegendően nagy áramsűrűség esetén az egyes elektronok kinetikus energiája is nagyobb lesz. Ezt normál "hétköznapi" körülmények között azért nem tapasztaljuk, mert a falban a villanyvezetékekre ekkora áramsűrűség csak extrém esetekben kerülhet és akkor is tizedmásodpercek alatt elpárolog. :o)

Előzmény: pk1 (2063)
mmormota Creative Commons License 2017.02.07 0 0 2065

Közben nézegettem a Finfet rajzokat, kezdek arra gyanakodni, hogy nincs is szennyezés, a tiszta Si-t veszik rá a vezetésre baromi nagy térerővel.

Előzmény: Mungo (2064)
Mungo Creative Commons License 2017.02.07 0 0 2064

Hogy lehet ilyen kicsiben szennyezési profilt értelmezni? Hány atomra jut egy szennyező?

Ez jó kérdés. Az utóbbi húsz évben már nem követtem a technológia finomságait, úgyhogy a nanométeres tartományban milyen trükkökkel lehet adalékprofilt létrehozni fogalmam sincs. Arra tippelek, hogy precíziós szintre sikerült kidolgozni az implantációt. Valahogy el kellett érni, hogy adott esetben egy száz atom élhosszúságú kockában nettó 10-20 idegen atom legyen, de lehet, hogy ebben a mérettartományban már mások az arányok. A működtető feszültségeket is le kellett vinni egy volt környékére, hogy az elektronok ballisztikusan ne jussanak át a source-ról a drain-re.

Előzmény: mmormota (2061)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!