Nagyon sok szép mintát leltem már, nem is egy adott minta kellene, hanem iránypontok, amiből a jelentését is meg lehet ismerni. Tudod, mint amikor más területen leírják, hogy csodaszarvas, mint motívum, mikor áll-ugrik, mikor néz(het) előre-hátra, stb. A liliomnál melyik szár mikor-mit jelent, mekkora, merre hajlik...
Talán, ha azt ki tudom deríteni, hogy melyik korban volt kedvenc díszítőmotívum a famunkáknál, erről is találok valamit.
Hát .. sajnos nem tudtam elmenni, pedig kiváncsi lettem volna. Elolvastam a linkelt beszámolót, aztán morogtam, hogy ez nem is beszámoló. Aztán meg morogtam magamra, mert morogtam, mert el bírom képzelni, hogy nehéz bármit is leírni kisebb-nagyobb szakmai fogásokról, ahol pont az a lényeg, hogy lásd. :)
Frank Klausz szombati bemutatójára még 5 szabad helyünk van, péntekig lehet még jelentkezni! (a bemutató teljesen ingyenes, utána kötetlen beszélgetés keretében bármit meg lehet kérdezni a mestertől).
Meg lehet éleztetni csak nem egyszerű mutatvány. Azért nem mert pl. nem nem fogja őket a mágnes(legalábbis amit én használok azokat nem)Ez azért fontos mert az ilyen kis alkatrészeket úgy élezik hogy lefogatják őket egy mágnesasztalra. Mivel nem fogja őket a mágnes egy spec leszorítóval élezik nekem. A másik hogy ezzel a módszerrel is max egyszer lehet köszörültetni és akkor se sokat mivel a kés élének egysíkba kell lennie a gyalu talpának hátsó talpával(amit nem tudsz állítani). Ha viszont nagyon kicsorbúlt akkor se nagyon lehet élezni, mert az elöbb irtam hogy nem lehet túl sokat leköszörülni belöle.(max. 1-2 tizedet)
Nekem van ismerősöm egy ilyen élező cégnél, így olcsóbban jövök ki mint egy új késsel ezért csináltatom, ha a céggel dolgoztatnák ,drágább lenen az élezés mint egy új kés.
Az érdekelt mi olyan különleges benne, mert a cikk alapján nem sok derült ki és hátha van vmi más is amiért ilyen híres lett. Az a "jóó magyar szokás" nálam nem játszik ....én elöször kérdeztem, majd ha tudtok válaszoltok és magamban véleményt alkotok róla.
Egyébként biztos nagyon érdekes lehet, mivel nekem is érdekes lenne ha egy híres webszerkesztő jönne hazánkba és élőbe, különböző technikákat mutatna a webszerk.-el kapcsolatba, mivel nekem azt soha nem tanították.
A fecskefark alaku csapozásról meg irok neked egy mailt, hogy mi a véleményem róla, de ezt inkább nem itt, mert csak fikáznátok.(engem) Persze csak akkar irok ha megadod a címed. Küld el ide nekem mdk4@freemail.hu, ha gondolod.
A kézigyalukban általában szabvány 82mm-es fordítós kések vannak. A HSS minőség 6-800Ft, a HM minőség 1200-1800Ft, de láttam már 4000-ért is. Élezni nem lehet őket. A kés keresztmetszete egy szimmentrikus trapéz, a két széle van élezve, a tetejébe hosszanti horony a befogatáshoz. Ha elmegy az éle, egyszerűen megfordítod. Ha ez a másik éle is elkopik, akkor kuka.
Faforgácslapot, rétegelt lemezt csak olyan késsel gyalulj, amit másra már ne akarsz használni, mert nagyon kiviszi az élét. Mondjuk ezeket gyalulni már-már gányolás kategória, de néha szükség törvényt bont.
bar sok asztalossal beszeltem mar, es joooomagyar szokashoz hiven mindenki zsigerbol fikazni kezdett, egy valami vitathatatlan: Klausz fureszel fecskefarku csapozast a vilagon a _leggyorsabban_. Errol hires. Nem a stilusarol, vagy az egyedi butorairol, hanem a technikajarol. Ja es arrol is, hogy ezt nem titkolja, hanem szivesen megmutatja/megtanitja barkinek, meg nekunk is!
Mindenkinek javaslom, hogy hasznalja ki az alkalmat...nem minden nap jar Magyarorszagon a vilag 5 leghiresebb asztalosa kozul az egyik.
Sziasztok! Elektromos kézigyalut szeretnék venni. Néztem(www.alby.hu) a Ferm márkából van egy gyengébb 600 wattos 7000 körül(fp650), és egy 900 wattos(fp900)(12000-ért(ez utóbbi tud falcolni 18mm-ig és több fokozatban állítható a falcolás mélysége mint a másiknak). Tudja valaki hogy ezeknek milyen (élezhető, eldobható, stb) pengéje van, és melyiknek mi az előnye hátránya? A falcolást hogyan csinálják a kézigyaluk? Nem tudja valaki véletlenül hol lehet Ferm gépeket nagyobb választékban kapni? Kösz Kasimiro
Kedves MDK. Az Ur nem hires, hanem rendes. Profi szakember, konyveket ir a szakmajarol, tanit, tvmusorokban nepszerusiti a szakmajat, es mivel meg magyar is, tart egy bemutatot annak akit erdekel. Akit nem, annak meg nem. Ilyen egyszeru. Mielott ilyeneket irsz, gondolj arra hogy artott-e mar neked, es arra, hogy ha te segiteni akarnal valakiknek, es kozben a forumukban azt latnad hogy igy irnak rolad, akkor mit ereznel.
Miért is olyan híres ez az Klausz? Semmi kötekedés, de elolvastam a cikket és nem tudom mivel emelkedik ki a többi asztalosmester közül. Én úgy látom mint üzletember felemelkedett(nem mint asztalos)majd mikor neve lett felemelte a szakmáját is a magasba. Lehet rosszúl látom. Talpraesett az biztos.