Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1660
Szerintem is nagyon jó ötlet, de rengeteg munka. Angolul sok ilyen hely van, bár a komolyabb terveket pénzért adják. Esetleg lehetne ezekről lefordítani is cikkeket, ha engedélyeznék.
Előzmény: czebemarci (1656)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1659
Igen, csak ma reggel is -20 volt, ilyen időben nem jó betonozni. :-) Próbálom fárasztani a kutyát, meg sokat törődni vele, hátha rájön, hogy idebent jobb, bár nehéz az utca összes kutyáját pótolni. :-) Meg én is fázom. :-)

Azt a megoldást találtam ki, hogy veszek 50 centi körüli szélességű dróthálót és szoknyaként ráerősítem a kerítés aljára. Tehát kb. 10 centi függőlegesen, utána elhajlik és a maradék 40 centi elfekszik a földön. Pár cövekkel vagy téglával rögzítem. Így elvileg a drót nem engedi ásni a kerítés közvetlen közelében, a 40 centis alagút meg hátha meghaladja a képességeit. Szerintetek működne a dolog?
Előzmény: Garp szerint (1657)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1658
Szép tervek.
Előzmény: czebemarci (1656)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1657
Hát .... nálam is voltak ilyen gondok a kutyával. Pedig itt betonlábazat van a drótkerítés alatt. Javaslom a betonozást neked is, afölött pedig maradhat a drótkerítés, de érdemes volna arra alul még egy kb. félméteres csíkban OSB-ből egy csíkot is "rátétezni". Az én kutyám nem ásott a beton miatt, viszont a drótkerítés (a hátulsó szomszédomé) nem volt "lehorgonyozva" a betonhoz és simán fel tudta nyomni, akkor meg az szépen szétbomlik és jöhet a mehet. Hát én rendbehoztam a kerítést és még a szomszéd engedélyével megcsináltam ezt az OSB-s takarást is, azóta nem megy a kutya sehová. Először megrágta az OSB-lapok felső szélét, de beleunt.
Előzmény: Törölt nick (1654)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1656

Uraim, figyelem!

Egy nagy okosság jutott eszembe. Kicsit össze kellene szedni ezt a kissé hiányos és szétzilált magyar nyelvű asztalos szakmai tudást.

Elegem van a Magyar Asztalos és a Profi Fa kiadványokból, nagyon messze állnak véleményem szerint az asztalosságtól, még a profi nyílászáró-gyártó cégeknek sem túl érdekfeszítő. Úgy látszik ezektől többre nem számíthatunk a közeljövőben.

Azt szeretném, ha létrehoznánk egy olyan tudásbázist, amelyre minden utánunk következő hobbiasztalos támaszkodhatna. Nem kellene hónapokat külföldi lapok böngészésével tölteni, információ után kutatva. Úgy látom, hogy ezen fórumon kívül nem sok helyről lehet ma Magyarországon információt szerezni szakmai dolgokról.

Bejegyeztem a hobbiasztalos.hu domaint, szeretném ha itt végre igazán otthonra lelnénk, építenénk a közösséget, aktívan gyűjtenénk a tudást, egyszóval terjesztenénk az igét!

Kérek mindenkit, hogy gondoljon bele a lehetőségekbe: mit szeretne látni, mit tartana hasznosnak, mire figyeljünk a site kialakításakor, és ha bármi ötlete van, azonnal tárcsázza a czebe@axelero.hu -t. Ha csak 1 ötlettel hozzá tudsz járulni, akkor máris rengeteget könnyítettél a dolgomon.

Aki pedig olyan helyzetben van, hogy szakmai kérdésekről hozzáértően tud nyilatkozni (magyarul kisujjában van vonó), az kérem jelentkezzen a fenti címen szerkesztőnek.

Természetesen én is vizionáltam 1-2 dolgot, de még korántsem kiforrott az elképzelés. Tehát valami ilyesmire gondolok:

- Technikák: (tutorialok) egy-egy konkrét témában. Lépésekről jóminőségű fotók, részletes leírások (illesztések, trükkök, tippek stb.)

- Videók: egy-egy tutorialt letölthető videóként közölnénk, vannak dolgok, amiket egyszerűbb bemutatni, mint leírni.

- Gép/szerszám: egy-egy szerszám bemutatása/tesztelése, használata. Esetleg több hasonló szerszám összehasonlító tesztje.

- Felületkezelés: tippek, tanácsok, anyagok, technikák stb.

- Ipari gyártás: képes beszámolók arról, hogy kisipari/nagyüzemi szinten hogyan készülnek a dolgok. Például egy ajtó/ablak stb. Ez sokunkat érdekel, és hobbiasztalos szinten is sokat segíthet, ha megértjük, hogyan készítenek el egy-egy bonyolultabb dolgot.

- Profil: magyar asztalosmesterek (nem konyhabútorosok), fafaragómesterek bemutatása/interjúk

- "Így kezdtem": részletes beszámolók a kezdeti élményekről, nehézségekről, hogy segítsünk az újoncoknak elindulni. Ez szintén interjú jellegű lehetne.

- Normális fórumrendszer (több topik nyitásának a lehetősége?)

- Apróhirdetések

Úgy érzem a lelkesedés megvan bennünk, hogy végre valami igazán hasznosat alkossunk, és közben még tanuljunk is belőle, kérem, hogy akinek van kedve hozzá, az segítsen! (pl. tudom, hogy sok itt a programozó  : )))

Amint van valami fejlemény, a blogomon (http://asztalos.blogspot.com) folyamatosan tájékoztatom majd a nagyérdeműt...

köszönettel:

czebemarci

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1654
Lett egy kutyánk. Ás, mint a vakond, több időt tölt máshol, mint itthon. Sima drótkerítés van, sürgősen kéne valami megoldás a kerítés föld alá történő meghosszabbítására, amit -15 fokban is meg tudok csinálni. Van ötletetek esetleg?
Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1653

Hali!

Az igen!:))

Nem lehetett semmi meló azt egy kézikörfűrészre rábarkácsolni:))

Nagyon pontosnak kell lennie az elővágónak ahhoz, hogy érdemes legyen használni! Ez ténylegesen tizedminiméter alatti pontosságot követel!

Erzsébeti

Előzmény: Csinbarát (1651)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1652

Csak érdekesség miatt itt van egy link ami egy cég (én nem ismerem őket...) körfűrész készletét reklámozza.. Pontosabban árlista:))

Körfűrész Árlista

Erzsébeti

Csinbarát Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1651
Hali!

Bocsi, hogy közbe szólok,de nekem volt szerencsém melózni olyan helyen ahol laminált anyagokat szabtak. Sőt egy ideig a szabász gépeket is hajthattam. Az egyiknél Úgy volt megoldva, hogy ne szaggasa ki az anyagot, hogy a nagy körfürész lap elött volt egy kisseb, mely alulról csak a laminálást kapta le, így amikor a nagy lap foga ki érkezet a másik oldalon, már nem volt mit szakítania. Egy másik gépen pedig a kisseb körfürészlap elött egy előkarcoló tüske volt, mely szintén olyan széles mint a vágólap. Hasonló megoldást láttam már házilag átalakított Kézi körfürészen is.

Csinbarát
Előzmény: Törölt nick (1645)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1650

A fenébe..

jól össze-vissza tördelte ez a fórummotor ezt a hozzászólásomat:((

De remélem így is értelmezhető!:)

Erzsébeti

Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1649

Hali!

A válasz a kérdésedre:

Minimum be kell szerezned egy speciális körfűrészlapot.

olyat ami kimondotan laminált anyag vágására lett kifejlesztve.

Ez póriasan annyit tesz, hogy egy olyan körfűrésztárcsa kell neked ami sűrűfogú, és bizonyos keményfémlapkái holkeresre vannak köszörülve.

itt egy link, hogy lásd mire gondolok.

Spec. körfűrésztárcsa

Nem kell meglepődni, magyarul van:))

És az, hogy ez milyen "sűrű" fogazású arra legyen ez a kép a példa:))

Ez Pilana márkájú, de természetesen sokan mások is csinálnak ilyen lapokat.

----------------------------------------------------------------------------------------------

A másik dolog ami kellene neked azt ezen a képen tudom bemutatni:

Ezen a képen nem a gép tipusa a lényeg (egyébként Bosch), hanem az alatta látható alu sinvezető!!

Ezt utólag valószínű, hogy a te gépedre nem lehet kapni, ezek bizonyos "felsőkategóriás" gépek kiegészítői.

Mások már ajánlották azt, hogy valami másik anyagot szoríts arra a felületre amit vágni akarsz... én is tudom javasolni.

Igaz a vágásod sosem lesz olyan mintha szabászgépen vágtad volna, de mivel az eszközeid korlátozottak, így nincs más meg kell ezzel elégedned.

Erzsébeti

Előzmény: Törölt nick (1644)
halaloszto Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1648

hi!

Ez egy kezi korfuresz ugye? Fontos, hogy a lap parhuzamos legyen a talk szelevel, amit tolsz a vezeto mellett. A masik, hogy felul mindig is ki fogja tepni, mert ki tudja. Ahhoz hogy ne tudja, tegyel a talpra egy valamilyen tomor lapot, 5-8mm retegeltlemez, laminalt padlo, barmi. Csavarozd hozza (sullyesztve), es utanna kuldd at rajta a fureszlapot bekapcsolva. Igy pont akkora lesz a szabad felulet, mint a lap maga, nem lesz hova kitepje az anyagot. Jobb fureszeken a talpon direkt van valami megoldas hogy ezt ey kis beteheto betettel megoldd, akkor a biztonsagi megoldasok sem iktatodnak ki.

Kezre labra vigyazni!

vajk

GPF Creative Commons License 2005.02.05 0 0 1646

Vannak spéci fűrészlapok direkt lamináltlapra. De jó drágák.

Lehet azt csinálni, hogy a tetejére teszel egy hulladékot, azzal együtt vágod.

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1643

Köszönöm!

Egyik-másik szerszám nagyon jó állapotú, körülnézek majd, nem sürgős a vétel.

Előzmény: czebemarci (1642)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1642

Clinian,

Attol fugg milyen allapotban vannak. Gondolom fatokos gyalukrol van szo. Nezd meg az aljat, mennyire van elhasznalva (kitoredezett darabok stb).

Cirka 1-3 ezer forintot meger, meg disznek is (ha nagyon rossz allapotban van). Ha hasznalhato, akkor meg 4-8 ezer kozott probalnek megallapodni.

Persze ha az asztalos mar nagyon oreg, akkor inkabb adja neked ajandekba, es oruljon, hogy valaki tovabbviszi a mesterseget.

czebemarci

Előzmény: Törölt nick (1641)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1641

Sziasztok!

Egy öreg asztalos ajánlott mindenféle gyalukat megvételre, mennyit érhet szerintetek egy nutoló gyalu, meg egy kb félméteres egyengető? (Bocs, ha helytelen szakkifejezéseket írtam).

rferi Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1640

Hát végigtologattam a hengert a fán.Nem tudtam, hogy ez nekem nem kéne menjen, nem is foglalkoztam vele festésenként fél óránál többet.

Még arra sem figyeltem, hogy ne menjek csámpásan.

Aztán tök jó lett, még én is meglepődtem rajta.

Előzmény: Garp szerint (1639)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1639
Akkor mondd el, hogy csináltad.
Előzmény: rferi (1638)
rferi Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1638
nem nem... a tok nálam hagyományos, szal tiz centinél szélesebb részek is voltak és 5 centis szivacshengerrel dolgoztam....
Előzmény: Garp szerint (1637)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1637

Ez azért lehet, mert gondolom, hogy az ablaktokon egy-egy síkot egyben át tudtál festeni a hengerrel, míg pl. egy ajtófelületen többször kell egymás mellett ugyanazon a síkon végighúzni a hengert.

Nem lehet esetleg jó megoldás a henger és az ecset valamilyen kombinációja? (hengerelés és utána a pályák találkozásainál valamilyen maszatolás, hogy az ott lévő vastagabb festékréteget segítsen eloszlatni)

Előzmény: rferi (1636)
rferi Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1636

Én az ablaktokot kentem ezzel a hengerrel pölö és nekem nagyon szépnek tűnő bevonatot adott, lényegesen jobbat, mint ecsettel szoktam.

Nem tudom..... Pedig nem vagyok egy nagy piktor.....

Igaz, előtte - mint még soha- végigcsináltam a kötelező gyakorlatokat: kétszer csiszolás, beeresztés, glett, csiszolás, glett megint, csiszolás, alapozás kétszer mert megitta, zománc kétszer.

peaso25 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1635
szvsz egyértelműen ecet,csak el kell többször egymásra merőlegesen, egyre finomabba nyomva, a végén meg abba az irányba ,hogy a barázdák a gravitávió miítt lefollyanak. és akkor töksima lesz. lehet, hogy butaságot írtam, de én így szoktam.
Előzmény: Arth (1634)
Arth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1634
Nálam is ez volt. Ha ecsettel festek, akkor a bevonat vastagsága nem lesz olyan egyenletes, de kisimul. Ha hengerrel, akkor egyenletes lesz, de nem simul ki. Ha hengerrel több festéket viszek fel, akkor kisimul ugyan, de buborékos lesz. Talán hígabb festéket kellene használni.
Előzmény: nebamun (1633)
nebamun Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1633

A Bosch szórópisztoly elég drága (20e fölött van), a Wagner és Casals is gyárt ilyeneket, lényegesen jobb áron. Ezek minőségét nem tudom, de nem hiszem, hogy baj lenne velük.

A hengeres zománcozást én is próbáltam, nekem valami furcsa okból nem feszült ki a felület, hanem finoman rücskös maradt. Nem is értettem, mert ugyanez a festék ecsettek kenve teljesen sima lett, eltűntek a szálcsíkok. Pedig próbáltam szivacshengerrel és drága bársonyhengerrel is.

Előzmény: monyesz (1631)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1632
Ha érdekelne 220ért, akkor 20/980-5732 hívj
Előzmény: czebemarci (1625)
monyesz Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1631
Köszi, akkor lehet megpróbálom a szivacsossal festeni, vagy megnézni ezt a Bosch-t milyen és mennyi.
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1630

hát az kár :-)

Na majd lesz valahogy, olyan még nem volt, hogy sehogy sem lett volna :)

Előzmény: rferi (1629)
rferi Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1629
Majd alkuszik az, aki meg akarja venni! :) Én nem akarok semmit se venni
Előzmény: Infomaker (1628)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1628
Akkor alkudj abból a kettőből :)
Előzmény: rferi (1627)
rferi Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1627
A faesztergát és a körfűrészt tulzottan magas árúnak tartom, de a többi ár sztem korrekt.
Előzmény: Infomaker (1626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!