- épp ezért teljesen felesleges a feleáron, vagy még annyiért sem vásárolt Sigmát taknyolni, ennyit tud ennyiért. Nyilván jobb a Nikon 24-70. Nem is annyiért :-)
Nekem (is) volt sigma24-70em,meg a csavarhúzó verzió. Dx-én elmentem, de mikor D700at raktam alá rögtön megszabadultam tőle. Nyitva taknyos volt rettenetesen. Azóta N24-70et használok ebben a zoom tartományban teljes megelegedettseggel a D800-on is. ;-)
Szia Kleroo! Nekem D700 van es fotoztam mar vele focimeccset, jeges dolgokat nem egyszer. Ha a sorozatra aspiralsz, akkor ez "csak" 5-ot tud a D90 4.5 FPS-ehez kepest. A 8FPS csak a cerkaelemekkel vagy D3 akkuval a marcsaban megy. Koveto fokusszal nem volt gondom vele, de sokszor inkabb a fokusz lock gomb jatszott az obin (70-200 elso szeria) Eleg fenynel a D90-nek is tudnia kellene a koveto fokuszt.
"Viszont a D800-al komoly problémákat is át lehet hidalni a 36MP-el,brutális croppolással( Nagyobb tele helyettesítése,hibás kompozíció,ferdeség büntetés nélküli javítása)Szóval új szintre emel dolgokat;új,korábban őrültnek tűnő dolgokat tett lehetővé."
Na most ez nekem ugy hangzik, hogy eloszor losz aztan kerdezel :) Ha igenyesek vagyunk a kompozicionkkal es a helyes expoval kapcsolatban akkor az utolagos szabdalasnak nalam csak a perspektiva korrekcional van letjogosultsaga. Nyilvan nincs mindig ido komponalgatni, de nehogy mar a D800 legyen a premium amit meg kell fizetni a rendesbe szabott kepert :)
Nem lehet,hogy Te egy csodadarabot fogtál ki? Nekem 2-vel van ismeretem. Az egyikkel láttam sok utómunka nélküli képet.,és rekeszelve is egy CA-hegy volt,de ráadásulmég csak éles sem. A másik példányt élőben is próbáltam,és 2.8-on kuka,4fölött pedig egy fokkal jobb,de összességében a D90+18-105 simán hozta a szintjét kicsi,könnyű VR-es előnyeivel együtt(sőt...). Így azóta eléggé lehordom azt az obit. Pláne azért, mert nagy reménységgel próbálgattam,hisz a 70-200 HSM I egy hatalmas pozitív csalódás volt. Ilyesmi szintet vártam volna a 24-70-től is.
Igazad van,egy jó optika ami D700-on jó az D800-on is az lesz. De sztem sok köztes üveg is akad. Ami D700-on még pont elégséges képet ad,de a D800-ra már kicsit karcsú.
képfaragó: köszönöm a gondolatmenetet,így már világos. :)
Abban igazad van, ha nem tudja melyik jó neki (mire akarja használni) akkor ne is vegyen semmit. :) Viszont nem tudom mi az oka a 24-70-ről alkotott negatív véleményednek (próbálhattál egy rossz példányt), de ez így hü...ség. A tartományban a legjobb, az új Tamron 24-70 VC megközelíti 2/3-ad árért. Mint tudod nálam elég sok minden megfordul és amelyik objektív jó a D700-on, az jó a D800-on is. A baj inkább az, hogy sok esetben vak vezeti világtalant itt a fórumon.
,Ez full hasraütés,vagy valamilyen kalulációt elméleti eredménye?"
Vannak eddigi élesség méréseken alapuló tapasztalataim D300-D3 között, ez is kb 20%. Lehet elméleti megfontolásokat is tenni: Háromszoros pixelszám háromszoros képterület, tehát 1.73 szeres kép hosszméret.
Ez elméleti határérték, de az élességet több tényező korlátozza:
Szenzor főleg a pixelszámával, és a AA szűrővel.
Objektív minősége.
Élesreállítási pontosság
Térbeli kiterjedésű tárgyaknál a mélységélesség és a fényelhajlás.
A fotós tudása, és a feladatnál alkalmazható eszközök (állvány illetve a téma mozgása amely az állvány használatát értelmetlenné teheti)
A lényeg az, hogy korántsem szabad arra gondolni, hogy a pixelszám növekedés arányosan javítja az élességet. Olyan ez, mint a filmes fotózásnál egy finomabb szemcsézetű film alkalmazása. Természetesen a film is fontos, de döntő javulást a fimméret növelésével lehet elérni. Igy van ez a diginél is, a szenzorméret számít elsősorban. Ezért nem helyes azt mondani, hogy a D800 nem használható a gyengébb optikákkal, amelyeknél a D700 ,,még jó" volt. Az a kép ami a D700-on jó volt egy optikával, a D800-al valamivel még jobb lesz. Persze nem olyan jó mint egy profi optikával. A lényeg az, hogy az élességet számos tényező korlátozza, amiből a pixelszám csak egy összetevő, ezért koránsem szabad arra gondolni, hogy ha a pixelszámot ilyen drasztikus háromszoros mértékben megnöveljük, akkor ez a kép élességében is hasonló mértékben mutatkozik meg.
Olyan szemszögből gondold át az egészet, hogy az FX vázak, pláne D800 ! egyre érzékenyebbek az optikákra.
A D800-at teljes mértékben leginkább csak az új fejlesztésű, hiper drága obik szolgálják ki.
Ha ilyeneket nem tudsz/akarsz venni hozzá még min. a váz áráért, akkor meggondolandó a csere.
Egy D7000 - vagy akár egy keveset futott D300s viszont sokkal barátságosabb lesz az objektívekkel és minden létező fotóamatőr feladatra alkalmasak.
És ami fő: azokhoz se árthat kicsit jobb obi a Sigma 24-70-nél, amire egyrészt marad pénz, és mint DX vázak, az objektívek tipikus képszéli problémáira kevésbé érzékenyek (mivel azoknak kisebb képkockát kell kirajzolni).
Ha a pénz nem számít és még 1-3 db 3-500 ezres obit mellé tudsz tenni ízléstől függően (mondjuk pár "olcsóbb" fix-el is lehet már dolgozni, csak az is más világ) , akkor nosza, D800.
Félre ne érts,nem ilyen negatív aspektusban értettem,hogy namajjddd ettől leszel aztán kemény csávó. Engem a D800 elvarázsolt. Egy remekmű. Mint technikai/fotós cucc lenyűgöz. De ettől függetlenül totálisan felesleges számomra.(Bár ha tehetős lennék,csakazért is vennék :)) ) Ilyenre gondoltam,hogy esetleg nálad is ez a "szellemiség" dominál. (A D700 is sok számomra,csak vannak sportfotós ambícióim,így ott minden plusz tudása jól jön a D90-emhez képest)
Ha nem ragaszkodsz az FX-hez,akkor én kifejezetten ajánlom neked a D7000-et. Egy remek gép. Talán a legjobb "csomag" a piacon,ha nincs konkrét cél,csak mindenből nagyon jót akarsz. Ez is egy hiperugrás D50-ről. Nemhogy egy D800. :) És még marad pénzed egy obipark cserére is. A 24-70-et legalábbis szinte muszáj lesz cserélni.
Huhh! Hát az nem mai darab. És a D800 csak a sok reklám,specifikáció miatt tetszett meg(tehát egyfajta vízió,hogy ez húúúdekomoly gép,sé ez ilyet birtokolni igazán jó lenne),vagy konkrétan szükséged van a pro plusz tulajdonságaira?
Mindenféleképpen vázba akarsz pénzt ölni? Már a 3. váz jön,ami nem 2 fillér,és még mindig nincsenek igények. :) A D600 megint egy más világ. 24MP-re a 70-200 már teljesen jó lehet(D800-on is korrekt f4-től). De én a 24-70-et a D700-ra sem csavarnám fel. inkább többet rohangálok az 50-essel :))
Ne feletsd el, ki kell probalni, lehet hogy neked olyan optikaid vannak, mint az elöbb irtam a szoras miatt hogy pont jok ra. Ha nem, el kell adni, es beinvesztalni nikonra. Pld 24-70/ 2,8. Kitünö a d800-on. A Sigma 70-200 az kitünö darab, sztem az megmarad nalad a d800-on. A d600 meg nem egy olyan kiprobalt darab, eddig meg az eladott darabok utan nem jött vissza se pozitiv se negytiv visszajelzes hozzam. Szemelyes velemenyem, a d600 -at ne hasonlitgassuk a d800-al :-)
Hat igen, az ar kerdes. Igaz a nikon a duplaja , ez igy igaz. Nekem van egy Nikon 28-300 VRII optikam, annak az uj ara akkoriban 1000,- Euro volt, D700-on hasznaltam, es ezen a gepen ugymond " kitünöen teljesitett" . A D800-on hasznalhatatlan !!! Viszont hala a jo istennek, a D7000-en viszont " kitünö " Itt megint visszaüt a D800-as nagy felbontasa. ( A sigmat es a tamront akkoriban kb 500,- euroert arultak a 28-300-ast )
Én azért inkább keresgélek töredékárú Sigmák, Tamronok között is(a közismerten jó tipusok között),hátha horogra-akad valami. És párszor már bejött. Persze ha van pénz,akkor 80%-ban Nikon. :) (van azért 1-2 finomság amit nem gyártanak) Az egyik legjobb példa a 70-200HSM I.Egy remek konstrukció. Az előd 70-210/2.8 egy nagy kalap hulladék. Az utód pedig csak pár nyalánkságot tudott hozzátenni. Ha egy jó példányt kifog az ember,akkor az bezony szépen rajzol. Az enyém D700-on 2.8-on,csak 200-nál mutat érdemi lágyulást 1:1-ben kukkolva. És 2x is járt már D800-on. Második alkalommal komolyan ki lett tesztelve. és ha nem is hozza egy 70-200VRII szintjét,azért nagyon-nagyon jól rajzol rajta(is).
Persze hogy nem a Sigmara gondoltam, ha van ra penz akkor ilyen gepre csak ! Nikon optika .
En ugy vagyok vele, Canonra Canon-t , Nikonra Nikont. Sajnos a sigmaknak nagy a minösegi szorasuk, nagy szerencse kell ahhoz hogy egy jo darabot kifogj, nekem ez a tapasztalatom. Ami a minösegi szoras, a Nikonnal nincs , vagyis eddig meg nem talalkoztam vele.
Amennyi képet én a 24-70/2.8-al láttam,hát az alapján egy vicc lenne szvsz a D800-on. :) A 70-200,ha egy jó példány,akkor az már okés.(Nekem D700-on remek,és többször egész szépen helytállt rekszelve D800-on)
A konfigon lehetne sokat faragni. Alaplap feleslegesen jó. SSD rohadt nagy@drága VGA-ból munkára pénzkidobás 680GTX-et venni.
Bár ez nem 200k így,hanem már inkább 400,amit leírtál. :)
Pan European : Igen,de pont ezért kérdőjeleztem meg az egész kérdést. ha nem tud dönteni,hogy melyik jobb neki,akkor ne vegyen semmit. Belépők vilgábáan még indokolt az ilyen jellegű kérdés,de itt a drága fél-pro gépeknél... :)