Keresés

Részletes keresés

KarnEvil Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2503

Az utolsó (L.A. Woman) lemezen végig Hammondot használt,

úgyhogy elképzelhető, hogy a Riders On The Stromnál is néha rátenyerelt :) 

valahol azt olvastam, hogy a mennydörgést Hammonddal csinálta, én nem vagyok benne biztos :) Nekem a basszus gyanús.

Előzmény: tehtube (2502)
tehtube Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2502

Mostantól "be kell érnem" A100+Motion Sound összeállítással.

Ez a kis doboz így az igazi orgonával rettenetesen nagyot szól.

Nagyobbat az eddig megfordult lezliknél és ahhoz képest mikroszkópikus.

John Fisher szép munkát végzett. Kicsit a basszusszimuláción erősítenék max.

Igen, a Door is a 3.lemeztől orgonát váltott. Szép Fenderzongi van a Riders-ben, de mintha itt-ott Hammondot is hallani vélnék. Tévedek?

KarnEvil Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2501

Igen, nyáron találtam egy új énekes-frontembert a csapatnak, nagggyon Morrisonos :) Minden koncertet úgy csinál végig, mintha az utolsó lenne és a legjobb frontember, akivel eddig találkoztam, pedig még csak 20 éves. Egyébként ő is "kőbányai", Berki Tamásnál tanul. Most csináljuk az új demóanyagot.

A Piano Bass tulajdonképpen korábban volt már, mint a Fenderzongi!

A VOX-ról pedig annyit, hogy Manzarek csak az első 3 albumig, 1967-ig használta, de annyira megbízhatatlannak bizonyult a hangszer, hogy áttért a Gibson G101-re (Kalamazoo).  De most jut eszembe, hogy teljesen OT vagyok :))

Azért még beszúrok egy képet, 2001, Santa Monica, CA

Előzmény: tehtube (2499)
tehtube Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2500
Ez tényleg egy kétoktávos Fenderzongi! Hogy készült? Fűrésszel? :-D
Előzmény: trambi (2496)
tehtube Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2499

Jó az a CX, X5, igaz a Vox-ban is van iksz :-) Azért ez is nehéz darab, elég ha csak 50kiló, és a nehéz az egyben szívás is. 

Mennyire autentikus az ének ugyanott? Olyan Jimm Morrisonos?

Előzmény: KarnEvil (2497)
LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2498
Janika.....ahhh, remelem ejszaka is ismetlik a Fokusz-t!Latnom kell, ma meg ugysem utottem ki magam, es a hard days night utan kell valami utos!:-)
KarnEvil Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2497

Ha meguntad, majd gondolj rám :)

Köszönöm a válaszokat. Nem tudom, bevállaljam-e a VOX-ot.

Egyébként a CX-3-al nagyon szépen megoldható a VOX hangzás,

A basszust pedig egy Korg X5D modullal oldom meg (CX-3 bill. alsó két oktávjáról meghajtva), letranszponált, EQ-zott Rhodes zongora mintával. Tulajdonképpen tökéletesen kielégítő megoldás, csak hát egy VOX+PianoBass párosítás sokkal autentikusabb... :))

Sajnos lemaradtam Janikáról... :(

trambi Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2496

Ez volt a direkt marketing helye, lesz eladó ha megunom....

A voxra visszatérve , én az oszcillátor tekercs szakadásra tippelek . A másik nagy probléma ezeknek a tipusu orgonáknak az alulméretezett , nem "stabil " tápegység.

Más ,mindenkinek felhivom szives figyelmét mai fokuszban részleteket mutatnak Janika studió munkálatairól , amint felénekli a vén eu. c. nótát /  Jakab szerintem a studió bezárárásán gondolkozik  /  Ugyhogy lehet megint öszinte ,kökemény dolgokat hallani.

Előzmény: KarnEvil (2494)
tehtube Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2495

KE! Hát nem vagyok valami nagy elektromos szakértő. Én csak arra tudok gondolni, hogy amíg volt Weltmeisterem anno, abban volt 12 panel, ami egyenként mexólaltatta a legmagasabb hangokat, majd jött az osztás lefelé. Épp ettől borzasztóan komprimált volt a hangja :-( Ha egy akkordot lefogtam, olyan hangerővel szólalt meg mint utána pl. csak egy hang :-(((

Jó kis játék volt a hangolás is, miután sikerült elhangolnom jó gyorsan, kellett vagy egy óra mire úgy-ahogy visszahangoltam :-)

Szóval ebből kiindulva azt válem hogy ebben is egy ilyen panel lehet és az döglött a tizenkettőből. Egy tranzisztor, vagy kondi a méregdrága pártíz,- vagy párszáz forintos árával talán nem nagy érvágás.

Az a PianoBass nem valami rövidre szabott Fenderzongi? Márcsak a formája után is.

Egyébként egy Hammonddal is jó nyávogós, Dóórszos hangokat lehet csinányi. A V3 vibrátó csak az egész regiszterekkel egész nyekergős lesz. És no lezli! :-)

November három, Barbara????? Én csütörtököt mondanék :-)

Előzmény: KarnEvil (2494)
KarnEvil Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2494

Már régóta vadászom a Piano Bass-re is, de az még ritkább, mint a VOX.

Szóval köszönöm a felvilágosítást :) Ebben az esetben hogyan oldható meg a dolog?

Javítható, cserélhető?

Előzmény: trambi (2493)
trambi Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2493

Varga ur kérem bár nem nekem szőlt a kérdés , és valóban a doors hangzás elengedhetlen tartozéka egy Angol gyártásu vox orgona . Az Olasz sokkal lágyabb és a tremolója sem teljesen egyezik meg. A Szeged mellett élö  uriember elmondásából különben azt  azt vettem ki hogy a az egyik frekvencia osztó

nem müködik , a trimmer potméterek a finomhangolásért felelösek . Rövidzár esetén a mellete levö hang szólal meg és a frekiosztás ilyenkor nem müködik.

És hát a rhodes basszus zongorája is jót tenne az autentikus hangzásnak.    

Előzmény: KarnEvil (2489)
tonewheel Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2492
tonewheel Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2491

Ime a "kicsike"

tonewheel Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2490

ÜDV MINDEN KARTÁCSNAK!!

Két sikertelen E-bay tranzakció után elszántam magam ,hogy az arra leghivatottabb fórumban - tehátt itt - közhirré tegyem ,miszerint 1951-es gyártmányú gyönyörő állapotban lévő, 230v/50Hz -re átalakított Hammond B2 -es Orgonám pedállal és paddal szívesen eladnám.Külön kívánság szerint a TrekkII perka Unit beépíthető csakúgy mint a 11 pólusú Leslie aljzat, persze ez extra költség!!! A szállítást kis hazánk területén belül bárhová meg tudom oldani ingyen és bérmentve.

Megnézni és kipróbálni telefonon vagy emailben egyeztetett időpontban bármikor lehet a "csak kiváncsiskodókat" is nagy szeretettel várom. Az Orgi ára: 750.000 Ft

KarnEvil Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2489

Tehtube, szerintem Te tudsz nekem segíteni. Találtam olcsón egy VOX Continentalt (olasz verzió), aminek az a gondja, hogy a gisz hangok nem szólnak. A tulaj azt mondta, hogy az egyik trimmerrel van probléma, mert ha azt áthidalja, akkor szól. Szal azt kell kicserélni. Ilyenkor sajnálom, hogy nem értek az elektronikához. Mennyire realizálható ez a dolog szerinted?

tehtube Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2488

Az az M3 meg valójában német emkettő! Harangozó Misi kreálta valamikor a hetvenes évek elején. Fullos lett.

Alul ahangerőpedál mellett csöves szinusz inverter, az Electro Tone -tól meg az Organ Mate reverbjének fémpalástja látszik éppen a polc alatt, meg a preset Selector, ami Jon Lord kollágánál is virít mostantól.

Egy tranyós perkamodul lett még beépítve oldalt, nem látszik. Viszont jól látszik a régebbi shift Line meg az elektromágneses hangszóró.

Kicsit más:

A Mark Vail: Beauty In B könyvben a 99-100 oldalakon részletezik hogy melyik évjárat a legtörpösebb. Nagyon érdekes. Kis szórás van, de jól látszik hogy B3-nál 80.000-96.000 köztiek, ami 1958-1968 közt van. Az eredeti amerikai A100-ak 1959-65 közt készültek, tehát gyakorlatilag nem lehet melléfogni. Goodsell, Sleicher alapján. Sok későbbi alkatrészt total junk-nak, hulladéknak neveznek.

Jó böngészést :-)

Előzmény: LaurensHammond (2487)
LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2487
Az anyjat!!! Akkor tevedtem egy kicsit hangszer ugyben, hogy ABC..., mert M3! Igaz nem hiaba, a legB3-masabb hangu orgona az M3! Tenylge nagy ritkasag, ki gondolta volna ,hogy Fogarasi urnak voltak meg Hammond-osabb felvetelei is mint az az egy kozepes Magyar lemez (Csik Gusztav)-val!? Pedig ott azt irjak a lemez hatuljan, hogy a Hammond orgona kiralya..stb stb Megprobalom megszerezni! Amugy azok a felvetelek amik vannak Neked, Jazz fesztival stb, azokat tudnank cserelni akar? Erdekelne, igy, hogy Hungarikum foleg:-)Nekem is van olyan csemegem pl, debreceni Jazz fesztival, es a Lengyel Krisztof Sadowsky nyomja Hammond-on, kiegeszulve....marha jo, jazz fusion! Rhoda Scott Erkel szinhaz 1972, vagatlan!!! Syrius ausztral koncert, bootleg....
Előzmény: KarnEvil (2486)
KarnEvil Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2486

Laurens,

fantasztikusan közel jársz, de azért meg fogsz lepődni :)

Év: 1976, Helyszín: Zágráb, Lisinski koncertterem (jazz fesztivál).

A zenekar pedig Bosko Petrovic (ütőhangszerek) zenekara, a BP Convention,

kiegészülve Zbigniew Seifert-tel (hegedű), és Fogarasi Jani bácsival,

egy Hammond M3-al felszerelkezve :) Sajnos neki is csak másolat van

az LP-ről. Az ugyanis csak évekkel később jelent meg. Jani bácsi azt

mondja, ő nem is tudott róla, hogy felvétel van, kb. 3 éve egy tanítványa

lepte meg ezzel a hanganyaggal :)

Kaptam tőle még egy 1977-es gödöllői koncert-felvételt, ahol a következő a felállás: Csík Gusztáv - Fenderzongi, Fogarasi János -  orgona, és Jávori Vilmos - dobok. Kemény jazzrockos hangzás és ahhoz képest, hogy egy egyszerű orsós magnóval vették fel, nem is szól olyan rosszul :)

Laurens, kérni is akartalak, hogy vadászd le a zágrábi koncert LP-t, itt egy kis segítség, ennyit sikerült kiderítenem:

http://www.cosmicsounds-london.com/YU-JAZZ/bpmoods.htm

Előzmény: LaurensHammond (2482)
LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2485
Udv Nalaci! Koszonom a vasarlast a minap, Zoli amiket elvitt Neked! Joi zenek, es mind amerikai import cd, es csodak csodajara, szol meg Hammond orgona is rajtuk:-)Van benne talan olyan is ami megvolt mar Neked MP3-ban, de az akkor nem tul jo felbontasu volt...jo zenehallgatast hozzajuk! Irok majd ha jonnek ilyen csemegek esetleg, mert tudom szereted az eredetit. Eljenek a Hammond-osok!!!
Előzmény: nallaci (2484)
nallaci Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2484
nem tudom, hogy ki lehet, hogy kelet-európai, az szinte biztos. A hegedű teljesen úgy szól, mint Deseő Csabáé, a stílus/játékmód is hasonló. Nekem kicsit szirupos.
LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2483
Ejhhhh, meg fuvola is megszolal benne itt-ott, ez kiutes zene!!!! Zsolti (tehtube) megeri megha lassu a neted is, toltsd le!!! Mi zenenk!!!
Előzmény: KarnEvil (2481)
LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2482
Annyit mar hallok, hogy valami egyjkori kelet europai dolog lehet, azok nagyon jok, es bakelitrol van masolva:-) Csak nem Lengyel? Kurva jo!!!! Hegedu, Hammond,gitar, dob, blues.... Sadowsky esetleg??Vagy egykori Yugo csapat? Olyan Jazzfesztival hangulata van...Warso? Ott voltak nagyok, es mar B3-asuk is volt, nem ugy mint Magyarorszagnak ebben az idoben! Ki Ő??? Nagyon jo, megveszem ezt a lemezt, bevadaszom fold alol is! Ehez ertek:-) Erzodik, hogy ABC foldback-elt console orgona, nem kis spinet! Hu de ku..a jo, ez az izes hetvenes evk..imadom ezt...egy kis Syrius szabad erzest is felfedezek benne...csak a zene, oromzene!!!!
Előzmény: KarnEvil (2481)
KarnEvil Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2481

http://karnevil.atw.hu/wouldyoulike.mp3

Ezt hallgassátok meg! sajnos nem a legjobb minőségű felvétel, de kíváncsi vagyok, tudjátok-e, hogy ki játszik :) Mivel hatásvadász vagyok, egyelőre nem mondok semmit :)

LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2480
Jaa, Shirley Horn-tol vettem egy cd-t a multkoriban pesten! Boritojan egy ABC fedelzet, 5oktav manual, es fekete preset billentyuk...gondoltam itt mar baj nem lehet, de alig van rajta Hammond! Kellemesen zongorazgatott a csaj, Ray Charles szamokat, de nem vagyok biztos benne, hogy Ő orgonista...Neked van valami meggyozobb lemezed Tőle? A Shirley Scott, az igen!!!! Na az meg nagy kedvencem, Ő bizony igazi Jazz veteran feka csaj volt! Gyors Leslie es A100-as!!! Nagyon jo barmelyik lemeze, azt ajanlom 1958-tol egesz 2002-es halalaig, de foleg a hőskorszak Prestige-es evei a hatvanas az orgazmus Nala, vagyis nalam:-)Van Tole vagy 10 lemezem, ha kell szolj, es megbeszeljuk.
Előzmény: akapuli (2475)
LaurensHammond Creative Commons License 2005.10.06 0 0 2479
Valoban ritka a Baby Face Willette, en is vadaszom azota amiota egy lemezemen jatszik...fantasztikus! Semmi Leslie, de megis az az igazi karcos, orhangu, csoves sound, meghozza a Blue Note-os idokbol! Egy Grant Green cd-m van, ahol Ő nyomja, nagyon finom Jazz! Amugy is a kedvenc gitarosaim talan a Green, es a Wes Montgomery! Azt at tudom venni Neked, de, eppen Tehtube-nak irtam privat mail-ben a minap, hogy nagyon veszelyes amerikai lista kerult a kezeimbe, ahonnan nem kis osszegert vagy 40 db ilyen lemezt talaltam, ami csemege, jazz orgonista mufajban nezve is! Ebbol 2 db Baby Face Willette(amugy osszesen ha 4-5 lemeze lehetett, ellentetben a Jimmy-kkel:-) Wild Bill Davis 50-es evek beli koncertje! Korai Wes Montgomery-k, ahol egy Mel Rhyne orgonista nyomja, Johnny Lytle,Ethel Smith,Jack McDuff,Johnny"Hammond"Smith (nagyon joooo), szoval ilyen lemezek, meg van mind rendelve! akar kuldhetsz listat, mid van, a victoraudio@freemail.hu cimemre, es cserelhetunk! Vagy ha szereted meg a mai Mp3-as vilagunkban az eredetit, akkor ne habozz benezni a www.victoraudio.hu weboldalunkra, es akar Jack McDuff, Larry Goldings, Johnny,Jimmy Smith-eket venni!:-)Lista rajta van, es naprakesz kb egy hete(on-line), es postazok is! Udv Laurens Viktor :-.)
akapuli Creative Commons License 2005.10.05 0 0 2478
Előzmény: tehtube (2477)
tehtube Creative Commons License 2005.10.05 0 0 2477

Ja, az orgonának egy expression pedálja van. Meg egy monó kimenete ami belemegy a lezli monó bemenetére. azt hiszem így egyértelmű.

A későbbi típusoknál megindult a többcsatornás kavarás, de az ABC-knél pofonegyszerű a dolog.

tehtube Creative Commons License 2005.10.05 0 0 2476

Érdekes ez a lábbassz. Kéz alatt a 16'-as vissza van foldbackelve 8'-assá. Elvileg ezért lemegy oda, de gyakorlatilag nem. A lábbassz viszont rendesen lemegy, de nem tovább. 32Hz a legmélyebb hang.

- John Patton: nem nagy szám, elmegy kategória. Még az Accent On The Blues, Boogaloo kicsit érdekesebb. Gyakorlatilag jellegtelen Jimmy Smith vonal.

- Lonnie Smith: mint Patton. Kicsit érdekesebb azért. Drives, Live In Mocambique 1970, és a 2000-nél újabbak. Kezd beérni az öreg :-) A 2003-as Boogaloo To Beck szerintem nagyon finom zene és ezen a mai felvételen úgy szól a Hammondja, meg a zenekar, amiről a többek álmodni sem mernek.

-Don Patterson: Booker Ervin

-Jack McDuff: egyértelműen a koncertfelvételei és igen különleges a Soulful Drums

-Shirley Horn, Baby Face Willette: passz, nincs tőle. Viktor! Neked van?

További hasonló stílusú (balkézbassz) orgonisták: Bill Heid, Charles Earland, Groove Holmes, Reuben Wilson.

Kiemelném ebben a stílusban a king Jimmy Smith mellett a great Jimmy McGriffet. Övé a legkeményebb, karcosabb sound az összes közül.

Jimmy bácsinak kb. 100 lemeze jelent meg, megvan 50%, Laurens ebben az illetékes.

akapuli Creative Commons License 2005.10.05 0 0 2475

erdekes tema... osszekombinaltam tegnap a rhodes/roland vk-t meg az roland FC-200-at, ugyhogy az en labam se nyugodhat :-) kicsit szokatlan meg, de jo lesz. kerdes: milyen oktavon megy a labbasszus? (jelenleg c2 van beallitva) elkepzelheto, hogy kezzel ugyanazokat a hangokat le tudom fogni es csak valtogatom, ahogy a labam birja?

leslie es expression-pedal a labbasszuson is szokott lenni? ezt nehez kihallani (legalabbis nekem:-)

mas: az alabbi eloadoktol melyik albumokat erdemes beszerezni:

john patton

lonnie smith

don patterson

brother mcduff

shirley horn

ha van baby face willette valakinek akkor szivesen cserelnek, mert az nagyon ritkasag, viszont nagyon tetszik!

tehtube: meg regebben kerdeztel a jimmy smith-ekrol...nekem mind tetszik, ami blue note-os ill. a wes-zel vagy a kenny burrell-el nyomja, a verve cuccok kozul megvan nehany, a damn! meg az azutani tetszik a legjobban, mert valahogy a fiatal jo zeneszek szigoru hangszereleseket meg tempokat diktalnak. aztan van meg egy par kamarajazz lemez, amin jatszik pl. oliver nelson: blues and the abstract... na ez nagyon bejon, de o csak keveset nyom rajta+sodro basszust vegig.

Előzmény: tehtube (2474)
tehtube Creative Commons License 2005.10.05 0 0 2474

Ez tényleg érdekes. Szerintem nagy trükkje nincs, főleg a spineteknél, mert ott sarokkal már nem is nagyon lehet. (csak egy picit) Biztos lógtál a tornaórákról ;-)

Idő kérdése lehet a dolog kulcsa. Meg mennyire is walking? Ha Dennerlein-szerűen az húzós, de lehet takarékosabban is. Lehetőleg kis, kényelmes mozdulatokkal és idővel hozzászox. Egy spinetnél, legyen az M3 köztük is a legjobb, basszust csak abból az egy oktávból lehet kiszedni, nem adtak más lehetőséget.

Az igazán üdvözítő dolog másféle:

Ahogy láttad is az A38-on. Balkéz egy ABC-n, plusz kis lábsegítség itt-ott.

Ez a tipikus jazz Hammond. Jimmy Smith, Joey, McGriff, Holmes... Van egy oktatóvideó B3 kollégának, ott Bill Heid szinte csak ezt a technikát részletezi.

Persze ez sem egyedüli út, mert Dennerlein, Rhoda Scott, Jackie Davis egyszerre játszik a 3 manuálon, nemcsak úgymond "zongorázik".

Egy gazdaságosabb kompromisszumos megoldás jöhet még számításba, az E és H széria. Hangminőség tekintetében spinet jellegűek tehát némileg kisebb a dinamikájuk, viszont 2×5 oktávosak, foldbackeltek. Áruk lényegesen kedvezőbb.

Előzmény: LittleBig (2473)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!