Minket is elkerült! :-) Mindösszesen négy mm eső volt csak.
Ahogy a rádióból értesülhettünk róla, volt olyan hely, ahol golflabda nagyságú gübecsek estek. Az mit művelhetett...?! Na, azt az Isten haragját nem szívesen élném át! Minden részvétem a tegnapi jég "áldozatainak"!!!
Csatlakozom lalá-hoz. Én is a kénezést javaslom nálunk bevált és nem utolsó sorba augusztus végén szeptemberben a szúnyogok ellen is hatásos. :)- mármint amik a pincében próbálnak behúzódni.
Ugyanez nálam is, csak Rubigannal. Elvétve egy-egy haldokló lisztharat a tetővágás után - de van. Ma hajnalban rámentem Karathane+Rubigan kombóval megint. Jövő hétre esőt is meleget is mond... gáz lehetett volna nélküle.
Korábban említetted, hogy kombit használsz. Szerintem ezeket nyugodtan összkeverheted, de vannak itt a fórumon ebben kérdésben nagyobb tudorok is.
A permetezés időzítésének két módja van, egyik az automatikus, amikor 8-10 naponként lepermetezed és kész, a másik a tudatos, amikor figyeled a mutatkozó tüneteket és az aktuális körülményeket és ennek megfelelően permetezel. Ha rothadásra hajlamos a szőlőd a liszharmat és a peronoszpóra mellett szürkerothadás ellen (július végén-augusztus elején) is kellene védekezned.
Nem tudom milyen a szőlőmoly kártétele. Semmi mechanikai sérülés nem érhette, azokban a napokban még a szél se fújt. A bogyókon semmiféle elváltozás nem látható. Az látszik, hogy túlnyomó részt a bogyó kocsánnyal együtt pottyant le, valószínűleg elhalt a fürt felöli oldalán. Úgy látom maradt azért rajta bőven, a potyogás abbamaradt. Most elég erős szél fúj, mégsem látok frissen leesett szemeket. Még egy kérdés, ha lehet: a peronoszpóra és a lisztharmat elleni permetező szereket össze szokták keverni, vagy felváltva használják? (Manzate, Thiovit Jet ) Milyen időközönként kell ezekkel a szerekkel permetezni hogy folyamatos védelmet nyújtson ?
Egészen jól leírtad a szőlőd :-). Így más többet tudunk róla, de még így sem sem eleget.
Véleményem szerint alapvetően két-három féle oka is lehet ha ilyenkor hullik a szőlőbogyó. Egyik ok lehet valamilyen mechanikai beavatkozás (kutya, macska, gyerek, kedves szomszéd, fűkasza, jég, időjárás ...) Ha ezek kizárhatók, akkor lehet még pl. szőlőmoly, ami ebből táplálkozott (ham-ham), vagy valamilyen kórság, ami miatt elhalt a bogyókocsány. No! Melyiket választod?
Fehér laza fürtű csemegeszőlő. Kordonra van vezetve. Augusztus második felében kezd érni. Nem nagyszemű, nem különösebben illatos, de kellemes ízű .Az első két évben mindenféle betegség elkapta, de tavaly, és az idei évben "Alma és Szőlő kombi" permetszereket használva sikerült egészségben megőriznem. Nem gondoltam hogy látatlanban megmondjátok a tutit, de biztosan van elképzelésetek arról, mi lehet az oka.
Ez meglehetősen nehéz "szülés" lesz, mert nagyon határozatlan a feladat, amit meg kellene oldanunk.
Tudod van fehér szőlő és kék szőlő, csemege szőlő, meg borszőlő, aztán van korán érő és későn érő, kordonos, egyedi karós esetleg lugasra futtatott, tömött fürtű, laza fürtű, aprószemű, közepes és nagyszemű, rothadásra (betegségekre) hajlamos vagy ellenálló, zamatos, jóízű, esetleg illatos, vagy semleges, szeretik a méhek-darazsak, vagy még más is tuds enni róla és így tovább...
Akadémikus kérdés. Legalább 4-5 ismeretlenes egyenlet. Sajnos nem lehet egyértelmű választ adni a problémára. A túlterhelés látszik a leg kézenfekvőbbnek.
lehet hogy csak "elrúgta" termést. van amelyik hajlamos rá , de lehet, hogy besokallt, de az is lehet, hogy tettél valamit aminek ez lett a következménye. Mellesleg millen fajtáról van szó? Kép van róla?