Keresés

Részletes keresés

enpesta Creative Commons License 2011.03.28 0 0 152

És a rádiód érzékenysége megfelelő, az antennakábel nem szakadt.

Előzmény: petya_75 (150)
enpesta Creative Commons License 2011.03.28 0 0 151

http://www.frekvencia.hu/gazdasagiradio.htm

Csodákra azért ne nagyon számíts: Gellérthegy, 3,2 KW...

Előzmény: petya_75 (150)
petya_75 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 150

Sziasztok!

Következő problémára keresek megoldást:

Adott egy autó, a gyári, vacak, hátra felé szögben álló, letekerhető gumiantennájával a tetején. A legfőbb probléma az, hogy a nagy falutól távolodva a helyi rádiók vételi minősége drasztikusan csökken (pl. Info, Gazdasági). Mivel úgy hallottam, "a legjobb erősítő az antenna", gondoltam keresek valami izmosabb darabot! Ehhez kérném a segítségeteket! Milyet érdemes venni/csinálni a 95-106 Mhz-es tartományra? Ha jól tévedek, úgy 3m körül lehet a hullámhossz ebben a tartományban, ami azt jelenti, hogy a gyári antenna úgy 1/8 lambdás ~38cm-es lehet és egy még elfogadható méretű az kb. a 1,5m-es 1/2 lambdás.

Esetleg tudtok-e boltot ajánlani, vagy van-e valakinek eladó darabja? Olyat szeretnék, amelyet a gyári helyére fel lehetne tekerni! 2db-ra lenne szükségem, mert egy jóbarátomnak is hasonló a gondja.

Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 149

Badarság.

Tök jó antenna.

Nem barkács.

Ha előírásszerűen szereled össze, bármely 5/8-os antenna szinte egyforma. Lehet csicsás krómozás, parasztvakítás. A felhasznált anyagokban van különbség, ami a rádiós tulajdonságot nem, csak az időállóságot befolyásolja.

Ha gyárit veszel, nem csalódsz. Egy Sirio-nál nem mekkmesterek konstruálnak. De annál több az üzleti okokból terjedő badarság. A tecnikában (sajnos) nincsenek csodák.

Aki meg 1 dB elvi nyereségkülönbséget (azt mondja, hogy) meghall, az HAZUDIK.

Olyan sincs, hogy egy antennának "rossz a füle". Sőt!

Venni egy drótdarabbal is lehet.

Lehet rossz helyre szerelni. Lehet zavarforrások közelébe szerelni. Lehet rosszul összerakni. Lehet kábelhiba, rossz csatlakozó forrasztás. Méréshiba.

Persze vannak barkács utánzatok, szétrohadt ótvarok. De nem ezek a mérvadók.

Előzmény: 1078 (148)
1078 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 148

Sziasztok!

Vélemeényeket, tapasztalatokat szeretnék kérni SIRIO GPE 27 5/8 lambdás antennával kapcsolatban.

Vennék egyet, de rengeteg rosszat hallottam róla :( és így egy kicsit félek belevágni. De remélem ti megtudjátok erősíteni, hogy nem is olyan rossz az az antenna. Állítólag nehéz kihangolni és rossz az érzékenysége "gyenge a füle" Összehasonlításképp egy Penetrátorhoz vagy City Star-hoz képest mennyivel jobb vagy rosszabb?

Előre is köszi a segítséget.

MaglódiFeri Creative Commons License 2011.01.09 0 0 147

Kedves RADIOMANIAC

Köszönőm figyelmeztetésedet én is üdvözöllek téged.

Elnézést,hogy ide írtam. Gondoltam Antenna oldal és azért tettem ide.

Bocsika és kellemes jó Topikvezetést neked.

Előzmény: RADIOMANIAC (146)
RADIOMANIAC Creative Commons License 2011.01.09 0 0 146

Kedves maglodiferi, ez nem hirdetési oldal.

Vedd igénybe az adok-veszek rovatot.

Köszönöm.

RADIOMANIAC

Előzmény: MaglódiFeri (145)
MaglódiFeri Creative Commons License 2011.01.09 0 0 145

2méterre eladó bázis antennája van valakinek?(Olcsón)

Ha igen üzenj.

sziasztok

MaglódiFeri Creative Commons License 2011.01.06 0 0 144

sziasztok

Keresek egy 2m-en müködő koax kollinear antenna rajzot.ha valakinek netán megvabn , ha elküldené megköszőném.

sziasztok.

berta-75freemail.hu

1078 Creative Commons License 2010.12.30 0 0 143

Szia Béka!

Köszi a tapasztalataidat. Én DX -elni szeretnék 27 megán, ehhez kellene valami ütős antenna, amit egy panelház tetején talajól 18 méterre szeretnék elhelyezni. Jelenleg egy City Star van felállítva, de ez ugye nagy, látványos, stb... és hallottam, olvastam, hogy "mindenféle" 2mm-es kifeszített rézhuzalokból csinálgatnak marha jó kis antennákat a DX erek. Ezért gondoltam a hurokra. Épület teteje nagy, lapos, magasan van, nem látszik a 2-es réz drót, és ha még jól is szól, akkor meg miért ne? Az épület tetejétől simán tudom tenni akár 2-3 méterre is! Lehet dipól, vagy bármi csak jó messzire lehessen vele kiabálni, és a távoli állomásokat is hallja meg PERSZE jól tudom, hogy a dolog erősen terjedés függő. De ha már van egy jó antenna, a többi adja magát.

73/DX and HNY

Előzmény: Békarádiós (142)
Békarádiós Creative Commons License 2010.12.18 0 0 142

Szia 1078 !

Én már csináltam ilyet, igaz, nem 11m-re, hanem 80m-re. De ugyanúgy kell azt is csinálni :-).

A hossza: 305000/27405=11,129 m. Ezt azért meg kéne mérned GDO-val is,hogy  tényleg ott rezeg-e. Ha nem ott rezeg, akkor vagy hosszabítod, vagy rövidíted. Jellemzően rövidíteni kell, ha alacsonyan van. Minimál magasság = hullámhossz/8 m-ben kifejezve, ha ennél lejjebb lesz, azaz 11/8=1,35m, akkor erősen rövídítened kell majd. Szerintem az 1,5m vízszintesen elmegy.

Viszont, ha vízszintesen feszíted ki, akkor horizontális lesz a polarítása, ezért lehet, kevés állomást fogsz hallani, főleg ha alacsonyan van az épület, ahol ezt elköveted. Ha függőlegesen sikerülne, vagy legalább ferdén föltenned, valószínűleg többet fogsz hallani. Helyieket (kamionos forgalom), de dx is összejöhet vele. Adásban is.

No hirtelen ennyi "okosság" jutott eszembe. (Nem én találtam ki, én is csak olvastam, és kipróbáltam. Bejött :-) )

73! Brekka Béka :-)

Előzmény: 1078 (137)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.17 0 0 141

Lehet jobb. Bár még nem láttam igazán korrekt balkonantennát de biztos van.

Azért egy jól behangolt 2,1-es Dagger az tényleg jó.

Persze ha mindkettő ugyanott van.

A balkonantennák legtöbbször ellensúly helyett pálcákat használnak, ami nem egyenértékű azért a nagy sík lemezfelülettel.

Előzmény: 1078 (140)
1078 Creative Commons License 2010.12.17 0 0 140

Xanti!

Akkor tekintsünk el a hurok antennáktól. Azt írod felület és hossz. Ez így rendben is van, akkor viszont egy balkonantenna? Hosszabb, mint egy 2 méteres autóantenna, és mivel vastagabb, nagyobb a sugárzó felülete is. Véleményed? Tudom ezt sem távolsági rádiózáshoz fejlesztették ki... de jobb lehet, mint egy autó antenna az 1-2 m2 fémlemezzel?

73/DX

Előzmény: Törölt nick (138)
VR5000 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 139

"tényleg csak az veszi észre aki célzottan ezt keresi, bár még ez sem biztos, mert ha 1 méterre van a tetőtől kifeszítve akkor nem is látható."

Balesetveszélyes:

Vagy ki kell világítani.

A kéményseprő meg simán le fogja szakítani.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 138

Nagyon sokan hisznek az ilyen csodaantennákban. Nem tartozom közéjük. Még abból a régi iskolából származom, akik az antenna magasságát és felületét tekintik a jóság alapfeltételének. Vannak trükkös megoldások. De pl. egy nagy földfelület felett alacsonyan kihúzott drót ha le is van illesztve, nagyon keskeny sávú lesz. Nagyon befolyásolja az alatta lévő anyag minősége. Ráadásul keményen meg fogja sugározni a felsőbb emeleteket. Meg onnan összeszed minden dzsuvát. Szerintem.

A quad szintén akkor jó, ha negyedes az oldalhossza. Még bonyolultabb mechanika, még látványosabb.

Egy sima vékony felfelé álló félhullámú antenna nem látványos. Azt a tető fölött 1 m-el indítva is jól szól.

Ha nagyon sorskérdés a kis láthatóság, egy nagy 1-2 m2-es alu vagy más fémlemez egy 2 m hosszú Daggerral lentről láthatatlan, ha nem a peremre van téve.

Egy sima hosszó derót a tető felett komoly illesztést igényel. Aminek fent kell megtörténnie. Sajnos mindíg vannak zavaró huzalok, villámhárító sodronyok amik a vegytiszta antennázást befolyásolják.

1078 Creative Commons License 2010.12.15 0 0 137

Szia Xanti!

Nem feltétlen balkon antennára gondoltam. Sőt...

Hallottam, olvastam hurok antennákról, delta loop, quad loop, stb... amik 1-2 méter magasan a szellőzők között kifeszíthetőek és egész hullámúak. Állítólag nagyon jól "hallanak" és viszonylag messzire lehet velük "kiabálni". Sok szép fénykép és rajz is van róluk a neten, viszont annál kevesebb használható leírás. Például méretezés, illesztés, és hasonlók. Ha belegondolok 11 méter 1,5-es rézhuzalt tudok szerezni, ki is tudom feszíteni, és lentről tényleg csak az veszi észre aki célzottan ezt keresi, bár még ez sem biztos, mert ha 1 méterre van a tetőtől kifeszítve akkor nem is látható. Ezzel kapcsolatban kérnék némi segítséget, ötletet, tapasztalatot, ha van, stb.

73/DX

Előzmény: Törölt nick (136)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 136

Csodák nincsenek a rádiózásban. Az antenna a hatótáv kulcsa. Annak meg a "méret a lényeg". A kis balkonantennák nem távolsági brekegésre valók.

Előzmény: 1078 (135)
1078 Creative Commons License 2010.12.14 0 0 135

Sziasztok!

Panelház tetejére, ahol nem lehet 5-10 méteres antennákat felállítani, milyen megoldást javasoltok?

Ami "kicsi" vagy inkább alacsony, nem szúrja az emberek szemét, ellenben viszont lehessen vele "messzire" rádiózni. Előre is köszi a segítséget.

A lényeg, az antenna CB-hez kell 27 megára.

Aki írni akar, a mail publikus.

73/DX

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.15 0 0 134

Jól gondolod. A koax belső ere  a felfelé álló sugárzóra van kötve. A lefelé álló radiálok meg a koax harisnyájához kötve.  Ennyi.

Mindent a lehető legrövidebben bekötni, szerelni.

A koax a frekitől függ. Gondolom 400 megára kell, akkor minimum H-155 vagy jobb (H-500, H-1000, esetleg RG-214) kábel ajánlott ilyen hosszra. Az RG-58 csak rövid távokon jó illen frekire már.

Előzmény: Berek1 (133)
Berek1 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 133

Sziasztok!

Köszi a sok infót. Építenék egy ilyen antennát (vagy többet, sokan ajánlják):  http://users.atw.hu/pmr/antenna_elemei/tripleg.jpg 

de nem teljesen értem, hogy a radiálok, hova vannak feltéve (vagy inkább azt, hogy hogyan)? A sugárzóra? Ott most el kell szigetelni a radiálokat a sugárzótól vagy nem?(több leírásban nem egyértelmű sajnos) Vannak baromi jó leírások, de ezt a részt mindenhol "kihagyják". Most forrasszam rá a radiálokat az alátétre és tegyem a közepébe a sugárzót elszigetelve? A koax melegere menne a sugárzóra, az árnyékolás pedig a radiálokra? Milyen távolság legyen a sugárzó és a radiálokat tartó "alátét között? Szóval ilyen és hasonló kérdésekkel küzdök. Tudom, hogy klinikai eset vagyok :) Továbbra is kérném a segítségetek, javaslatotok, ötletek, esetleg jobb leírás, rajz, stb... bármi. Köszönöm.

kb 10-15 méter hosszra rádió-antenna közé milyen kábelt javasoltok? RG58?

Princ of Carpatia Creative Commons License 2010.11.14 0 0 132

No, még egy apróság:

Ha 70 cm.-re keresel jó antennát:

http://www.hg5rug.hu/70cmtrio/70_cm_trio.htm

Ajánlanám figyelmedbe. Nem egy egyszerűen elkészíthető, de... A leírás végén ott találod a behangolást is! :-)

Öreg Csóka

Előzmény: Berek1 (125)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2010.11.14 0 0 131

Üdv Berek!

Az antennahangolóra már kaptál választ.

Ha SWR méréshez ragaszkodsz a magasabb frekiken, akkor arra lenne ajánlatom:

A RT 1993/2-3 számaiban foglalkozik Mednyánszky OM állóhullám és teljesítménymérő készítésével. Ez a műszer a leírás szerint 1.3 GHz.-ig használható.

Ajánlom figyelmedbe, ill. figyelmetekbe. A műszer "lelke, természetesen a "koax-mérőszakasz", ami jelen esetben 2 mm vastag kétoldalas NYÁK lemezen van kivitelezve.

Öreg Csóka

Előzmény: Berek1 (128)
Terjedés Creative Commons License 2010.11.14 0 0 130

És ráadásul egy ilyen antennahangoló megépítése sokkal bonyolultabb mint bármelyik GP vagy koax kollineár :)

A másik pedig, hogy csak akkor antennahangoló az antennahangoló, ha az antenna következik utána és nem a koaxkábel, egyébként meg kábel hangoló... Az illesztés mértékétől függően antenna lesz a kábelből is.

RADIOMANIAC Creative Commons License 2010.11.14 0 0 129

Sajnos, nem létezik erre a frekvenciasávra "antennahangoló".

Itt az antenna hangolását magával az antennával ill. az illesztőtagokkal szokás végezni, mivel ez már majdnem mikrohullám. Hangsúlyozom, hogy majdnem.

A koax hosszával, a csatlakozás kialakűtásával lehetséges a dolgokat beállítani.

73!

HA5WF

Berek1 Creative Commons License 2010.11.13 0 0 128

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy antennahangolót, (jellemzően 400-500 MHz, de az se baj ha nagyobb tartományban használható pl:100-500MHz, előny ha van benne SWR mérő is. Azt szeretném kérni, ha bárkinek van akár csak antennahangolóról vagy komplett (SWR mérős) készülékről rajza, esetleg képek, tanácsok (ezeket nagyon szívesen fogadom) azt küldje el nekem. Előre is köszi a segítséget. Neten találtam többet is, de jellemzően mindenki CB sávra csinál ilyet... :(

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 127

Bizony Terjedés pontosan fogalmazott.

A negyedes kis antenna szinte elronthatatlan, mert egyszerű mnt a faék.

A nyereséges meg annak ajánlott, aki már gyűjtött tapasztalatot és MŰSZERE van. Az nem kétséges, hogy sokkal nagyobb teljesítményű. De még a forrasztások milliméternyi különbsége is beleszól a hangolásába.

A másik tényező, hogy a negyedes az nem csak szigorúan vízszintes síkban sugároz. A kolli meg nagyon-nagyon laposan. Ami ha sok a tiednél magasabb ház vesz körül, nem túl előnyös.

A negyedesnél 1-2 mm nem számít. Azért is nincs pontos méret mert a környezettől is függ, az antenna anyagának vastagságától is. Az biztos, hogy az elméleti lambda negyednél csak rövidebb lehet és kell, hogy legyen.

S én is csak az antennások Bibliáját tudom ajánlani a hosszú téli estékre.

Terjedés Creative Commons License 2010.11.12 0 0 126

Egy negyedes is jól tud szólni szerintem, és sokkal könnyebb jól beállítani mint a koax kollineárt A jól rezonáló méreteket mindig a végleges konstrukció dönti el, a kiszámított hossz csak elméleti adat, kiindulási pont. Például lehet hosszabb a vertikális szakasz, ha a radiálok rövidebbek és persze fordítva is... A sugárzó és radiál szögének változtatásával talpponti impedanciát állítod, míg a hosszakkal az impedanciát is és a rekatanciát is. Elő lehet idézni olyan esetet, mikor a vertikál jóval hosszabb mint negyed, a radiálok egész rövidek... Ki kell hangolni mindenképpen! A legjobb megoldás, ha követsz egy ilyen leírást pontosan, a méreteket picit hosszabbra hagyod, majd csipkeded. A radiálok száma tapasztalataim szerint csak igen kis mértékben van hatással a rezonanciára, azok inkább a sugárzási irányát befolyásolják, tehát minél több van, annál inkább körsugárzó...

Ha nincs SWR mérőd akkor mindenképpen szerezz be egyet, mert azzal könnyen be tudsz állítani bármilyen antennát, anélkül sötétben tapogatózás az egész. Vételben még akkor is lehet jó, ha magas az SWR.

Lényeg, hogy egy ilyen negyedes körsugárzó sokkal kisebb falat mint egy koax kollineár, főleg a behangolás terén. Elég rég hangoltam ilyen kicsi antennát, de azt tudom, hogy nagyon könnyű behangolni, sokkal könnyebb, mint egy 14 vagy 21 megás vertikált (nem kell ki-be rohangálni) :)

Kb. ennyit tudok írni erről, olvass utána sokat, ajánlom az Antennakönyvet.

Berek1 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 125

Szia!

Nem, nem eredetileg pont körsugárzót kerestem, csak az ostelsat-nál kapható antennák minősége (nyeresége) és ár-érték aránya miatt merült fel bennem, hogy veszek többet és összekötöm őket. De az eredeti elképzelés körsugárzó volt. Igazából egy tripleg antenna elkészítésén gondolkodtam, de aztán egyre több helyen találkoztam ezzel a kollineár antennával, és ezért merült fel bennem, hogy akkor inkább egy ilyen. De csak ha tényleg jó... Hamár itt tartunk szerinted a tripleg vagy a kollineár koax antenna? Ha választanod kellene Te melyik mellett döntenél? Ha tripleg akkor a 3 vagy a 4 radiálos antenna?? Itt ugye a talpponti ellenállás is változik a radiálok számával. Valamint miért van az, hogy a triplegnél mindenki más hosszt ír ugyanarra a frekire?? 15,8 és 16,9 cm?? Most melyik? Na ezért is akadtam el a triplegnél. A hossz ugye lambda/4 kellene, hogy legyen. Ez 70 cm-en 17,5cm?? Tényleg érdekel, hogy Te miképp vélekedsz erről. Üdv.

Előzmény: Terjedés (124)
Terjedés Creative Commons License 2010.11.12 0 0 124

Szia!

Pusztán az elméletet nézve nagyon jó mind a 9 decibel, mind az antenna konstrukció! Valóságban azért más a helyzet. Attól függ majd, hogyan sikerül megcsinálnod, és persze elsősorban attól függ, hogy milyen magasra tudod feltenni. A magasság többet ér mint az (elméleti) antennanyereség. Ahogy látom, általában sikerül mindenkinek jól működőre megcsinálni, de előfordul, hogy van akinél nem válik be. Ennek szerintem a fő oka, hogy valamit elszúrt az összerakásánál, vagy a koax gyenge minőségű... Szerintem nyugodtan próbáld ki, ha követed a leírást és precíz vagy, akkor sikerülnie kell. De mindenképp használj SWR mérőt majd az első beindításnál, főleg ha kínai kézirádióval fogod próbálni. Egyébként ez nem irányított antenna, ha jól emlékszem te valami olyat kerestél. Ez kollineárisan sorba kötött vertikális félhullámú dipólok halmaza :)

Előzmény: Berek1 (123)
Berek1 Creative Commons License 2010.11.11 0 0 123

Sziasztok!

Terjedés - köszönöm a segítséged.

Erről mi a véleményed?

http://pmr.atw.hu/koaxkollinear.htm

Most ezt nyomják mindenhol, állítólag nagyon jó, bár nem tudom, hogy a 9 dBi -s nyereség az mennyire jó?

Vélemény? Bárkitől akinek van ezzel tapasztalata.

Köszi.

Üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!