Szerintem is nagyon jó ötlet, de rengeteg munka. Angolul sok ilyen hely van, bár a komolyabb terveket pénzért adják. Esetleg lehetne ezekről lefordítani is cikkeket, ha engedélyeznék.
Igen, csak ma reggel is -20 volt, ilyen időben nem jó betonozni. :-) Próbálom fárasztani a kutyát, meg sokat törődni vele, hátha rájön, hogy idebent jobb, bár nehéz az utca összes kutyáját pótolni. :-) Meg én is fázom. :-)
Azt a megoldást találtam ki, hogy veszek 50 centi körüli szélességű dróthálót és szoknyaként ráerősítem a kerítés aljára. Tehát kb. 10 centi függőlegesen, utána elhajlik és a maradék 40 centi elfekszik a földön. Pár cövekkel vagy téglával rögzítem. Így elvileg a drót nem engedi ásni a kerítés közvetlen közelében, a 40 centis alagút meg hátha meghaladja a képességeit. Szerintetek működne a dolog?
Hát .... nálam is voltak ilyen gondok a kutyával. Pedig itt betonlábazat van a drótkerítés alatt. Javaslom a betonozást neked is, afölött pedig maradhat a drótkerítés, de érdemes volna arra alul még egy kb. félméteres csíkban OSB-ből egy csíkot is "rátétezni". Az én kutyám nem ásott a beton miatt, viszont a drótkerítés (a hátulsó szomszédomé) nem volt "lehorgonyozva" a betonhoz és simán fel tudta nyomni, akkor meg az szépen szétbomlik és jöhet a mehet. Hát én rendbehoztam a kerítést és még a szomszéd engedélyével megcsináltam ezt az OSB-s takarást is, azóta nem megy a kutya sehová. Először megrágta az OSB-lapok felső szélét, de beleunt.
Egy nagy okosság jutott eszembe. Kicsit össze kellene szedni ezt a kissé hiányos és szétzilált magyar nyelvű asztalos szakmai tudást.
Elegem van a Magyar Asztalos és a Profi Fa kiadványokból, nagyon messze állnak véleményem szerint az asztalosságtól, még a profi nyílászáró-gyártó cégeknek sem túl érdekfeszítő. Úgy látszik ezektől többre nem számíthatunk a közeljövőben.
Azt szeretném, ha létrehoznánk egy olyan tudásbázist, amelyre minden utánunk következő hobbiasztalos támaszkodhatna. Nem kellene hónapokat külföldi lapok böngészésével tölteni, információ után kutatva. Úgy látom, hogy ezen fórumon kívül nem sok helyről lehet ma Magyarországon információt szerezni szakmai dolgokról.
Bejegyeztem a hobbiasztalos.hu domaint, szeretném ha itt végre igazán otthonra lelnénk, építenénk a közösséget, aktívan gyűjtenénk a tudást, egyszóval terjesztenénk az igét!
Kérek mindenkit, hogy gondoljon bele a lehetőségekbe: mit szeretne látni, mit tartana hasznosnak, mire figyeljünk a site kialakításakor, és ha bármi ötlete van, azonnal tárcsázza a czebe@axelero.hu -t. Ha csak 1 ötlettel hozzá tudsz járulni, akkor máris rengeteget könnyítettél a dolgomon.
Aki pedig olyan helyzetben van, hogy szakmai kérdésekről hozzáértően tud nyilatkozni (magyarul kisujjában van vonó), az kérem jelentkezzen a fenti címen szerkesztőnek.
Természetesen én is vizionáltam 1-2 dolgot, de még korántsem kiforrott az elképzelés. Tehát valami ilyesmire gondolok:
- Technikák: (tutorialok) egy-egy konkrét témában. Lépésekről jóminőségű fotók, részletes leírások (illesztések, trükkök, tippek stb.)
- Videók: egy-egy tutorialt letölthető videóként közölnénk, vannak dolgok, amiket egyszerűbb bemutatni, mint leírni.
- Gép/szerszám: egy-egy szerszám bemutatása/tesztelése, használata. Esetleg több hasonló szerszám összehasonlító tesztje.
- Felületkezelés: tippek, tanácsok, anyagok, technikák stb.
- Ipari gyártás: képes beszámolók arról, hogy kisipari/nagyüzemi szinten hogyan készülnek a dolgok. Például egy ajtó/ablak stb. Ez sokunkat érdekel, és hobbiasztalos szinten is sokat segíthet, ha megértjük, hogyan készítenek el egy-egy bonyolultabb dolgot.
- Profil: magyar asztalosmesterek (nem konyhabútorosok), fafaragómesterek bemutatása/interjúk
- "Így kezdtem": részletes beszámolók a kezdeti élményekről, nehézségekről, hogy segítsünk az újoncoknak elindulni. Ez szintén interjú jellegű lehetne.
- Normális fórumrendszer (több topik nyitásának a lehetősége?)
- Apróhirdetések
Úgy érzem a lelkesedés megvan bennünk, hogy végre valami igazán hasznosat alkossunk, és közben még tanuljunk is belőle, kérem, hogy akinek van kedve hozzá, az segítsen! (pl. tudom, hogy sok itt a programozó : )))
Amint van valami fejlemény, a blogomon (http://asztalos.blogspot.com) folyamatosan tájékoztatom majd a nagyérdeműt...
Lett egy kutyánk. Ás, mint a vakond, több időt tölt máshol, mint itthon. Sima drótkerítés van, sürgősen kéne valami megoldás a kerítés föld alá történő meghosszabbítására, amit -15 fokban is meg tudok csinálni. Van ötletetek esetleg?
Bocsi, hogy közbe szólok,de nekem volt szerencsém melózni olyan helyen ahol laminált anyagokat szabtak. Sőt egy ideig a szabász gépeket is hajthattam. Az egyiknél Úgy volt megoldva, hogy ne szaggasa ki az anyagot, hogy a nagy körfürész lap elött volt egy kisseb, mely alulról csak a laminálást kapta le, így amikor a nagy lap foga ki érkezet a másik oldalon, már nem volt mit szakítania. Egy másik gépen pedig a kisseb körfürészlap elött egy előkarcoló tüske volt, mely szintén olyan széles mint a vágólap. Hasonló megoldást láttam már házilag átalakított Kézi körfürészen is.
Ez egy kezi korfuresz ugye? Fontos, hogy a lap parhuzamos legyen a talk szelevel, amit tolsz a vezeto mellett. A masik, hogy felul mindig is ki fogja tepni, mert ki tudja. Ahhoz hogy ne tudja, tegyel a talpra egy valamilyen tomor lapot, 5-8mm retegeltlemez, laminalt padlo, barmi. Csavarozd hozza (sullyesztve), es utanna kuldd at rajta a fureszlapot bekapcsolva. Igy pont akkora lesz a szabad felulet, mint a lap maga, nem lesz hova kitepje az anyagot. Jobb fureszeken a talpon direkt van valami megoldas hogy ezt ey kis beteheto betettel megoldd, akkor a biztonsagi megoldasok sem iktatodnak ki.
Egy öreg asztalos ajánlott mindenféle gyalukat megvételre, mennyit érhet szerintetek egy nutoló gyalu, meg egy kb félméteres egyengető? (Bocs, ha helytelen szakkifejezéseket írtam).
Ez azért lehet, mert gondolom, hogy az ablaktokon egy-egy síkot egyben át tudtál festeni a hengerrel, míg pl. egy ajtófelületen többször kell egymás mellett ugyanazon a síkon végighúzni a hengert.
Nem lehet esetleg jó megoldás a henger és az ecset valamilyen kombinációja? (hengerelés és utána a pályák találkozásainál valamilyen maszatolás, hogy az ott lévő vastagabb festékréteget segítsen eloszlatni)
Én az ablaktokot kentem ezzel a hengerrel pölö és nekem nagyon szépnek tűnő bevonatot adott, lényegesen jobbat, mint ecsettel szoktam.
Nem tudom..... Pedig nem vagyok egy nagy piktor.....
Igaz, előtte - mint még soha- végigcsináltam a kötelező gyakorlatokat: kétszer csiszolás, beeresztés, glett, csiszolás, glett megint, csiszolás, alapozás kétszer mert megitta, zománc kétszer.
szvsz egyértelműen ecet,csak el kell többször egymásra merőlegesen, egyre finomabba nyomva, a végén meg abba az irányba ,hogy a barázdák a gravitávió miítt lefollyanak. és akkor töksima lesz. lehet, hogy butaságot írtam, de én így szoktam.
Nálam is ez volt. Ha ecsettel festek, akkor a bevonat vastagsága nem lesz olyan egyenletes, de kisimul. Ha hengerrel, akkor egyenletes lesz, de nem simul ki. Ha hengerrel több festéket viszek fel, akkor kisimul ugyan, de buborékos lesz. Talán hígabb festéket kellene használni.
A Bosch szórópisztoly elég drága (20e fölött van), a Wagner és Casals is gyárt ilyeneket, lényegesen jobb áron. Ezek minőségét nem tudom, de nem hiszem, hogy baj lenne velük.
A hengeres zománcozást én is próbáltam, nekem valami furcsa okból nem feszült ki a felület, hanem finoman rücskös maradt. Nem is értettem, mert ugyanez a festék ecsettek kenve teljesen sima lett, eltűntek a szálcsíkok. Pedig próbáltam szivacshengerrel és drága bársonyhengerrel is.