"Hát, ezzel lehet, hogy a szőlőt is elintézeted. 1kg/100l az testvérek között is 1%-os töménység." -ez a mennyiség még simán belefér mert 80g-120g/10l az ajánlott.
"A Karathane megint kontakt szer, felesleges keverni a kénnel. Emelve a töménységét (mert 60 ml kell belőle 100 l vízhez) vagy "rákeverve" kénnel, már lehet, hogy fitotoxikus." -ezt a syngenta oldalán ajánlották.
"Ha ez sem fogja meg, akkor "mindenmindegy" alapon bevetheted a Discust vagy a Cabrio Topot."- Az a baj hogy az idén már használtam 3 szor strobilurin tartalmó készítményt.
Hát, ezzel lehet, hogy a szőlőt is elintézeted. 1kg/100l az testvérek között is 1%-os töménység. A Karathane megint kontakt szer, felesleges keverni a kénnel. Emelve a töménységét (mert 60 ml kell belőle 100 l vízhez) vagy "rákeverve" kénnel, már lehet, hogy fitotoxikus. Elég lett volna előírásos töménységben Topas+Karathane tankeverék, bár a Karathane önmagában jó, gyógyító hatású készítmény. Bő egy hónappal ez előtt nekem a "régi" Karathan LC nagyon jól levitte a lisztharmatot a bogyók felszínéről. Némi parásodás maradt utánna, de a bogyók nem nyíltak szét. Ha ez sem fogja meg, akkor "mindenmindegy" alapon bevetheted a Discust vagy a Cabrio Topot. Ezek erősen kötődnek a bogyó viaszrétegéhez, és nem engedik megtelepedni a bogyó felületén élősködő lisztharmat-gombát. Mindkettőnek 35 nap a várakozása, tehát úgy kell kalkulálni vele. Nem melleslg mindkét szernek (mert mindkettő strubilurin) elég jó mellékhatása, sőtt hatása van késői peronoszpórára és szürkerothatásra is. (Különösen a Cabrio Top-nak)
A Topastól én sem vagyok elájulva. Már évek óta nem...
Jövőre (bár nincs két egyforma év) a felszívódó-blokkban próbáld a Folicur Solot (tebukonazol), vagy én még látok fantáziát a Falcon460 EC-ben is (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol) Három hatóanyag gyári keveréke, csak lisztharmat ellen. Létezik belőle 50 ml-es kiszerelés is. Mostanában elég reménytelen beszerezni, mert országos hiány van lisztharmat elleni szerekből. Én még nem próbáltam, idáig ezek helyett Shavit F-et használtam, de idén a benne lévő triadimenol+folpet nekem is kevésnek bizonyult.
Na megyek én is permetezni... Kihasználom ezt az esőmentes estét. :)
Hogy álltok a lisztharmat elleni harcban? - sajnos az én ültetvényemben a hárslevelűn egyszerüen megállíthatatlan, míg melette a furnintnak nincs vagy szinte alig van baja. Érdekes. Tudtok e esetleg valamit a hársra javasolni.
7 naponta permetezek már 4.hete 100l/1 kg Tihovittal+ utolsó kettő kezeléshez adtam már Karathane Start, ja és persze Topast.
Egyszerüen nem értem mi a fenét csinál a Topas, nem védi a még meg nem fertőzött hárs szemeket.
Köszi, sejtettem..:-( már olvastam itt korábban, csak hirtelen nem jutott eszembe a betegség neve ....
Szóval akkor lehet, hogy már megis fertőztem a többit is/a tavaszi metszésnél..?/, ugyanis nem szoktam az ollót fertőtleníteni....
Talán jobb lenne akkor már most kivágni, ugyanis a fürtök is száradnak el....
De ez olyan hirtelen lépett fel , pár napja még nem volt ennyire látható jele, mert rögtön feltűnt volna...talán a nagy szárazság is besegített..?
Már tavaly is különös volt ez a tőke ,szépen volt rajta és mégis savanyú maradt a szőlő.. a vele szemben lévő meg olyan satnya igaz már nagyon öreg tőkék...hajtani is alig hajt , a többihez képest ,valszeg ő is kivágásra ítéltetett.
A Kardinált úgy is jobban "csípem..majd telepítek azt.
Azon a tőkén, amiről már írtam is (lásd 2389, 2427, 2509, 4377: 3. kép), sajnos elhatalmasodott, de úgy, hogy gyakorlatilag az egyetlen kis csapocskából nőtt gyengécske vessző mutatkozik egészségesnek, az összes többi (amit tavaly hagytam és idén lehajtottam - ezt terveztem tőkekarnak, az ebből kinövőket pedig két rügyre metszve váltómetszéssel tovább nevelni) mindenestől egy az egyben pusztul!!!
Már nem viaskodom vele, hagyom az egészet, majd ha végleg megadta magát, kicserélem.
Ha eláll az eső valamikor, és ha nem felejtem el, teszek fel képeket is.
A házikerti-háztáji permetezőgépek között nincs jobb, mint légszállításos háti motoros gépek. Semmivel nem lehet ennyire alaposan és hatékonyan permetezni. És ennek a kontakt szereknél van igazán nagy jelentősége.
Én is a Stihl preferálom, de ilyen kis ültetvényhez szvsz. felesleges. Elegendő a középkategóriáól választanod az Oleo-Mac-ot vagy a Maruyamát esetleg Solo-t.
Nekem egy Oleo-Mac-om volt, 5. év után érzékeny búcsút vettünk egymástól. Javítani csak a fődarabok cseréjével lehetett, nincs olyan, hogy pl. külön veszel úszót vagy tűszelepet a karburátorhoz. Mondjuk én sokat használtam, szezonban heti 2x-3x is. (Nem csak szőlőre.)
Utánna kaptam kölcsön karbantartás és rendbehozás fejében egy régóta nem használt Maruyamát, még a félig kipermetezett bordói lé is ott volt beleszáradva :( Miután kimostam, a karburátort kipucoltam és gyertyát kicseréltem, pöc-röff... :)
Nem vagyok eleresztve,suskával ezért meg gondolom mit vegyek bovlit olcson,és egy két év után dobhatom el,vagy profi gépet amit még az unokám is tud használni.E szempontok alapján választottam a sthilt és már 10 éve használom minden gond nélkül igaz nem 25000FT az ára mint aTescóba.A véleményem ennyi de mindenki maga tudja mik a lehetőségei.
Az idén nekem is megjelent 2 db tőkén ugyan ez a tünet,-egymástól függetlenül, jó nagy távolságra egymástól- csak én mindig elfelejtettem lefotózni.
Gyors lefolyású betegség, én nem tapasztaltam semmilyen tünetet előtte a tőkéken. Az egyik nagyon életerős tőkém pusztult ki kb 2 hónap alatt. Már ki is vágtam- a másik még várat magára-, nem volt benne semmi nedv teljesen el volt száradva.
Ez az ESCA nevű tőkeelhalás betegség még nem végső, de előrehaladott formája. Az idén még nem biztos, hogy elhal a tőke, de 1-2 éven belül biztosan. Vigyázz vele, mert fertőző! Jelöld meg, vagy jegyezd meg a tőkét! Metszéssel, metszőollóval a betegség átvihető a többi tőkére. Kölön kell metszeni, kivágni és utána a vágóeszközöket le kell fertőtleníteni, továbbá ajánlott a kivágott tőkét elégetni. Nem kell megijedned, másnál is előfordul.
Nekem Oleo mac 150-es van kb 13 éve eddig nem sok hibája volt csak a permetlétartály tömitését kellett cserélni kétszer és a gyertyát egyszer. Ősszel kimosom a karburátort és tavasszal föltöltöm egy rántásra indul.
Nekem egy Oleo mac am 190 típusú gépem van 1,5 éve. Azt leszámítva, hogy volt egy "gyári hidás tömítése" -szervízben ezt mondták, amit cseréltek, azon kívül semmi baja sem volt. Meg vagyok vele elégedve, szerintem a fogyasztása is jó kb 3 órás munka alatt kb 1l-1.2l benzint eszik-szőlőben-, attól is függ, hogy mennyire nagy fordulatszámon dolgozom vele. A teljesítményről meg nem is beszélve, simán függőlegesben nyomja a 10-12 métert és a fárol még a levéltetveket is lefújja. Szóval én tudom ajánlani mert szerintem az ár/érték arányban kifejezetten jó.
Az alábbi kérdést betettem a kerti gép topicba is, de itt is szeretnék érdeklődni elsősorban gyakorlati használatról. "A segítségeteket ( tanácsotokat) szeretném kérni, tegnap beadta a kulcsot a nagyapám 25 éves hagyományos kézi háti permetezője pont a munka dandárjában mikor máskor;-((. Szerencsére a szomszéd kölcsönadta a motoros háti gépjét, hát mit mondjak meggyőzött. Tanácsot kérnék milyet merjek venni, van 225 db szőlő tőke, meg némi konyhai veteményes ekkora terültben kell gondolkodni. Amivel permeteztem arról semmit nem tudok csak azt, hogy néhány éves gép Oleo-Mac motorral, de sem típus jelzés sem semmit nem láttam a gépen már ő is kéz alatt vette. " Eleddig hagyományos hátival lett a munka elvégezve, de most, hogy kipróbáltam a gépit favorizálnám , - ja a jót könnyű megszokni. Kérem ha van tapasztalatotok osszátok meg velem, gondolom az látszik ekkora területre nem kéne az F1-es gép, de nem szeretnék befürödni sem! Kösz G.lak
Nem a permetezésre gondoltam, az nyilvánvaló, hogy gondosabban kell védekezni, mert a sérült szőlő erre nem képes. (Ettől függetlenül a permetezést is most tanulom.)
Konkrétan arra voltam kíváncsi, hogy a feldolgozás során hogy kell eljárni, ki kell-e szedni a sérült bogyókat, vagy csak "bedaráljuk és kész", ahogy az elhangzott.
Dehogynem! A leginkább sérült, bebarnult bogyók le fognak száradni, a többinek egy része könnyebben fog rothadni, megbetegedni, a kevésbé sérült bogyók, megpróbálják a sérülést "befoltozni". Sajnos szüretkor kénytelenek leszünk, fürtönként mérlegelni és a beszáradt, rothadt részeket levágni, vagy legalábbis azok többségét bogyónként kiválogatni. :-(
"mert a borszőlőt bedaráljuk és kész" - Sajnos engem is érint ez a kérdés. Ez tényleg ennyire egyszerű? Nem igényel másmilyen feldolgozást a jégverte szőlő? (Kb. 30% a kár.)
Nagyjából hasonló a helyzet nálunk is, talán azzal a különbséggel, hogy tényleg nem találtam egyetlen ép fürtöt sem. Legjobban a csemegeszőlőt sajnálom, mert a borszőlőt bedaráljuk és kész, de ilyen állapotban a csemegeszőlőt nem szívesen kínálgatom, mert folyton magyarázkodni kell hozzá "Tudod, azért ilyen mert megverte a jég".
Szaki pali!
Lehet a szőlőre jégverés ellen biztosítást kötni? Úgy emlékszem, biztosítási ügyekben (is) járatos vagy.
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy létezik-e a BBCH skálának magyar nyelvű kiadványa...és ha igen akkor hálás volnék, ha elküldené a hozzáférési lehetőséget.
Tudjátok hogyan lehet több hektár szőlő 50%-át leszüretelni 10 perc alatt.Megmutatom. Siralmas a kép, nem találtam egyetlen ép szőlőfürtöt 600 tőke szőlőn. :-(((
Nemcsak az enyémet(miénket) verte el a jég, a mindenkié ilyen széles környezetünkben. Nemcsak az idei termés ment el, a jövő évivel is gond lehet, mert a vesszőket is megverte rendesen. A képek két nappal a jégverés után készültek, nem volt nálam a gép, hazahoztam néhány fürtöt, ezeket fotóztam le. Lám így lesz az olaszrizlingből "szemelt rizling". Jól látszik a képeken, hogy egyoldalról rendesen kapott a szőlő. De azt is láthatjátok, hány becsapódási hely van a vesszőkön, vagy hogyan néznek ki a levelek a jobban nyitott részeken. .
Katasztrófa turizmusra csoportokat előre megbeszélt időben fogadok!
Ez van, az élet megy tovább, jövőre kezdjük előről.
Ha visszaolvasol, én ezt a legutolsó permetezésre írtam, amikor a szőlészek legtöbbje már egyáltalán nem védekezik. A lombot ekkor már nem nagyon kelll védeni, kivéve a friss és hónaljhajtásokat, mert a régi levél eléggé rezistensé válik, az új hajtást, ha fertőződik simán le lehet vágni. Ebben az időszakban én a fürt védelmére fordítok már csak gondot, hogy ki lehessen várni azt az érési állapotot, ami nekem is megfelel.
Most különösen hangsúlyos lesz ez a tevékenység, lévén, hogy a jég az északi oldalt csúnyán elrendezte. Sajnos nem jött be az a várakozásom. hogy a jég kelet-nyugati irányyban csapott, és ezért esetleg kisebb lesz a kár, mert inkább É-Ény-ról támadott, ezért ezen az oldalon szinter nincs ép fürt. Ellenben a déli oldala egészen jól átvészelte. Az előzetes kárbecslésem helytálló lehet, persze ez az elkövetkezendő időjárás fügvényei s lesz.
Fényképeket még nem készítettem, mert tegnap minden pillanatot a permetezésre kellet fordítani, hogy az egész meglegyen a tegnapra felszabadított időkeretben.