Csak anno nagyon feb@sztak, telefonba mondtak, hogy persze, elvagjak kettobe, semmi gond.
Aztan a helyszinen kiderult, hogy az elmult evtizedben ott senkinek soha semmit nem vagtak el. Azt mondtak pont rossz a furesz, csak gyanus volt, hogy elsore azt sem tudtak ki felel a szabasert. meg masodikra sem. szoval nem tunt ugy hogy a dolog rendszeres lenne. Akkor meg a fenenek mondja a telefonba, hogy persze. Meg kulon el is magyarazta hogy meretre vagas holnapra, "szallitasi vagas" azonnal. Aztan amikor odamesz latod hogy az atlag vasarlo potos ifaval erkezik, es te leszel a nap legkisebb tetele. Megfogadtam, hogy oda tobbet nem megyek.
Jaaaaaj, Sanya, tegnap is megfogadtad, hogy előbb végigolvasod! ;-)))
2 megoldás is van:
-a később írt raklapos, azzal kiegészítve -csak má' nem akartam túlragozni-, hogy fölülről meg egy 4 lécből összetákolt kis keretet szorítanék rá, akkor egyik irányba se tud kibillenni;
-az eredeti, 4-szorítós, amihez a kellékek lenn pihennek a műhelybe'!
Az első mellett szól, hogy a raklapra szögelt oldalvezetőkkel a hosszirányú passzítás precízebben menne, majd kipróbálom "szárazon", melyik konfigot hogy' lehet összerakni. Mármint milyen gyorsan. A ragasztó miatt, ugye. Vsz. ott is az első lesz a nyerő. Egyre jobban tetcik :)))
(A fölajánlást azé' iktattam, köszi! :))))
Sajnos nem fogod tudni megtartani a síkot, hogyha csak a spaniferrel szorítasz! Mindenképpen meg kell oldanod a párhuzamosság megtarásának gondját! Higgyé' Sanyának, akko' nem fogol szopni! :) Ha nincsen eszközöd (nem is veszel) erre a célra és köjcsön sem tucc' kérni akkor szólj vissza és meglátom mit tehetek éreted. Érted? :)))
Ugy latom, hogy regen volt mar hozzaszolas, de hatha ideteved valaki, aki tud segiteni.
Szuksegem lenne ket darab 43 x 47 cm-es, 18 mm vastag tablasitott fenyore. Tudtok-e javasolni valami budapesti boltot, ahol levagnanak nekem ekkora darabot es nem kernek erte szemtelenul sokat (vagy ez eleve lehetetlen)?
"már jártam úgy, hogy a szög, sőt a csavar is a fa száliránya, göcse, vagy egyéb tulajdonságai miatt a fába hatolva szépen elkanyarodott"
Benn a fában már nyugodtan elkanyarodhat, akkor is odahúzza a megfelelő helyre, ha a ellendarabban a "behatolási pont" jó helyen van. Nem?
"Kivéve, ha mindkét oldalon előfúrod szög-vastagságú fúróheggyel"
Persze, szögnél nyilván megfúrom kicsit, hogy könnyen belekapjon. Kicsit vékonyabbal szoktam, hogy fogjon is jól. (Vagy lecsípem a szög hegyét, ha nincs kedvem furkálni :))
Úgy gondoltam, hogy az egyik (a szélesebb) darabba ütöm bele a szögeket, levágom/kihegyezem, beállítom szépen szembe a másik lapot, picit nekinyomom, hyogy átjelölődjön, és kicsit megfúrom. Aztán kenés és szorítás.
Jut eszembe, van viszont raklapom, azon szépen meg tudom csinálni: 2 lécet ráütök oldalvezetőnek, a deszkái alatt/között meg átvezetem a hevedert... Jó lesz az :))
Jó az ötlet, egy feltétele van: az ember odanyúl a kupacba és kikapja a megfelelő méretű deszkákat. Na, ez nálam nem adott :)))
Maz: persze, vannak is. Erre is gondoltam. Meg hogy beszorítom 2 fal közé kocsiemelővel, stb :)))
A spanifer viszont 1*űbb, ha van kéznél...
Kell egy deszka, lehet butorlap is. Keményen rászegelek keresztben két lécet, ogyan távolságra, mint a szoritandó anyag, + 2-3 cm. Közéteszem a munkadarabot, és két egyforma éket egymással szemben melléütve beszoritom. Igy bármilyen méretű lapot meg tudok szoritani. Ezt egy régi asztalos tankönyvben láttam, jóval erősebb állitható kivitelben. Ékes szoritógerendának hivták.
Egyébként meg egy kérdés: hol lehetne venni nem-egyenes laminált faforgácslapot, esetleg rétegelt lemezt és faanyagot. A nem-egyenest úgy értem, hogy szeretnék egy olyan bútort csinálni, aminek egyes alkatrészei nem egyenesek (konkrétan ez egy ágy feje lenne).
És még egy: lehet-e valahol kapni olyan rétegelt lemezt, aminek legalább az egyik felülete valami szebb keményfa (pl. bükk). Vagy ezt csak úgy lehet megcsinálni, hogy a sima rétegelt lemezt lefurnérozom? És ha igen, akkor hol lehet ehhez való furnért kapni?
Hát, ez a szöges megoldás - tekintve, hogy a fa mégsem egészen homogén anyag - nekem még most se tuti. Én már jártam úgy, hogy a szög, sőt a csavar is a fa száliránya, göcse, vagy egyéb tulajdonságai miatt a fába hatolva szépen elkanyarodott. És akkor fuccs a pontos illesztésnek. Kivéve, ha mindkét oldalon előfúrod szög-vastagságú fúróheggyel.
Egyébként a faragasztók tipikus kiszerelése 1/2 Kg, vagy 1 Kg, de láttam már kics kb. 1 decis flakonnal is. 30 kilós vakolatokat és betonokat, meg színezőanyagokat lehet inkább látni. :)
Különben ezt a folyékony szöget már én is használtam, működik.
Ez kimondottan jó fára is (ill. annyit ír, hogy legalább az egyik anyag legyen nedvszívó). A henkel.hu-n van leírás. Vizes diszperzió ez is, és nem kis előnye -amellett, hogy már van :))-, hogy nem 30 kilós a legkisebb kiszerelés, mint a spéci faragasztókból :)))
Mivel a nyíróerőket nem ennek kell átvinnie, sz'tem jó lesz.
Kösz a segítcséget, de a Sanyával 1edül is boldogulok! ;-))))
Sanya! +fox lepődni: ez nekem is eszembe jutott, és pont ezt találtam ki rá :))) (Főleg mivel vki már emlegetett is ilyesmit.) Szorítóm télleg csak 2 van, de az is elég lehet, ha az illesztés közelébe teszem. Azér' körülnézek még a családba', biztosamibiztos...
Ja és ragasztóm is van :))) A hétvégén találtam, nemrég vettem: Pattex SuperFix (az a "folyékony szög"-nek reklámolt trutyi). Egy kis szekrényt raktam össze, a fiók előlapját ezzel ragasztottam föl (a 4 tiplire 1-1 csepp, a lap élére meg 1 egész kicsi): pár perc alatt úgy megfogta, hogy nem bírtam leszedni. Sz'tem a szöges "tiplizéssel" jó is lesz. Majd beszámolok :))
nekem pl volt olyan feladatom amikor egy szobortalapzatot kellett készíteni a befoglaló méreti kb: 120x90x90 cm volt.
Ezt fúrnéros forglappal csináltuk, és az élek nem látszódhattak! Sőt lábazatnál kellett egy olyan "vastagítást" is csinálni mint a magy épületeknél, kicsi ferde tetővel..
Gyak minden élet 45˙ban kellett vágni.. Na ha akkor nem használjuk az ilyen hevederes szorítókat akkor szerintem még ma is csak nézegetnénk az anyagot...:)
Ebben az esetben is merevítened kell a síkokat különben összecsuklik az egész! Lapjára rakjál két zulagot és szorítsd meg 4 db szorítóval. Csak ezután kezd el megtépni a "racsnis hevederes rakományszorítót". Egyébként ez a racsnis izé kurv*ra leleményes megoldásnak tűnik! :)))