Érdekes amit írsz, h szelektíven csak a fürtöket permetezed, a lombot már nem. Elsőre azt gondolnám, hogy a lombot is kell(ene) szórni, hiszen az érés (cukrosodás) miatt fontos, hogy jó sokáig legyen egészséges (szép zöld) a lombfal, a fotoszintézis miatt. Vagy rosszul gondolom? A szőlészetet (is) tanulom még!
tegnap volt egy kisebb jégeső ,úgyhogy a tavasszal ültetett tőkék kb 25% elvitte.egyszerűen letörte a hajtásokat....amik megmaradtak azokat is rendesen megtépázta.ahogy néztem a peronoszpóra is megtelepedett néhány régebbi tőkén,hiába permeteztem rendszeresen őket.szomorú vagyok
Igen, hosszú az ÉVI, de én Aug. első hetében permetezek utoljára és szeptember közepe előtt nem szüretelek (ha lerohad az egész, akkor se). A rizlinget meg október (közepe) előtt nem szedem le. Én semmiképpen nem permetezek Aug. első hete után.
A végső fázisban én kerülöm a rezet, mert hosszú a ÉVI-je egy pánikszerüen szükségessé váló szüret esetén az gondot okozhat. A Thiovit stimmel. Bár a kérdezőnek válaszolva az utolsó permetezés alkalmával én már lombot nem védek csak a fürtöket. (annak a metszőolló is megteszi már) Közép és kései fajták esetében ez még szeptemberi permetezést is jelenthet. Pontosabban kimondottan a fürtzónára irányzottan Teldort kap.
Nem láttam még, csak közvetett infók vannak viszonylag közeli parcellákról. Én egész délelőtt a pincéket szivattyúztam, meg a viznyelő aknákat tisztítottam, mert a fákról levert levelet, ágakat mind belehordta, így a viz nem tudott elfolyni, következményként megkereste a mélyen fekvő gödröket, pincéket.
Aki látta úgy 30-40% közé teszi a kár mértékét, attól függően milyen fekvésű a terület. Azért bízom egy kicsit, mert ez enyém is a csapás irányába fekszik (K-Ny) éppen a jég mozgásának irányában. A képeken is látszik, hogy a nyírás ellenére mindíg nagy lombot hagyok, ez is valamelyest védhette. Most már több infőból látható hogy jól tippeltem reggel, hogy nagyon kiterjedt jégeső volt , hiszen Kanizsától-Pacsáig (kb 25 km széles sávban) mindenütt volt jég, hol több, hol kevesebb. Ha le tud reggelig száradni a megmaradt lomb, akkor neki a permetezővel, menteni amit még lehet.
No meg volt a szüret, csakhogy az égiek megelőztek. :-(((( Olyan 10 perces jég kereste meg a környéket, ami után nem sok maradhatott a tőkén épen. A szőlőt persze még nem láttam, de az itteni történésekről következtetni lehet a helyzetre.
A felvételek 1 órával az attak után készültek a házunk ablakából (most is szakad az eső).
Jellemző a jég intenzitására, hogy még a diót is képes volt levetni az ágakról.
Pontosabban termőhibrid, nem direkttermő. Az utóbbinál csak a filoxéra ellenállóság volt a lényegesebb, a termőhibridnél már a gombabetegségek elleni rezisztencia, illetve a termelt szőlő/bor jobb minősége volt az elsődleges cél Az egyik ilyen(és talán a legismertebb) termőhibrid a Seyve-Villard 12 375, másnéven Eger2. Ennek pl. a Csabagyöngyével való továbbkeresztezéséből származik a Zalagyöngye
lakhegyi mézesem. Betegséget nem láttam még rajta a 20 év allatt.
60 mázsa körül terem. 240mázsa/hektár kb dupláját mint egyéb fajták.Igaz ilyen terméseknél 15-ös cukorfoka van maximum. De anyagilag jobban megéri tömegtermő szőlőket ültetni,mint a minőségi fajtákat.Direkttermő és az európai Vitis viniféra fajok keresztezéséből hozták létre a lakhegyi mézest,Zalagyöngyét,medinát,alettát stb. Úgy tudom jelenleg csak az alettát lehet pályázatra telepíteni a "féldirekttermő" szőlők közül.Ezért is van elfelejtve a lakhegyi mézes.
Szia!
Nekem is van 1 sorom (kb. 40 tő) a Lakhegyi Mézesből, és eddig semmiféle jelét nem adta a betegeskedésnek (igaz, csak 4 éves), jelenleg bőven terem. Rubigan, Ridomil kombinációt kapott az idén.
Arra nem tudom a választ, hogy miért nem ajánlatos telepíteni.
Ez igazán remek! :-) Úgy látom az idén is tele lesznek a hordók. Ha jó emlékszem Neked van néhány (de legalább egy valóban méretes) hordód. Külön örülök annak, hogy időről időre hozod a képeidet is. Ne csak beszéljünk róla, lássuk is!