Adott egy autó, a gyári, vacak, hátra felé szögben álló, letekerhető gumiantennájával a tetején. A legfőbb probléma az, hogy a nagy falutól távolodva a helyi rádiók vételi minősége drasztikusan csökken (pl. Info, Gazdasági). Mivel úgy hallottam, "a legjobb erősítő az antenna", gondoltam keresek valami izmosabb darabot! Ehhez kérném a segítségeteket! Milyet érdemes venni/csinálni a 95-106 Mhz-es tartományra? Ha jól tévedek, úgy 3m körül lehet a hullámhossz ebben a tartományban, ami azt jelenti, hogy a gyári antenna úgy 1/8 lambdás ~38cm-es lehet és egy még elfogadható méretű az kb. a 1,5m-es 1/2 lambdás.
Esetleg tudtok-e boltot ajánlani, vagy van-e valakinek eladó darabja? Olyat szeretnék, amelyet a gyári helyére fel lehetne tekerni! 2db-ra lenne szükségem, mert egy jóbarátomnak is hasonló a gondja.
Ha előírásszerűen szereled össze, bármely 5/8-os antenna szinte egyforma. Lehet csicsás krómozás, parasztvakítás. A felhasznált anyagokban van különbség, ami a rádiós tulajdonságot nem, csak az időállóságot befolyásolja.
Ha gyárit veszel, nem csalódsz. Egy Sirio-nál nem mekkmesterek konstruálnak. De annál több az üzleti okokból terjedő badarság. A tecnikában (sajnos) nincsenek csodák.
Aki meg 1 dB elvi nyereségkülönbséget (azt mondja, hogy) meghall, az HAZUDIK.
Olyan sincs, hogy egy antennának "rossz a füle". Sőt!
Venni egy drótdarabbal is lehet.
Lehet rossz helyre szerelni. Lehet zavarforrások közelébe szerelni. Lehet rosszul összerakni. Lehet kábelhiba, rossz csatlakozó forrasztás. Méréshiba.
Persze vannak barkács utánzatok, szétrohadt ótvarok. De nem ezek a mérvadók.
Vennék egyet, de rengeteg rosszat hallottam róla :( és így egy kicsit félek belevágni. De remélem ti megtudjátok erősíteni, hogy nem is olyan rossz az az antenna. Állítólag nehéz kihangolni és rossz az érzékenysége "gyenge a füle" Összehasonlításképp egy Penetrátorhoz vagy City Star-hoz képest mennyivel jobb vagy rosszabb?
Köszi a tapasztalataidat. Én DX -elni szeretnék 27 megán, ehhez kellene valami ütős antenna, amit egy panelház tetején talajól 18 méterre szeretnék elhelyezni. Jelenleg egy City Star van felállítva, de ez ugye nagy, látványos, stb... és hallottam, olvastam, hogy "mindenféle" 2mm-es kifeszített rézhuzalokból csinálgatnak marha jó kis antennákat a DX erek. Ezért gondoltam a hurokra. Épület teteje nagy, lapos, magasan van, nem látszik a 2-es réz drót, és ha még jól is szól, akkor meg miért ne? Az épület tetejétől simán tudom tenni akár 2-3 méterre is! Lehet dipól, vagy bármi csak jó messzire lehessen vele kiabálni, és a távoli állomásokat is hallja meg PERSZE jól tudom, hogy a dolog erősen terjedés függő. De ha már van egy jó antenna, a többi adja magát.
Én már csináltam ilyet, igaz, nem 11m-re, hanem 80m-re. De ugyanúgy kell azt is csinálni :-).
A hossza: 305000/27405=11,129 m. Ezt azért meg kéne mérned GDO-val is,hogy tényleg ott rezeg-e. Ha nem ott rezeg, akkor vagy hosszabítod, vagy rövidíted. Jellemzően rövidíteni kell, ha alacsonyan van. Minimál magasság = hullámhossz/8 m-ben kifejezve, ha ennél lejjebb lesz, azaz 11/8=1,35m, akkor erősen rövídítened kell majd. Szerintem az 1,5m vízszintesen elmegy.
Viszont, ha vízszintesen feszíted ki, akkor horizontális lesz a polarítása, ezért lehet, kevés állomást fogsz hallani, főleg ha alacsonyan van az épület, ahol ezt elköveted. Ha függőlegesen sikerülne, vagy legalább ferdén föltenned, valószínűleg többet fogsz hallani. Helyieket (kamionos forgalom), de dx is összejöhet vele. Adásban is.
No hirtelen ennyi "okosság" jutott eszembe. (Nem én találtam ki, én is csak olvastam, és kipróbáltam. Bejött :-) )
Akkor tekintsünk el a hurok antennáktól. Azt írod felület és hossz. Ez így rendben is van, akkor viszont egy balkonantenna? Hosszabb, mint egy 2 méteres autóantenna, és mivel vastagabb, nagyobb a sugárzó felülete is. Véleményed? Tudom ezt sem távolsági rádiózáshoz fejlesztették ki... de jobb lehet, mint egy autó antenna az 1-2 m2 fémlemezzel?
Nagyon sokan hisznek az ilyen csodaantennákban. Nem tartozom közéjük. Még abból a régi iskolából származom, akik az antenna magasságát és felületét tekintik a jóság alapfeltételének. Vannak trükkös megoldások. De pl. egy nagy földfelület felett alacsonyan kihúzott drót ha le is van illesztve, nagyon keskeny sávú lesz. Nagyon befolyásolja az alatta lévő anyag minősége. Ráadásul keményen meg fogja sugározni a felsőbb emeleteket. Meg onnan összeszed minden dzsuvát. Szerintem.
A quad szintén akkor jó, ha negyedes az oldalhossza. Még bonyolultabb mechanika, még látványosabb.
Egy sima vékony felfelé álló félhullámú antenna nem látványos. Azt a tető fölött 1 m-el indítva is jól szól.
Ha nagyon sorskérdés a kis láthatóság, egy nagy 1-2 m2-es alu vagy más fémlemez egy 2 m hosszú Daggerral lentről láthatatlan, ha nem a peremre van téve.
Egy sima hosszó derót a tető felett komoly illesztést igényel. Aminek fent kell megtörténnie. Sajnos mindíg vannak zavaró huzalok, villámhárító sodronyok amik a vegytiszta antennázást befolyásolják.
Hallottam, olvastam hurok antennákról, delta loop, quad loop, stb... amik 1-2 méter magasan a szellőzők között kifeszíthetőek és egész hullámúak. Állítólag nagyon jól "hallanak" és viszonylag messzire lehet velük "kiabálni". Sok szép fénykép és rajz is van róluk a neten, viszont annál kevesebb használható leírás. Például méretezés, illesztés, és hasonlók. Ha belegondolok 11 méter 1,5-es rézhuzalt tudok szerezni, ki is tudom feszíteni, és lentről tényleg csak az veszi észre aki célzottan ezt keresi, bár még ez sem biztos, mert ha 1 méterre van a tetőtől kifeszítve akkor nem is látható. Ezzel kapcsolatban kérnék némi segítséget, ötletet, tapasztalatot, ha van, stb.
Jól gondolod. A koax belső ere a felfelé álló sugárzóra van kötve. A lefelé álló radiálok meg a koax harisnyájához kötve. Ennyi.
Mindent a lehető legrövidebben bekötni, szerelni.
A koax a frekitől függ. Gondolom 400 megára kell, akkor minimum H-155 vagy jobb (H-500, H-1000, esetleg RG-214) kábel ajánlott ilyen hosszra. Az RG-58 csak rövid távokon jó illen frekire már.
de nem teljesen értem, hogy a radiálok, hova vannak feltéve (vagy inkább azt, hogy hogyan)? A sugárzóra? Ott most el kell szigetelni a radiálokat a sugárzótól vagy nem?(több leírásban nem egyértelmű sajnos) Vannak baromi jó leírások, de ezt a részt mindenhol "kihagyják". Most forrasszam rá a radiálokat az alátétre és tegyem a közepébe a sugárzót elszigetelve? A koax melegere menne a sugárzóra, az árnyékolás pedig a radiálokra? Milyen távolság legyen a sugárzó és a radiálokat tartó "alátét között? Szóval ilyen és hasonló kérdésekkel küzdök. Tudom, hogy klinikai eset vagyok :) Továbbra is kérném a segítségetek, javaslatotok, ötletek, esetleg jobb leírás, rajz, stb... bármi. Köszönöm.
kb 10-15 méter hosszra rádió-antenna közé milyen kábelt javasoltok? RG58?
Ha SWR méréshez ragaszkodsz a magasabb frekiken, akkor arra lenne ajánlatom:
A RT 1993/2-3 számaiban foglalkozik Mednyánszky OM állóhullám és teljesítménymérő készítésével. Ez a műszer a leírás szerint 1.3 GHz.-ig használható.
Ajánlom figyelmedbe, ill. figyelmetekbe. A műszer "lelke, természetesen a "koax-mérőszakasz", ami jelen esetben 2 mm vastag kétoldalas NYÁK lemezen van kivitelezve.
És ráadásul egy ilyen antennahangoló megépítése sokkal bonyolultabb mint bármelyik GP vagy koax kollineár :)
A másik pedig, hogy csak akkor antennahangoló az antennahangoló, ha az antenna következik utána és nem a koaxkábel, egyébként meg kábel hangoló... Az illesztés mértékétől függően antenna lesz a kábelből is.
Szeretnék építeni egy antennahangolót, (jellemzően 400-500 MHz, de az se baj ha nagyobb tartományban használható pl:100-500MHz, előny ha van benne SWR mérő is. Azt szeretném kérni, ha bárkinek van akár csak antennahangolóról vagy komplett (SWR mérős) készülékről rajza, esetleg képek, tanácsok (ezeket nagyon szívesen fogadom) azt küldje el nekem. Előre is köszi a segítséget. Neten találtam többet is, de jellemzően mindenki CB sávra csinál ilyet... :(
A negyedes kis antenna szinte elronthatatlan, mert egyszerű mnt a faék.
A nyereséges meg annak ajánlott, aki már gyűjtött tapasztalatot és MŰSZERE van. Az nem kétséges, hogy sokkal nagyobb teljesítményű. De még a forrasztások milliméternyi különbsége is beleszól a hangolásába.
A másik tényező, hogy a negyedes az nem csak szigorúan vízszintes síkban sugároz. A kolli meg nagyon-nagyon laposan. Ami ha sok a tiednél magasabb ház vesz körül, nem túl előnyös.
A negyedesnél 1-2 mm nem számít. Azért is nincs pontos méret mert a környezettől is függ, az antenna anyagának vastagságától is. Az biztos, hogy az elméleti lambda negyednél csak rövidebb lehet és kell, hogy legyen.
S én is csak az antennások Bibliáját tudom ajánlani a hosszú téli estékre.
Egy negyedes is jól tud szólni szerintem, és sokkal könnyebb jól beállítani mint a koax kollineárt A jól rezonáló méreteket mindig a végleges konstrukció dönti el, a kiszámított hossz csak elméleti adat, kiindulási pont. Például lehet hosszabb a vertikális szakasz, ha a radiálok rövidebbek és persze fordítva is... A sugárzó és radiál szögének változtatásával talpponti impedanciát állítod, míg a hosszakkal az impedanciát is és a rekatanciát is. Elő lehet idézni olyan esetet, mikor a vertikál jóval hosszabb mint negyed, a radiálok egész rövidek... Ki kell hangolni mindenképpen! A legjobb megoldás, ha követsz egy ilyen leírást pontosan, a méreteket picit hosszabbra hagyod, majd csipkeded. A radiálok száma tapasztalataim szerint csak igen kis mértékben van hatással a rezonanciára, azok inkább a sugárzási irányát befolyásolják, tehát minél több van, annál inkább körsugárzó...
Ha nincs SWR mérőd akkor mindenképpen szerezz be egyet, mert azzal könnyen be tudsz állítani bármilyen antennát, anélkül sötétben tapogatózás az egész. Vételben még akkor is lehet jó, ha magas az SWR.
Lényeg, hogy egy ilyen negyedes körsugárzó sokkal kisebb falat mint egy koax kollineár, főleg a behangolás terén. Elég rég hangoltam ilyen kicsi antennát, de azt tudom, hogy nagyon könnyű behangolni, sokkal könnyebb, mint egy 14 vagy 21 megás vertikált (nem kell ki-be rohangálni) :)
Kb. ennyit tudok írni erről, olvass utána sokat, ajánlom az Antennakönyvet.
Nem, nem eredetileg pont körsugárzót kerestem, csak az ostelsat-nál kapható antennák minősége (nyeresége) és ár-érték aránya miatt merült fel bennem, hogy veszek többet és összekötöm őket. De az eredeti elképzelés körsugárzó volt. Igazából egy tripleg antenna elkészítésén gondolkodtam, de aztán egyre több helyen találkoztam ezzel a kollineár antennával, és ezért merült fel bennem, hogy akkor inkább egy ilyen. De csak ha tényleg jó... Hamár itt tartunk szerinted a tripleg vagy a kollineár koax antenna? Ha választanod kellene Te melyik mellett döntenél? Ha tripleg akkor a 3 vagy a 4 radiálos antenna?? Itt ugye a talpponti ellenállás is változik a radiálok számával. Valamint miért van az, hogy a triplegnél mindenki más hosszt ír ugyanarra a frekire?? 15,8 és 16,9 cm?? Most melyik? Na ezért is akadtam el a triplegnél. A hossz ugye lambda/4 kellene, hogy legyen. Ez 70 cm-en 17,5cm?? Tényleg érdekel, hogy Te miképp vélekedsz erről. Üdv.
Pusztán az elméletet nézve nagyon jó mind a 9 decibel, mind az antenna konstrukció! Valóságban azért más a helyzet. Attól függ majd, hogyan sikerül megcsinálnod, és persze elsősorban attól függ, hogy milyen magasra tudod feltenni. A magasság többet ér mint az (elméleti) antennanyereség. Ahogy látom, általában sikerül mindenkinek jól működőre megcsinálni, de előfordul, hogy van akinél nem válik be. Ennek szerintem a fő oka, hogy valamit elszúrt az összerakásánál, vagy a koax gyenge minőségű... Szerintem nyugodtan próbáld ki, ha követed a leírást és precíz vagy, akkor sikerülnie kell. De mindenképp használj SWR mérőt majd az első beindításnál, főleg ha kínai kézirádióval fogod próbálni. Egyébként ez nem irányított antenna, ha jól emlékszem te valami olyat kerestél. Ez kollineárisan sorba kötött vertikális félhullámú dipólok halmaza :)