Teljesen együttérzek veled, én is öt ajtót akarok csinálni a házunkba, mert olyan a tervem, amit csak százezrekért csinálnának meg.
Annyi előnyöm már van, hogy egyszer egy ajtót már csináltam,és tizenkét éve jól működik.
Az tolóajtó volt, a teáltalad leírt egyszerű rétegezési technikával.
A lap keretből és kétoldali lemezrátétből készült.
A keretet a sarkoknál egyszerű lapolással illesztettem, amit egy jó minőségű Stanley 50 centis kézifűrésszel vágtam ki.Ez olyan fűrész, aminek széles a lapja, tehát elég jól lehet vele síkokat vágni.Persze a fűrészelés után még csiszoltam a felületet.
Asszem elég sok szerencse is volt abban, hogy az ajtó teljesen sík lett. Ettől féltem én is a legjobban.
Illetve attól, hogy száradás közben (téli fűtésidény) elhúzódik valamelyik tagja a keretnek, és bepropelleresedik az ajtó. Ezért én a keret tagjait a két oldalukon, hosszában hornyoltam.Ez nem látszik, mert erre a lapjára ragasztottam a kétoldali lapokat.
Én éppen azt nehezményeztem, hogy NEM okoskodtok. De ha jól látom, azért nem, mert többeteknek konkrét "sajátbőrös" tapasztaalataitok nincsenek ajtóügyben.
Én az ajtó-témában márciusban kezdek el dolgozni, majd csinálok fotókat, stb. Ha addig is valakinek vannak megosztható saját tapasztalatai, azért kérem szépen írja be ide, nemcsak én örülnék neki azt hiszem.
Mint hobbiasztalosok, talán a fa felületkezelésében is tudtok tanácsot adni...
Van egy - csupán - alapozott bejárati ajtóm, amit majd az idő felmelegedésével le akarok kezelni valami strapabíró, GYORSAN száradó festékkel.
A helyzet, hogy az ajtót nincs lehetőségem levenni és bakon lefesteni, ezért olyan gyorsan száradó festéket keresek, ami kb. 12 óra alatt annyira megszárad, hogy be lehessen csukni az ajtót.
mar akartam irni, csak bazira el voltam foglalva...
szoval azt nagyon talald ki, hogy mitol lesz az ajtolap sik. marmint hogy a negy sarka egy sikban legyen. valami nagy pontos asztalon kellene ragasztani, vagy nem is tudom.
szoval en attol faznek nagyon, hogy ez meglegyen. derekszoget mindenki tud csinalni, de egy negyzetmeter valamit, aminek a negy sarka +- 1-2mm re sikban van ...
csak azért okoskodunk, mert legtöbbünknek még nem volt elég vér a pucájában, hogy nekiálljon és ajtót/ablakot gyártson. Örülök, hogy neked van elég!!!
Légyszi dokumentáld képekkel a munkafázisokat, hátha egyszer nekünk is kell ajtót csinálni, és akkor nem kell ugyanazokat a hibákat elkövetni amik esetleg majd előfordulnak.
Igazad van, abban nem sok rizikó van, ha megprobálsz egyet megcsinálni...max. nem sikerül, végül is nem tölgyfaajtót akarsz (bár én meggondolnám a bútorajtót...ha már a munkabért megspórolod, akkor igazán csinálhatnád nemesebb anyagból, és nem rétegeltlemezből).
Én is bíztatlak és szorítok is Neked ha ez esetleg segít. :) Ha javasolhatom akkor először csak egyet csinálj és ne az összeset, mert ha valamit elcseszel akkor azt csak egy munkadarabon teszed, míg ha hatékonyan próbálkozva sorozatgyártás közben csinálod ugyanezt ezt akkor biza előfordulhat hogy annyi pár v. mégtöbb a kelleténél rövidebb alkatrészed lesz, mint amennyi ajtót szándékszol összesen elkészíteni.
Hát, ez most különösen hangzik. Leírtam, hogy mit tervezek, konkrétan. Senki nem írt rá semmit: konkrétan. Írtatok mindenfélét: tök általánosságban. Most itt ülök és csak nézek, mert így ebből az egészből egy kukkot nem értek. Kérdezzek? Kérdeztem. Minek, ha semmi konkrét választ nem kapok? :((
Hát inkább csak hozzáfogok és kész. Aztán majd kitalálom. Lehet, hogy túlzott önbizalmam lenne? Nos, megnéztem az áruházakban kapható beltéri ajtókat. Amiket ésszerű áron meg lehet venni. Határozottan állítom, hogy sokkal jobbat tudok csinálni, kapásból. Azok szar dirib-darab anyagokból tákolt pocsékul megmunkált igénytelen darabok. Sajnos volt alkalmam látni pár ajtót/ablakot, amelyet profi asztalos csinált változó pénzösszegekért. Hát .... Mindezek okán próbálom meg inkább én.
Persze nekem is van egy ajtóm, amit igazi asztalos cég csinált, akik leginkább csak ajtókat csinálnak. A nappali és az étkező közötti kétszárnyú ajtó ez, fenyőből, minimalista dizájn, amúgy szépen megmunkálva, igényesen üvegezve. Jól működik, szeretjük is, de az az 1 Db ajtó majd' 300 eFt-ba került, amennyit én nem fizetnék egyetlen ajtóért.
Szóval lehet írni akármit, de ha már valaki nekiáll, akár írhatna jót is. :(
A külső nyílászáró gyártásáról van egy kis mesém. Én is éppen a házamat építem és a nyílászárókat magam csináltatom bele, de(!) az anyagbeszerzésre külön gondot fordítottam. Külső nyílászárók készítéséhez a legjobb anyag (szerintem) a tömbösített borovi fenyő. Ez így önmagában még persze kevés, mert borovi és borovi anyag között is óriási különbségek vannak. Az hogy göcs és bélmentes, meg a fa geszt részből készül az csak egy dolog, de az sem mindegy hogy honnan származik maga a fa. Itt európában ahol elterjedtebb, ott sajnos nem elég szélsőséges az időjárás ahoz, hogy a fa igazán előnyös tulajdonságai kialakuljanak (erősebb őszi pászta, stb.). Szibériából sikerült megfelelő minőségű szélezetlen anyagot hozatnom és itthon egy mesterséges szárítóban sikerült a megfelelő nedvességtartalomra (10% körüli) kiszárítani. Az ebből készült tömbösített anyagból készülnek a külső nyílászáróim ill. a belsőajtó tokok is, amelyek folyamatát napi szinten szemmel is tartom. Jó lesz. :)
Éppen ezért írtam, hogy az ajtógyártás már nem hobbi szint:))
Ha van kérdésed segítek, de ne várd azt, hogy több oldalt fogok írni az ajtógyártás részleteiről:) Nem azért, mert ez titkos, hanem azért mert ezen keretek amit a fórum nyújt ez kevés, vagyis túl körülményes ehhez.
Ja, és hát írtam, hogy nem tömör faajtó lesz. Az ajtó burkolata lenne egy réteg rétegelt lemez, aztán még egy vékony rétegelt lemezből csinálnék rá rátéteket. Tudom, vannak olyan bemart fazonú faajtók is, de az nekem kevésbé tetszik.
Ez az "ajtópánt-beállítás" ismerős téma, már laktam a házban kb. 6 éve, amikorra sikerült levadásznom egy asztalos csapatot, akik kihajigálták a román pántokat és felraktak jobbakat (amit lehetett) és be is állították.
Na. Hát az ajtócsinálástól nekem is remeg kicsinyég a térdem, de azért tisztelettel kérdem, hol van az a kutya. Elásva. Amúgy nem zsanért akartam írni, hanem pántot, csak nem figyeltem.
Tessék felhomályosítani és akkor meglátjuk. Egy ajtót mindenképpen csinálok, ha aztán tüzifa lesz, akkor az lesz, de nagyon kiváncsi vagyok, mire jutok vele.
Volt itt olyan hozzászólás is, hogy "ha ferde lesz az ajtó...". Milyen irányban lenne ferde?
Itt van egy komplett marókészlet ajtókészítéshez. 61e+áfa, meg még valami komolyabb gép is kéne hozzá. Bár az ábrák alapján ezzel nagyon csinos ajtókat lehet csinálni, nem igazán barkácskategória.
ajtógyártáshoz szerintem már elég komoly gépek kellenek (maró, körfűrész, gyalugépek). Ha az ajtó csak egy picit ferdére sikerül máris nem fog rendesen záródni, szóval itt szerintem elengedhetetlen a tizedmilliméteres pontosság.
Garp, minden tiszteletem a tiéd, de az ajtógyártás már nem barkácsfeladat!!!
Az ajtóra nálunk nem zsanért raknak, henem pántot.
A különbség az, hogy a zsanért nem tudod "szétemelni", míg a pántot igen.
Vannak olyan ajtók amik zsanérral készülnek, de ez inkább az amerikai rendszerűekre jellemző, mint az is, hogy az ajtólapba nem csinálnak falcot (sokal trébbek ezek az ajtók, mint a mieink) és gombos zárral készülnek (szintén jobb a "nekünk" hagyomásnyos rendszer...).
Készültaek ilyen zsanéros ajtók, pl épp a román inportajtók ilyenek (is lehetnek), vagy volt jugó ajtó is ilyen... Ne tudd meg az asztalosok mennyire utálják ezt:((
Rövidesen tetőtér-beépítésbe fogok kezdeni és azt gondoltam, hogy a beltéri ajtókat én csinálnám meg. Az ajtólap magja létra fenyőléc-váz lenne, közte nikecell, a borítás rétegelt lemez és azon 3 mm-es szintén rétegelt lemez rátétek (alul román "mahagoni funér" ajtóink vannak, ahhoz hasonlót, de annál szebben akarok csinálni. :D
Lazúroznám és végül lakkoznám az ajtókat. Üvegezés nélküli tele ajtók lennének, hálószobákra.
Jó ez a terv?
A tokokat keményfából csinálnám, de még nem tudom, konkrétan miből lenne a legjobb. Szerintetek?
Lehet-e valahol esetleg cseresznye-furnért kapni? Szebb lesz-e azzal, mint ha a rétegelt lemezt szépen lelazúrozom? Milyen zsanért lenne érdemes használni hozzá? Meg még ami tanácsotok van ...
Nekem ez a mániám. Az elkészítés kb ugyanannyira, mint a játék, vagy annak elemzése, megoldása számítógéppel.
Karácsonyra kaptam egy könyvet, ami kiskockákból álló játékkészletekről szól. Abban volt ez a készlet is. Ott az ebből a készletből álló játékoknak csak egy része volt leírva, de kiegészítettem meg újabb elemzéseket végeztem.
Szóval nem tudom, hogy fizikai valójában gyártja-e valaki. A könyv hivatkozik két londoni puzzle boltra, ahol ilyesmiket lehet kapni, de nincs honlapjuk.
Az egyiknek a neve Trench Puzzles, erre sok hivatkozást lehet találni.
Nekem egy idő után begörcsöl az állam tőle. Ma szigeteltem a tetőteret közetgyapottal és annak ellenére hogy a forgalmazó azt mondta, hogy a deltarock nem szúr és nem távozik belőle felrakáskor (szabásakor, stb.) a légtérbe semmi, mégis egész nep alíg kaptunk levegőt. Ráadásul mindenem viszket. :( Legközelebb viszek magammal állarcot az biztos.
A citlingeléshez szólnék hozzá. A felhúzás, nekem sose sikerült, ezért erre a célra üveget használok. Egy sima ablaküveget üvegvágóval felkockázok kb. 60 x 60-as négyzetekre és ebből török, mint a csokoládébol. Használat előtt ki kell próbálni, hogy melyik éle jó. Vigyázni kell, mert van amikor karmol. Elég gyorsan elmegy az éle, de lakk eltávolításához szerintem kiválló.
Ragyabácsi
Én kissrác korom óta kűzdök az allergiával, és főleg a por az ami nekem keresztbe tud tenni. Ezért minden munkát ami nagyobb porral jár azt most már pormaszkban végzem. Nekem egyáltalán nem tűnik macerásnak, pedg még a sima porszívózást vagy portörlést is így csinálom. Nem beszélve mondjuk a falvésésről.
A fúrásfordulat nehéz dolog, mert ha túl gyors akkor beég, ha túl lassú akkor meg tépi a fát vágás helyett.
Szerintem csak empírikusan határozható meg az optimális fordulat :-)
Az egyik Ezermesterben próbáltak tanácsot adni a ideális felsőmaró fordulatához, de sok nincs igazi recept. Függ a fa anyagától, száliránytól, a marószerszám átmérőjétől és ráadásul a szerszám élsségétől is! Ez meg ugye folyton változik.