Honnan veszed hogy íves penge kell hozzá? Mi mindig hegyeset használtunk(tapétavágó kés) Az íves elkanyarodik.
Én pl. szoktam vágni papírlapokat deszkán és az íves mindig is elkanyarodott a szálakba(persze ilyenkor a papírt is frankón kanyarba vágta nem pedig a vonalzó mellett)hacsak nem a szálakra merőlegesen vágtam.
Nem muszáj olcsó tapétavágót használni vannak drága hegyes erre a célra való kések de nem tom hol lehet kapni. Az intárzia nem érdekel mert mindig csak felidegesítettem magam hogy azokat az apró xarokat kell vagdosni amit alig lehet megfogni.:)
A fúrnért nem csak vágni szokták haenm lehet fűrészelni is. Én ezt a megoldást szeretem. Igazából olyan spec. fűrész van hozzá ami oldalról nézve elipszis alakú. Na nekem ilyen nics de a magyar mindig is találékony volt.:) Gondoom passzító/illesztő fűrésze mindenkinek van otthon mert ez alap ebben a szakmába. Rferi megoldásást szeretném máshogy bemutatni(de egyébként az övé is remek megoldás). Szóval ugyanúgy kell két darab egyenes deszka ami közé berakjuk a fúrnérokat úgy hogy az egyik oldalt kiálljon mondjuk 1cm-t. Az alsó deszka kijjebb álljon hogy felfeküdjön rajta a kiálló 1cm-es fúrnér. Lefektetjük a két deszkát(közte a fúrnérlapokkal)egy asztalra és LEFOGATJUK SZORÍTÓVAL(ezt szerintem Rferi kihagyta) az asztalhoz. Ezután már csak a passzítóval a felső deszka éle mellett tologatjuk a fűrészt (nem kell erősen rányomni ugyis hamar elvágja) addig míg át nem vágjuk a lapokat. Azért nem szabad erősen rányomni, mert a passzítónka hegye van elől és hátúl ami belemarhat a fúrnérba. Amit fentebb említettem specfűrész ugye elipszis alakú tehát nincs hegye ami beleállhat az anyagba. Na ez az én módszerem.
A korláthoz meg szerintem a legjobb a ragasztó fűrészpor kombó, ugyanis nincs az a folyékonyfa(elérhető áron) ami ki ne potyogjon két különálló faanyag közül.
"> rferi csiszolást írt, nem vágást! Finoman csiszolva sem lehet egyenesre hozni?
Jó, de 0.6mm-es élt hogy csiszoljak ? :-)"
-
Azért ilyenkor megkocogtatom a homlokommal az asztal szélét! :))
Hát nem leírtam! vágatsz két tökegyenes MDF- vagy butorlapcsíkot és azok közé befogod őket, kiállnak mondjuk 1mm-t, és azt lecsiszolod.Addig csiszolod, amíg sehol sem állnak ki a két befogólap közül.
> A folyékony fák ilyen vékony, keskeny rétegben hajlamosak kiperegni.
Igen, mondom, ha lehet én is szeretném elkerülni, mert ez már kicsit gányolás,
sokkal szebb lenne, ha a furnér magától összeérne, de (nekem) nem könnyű
tökéletes egyenes vonalba hozni a széleket az illesztéshez.
> rferi csiszolást írt, nem vágást! Finoman csiszolva sem lehet egyenesre hozni?
Jó, de 0.6mm-es élt hogy csiszoljak ? :-)
> Ha meredeken tartod a vágópengét, akkor kiszakítja a fúrnért. > Ha "szablyaszerű" késsel vágod laposan, akkor nem. > A sniccer tapétához való (ahhoz se igazán). > A furnérhoz íves pengéjű kés való.
Na, ez már tetszik, szeretem technikával megoldani a problémákat,
de ez valahogy nem merült fel bennem. Bár lehet ezzel sem lenne
megoldva a dolog, mert simán el tudom képzelni, hogy ezzel is
a maga erezeténél szakadna, ahelyett, hogy tökéletes egyenesben.
A sniccer tapétához való (ahhoz se igazán). A furnérhoz íves pengéjű kés való. Léteznek intarziás készletek, 8-10-20-30 pengeformával. Nem kell ennyi, de mndenképp valami ívelt. Esetleg lehet próbálkozni a foltvarrók körkésével is...
Az egyenes pengéjű késeket nem tudod annyira megdönteni, hogy ne szaggassa a rostokat.
1. Ismer valaki egy jó megoldást arra, hogy mivel lehet hézagkitölteni a 4 cm átmérőjű, hengeres, tölgy fakorlát illesztéseket (ez így lehet hogy rosszul tagolt...?)? Felszerelve a falra, a kanyar idomoknál és a gérbe vágott végeken 1-3 mm rés van a végek között. Mivel lehet ezt kultúráltan "kitömni"?
2. Mit javasoltok beltéri, lehetőleg vizesbázisú lépcsőlakknak?
Na ez az intarzia olyan téma amiben otthol vagyok, ugyan is 13évvel ezeleőtt végeztem egy sulinak az intarzia és faragás szakán mint intarziás, csak soha nem dolgoztam a témában. Szóval mi elég érdekesen csináltunk intarzia képeket, nekem például a diploma munkám egy tájkép volt fenyvesekkel boritott heggyel, faházzal, patakkal és hasonlókkal, sajna nincs róla kép.
Szóval mi úgy csináltuk, hogy a rajzon amiből majd a kép lesz megjelöljük mi milyen színű, illetve fajtájú furnérből lesz. Ahány színű fúrnérből áll a majdani kép annyiféle fúrnérlapot vállogattunk össze, olyan méretben mint amilyen nagy a kép lesz és szépen egymásra raktuk jó szorosan, oldalt papirragasztószallaggak rögzitettük és erre ráragasztottuk a képet magát (persze pairból). Valhol ahol elakartuk kezdeni a munkát fúrtunk egy pici lukat akibe belefért egy nagyon vékony (kb 1-1,5mm) penge. Aztán következet az elemek egyenkénti kivágása az intarzia gépen, vigyázva hogy az egyes kupacok a rajz egy másolatán a saját helyére kerüljön. Amikor minden radab szépen ki lett vágva jött a kedvenc fázisom, mint a puzzlet elkezdtük a különféle fúrnér lapocskák egymás mellé rakosgatását. Ha már szépen összeállt a kép akkor a papirragsztószallaggal az egészet összeragasztottuk és így a képet a papiros felével felfelé ráragasztottuk egy faalapra amit alaposan leprőseltek, hogy jól összeragadjon. Amikor ez megvolt akkor lecsiszolták a ragasztós réteget és már kész is volt kép csak keret kellett rá meg lehetett lakkozni. HA voltak apró részek azok a csiszoláskor be is tömődtek vagy ha nagyobbak voltak az illető fúrnér kicsi darabjával kipótoltuk.
NA szóval így csináltunk ki annó intarzia képet itt Szatmárnémetiben.
Bocsi ha nagyon uncsi volt, de remélem azért van akinek érdekes volt a hosszú mesém.
Én anno elég sokat intarziáztam, gondolom a furnérozás sem nehezebb ;-)). A trükk: felrakod a két lemezt, kis átfedéssel, enyves papírszalaggal rögzítve, majd 1 vágással vágod át a kettőt...
Intarziánál, apróbb elemeket úgy vagdaltunk, hogy a már kivágott darabot ráfektettük a kivágandó lapjára és mellette vágtuk. Jó kés kell hozzá...
A Brico-ban itt is láttam ilyesmit. Úgy néz ki, mint egy vastagabb zsírkréta, vagy szines gyúrmarúd. Fel kell melegíteni és bekenni a résbe. Elvileg mindenféle fa színében elérhető...
Van kitben is a Liquidwood nevű szerrel együtt, ami pedig impregnáló hatású, és akkor hasznos, hogyha romlásnak, pl. korhadásnak indult részt akarsz feljavítani. Bár erre neked most nemigen van szükséged.
2. azert megis a rest kellene elkerulni, nem a folyekony fakkal szarakodni. (elnezest).
masoknak is sikerul res nelkul toldani
3. meg soha nem furneroztam
4. nem ugy kell, hogy a furnercsikokat egymasra rakod, lepreseled, es a koteg szelet valami csiszoloval, egyengetogyaluval, nagygyaluval akarmivel total egyenesre dolgozod? utanna csak egymas melle kell rakosgatni. sot, ha a koteget kicsit trapez keresztmetszeture csinalnad, akkor a csikok is kicsit trapezok lennenek, es ahogy egymasmelle rakod, tuti a szine erne ossze eloszor es nem a hata. egy nagy sik asztalon szepen osszetologatnam, papirragasztoval osszeragasztgatnam a szinen. ezt tennem fel, preselnem, es a vegen a papirokat lecsiszolnam/lehuznam citlinggel.
majd a szakik elmondjak milyen vicces szobatudos vagyok :-))
Amerikában lehet kapni fához való műgyantát, amit kifejezetten a restaurátoroknak szánnak fatárgyak kijavítására. Állítólag felkenve úgy viselkedik mint a fa, akár több centi vastagságban is fel lehet hordani, szobrászkodni lehet vele, faragható, és ha jól emlékszem, a felületkezelés is megoldható rajta. Viszont kicsit drága. WoodEpox a neve. Ha érdekel írjál, és akkor megkeresem, hogy hol találtam meg az információt róla, de csak 27-e után vagyok megint!
Nos igazad lehet, majd utánanézek, hogy kőrist tudok-e még szerezni. Amúgy csináltam egy gyalut akácból, számomra nem olyan vészes a fogása, sőt, mióta be van kenve lenolajjal, kifejezetten sima lett. A nehézsége már jobban aggaszt...
Nekem is ilyenem van, 16900 Ft volt télen a Baumaxban. Nem túlzottan komoly szerkezet, de ennyi pénzért sarokcsiszolóra felapplikálható minimális állíthatóságú rátéteket láttam csak korábban.
Szinte minden nevesebb kisgépgyártó, de messze ez a legolcsóbb. És nem is gagyi. 3 év garancia van rá. Mondjuk nincs annyi állítási lehetősége, mint egy eredeti Lamellonak, de hobbifelhasználásra szerintem nem is kell.