Melyik alsó képre gondolsz? Melyik hozzászólásban az alsó?
Tapasztalatok:
Úgy vettem észre, hogy tök mindegy a fordulatszám. Először elég ronda lesz, összekarcolja és "kiszöszösíti" a fa felületét. Aztán amikor kicsit tovább csináltam, akkor a lágyabb részeket kimélyítette, a keményebb részeket pedig meghagyta. A felület így is eléggé "irdalt" volt, de azzal együtt szép és kellemes tapintású.
Ez az előbbi hatás akkor következett be, ha az erezettel párhuzamos volt a forgásirány.
Ha a forgásirány merőleges az erezetre, akkor nem kimélyíti a lágyabb részeket, hanem inkább lekoptatja az erezet határoló vonalait. Olyan lesz, mint az erodálódott kő.
Mivel a felület eltérő erezetű és változó keménységű is, ha nem akarom, hogy girbegurba, hullámos legyen a felület, érdemes a fúrógépet rögzíteni és - mintha a kefe felülete egy gyalu lenne - adott távolságra alatta tolni át a fát. A dolog eléggé időigényes, tehát nem annyi, hogy egyszer végighúzom és kész. Idő kell a kefének a munkához.
Én fenyőfán próbáltam, meg azon az egy (zöld) tölgy kerítéslécen. Az, hogy mennyire lesz szép a felület már előre látható a sima fafelületen. Az olyan fán, ami nem annyira látványosan erezett, göcsös nem sok mindent lehet tenni, nincs mit kiemelni. Lehet, hogy a kőris is ilyen. Ha jól emlékszem eléggé homogén, sima fehér faanyag.
Nekem csak rezgőcsiszolóm van, meg egy kézi csiszolótuskóm. A rezgőcsiszoló nagyon jól használható, nem igazán tudom elképzelni, mire használnék én egy szalagcsiszolót.
Legfinomabb munkára a rezgő való. Ha megoldott a porelszívása, akkor nem görgeti a port. Persze nem árt néha lefújni. (Az enyén Makita BO3700, tök egyszerű és viszonylag olcsó is, persze nem az 1990Ft-os Tesco Gazdaságoshoz képest, egy nulla kell még a végére). Excenterem is van, az igazából akkor jó, ha nagy felületet kell vele simogatni, mostanában szinte soha nem használom, annyira visz a rezgő is.
Szalagcsiszolóhoz lehet finom szalagot venni, nekem 320-asig van. Sajnos ez olyan dolog, amit elveim ellenére a Praktikerben vettem, mert normális barkácsboltban max. 180-ig tartanak (bár nekem van egy közeli szerszámboltos, akinek akármit mondok, előveszi a vastag katalógusait, és rendelésre eddig bármi ilyen extrát meghozatott).
Vettem tegnap az OBI-ban egy fastruktúráló kefét. Fúrógépbe lehet fogni, egy hengeres kefe, a palástját milliónyi kis rézdrót-vég alkotja (lusta vagyok most leslattyogni a pincébe hogy lefotózzam). Az ára 2900 Ft volt. Most kipróbáltam, gondoltam elétek terjesztem az eredményt. A megmunkált fákról az előbb csináltam egy rakás fotót. Itt következnek mindjárt. Még annyit mondanék, hogy jó nagy port csinál a ketyere meló közben és a megmunkált felület (amint majd látszik) igencsak rusztikus, de tapintásra nagyon kellemes. Semmi szálkás-karcos érzés.