Köszönöm, igen próbáltam azt is. Másik fórumon is érdeklődtem ott azt javasolták, kifejezetten macro obit próbáljak beszrezni meg egy kihuzatot. Szóval asszem ez, lesz de azért köszönöm az ötletet. Üdv András
Olyan kérdésem lenne - remélem jó helyen kopogtatok- hogy makrózáshoz milyen m42-es objektívet ajánlanátok? Jelenleg egy Helios m44-4-et nyüstölök köz/fordítógyűrűvel, de szeretnék egy kicsit nagyobb részletességű képeket elérni. (Itt megnézhetitek a fotóimat: https://www.flickr.com/photos/andraspasztor) Az idei szezonra gondoltam beújítok egy másik obit is mert úgy érzem kicsit megrekedtem. De ahogy olvasgatom az m42-adok-veszek-et egyre inkább nem érzem mi lenne a minőségi előrelépés. Úgy döntöttem inkább kérdezek, szóval ki milyen m42-es obit használ/t makrózásra? A válaszokat előre is köszönöm, üdv
A sokoldalúan alakítható állványnak pont ilyennek kellene lennie, mint ez a Velbon V4. Kis súlyú felszereléshez jó ez. Az én Giottos állványom is kb. ennyit tud. A makrosín tényleg nehézkes, nem is használom általában, inkább a fókuszgyűrűt tekergetem. :)
A makrózáshoz sokan nem is szeretik az állványt, mert körülményesnek tarják a használatát. Pedig meg lehet tanulni. :)
Viszonylag kevés fotó helyzet kívánja a kifordított oszlopot, de ha tudja ezt a funkciót az állványunk az nem baj. Ma már a kis súlyú MILC gépek között akadnak olyanok, melyekkel prímán lehet stackolni.
Ezt a képet remekül megcsináltad. Gondolom korán reggel készült. :)
hát nem tudom mennyit érhet a Velbon állványon egy ilyen oldal irányú gép kitartás..
szerintem nem sokat , nem azt modom ,hogy nem jó mert néha nagyon is remek lenne, de olyan szinten remegőssé válik a szerkezet , hogy nemigen használaható..
helyesebben annak akinek kevés ideje van kivárni a csillapodást..
az meg ,hogy pl egy macro sínnel hogyan használható ... hát szerintem sehogyan sem..
de hát ez mindekinek egyedi dolog van kinek bejön van kinek nem ...
A Helikont még nem használtam. A CZM-nél megnyitod a sorozat képeit, utána a Macro > Do Stack, és már dolgozik is a progi. Attól függően, hogy mennyire erős a géped, eltart egy darabig míg kész lesz a végeredmény.
Még nem tapasztaltam, hogy beégne a kész kép, eddig inkább a bemozdulásból eredő problémák adódtak.
Ha a sorozat képei jól vannak exponálva, akkor a kész képpnél sem lehet beégés.
Abban kérném a segítségeteket véleményeteket, hogy milyen makró sínt ájánlanátok, ami árban és minőségben elfogadható és természetesn használható is. :-)