Keresés

Részletes keresés

Infomaker Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1931

Akit érdekel, megvan még a gyalupad:

200*60 cm, 35.000 ft (nem irányár)

20/980-5732

Monoron van.

big_mafa Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1930

Szuper rajz!

Ezek ha jól sejtem 1.9-es bútorlapra vonatkoznak... A Lemex-ben aszonták, az kifutó, inkább 1.8-as van már csak. Átszámolni persze áttudom..:)

Előzmény: Erzsébeti (1925)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1929

Szerintem foglalkozzál csak vele, mert az a rácsapódó ajtó nem túl okés.

A második sztem jó megoldás lehet, 60 centi egy ajtónak nem túl sok még, pláne ekkora magasságban, ha nincs ezen is tükör.

Előzmény: big_mafa (1927)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1928

Na akkor megvan a furatközpont különbözőségének oka: te 6mm-t hagysz el a szekrény oldalától az ajtó éléig, én meg csak 2-3 mm-t szeretek.

Ez pont kiteszi azt, hogy 5mm falat hagyok a furatnak az ajtóban.

big_mafa Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1927

Bocs, h velem van tele a fórum, de kérdeznék megint...

Az szekrény valahogy így nézne ki:

Ezzel az a bajom, hogy a 4-es szekrény ajtaja rácsapódik a 3-ra sajna. Persze megcsinálhatnám a 4-est 2 db-ból, hogy mindkét ajtó jobbra nyíljon, de akkor lenne 2 pici szekrényem egy nagy helyett. Az szerintem annyira nem kóser.

Kigondoltam, hogy legyen sarokszekrény - igenám, de Pitagorasz bácsi szerint pont olyan méretű szekrényem lenne (sarokméret: 90*90), ami idétlen - ugyanis a szekrénykombináció rövidebb élének valahol 150 és 152cm közé kéne esni - és akkor 60-62cm marad a rövidebb élből, ami egy ajtónak sok, 2 ajtónak kevés...

Hogy lehet feloldani ezt a paradoxont? :)) Vagy ne foglalkozzak a rácsapódó ajtóval, jó lesz az úgy? (1. terv)

Kösz!

Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1926
hmm azt, hogy ez a fórummotor hová teszi a képet, és hová teszi a szöveget arra én a mai napig nem jöttem rá... odarakja ahová neki pottyan:(((
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1925

Hali!

akkor most az ajtó méretezés bútorra:)

Én úgy számolom ki, egy dupla ajtó méretét, hogy a telses külső méretet veszem szélességben (az mondjuk legyen a példa kedvéért 100cm)

Tehát 100-1,4=98,6:2=49,3 cm

Magyarul egy ajtó lap szélessége ebben az esetben 49,3cm.

Mórickarajz 2

Egy 230X50-es szekrényajtóra én alapból 5 pántot tennék... De a minimum a 4!!

Ha erre tükör is megy akkor a minimum 5, de én a 6 db kivetőpántot használnám!!

A tükröt kétféle módszerrel lehet ragasztani, az egyik a kétoldalas tükörragasztószalag, a másik meg egy sziloplaszthoz hasonló anyag amit kimondottan tükörhöz készítenek.

Azért fontos a célirányos ragasztóanyag használata mert vannak olyan "kenőcsök" amik tönkre tehetik a tökröt!!!

Attól nem kell félni, hogy a fogónál "beakadhat " a köröm.. ugyanis ezeket muszály az üvegessel gépicsiszoltatni!!! ez a csiszolás egy szép legömbölyített élt ad, teljesen kulturált dolog ez így...

Az ajtópánt fúrásához:

Én 2-3 mm t szoktam elhagyni az anyag széle, és a furat széle között, tehát ebben az esetben az anyag széle, és a furatközép távolsága kb 20mm. Amit rferi ajánlott azt én mint max mérték javaslom. szerintem csinálj magadnak egy próbát!:) furjk ki néhány pántfészket különböző távolságokra, és rakd bele a pántot, majd szereld fel egy próbaanyagra!:)

Erzsébeti

rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1924
Hát ez az, amiért nekiugrottam ennek, már az én szívem is több sebből vérzettt :)))))))
Előzmény: czebemarci (1923)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1923
National Geographic 1980-tól van meg.

A multkor előástam egy 1860-tól kiadott 16 kötetes nagylexikont!

jaj, most szíven döftél...a padláson tartani egy ilyen ereklyéket?!

szívesen átvállalok tőled pár ilyen gyűjteményt, ha probléma a raktározás!

; ))

czebemarci

Előzmény: rferi (1917)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1922

De most, hogy még itt agyalok rajta, egyre jobban tetszik ez is, amit te rajzoltál!

A kulcsszó amiért tetszik, hogy behozom a láncot a szekrény első és hátsó fala közé, a hátsó mögül.És akkor lehet, hogy mégis jobb lenne ez? Hmmmmm......

Előzmény: rferi (1921)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1921

Nem kavartál meg, az első gondolatom nekem is ez volt.

A lánc a falhoz lesz a végén erősítve, de egyenes lesz, a leugrást egy támaszték akadályozza majd meg.Mivel egyenes lesz, ezért lehet majd fölé egy L alakú takarást csinálni felülről, kevésbé koszolódik, meg látszik.

A hajtást egy végetelenített lánccal viszem le felülről.

Alul egy tengelyen egymás mellet két kerék, a belső felülről kapja a láncot, a külső hajtja a falit.

A kurblit egy menetes szálra teszem, az megy át hátra,és a hátsó felén van a felső lánckerék, a végtelenített lánchoz.

Így kerül át előlről-fentről a hajtás hátulra le.

A menetes szál átmenetét a szekrényben meg majd letakarom.

É sakkor csak a sín az, ami eléggé látszik,mint "tájidegen elem".

De morfondírozok azon is,hogy azt is be lehet esetleg fedni, csak a réseket meghagyni  a kerekeknek, és akkor rá lehet állni.

Takarításhoz zongorapánttal felnyithatóra kiképezni.De ekkor meg a szekrény aljába lehet belátni,.... na még ez képlékeny....

Előzmény: halaloszto (1916)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1920
bocs. a netscape ugycsinalt, mintha nem lenne meg a kep.
vajk
Előzmény: halaloszto (1919)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1919
szekreny
Előzmény: halaloszto (1918)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1918
szekreny
Előzmény: halaloszto (1916)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1917

Otthonra :))

Ennyi könyvem, meg főleg folyóiratom van.Olyanok, amit nem szívesen dobnék ki helyhiány miatt.Pölö a National Geographic 1980-tól van meg, az már vagy három méter, de még a padláson van köbméterszám nagyapám és dédnagyapám könyvei.

A multkor előástam egy 1860-tól kiadott 16 kötetes nagylexikont! 8-) azokat is szeretném lehozni, mert megeszi a fene.

És mivel kicsi a ház, a szoba fala 4 méter, kitaláltam ezt, ezzel 7,2 méterre növeltem a helyet.hát remélem lesz erőm megcsinálni az egészet, mert sok nyitott kérdés van még azért.....

Előzmény: czebemarci (1915)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1916
hi!

nemtom mennyire elborult az otlet, reszben magam talaltam ki, reszben egy mukodo szekrenyrol tippeltem, hogy igy mukodhet.

a kis piros kerekek a lanckerekek, a nagypiros kerek amit a kezeddel tekerni kell. A zold a lanc.

- az also kerekek lehetnek barmi, valtobol (bringa) a gorgok, akar valami massziv butorkerek, vagy egy nagyobb csapagy. csak tamaszto szerepe van.
- mivel a "meghajtas" alul tamadja a szekrenyt, nem igazan tudja felboritani.
- a lanc ket veget bazi erosen, de kicsit rugalmasan kell kikotni.
- a lanc a padloban egy ilyen U alaku horonyban mehet. el fog koszolodni, de nem kap tobbet mint egy biciklin.

Teny hogy elegans lenne a lancot a fal mellett eldugni, de a kurbli meg kenytelen a masik oldalon lenni, igy az egesz bazi bonyolult lesz. Amit rajzoltam azt meg lehetne csinalni ugy hogy a szekrenynek egyikoldalt alulrol a feleig dupla oldalfala van, kozte 4cm res, es abban van a lanc felhozva. a tengelyek meg igy mind a ket vegukon tamasztkodhatnak a butorlapban, ami jo masszivva teszi.

bocs ha csak megkavartalak.

vajk

szekreny
Előzmény: rferi (1913)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1915

rferi,

ez mihez lesz? otthonra, vagy megrendelésre?

ennyi könyved van?!

czebemarci

Előzmény: rferi (1913)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1914

big_mafa,

így nem rossz, csak nekem pl. az furcsa, hogy a fogantyú mellett rögtön ott lenne az tükör széle. Még ha normálisan le is van gombölyítve, akkor sem kellemes érzés minden nap a bütykeidet végighúzni az élén.

Ezért sűllyeszteném, csak akkor meg nem tudom hogy nézne ki a bemarás széle. Majd a többiek megmondják a megoldást...

czebemarci

Előzmény: big_mafa (1912)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1913

Erősen gondolkodom rajta, hogy dokumentálom, aztán ha csak fogpiszkáló lesz belőle,legfeljebb nem mutitom meg.

Eddig a két álló áll :) a két szélén.

Most a hosszú hétvégémet hazavágták egy költöztetéssel, szal hogy tudok-e majd hegeszteni ??? hát ezt még nem tudom.Először most a kocsikat kell megcsinálnom, aztán arra a "felépítményt" :)

Sajna lassan készül, mert már ebben a hónapban elfogyott a rávalóm, tehát ami megvan, abból tudok dolgozni, és a szekrényanyag még nincs meg :(

A mozgatás olyan, hogy kertkapukerekeken gurul, lefektetett vassínen, a kurbli kényelmes derékmagasságban, hajtás a tengelyével hátramegy, ott egy lánckerék-lánchajtással leviszi lentre, amennyire csak lehet.Ott másik lánckerék a falhoz erősített láncon gördül, és ezáltal mozgatja a szekrényt.

Felül, kidőlés ellen lesz még valami védelem.

Ezt a levitelt a hajtással azért csinálom, mert a szekrények alja 50x60 és egynek 60x60, tehát eléggé keskeny  és magas.Azt akarom, hogy a falilánc ne tudjon túl nagy forgatónyomatékot kifejteni a kerekekre nézvést, nehogy elbillenjen a szekrény oldalra.He ez is kevés lesz, akkor kell még egy sor hajtás felfelé is, ott is egy falhoz erősített lánccal,és akkor az alja és teteje szinkronban húzódik jobbra-balra, nem tud billenni.De remélem azt már szükségtelen lesz.

Előzmény: GPF (1910)
big_mafa Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1912

Ez pl. tetszik:

A sarokszekrényre tennék tükröt, így oldalról nem is látszana, hogy nincs bemarva - szerintem...

Vélemény?

Előzmény: czebemarci (1911)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1911

big_mafa,

kívülre más a helyzet. Én mondjuk nem raknék kívülre tükröt, de ez ízlés kérdése.

Viszont ha muszáj lenne, akkor valahogy besüllyeszteném, hogy ne álljon ki a bútor síkjából. Ez elég hülyén nézne ki, úgyhogy inkább az egész ajtót tükrösre csinálnám, lásd tükrös tolóajtók.

Nyilós ajtón még nem láttam így kívül tükröt, nem tudom milyen lehet. Érdemes lenne a neten keresni pár képet arról amit szeretnél, talán akkor tudunk tanácsot adni..

czebemarci

Előzmény: big_mafa (1906)
GPF Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1910

Ez nagyon jól hangzik!

Nem akarod fotósorozattal dokumentálni a fázisokat?

Lesznek áttételek, vagy hogyan mozgatsz egy ekkora szekrényt?

Előzmény: rferi (1908)
GPF Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1909

Amikor én az elsőt elkészítettem, akkor még nem engedhettem meg magamnak, hogy az IKEA-ban vásároljak.

OK, kicsit mások a fogalmaink, de hadd éljen már mindkettő.

Nekem meg az volt máig emlékezetes élmény, amikor a csiszolástól fényes lett egy léc (szilva). Az annyira szép volt!

Előzmény: czebemarci (1905)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1908

Láncos! :))))

Most hoztam el tíz kiló bringaláncot és 15 lánckereket a bringástól,alig bírtam :))

A fogasléchez a kerekek bazi drágák, ez is 10 ezres volt.

Még harminc  ezres lesz a 20 kerék, mert öt mozgó és 2 álló szekrény lesz. Meg kell a sín a földre, meg vaskeretek a szekrény aljára, ami tartja.

Eddig a két álló szekrény van meg.

60 mély (valójában polcszéles), és 250 magas a sor.A sorban 60 széles lesz az üres hely, ahol majd be lehet nyúlni a könyvekért.

Előzmény: halaloszto (1904)
tündérlala Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1907

OFF

Ha érdekel, ajánlanék neked riport készítésre egy 84 éves asztalosmestert Zuglóban.

Fantasztikusan tud mesélni, órákig - akár a szakmáról, akár az életéről.

Tényleg egy jelenség. :)

Pl. ezt a domborúfedelű ládát is ő készítette.

ON

Előzmény: czebemarci (1905)
big_mafa Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1906

Köszi.

Tükröt kívülre raknám mert 4m folyamatos bútorlap elég uncsi lehet..:)

Kika-jellegű helyeken kétoldali ragasztóval ragaszttatják fel e tükröt, de hátha van jobb megoldás...

Előzmény: czebemarci (1903)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1905

Rohadtul örültem, amikor elkészítettem életem első bútorlapból készült bútorát. És igenis onnan kezdem hobbiasztalosi mivoltomat nyilvántartani.

Elnézést kérek, ha valakit megsértettem, természetesen nem skatulyázni akarok, csak tiszta foglamakat. Tisztában vagyok vele, hogy mindennek megvan a létjogosultsága, ezzel egyetértünk.

Amikor elkészítettem az első bútorlapból készült bútoromat, én megmondom őszintén szégyelltem magam. Olyan egyszerű volt, hogy bűntudatom lett, amiért egész életemben az IKEA-ban vásároltam.

Amikor sikerült az első faforgácsot létrehozni a saját gyalummal, na én onnan kezdtem magamat hobbiasztalosnak tartani.

czebemarci

Előzmény: GPF (1899)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1904
huuuu, az bazijooo!!

Es fogasleces lesz vagy lancos? hany szekreny lesz? netan motoros lesz? lesznek lehajthato beszorulasgatlok?

vajk
Előzmény: rferi (1902)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1903

big_mafa,

hátlapot csak akkor szokták bemaratni, ha látszik oldalról a szekrény, ha faltól falig megy, akkor felesleges. Szegeld rá egyszerűen.

A díszlécet azért ne vedd le, szerintem. Nem árt, ha van egy kis szellőzés, valószínűleg úgysem simulna teljesen a falhoz a szekrény (hacsak nem tök egyenes a fal és zár be derékszöget a padlóval)

A tükröt sztem valahogy fel kell fogatni az ajtóra (gondolom belülre gondolod). Valami sín vagy ilyesmi, nézd meg az IKEA-ban hogy csinálják, ragasztani nem hiszem, hogy jó ötlet.

Eggyel több pánt nem árthat, bár nem tudom mennyire nehéz egy ilyen tükör.

czebemarci

Előzmény: big_mafa (1893)
rferi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 1902

Kábé veled értek egyet e témában, minek kategorizálni embereket fakkokba?

És NAGYON FONTOSNAK tartom Czebemarci erőlködését, hogy igazi asztaloshagyományokat, régi mestereket kutasson fel és megőrizze a tudásuk egy kis részét legalább az utókornak a neten. Sajna én ilyeneket nem ismerek, pedig hasonlóan kifaggatnám én is őket szivesen.

A kategorizálást itt hagyjuk el,és foglalkozzunk komolyabb dolgokkal sztem...

Én most egy olyan könyvszekrényen dolgozom, ami tiszta forgácslap lesz, mert nem tudom kifizetni azt a rengeteg anyagot, amit tölgyfából kéne csinálni igazából benne.

Ez igazi III/III-as könyvszekrény lesz ( :-) mert olyan kurblisat csinálok, mint az irattárak polcai.

CSak azért lesz bükk dekorból ABS éllezárással, mert így is legalább 200 ezrest kell belefeccölnöm.

Most kiestem a hobbiasztalos kategóriából? 8-(

Előzmény: GPF (1899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!