Összeraktam a csővel a gyújtót, baromi szép fénye van, megszólallásig a déli napfény! :-)
Elő is készítettem szereléshez, a 32-es csatorna rejti majd a vezetékelést, és az elektronikát, és van tükörfényű KO-s lemezem, abból lesz az ernyő. Kap egy földelést 'azt jónapot'!
Köszi az info-t! Én nem nagyon ástam magam bele ebbe. Mindenesetre én a jolokiával elégedett vagyok, marhaerős!
Szüret idején sokat röhögtem a "kemény" legényeken, akik intéseim ellenére is nagy lendülettel vágták ebből a sokat a levesükbe. Az első kanál utáni arckifejezés teljesen rendben volt! :-DDDDDDDDDDD
VILÁG LEGERŐSEBBpaprikája egy ausztrál paprika lett. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult és márciusban színre lépett az ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb. Ez a Trinidad Scorpion Butch T chilli.
Már elterveztem a "forgatókönyvet": a csírák megjelenésekor startol a LED, és egészen a pikírozásig segíti a természetes fényt. A pikírozást követően jelemtősen meg nő a terület, ezért munkába állítjuk a T5-ös ügynököket :-D , ezek már jóval nagyobb területet képesek megvilágítani, így minden palánta elegendő fényhez jut. A LED lámpa kap 2 paprikát, 2 paradicsomot, 2 padlizsánt, 2 halványító zellert. Vettem egy gagyi kapcsolóórát is az időzítéshez, terveim szerint 05:00 és 21:00 között működnek a világítótestek.
Egyébként az idei felhozatalom a következő:
Paradicsomok:
San Marzano
San Marzano 2
Sub Arctic Plenty
Yellow Pear/Cherry Bell
Crnkovic
Paprikák/Csilik:
Golden California Wonder
California Wonder
1 fajta fehér paprika, még nem döntöttem hogy melyik fajta
Medusa chili
Bhut Jolokia, Red (A világon a legerősebb 1millió scolvill)
Szerintem ez használható lesz, lehet pár piros Ledet még ki kell dobálni belőle és kéket tenni a helyére mert ez így inkább a nyár végi színkép. Az ebben lévő kék ledek pedig nem adnak UV sugárzást, tehát valószínű majd be kell szoktatni a fényhez a palántákat.
Belepillantottam, és nem esett jól, tehát ereje van, majd meglátjuk hogy mire lesz elég. Jó lehet 1000 év múlva hozza be az árát, de kíváncsi vagyok rá mire jó. Így találod a google-ben: "225 LED 14W Grow Panel Red Blue Hydroponic Light Board". Ha képként keresed, egy rakás mariskás képet láthatsz majd, a hobbi elektronikán is rögtön ezzel kezdtek élcelődni. :-)
Elővigyázatos vagyok mindig. :-) Szépen bedobozolom, és mind érintésvédelmileg, mind üzembiztosságban rendben lesz! Még az "armatúra" formáján gondolkodom, illetve a praktikusság is fontos! Ha kész lesz mellékelek képeket. A LED-es már csatasorba állítható, lecseréltem a brit szabványú dugvillákat rajta. :-)
Azért nagyon vigyázz, hogy a panel minden alkatrésze hálózati feszültség alatt van, aminek az érintése életveszélyes. Mindenképpen kettős szigeteléssel lásd el az elektronikát. Áramtalanitás után is tárolhat töltést az elektronikában található kondenzátor ezért áramtalanitás után sem kéne nagyon taperászni a panelt, mert esetleg kellemetlen élményben lehet részed.
Kezdő kertész vagyok,de egy valamit figyelembe kell venni.A paradicsomot és annak rokonságában lévő növényt a következő évben ugyan arra a helyre nem szabad ültetni.pl.burgonya.(természetesen ez vonatkozik a többi zöldségfélére is) Ez a vetésforgó.Vannak olyan zöldségfélék amiket több évig nem lehet.
Talajfertőtlenítésre a Trifendert ajánlanám. Nem olcsó,nem szűnteti meg a gondot,de csökkenti,visszaszorítja.
Erről itt olvashatsz,részletesen le van minden írva.
Ma bevásároltam a T5-ös csövet illetően, 2db GE F21W/830/LL típust szereztem be, 1300/db áron. A gyújtóelőtét alapanyaga gyanánt 20W-os kompaktcsőhöz sikerült hozzájutni 660-ért, illetve egy rosszat ajándékba kaptam (úgy néz ki az elektronika sérülésmentes, és használható lesz). Foglalatot a fénycsőhöz sajnos nem kaptam, de azt hiszem hogy a csúszósaru + zsugorcső kombó megfelelő lesz erre a célra.
gerqerg! Az elektronikáról párban lelépő erek a páron belül felcserélhetőek? Számít, hogy melyik megy a cső adott ágára? Móricka ábra:
Szerintem ez ügyben csak egy biztos megoldás van. Tavaszra ha sikerül szép erős palántákat nevelni, elmegyek és elhozom őket ide az én kertembe így biztos nem támadja meg semmi ami abban a kertben van. :-))))))))))
A következő témában szeretném a segítségeteket kérni. Az utóbbi két évben nem tudtam a paradicsomokat megőrizni a betegségektől/ fitftóra,stb/. A gondom az, hogy akinek ajándékoztam palántát, azoknál semmi, vagy elenyésző baj volt. A permetezéssel, azt hiszem nem sok baj lehetett. Kérdésem, hogy lehet a talaj /fertőzés, tápanyag hiány/ is hibás? Valami "totális " fertőtlenítést tudnátok javasolni?
Megnézhetem, de nem túl nehéz a cserép.. Mindent öntözök télen is, de csak nagyon óvatosan. Kb hetente locsolok, de minden a kinti melegtől meg a napfénytől függ.