Igen, nyáron találtam egy új énekes-frontembert a csapatnak, nagggyon Morrisonos :) Minden koncertet úgy csinál végig, mintha az utolsó lenne és a legjobb frontember, akivel eddig találkoztam, pedig még csak 20 éves. Egyébként ő is "kőbányai", Berki Tamásnál tanul. Most csináljuk az új demóanyagot.
A Piano Bass tulajdonképpen korábban volt már, mint a Fenderzongi!
A VOX-ról pedig annyit, hogy Manzarek csak az első 3 albumig, 1967-ig használta, de annyira megbízhatatlannak bizonyult a hangszer, hogy áttért a Gibson G101-re (Kalamazoo). De most jut eszembe, hogy teljesen OT vagyok :))
Azért még beszúrok egy képet, 2001, Santa Monica, CA
Köszönöm a válaszokat. Nem tudom, bevállaljam-e a VOX-ot.
Egyébként a CX-3-al nagyon szépen megoldható a VOX hangzás,
A basszust pedig egy Korg X5D modullal oldom meg (CX-3 bill. alsó két oktávjáról meghajtva), letranszponált, EQ-zott Rhodes zongora mintával. Tulajdonképpen tökéletesen kielégítő megoldás, csak hát egy VOX+PianoBass párosítás sokkal autentikusabb... :))
Ez volt a direkt marketing helye, lesz eladó ha megunom....
A voxra visszatérve , én az oszcillátor tekercs szakadásra tippelek . A másik nagy probléma ezeknek a tipusu orgonáknak az alulméretezett , nem "stabil " tápegység.
Más ,mindenkinek felhivom szives figyelmét mai fokuszban részleteket mutatnak Janika studió munkálatairól , amint felénekli a vén eu. c. nótát / Jakab szerintem a studió bezárárásán gondolkozik / Ugyhogy lehet megint öszinte ,kökemény dolgokat hallani.
KE! Hát nem vagyok valami nagy elektromos szakértő. Én csak arra tudok gondolni, hogy amíg volt Weltmeisterem anno, abban volt 12 panel, ami egyenként mexólaltatta a legmagasabb hangokat, majd jött az osztás lefelé. Épp ettől borzasztóan komprimált volt a hangja :-( Ha egy akkordot lefogtam, olyan hangerővel szólalt meg mint utána pl. csak egy hang :-(((
Jó kis játék volt a hangolás is, miután sikerült elhangolnom jó gyorsan, kellett vagy egy óra mire úgy-ahogy visszahangoltam :-)
Szóval ebből kiindulva azt válem hogy ebben is egy ilyen panel lehet és az döglött a tizenkettőből. Egy tranzisztor, vagy kondi a méregdrága pártíz,- vagy párszáz forintos árával talán nem nagy érvágás.
Az a PianoBass nem valami rövidre szabott Fenderzongi? Márcsak a formája után is.
Egyébként egy Hammonddal is jó nyávogós, Dóórszos hangokat lehet csinányi. A V3 vibrátó csak az egész regiszterekkel egész nyekergős lesz. És no lezli! :-)
November három, Barbara????? Én csütörtököt mondanék :-)
Varga ur kérem bár nem nekem szőlt a kérdés , és valóban a doors hangzás elengedhetlen tartozéka egy Angol gyártásu vox orgona . Az Olasz sokkal lágyabb és a tremolója sem teljesen egyezik meg. A Szeged mellett élö uriember elmondásából különben azt azt vettem ki hogy a az egyik frekvencia osztó
nem müködik , a trimmer potméterek a finomhangolásért felelösek . Rövidzár esetén a mellete levö hang szólal meg és a frekiosztás ilyenkor nem müködik.
És hát a rhodes basszus zongorája is jót tenne az autentikus hangzásnak.
Két sikertelen E-bay tranzakció után elszántam magam ,hogy az arra leghivatottabb fórumban - tehátt itt - közhirré tegyem ,miszerint 1951-es gyártmányú gyönyörő állapotban lévő, 230v/50Hz -re átalakított Hammond B2 -es Orgonám pedállal és paddal szívesen eladnám.Külön kívánság szerint a TrekkII perka Unit beépíthető csakúgy mint a 11 pólusú Leslie aljzat, persze ez extra költség!!! A szállítást kis hazánk területén belül bárhová meg tudom oldani ingyen és bérmentve.
Megnézni és kipróbálni telefonon vagy emailben egyeztetett időpontban bármikor lehet a "csak kiváncsiskodókat" is nagy szeretettel várom. Az Orgi ára: 750.000 Ft
Tehtube, szerintem Te tudsz nekem segíteni. Találtam olcsón egy VOX Continentalt (olasz verzió), aminek az a gondja, hogy a gisz hangok nem szólnak. A tulaj azt mondta, hogy az egyik trimmerrel van probléma, mert ha azt áthidalja, akkor szól. Szal azt kell kicserélni. Ilyenkor sajnálom, hogy nem értek az elektronikához. Mennyire realizálható ez a dolog szerinted?
Az az M3 meg valójában német emkettő! Harangozó Misi kreálta valamikor a hetvenes évek elején. Fullos lett.
Alul ahangerőpedál mellett csöves szinusz inverter, az Electro Tone -tól meg az Organ Mate reverbjének fémpalástja látszik éppen a polc alatt, meg a preset Selector, ami Jon Lord kollágánál is virít mostantól.
Egy tranyós perkamodul lett még beépítve oldalt, nem látszik. Viszont jól látszik a régebbi shift Line meg az elektromágneses hangszóró.
Kicsit más:
A Mark Vail: Beauty In B könyvben a 99-100 oldalakon részletezik hogy melyik évjárat a legtörpösebb. Nagyon érdekes. Kis szórás van, de jól látszik hogy B3-nál 80.000-96.000 köztiek, ami 1958-1968 közt van. Az eredeti amerikai A100-ak 1959-65 közt készültek, tehát gyakorlatilag nem lehet melléfogni. Goodsell, Sleicher alapján. Sok későbbi alkatrészt total junk-nak, hulladéknak neveznek.
Az anyjat!!! Akkor tevedtem egy kicsit hangszer ugyben, hogy ABC..., mert M3!
Igaz nem hiaba, a legB3-masabb hangu orgona az M3!
Tenylge nagy ritkasag, ki gondolta volna ,hogy Fogarasi urnak voltak meg Hammond-osabb felvetelei is mint az az egy kozepes Magyar lemez (Csik Gusztav)-val!?
Pedig ott azt irjak a lemez hatuljan, hogy a Hammond orgona kiralya..stb stb
Megprobalom megszerezni!
Amugy azok a felvetelek amik vannak Neked, Jazz fesztival stb, azokat tudnank cserelni akar?
Erdekelne, igy, hogy Hungarikum foleg:-)Nekem is van olyan csemegem pl, debreceni Jazz fesztival, es a Lengyel Krisztof Sadowsky nyomja Hammond-on, kiegeszulve....marha jo, jazz fusion! Rhoda Scott Erkel szinhaz 1972, vagatlan!!!
Syrius ausztral koncert, bootleg....
A zenekar pedig Bosko Petrovic (ütőhangszerek) zenekara, a BP Convention,
kiegészülve Zbigniew Seifert-tel (hegedű), és Fogarasi Jani bácsival,
egy Hammond M3-al felszerelkezve :) Sajnos neki is csak másolat van
az LP-ről. Az ugyanis csak évekkel később jelent meg. Jani bácsi azt
mondja, ő nem is tudott róla, hogy felvétel van, kb. 3 éve egy tanítványa
lepte meg ezzel a hanganyaggal :)
Kaptam tőle még egy 1977-es gödöllői koncert-felvételt, ahol a következő a felállás: Csík Gusztáv - Fenderzongi, Fogarasi János - orgona, és Jávori Vilmos - dobok. Kemény jazzrockos hangzás és ahhoz képest, hogy egy egyszerű orsós magnóval vették fel, nem is szól olyan rosszul :)
Laurens, kérni is akartalak, hogy vadászd le a zágrábi koncert LP-t, itt egy kis segítség, ennyit sikerült kiderítenem:
Udv Nalaci!
Koszonom a vasarlast a minap, Zoli amiket elvitt Neked!
Joi zenek, es mind amerikai import cd, es csodak csodajara, szol meg Hammond orgona is rajtuk:-)Van benne talan olyan is ami megvolt mar Neked MP3-ban, de az akkor nem tul jo felbontasu volt...jo zenehallgatast hozzajuk!
Irok majd ha jonnek ilyen csemegek esetleg, mert tudom szereted az eredetit.
Eljenek a Hammond-osok!!!
nem tudom, hogy ki lehet, hogy kelet-európai, az szinte biztos. A hegedű teljesen úgy szól, mint Deseő Csabáé, a stílus/játékmód is hasonló. Nekem kicsit szirupos.
Annyit mar hallok, hogy valami egyjkori kelet europai dolog lehet, azok nagyon jok, es bakelitrol van masolva:-)
Csak nem Lengyel? Kurva jo!!!! Hegedu, Hammond,gitar, dob, blues....
Sadowsky esetleg??Vagy egykori Yugo csapat?
Olyan Jazzfesztival hangulata van...Warso? Ott voltak nagyok, es mar B3-asuk is volt, nem ugy mint Magyarorszagnak ebben az idoben!
Ki Ő??? Nagyon jo, megveszem ezt a lemezt, bevadaszom fold alol is! Ehez ertek:-)
Erzodik, hogy ABC foldback-elt console orgona, nem kis spinet!
Hu de ku..a jo, ez az izes hetvenes evk..imadom ezt...egy kis Syrius szabad erzest is felfedezek benne...csak a zene, oromzene!!!!
Ezt hallgassátok meg! sajnos nem a legjobb minőségű felvétel, de kíváncsi vagyok, tudjátok-e, hogy ki játszik :) Mivel hatásvadász vagyok, egyelőre nem mondok semmit :)
Jaa, Shirley Horn-tol vettem egy cd-t a multkoriban pesten! Boritojan egy ABC fedelzet, 5oktav manual, es fekete preset billentyuk...gondoltam itt mar baj nem lehet, de alig van rajta Hammond! Kellemesen zongorazgatott a csaj, Ray Charles szamokat, de nem vagyok biztos benne, hogy Ő orgonista...Neked van valami meggyozobb lemezed Tőle?
A Shirley Scott, az igen!!!! Na az meg nagy kedvencem, Ő bizony igazi Jazz veteran feka csaj volt! Gyors Leslie es A100-as!!! Nagyon jo barmelyik lemeze, azt ajanlom 1958-tol egesz 2002-es halalaig, de foleg a hőskorszak Prestige-es evei a hatvanas az orgazmus Nala, vagyis nalam:-)Van Tole vagy 10 lemezem, ha kell szolj, es megbeszeljuk.
Valoban ritka a Baby Face Willette, en is vadaszom azota amiota egy lemezemen jatszik...fantasztikus!
Semmi Leslie, de megis az az igazi karcos, orhangu, csoves sound, meghozza a Blue Note-os idokbol! Egy Grant Green cd-m van, ahol Ő nyomja, nagyon finom Jazz! Amugy is a kedvenc gitarosaim talan a Green, es a Wes Montgomery!
Azt at tudom venni Neked, de, eppen Tehtube-nak irtam privat mail-ben a minap, hogy nagyon veszelyes amerikai lista kerult a kezeimbe, ahonnan nem kis osszegert vagy 40 db ilyen lemezt talaltam, ami csemege, jazz orgonista mufajban nezve is!
Ebbol 2 db Baby Face Willette(amugy osszesen ha 4-5 lemeze lehetett, ellentetben a Jimmy-kkel:-) Wild Bill Davis 50-es evek beli koncertje! Korai Wes Montgomery-k, ahol egy Mel Rhyne orgonista nyomja, Johnny Lytle,Ethel Smith,Jack McDuff,Johnny"Hammond"Smith (nagyon joooo), szoval ilyen lemezek, meg van mind rendelve!
akar kuldhetsz listat, mid van, a victoraudio@freemail.hu cimemre, es cserelhetunk! Vagy ha szereted meg a mai Mp3-as vilagunkban az eredetit, akkor ne habozz benezni a www.victoraudio.hu weboldalunkra, es akar Jack McDuff, Larry Goldings, Johnny,Jimmy Smith-eket venni!:-)Lista rajta van, es naprakesz kb egy hete(on-line), es postazok is!
Udv
Laurens Viktor :-.)
Érdekes ez a lábbassz. Kéz alatt a 16'-as vissza van foldbackelve 8'-assá. Elvileg ezért lemegy oda, de gyakorlatilag nem. A lábbassz viszont rendesen lemegy, de nem tovább. 32Hz a legmélyebb hang.
- John Patton: nem nagy szám, elmegy kategória. Még az Accent On The Blues, Boogaloo kicsit érdekesebb. Gyakorlatilag jellegtelen Jimmy Smith vonal.
- Lonnie Smith: mint Patton. Kicsit érdekesebb azért. Drives, Live In Mocambique 1970, és a 2000-nél újabbak. Kezd beérni az öreg :-) A 2003-as Boogaloo To Beck szerintem nagyon finom zene és ezen a mai felvételen úgy szól a Hammondja, meg a zenekar, amiről a többek álmodni sem mernek.
-Don Patterson: Booker Ervin
-Jack McDuff: egyértelműen a koncertfelvételei és igen különleges a Soulful Drums
-Shirley Horn, Baby Face Willette: passz, nincs tőle. Viktor! Neked van?
További hasonló stílusú (balkézbassz) orgonisták: Bill Heid, Charles Earland, Groove Holmes, Reuben Wilson.
Kiemelném ebben a stílusban a king Jimmy Smith mellett a great Jimmy McGriffet. Övé a legkeményebb, karcosabb sound az összes közül.
Jimmy bácsinak kb. 100 lemeze jelent meg, megvan 50%, Laurens ebben az illetékes.
erdekes tema... osszekombinaltam tegnap a rhodes/roland vk-t meg az roland FC-200-at, ugyhogy az en labam se nyugodhat :-) kicsit szokatlan meg, de jo lesz. kerdes: milyen oktavon megy a labbasszus? (jelenleg c2 van beallitva) elkepzelheto, hogy kezzel ugyanazokat a hangokat le tudom fogni es csak valtogatom, ahogy a labam birja?
leslie es expression-pedal a labbasszuson is szokott lenni? ezt nehez kihallani (legalabbis nekem:-)
mas: az alabbi eloadoktol melyik albumokat erdemes beszerezni:
john patton
lonnie smith
don patterson
brother mcduff
shirley horn
ha van baby face willette valakinek akkor szivesen cserelnek, mert az nagyon ritkasag, viszont nagyon tetszik!
tehtube: meg regebben kerdeztel a jimmy smith-ekrol...nekem mind tetszik, ami blue note-os ill. a wes-zel vagy a kenny burrell-el nyomja, a verve cuccok kozul megvan nehany, a damn! meg az azutani tetszik a legjobban, mert valahogy a fiatal jo zeneszek szigoru hangszereleseket meg tempokat diktalnak. aztan van meg egy par kamarajazz lemez, amin jatszik pl. oliver nelson: blues and the abstract... na ez nagyon bejon, de o csak keveset nyom rajta+sodro basszust vegig.
Ez tényleg érdekes. Szerintem nagy trükkje nincs, főleg a spineteknél, mert ott sarokkal már nem is nagyon lehet. (csak egy picit) Biztos lógtál a tornaórákról ;-)
Idő kérdése lehet a dolog kulcsa. Meg mennyire is walking? Ha Dennerlein-szerűen az húzós, de lehet takarékosabban is. Lehetőleg kis, kényelmes mozdulatokkal és idővel hozzászox. Egy spinetnél, legyen az M3 köztük is a legjobb, basszust csak abból az egy oktávból lehet kiszedni, nem adtak más lehetőséget.
Az igazán üdvözítő dolog másféle:
Ahogy láttad is az A38-on. Balkéz egy ABC-n, plusz kis lábsegítség itt-ott.
Ez a tipikus jazz Hammond. Jimmy Smith, Joey, McGriff, Holmes... Van egy oktatóvideó B3 kollégának, ott Bill Heid szinte csak ezt a technikát részletezi.
Persze ez sem egyedüli út, mert Dennerlein, Rhoda Scott, Jackie Davis egyszerre játszik a 3 manuálon, nemcsak úgymond "zongorázik".
Egy gazdaságosabb kompromisszumos megoldás jöhet még számításba, az E és H széria. Hangminőség tekintetében spinet jellegűek tehát némileg kisebb a dinamikájuk, viszont 2×5 oktávosak, foldbackeltek. Áruk lényegesen kedvezőbb.