No meg volt a szüret, csakhogy az égiek megelőztek. :-(((( Olyan 10 perces jég kereste meg a környéket, ami után nem sok maradhatott a tőkén épen. A szőlőt persze még nem láttam, de az itteni történésekről következtetni lehet a helyzetre.
A felvételek 1 órával az attak után készültek a házunk ablakából (most is szakad az eső).
Jellemző a jég intenzitására, hogy még a diót is képes volt levetni az ágakról.
Pontosabban termőhibrid, nem direkttermő. Az utóbbinál csak a filoxéra ellenállóság volt a lényegesebb, a termőhibridnél már a gombabetegségek elleni rezisztencia, illetve a termelt szőlő/bor jobb minősége volt az elsődleges cél Az egyik ilyen(és talán a legismertebb) termőhibrid a Seyve-Villard 12 375, másnéven Eger2. Ennek pl. a Csabagyöngyével való továbbkeresztezéséből származik a Zalagyöngye
lakhegyi mézesem. Betegséget nem láttam még rajta a 20 év allatt.
60 mázsa körül terem. 240mázsa/hektár kb dupláját mint egyéb fajták.Igaz ilyen terméseknél 15-ös cukorfoka van maximum. De anyagilag jobban megéri tömegtermő szőlőket ültetni,mint a minőségi fajtákat.Direkttermő és az európai Vitis viniféra fajok keresztezéséből hozták létre a lakhegyi mézest,Zalagyöngyét,medinát,alettát stb. Úgy tudom jelenleg csak az alettát lehet pályázatra telepíteni a "féldirekttermő" szőlők közül.Ezért is van elfelejtve a lakhegyi mézes.
Szia!
Nekem is van 1 sorom (kb. 40 tő) a Lakhegyi Mézesből, és eddig semmiféle jelét nem adta a betegeskedésnek (igaz, csak 4 éves), jelenleg bőven terem. Rubigan, Ridomil kombinációt kapott az idén.
Arra nem tudom a választ, hogy miért nem ajánlatos telepíteni.
Ez igazán remek! :-) Úgy látom az idén is tele lesznek a hordók. Ha jó emlékszem Neked van néhány (de legalább egy valóban méretes) hordód. Külön örülök annak, hogy időről időre hozod a képeidet is. Ne csak beszéljünk róla, lássuk is!
Minket is elkerült! :-) Mindösszesen négy mm eső volt csak.
Ahogy a rádióból értesülhettünk róla, volt olyan hely, ahol golflabda nagyságú gübecsek estek. Az mit művelhetett...?! Na, azt az Isten haragját nem szívesen élném át! Minden részvétem a tegnapi jég "áldozatainak"!!!
Csatlakozom lalá-hoz. Én is a kénezést javaslom nálunk bevált és nem utolsó sorba augusztus végén szeptemberben a szúnyogok ellen is hatásos. :)- mármint amik a pincében próbálnak behúzódni.