A gyertyatarók is, de abból már van egy csomó. Ezt a kaspószerűséget megpróbálom. Arra kell még kitalálni valamit, hogy a rudak mitől állnak meg, mert azért a fa nagyobb erőket fog kifejteni rá, mint az alumínium. Meg hogy a lécek vége hogy tűnik el.
Elnézést a nem túl részletgazdag szkennelésért, de a képméret (feltőltési) sajnos korlátozott. Itt van még egy téma, ez egy kaspó, itt hajlított alumíniumlemezzel, de vékony falemezzel is meg lehet csinálni, azt gondolom.
Ha menet közben kattog, akkor weller rendszerű. Ezesetben semmi baja nem lesz, ha leszigeteled, mert ha eléri a hegy által meghatározott hőfokot, egyszerűen kikapcsol.
Ha kézben akarod tartani, akkor minél kissebb hőfokú hegyet vegyél, jó hegyeset, és szerezz azbesztzsinort, meg valami bakelit vagy hasonló, nem túl hőérzékeny csövet. Azbeztzsinórral jól körbetekered a pákát, ráhúzod a csövet és annyi. Így is elég hamar el fogod dobni...
Amiket ilyen égetőket eddig láttam, mind a rézdrótos pillanatpáka módszerével működött. Vastag kábel ment a trafótól egy facsőbe, a hegy meg egy vékony (fél mm körüli) rézhuzaldarab. A fához nem kell 300 fok, így ha jól van méretezve, nem ég el hamar...
Nekem volt valamikor egy vastag (kb 3 centi) "pillanatpákám", valami spéci anyagból való heggyel. Az is ezen az elven működött, csak úgy lehetett fogni, mint egy tollat, kb 4-5 centire a forrcsúcs végétől. Aztán elégett a hegye és sohasem kaptam hozzá többet. Azért a második számítógépem (Homelab 4) összerakását végig bírta, igaz a vége felé már nagyon meleg volt az egész. Kb 1400 forrasztás egyhuzamban...
Megvettem a legmelegebb hegyet, ami volt a boltban. Nem tudom, hányas, de a páka csak 12 voltos. Éget, működik. Csak marha nehéz úgy írni, mintha egy rohadt vastag golyóstoll legvégét fogná az ember.
(Igazából nem Weller, hanem Puskás Tivadar Mgtsz vagy mi, de teljesen olyan mint a Weller. Gondoltam így támogatom a magyar ipart.)
Tegnap égettem fába betűket Weller pákával. Jó nehéz volt, mert nagyon messze van a nyele a fejétől. Arra gondoltam, hogy kellene valami lyukas hengert ráhúzni, amit meg lehet fogni, de nem tudom, miből lehetne ilyet csinálni, meg nem lesz-e baja a pákának, ha lecsökkentem a hőleadó felületét. Ötletek?
Karácsony előtt nem sokkal egy hobbiújságban volt egy leírás gyertyatartókról, amihez pont ilyen lecek kellettek, pl. három szál léc közé került 1-1 Db fagolyó és a két alsó léc meg lett hajlítva felfelé, a felső meg maradt vízszintesen, ehhez csatlakoztak a végein a hajlított lecek. 2-3-4 -karú gyertyatartók voltak, a "lábuk" függönyrúd, fagolyó és alul profilosra vágott négyzetes alapú fahasáb. Ez elég durva közelítésű leírás, de ha érdekel, előkotrom (eltettem valahová, mert fogok ilyet én is csinálni) és befotózom ide.
Csiszolás ügyben: én ugyan nem vagyok mérvadó, de nálam a 200-300-as papír sem ritka, vagyis ez a minimum. De az ilyen-olyan ékszer-hangszer kategóriájú dolgoknál az 1000-es sem ritka. Ahhoz, hogy a durva esztergálás, csiszolás nyomait teljesen eltüntessem (most kizárólag keményfáról beszélek) legalább 4-5 lépésközzel szoktam eljutni a legfinomabb felületig. Csiszológép gyanánt egy HOLZ-HER 2420-ast használok (csak 75mm széles) és elégedett vagyok vele, igaz nálam igán ritkán és keveset fut. Jó drágán vettem (6 éve 60ezer felett volt) ma már talán olcsóbbak, igaz ez a cég mára megszűnt, pontosabban más néven fut. Miután nekem nem volt elég az a vászonfinomság amit árulnak (kb. 180-ig) így én a VITEX-nél csináltattam különféle szemcsézetűt 400-as finomságig. A végtelenítést nem a legjobb módon csinálták (egy alvállalkozójuk) mert nem lapolják át a vásznat csupán hátulról egy erős kék színű ragasztószalaggal egymás mellé ragasztják. Olyan gondom ugyan nem volt, hogy elszakadt volna, de azért a finom vásznaknál már jelentkezik egy kis "ütés", amikor a ragasztott rész dolgozik éppen. Ezt az egész akciót egyébként egy korracél lemez csiszolása miatt vettem (tehát nem fához), de nem jött be a dolog, drágább volt a sok elpusztított szalag, mint amennyiért a fémcsiszoló szakik dolgoznak. Igaz ők csúnyábban mint én....
Olyat nem, viszont köszörülés-ügyben megkérdeztem apámat. Szerinte a vésőt síkba kell köszörülni. A nagyját a kő palástján, a holkert meg levenni az oldalán. Puhafához kicsit "hegyesebbre", mint keményhez. Ívelt vésőt ívbelső felületét alakra köszörült kővel, aztán a külső oldalról a kő élén finoman "lehúzni".
(Az öreg ugyan nem asztalos, viszont 30 évig tanított forgácsolást, és a mai napig kézből köszörül ollót/esztergakést/fúrót/akármit. A kés meg akkor éles neki, ha a levegőben lehet vele kenyeret vágni :)))
A két ünnep között kicsit pakolásztam a műhelyben és találtam egy csomó kb 2 mm * 2 cm* 1 m-es lécszerűséget. Biztos hulladák volt valamikor. Hajladozik rendesen. Na, akkor jött az ötlet, hogy ezekből lehetne valami fonott hatású dolgot alkotni. Pl. dobozt, az mindig kell. Láttatok, esetleg csináltatok már ilyet?
Nekem egy B&D van, olyan, amire tépőzáras papír rakható. Nincs másféle csiszolóm, mindent ezzel csinálok, eddig - azt kell mondjam - nagyon bírja a strapát. A konkrét modellt megtalálod, ha kicsit visszaolvasol, csináltam ide egy listát az összes gépemről.
Egyébként ez egy nagyon jó kis bolt, Pesterzsébeten is van egy boltjuk, mindenkinek tudom ajánlani őket!
Ez a gép nem az "olcsókategória" remeke, de sajna sok melléfogás után végre ( az ő ajánlásukra) megvettem ezt a gépet kb 3-4 éve, és egy tipushibán kívűl mondhatom nagyon egyben van a gép...
A tipushibája az, hogy relatíve gyorsan megeszi a meghajtószíjat, ez nekem kb évente 2 db-ot jelent. az ára db-ként kb 1500 ft. A szénkefék benne még az eredetiek...
ennek két hibája volt.. mára már csak egy maradt:))
Amelyiket megoldottam az az volt, hogy a koptatóasztal az sima vaslemez volt... tré egy megoldás... erre én tettem egy vékony filcet, és csináltam hozzá egy savállólemez koptatót.. így már nem üt minden fordulakor, mikor odaér a szalag ragasztása az asztalhoz, és mondanom sem kell, hogy szebben is csiszol:))
Egyébként valszeg az volt amit te is láttál.. Nem tudtam otthagyni olyan olcsón adták:)) Vettem mellé még egy kis kompresszort is, ha már ott voltam:)a kettő együtt nem volt 50 000 ft, és éppen előtte jött be egy olyan pénzem amiről már lemondtam...:))
Ez a Kinzo masina volt asszem tavaj, 1xezer az OBI-nál? Akkoriban gondolkodtam rajta, de végül nem vettem meg. Az Agoyama(?) meg a Kinzo még nekem is túl gagyinak tünik valamiért...