Mondjuk a tervezésen, anyagbeszerzésen, felületkezelésen kívül 4-5 napnyi munka. Főleg a fiókokkal és az élek kerekítésével vacakoltam sokat. Nincs marógépem, úgyhogy közelről látszik is, hogy olyan "organikus".
Vannak a reflektor-izzók, amik tulajdonképpen (működési elvüket tekintve) sima izzók, csak a formájuk kicsit más és a lényegi eltérés, hogy az izzó hosszanti tengelyétől körben-előre csak kb. 70 foknyi átlátszó, az "oldala" (tehát ami ettől lejjebb a foglalatig tart) gyárilag átlátszatlan és fényvisszaverő. Ez azzal is jár, hogy a fény és a hő legnagyobb része is az említett részen át távozik, az oldala sötét és hideg marad. Én fém spotlámpában használom, korábban az oldalát a lámpának nem lehetett megérinteni 5 perc üzemelés után, most meg 6-8 órás folyamatos üzem után is csak kellemesen meleg.
MOL kutaknál úgy 800 Ft környékén lehet olyan ledes térképolvasó lámpákat kapni, ami 3 leddel műkdik, szivargyújtóba kell dugni. Egy próbát megérhet...
Ha már ketten vagyunk, akkor annyira talán nem off.
Nem tudsz képet mutatni a dán lámpákról? Nagyon szeretem a dán design-t.
Egyébként a lengyelpiacos ledes lámpában 9 led van, megnéztem. De nem elég a fénye. De valószínű, hogy azok gagyi ledek. Ugye van ilyen? Mármint hogy kisebb meg nagyobb fényerejű led. Jó, a luxeon egy más kategória, azt már tudom.
Végülis, azt hiszem, 1000 pénz volt az a lámpa. 3 ilyen biztos elég, ha kapna egy elektronikát, az jó lenne. 3 AAA-s elemmel megy.
sztem erdekes tema ez! Nekem kifejezetten tetszenek azok a "csillarok", amik furnerbol vannak retegelve, es kicsit ivesek. Dan design cegek csinaljak, meregdraga penzert. Most fotot nem talalok, hatha valakinek van a tarsolyaban...
Ilyet szivesen csinalnek en is, csak ugyanezen akadtam fenn: milyen izzo nem melegszik fel annyira, hogy megegjen a korulotte levo fa?
szoval vesezzuk csak ki a temat, ugyis mar reg volt szo itt valamirol is...
sajnos ugy tunik, hogy a Te problemadra a fenycsovek es az elektronika adjak a megoldast. ha nem akarod tulbonyolitani, akkor veszel egy fenycsoves zseblampat, es avval indulsz.
Ez még nem illik ide, de majd a fa szerkezet igen.
Megnéztem az oldaladat, de nem értem. Kb. egy 40 W-os normál izzó fényerejét szeretném elérni. Ehhez hány, milyen led kellene nekem? Milyen áramforrással tudom táplálni? Hogy kellene bekötni?
Az igaz, hogy ezek a ledek meg az egész szerkezet nem nagyon melegszik? Legalább annyira, hogy a közelében levő faragasztó meg felületkezelő ne károsodjon?
nem tudom mennyire illik ide, de ha mar belekezdtunk.
a hatalmas kulonbseg a led es az izzolampa kozott, hogy mig az izzo gombsugarzo, a led nagyon nem.
Az izzo a kimeno fenyteljesitmenyet a gombben egyenletesen sugarozza szet. Ezert pl a foglalat fele meno resz egybol elveszik, masik reszt tukorrel kell a jo iranyba forditani ha nem a korben (gombben) mindenfele vilagitas a cel. Ha spotlampat akarsz, akkor speci tukor es/vagy lencse kell hogy a feny nagyreszet egy kis kupszogbe tereld.
A ledben a lapka helybol iranyitottan adja le a fenyt, kb egy sik felulet ami sugaroz, helybol felgombbe, de abba sem egyenletesen. Raadasul a tokozas maga egy lencse, igy vegul a feny nagyresze egy viszonylag szuk kupba kerul. A kupszog a led parametere, van 12.5 fokostol 30-40 fokosig.
A ledet azert latod iszonyu fenyesnek, mert toredeke terszogbe kuldi az osszes fenyt az izzohoz kepest. Most nincs keznel a terszamitogepem, de 12.5fokos kupokbol kb 85 kell a gombhoz. Tehat a 12.5fokos led bar 85-od akkora osszes fenymennyiseget tol ki, megis azonos fenyessegu lesz a 85szoros fenyteljesitmenyu izzoval.
A fentiekbol Neked ket fontos dolgo jon ki:
1. nem kell optikaval vacakolj. a led egy picike spotlampa. nem kell tukor, lencse esetleg ha a kupszoget varialni akarod.
2. habar a led bazi fenyes, a wattok azert ugyanugy kellenek. ha egy 10W halogennel tudsz olvasni, es annak az optika a fenyenek mondjuk a kisebbik felet juttatja a konyvedre, akkor azert kell legalabb 3W-nyi led ha nem hunyorogni akarsz.
A halogénes lámpatest úgy jön ide, hogy a biciklis fórumba olvastam, hogy egy más lámpatestbe aplikálta bele a ledeket. De nem kell azt felhasználni. Csak, gondolom, kell egy foncsorozott, homorú felület.
A luxeon ledekről olvastam. A komoly elektronika és a hűtés elriaszt, az nem jó.
Mennyi az a jó sok, ami kell?
Mire akarom használni? Olvasó, esetleg íróasztal lámpának. De az olvasó a lényeg. Gyakran lenne szükség rá, hogy ott is lehessen olvasni a lakásban, ahova nincs lámpa installálva.
a muanyag halogenes lampatest hogyan jon ide? jo lenne egy kep hogy milyen stilusu lampara gondolsz.
ledek: 5mm atmeroju es 10mm atmerojuek lehetnek, ezekbol kell jo sok hogy elerje egy 5w halogen fenyerejet. vagy vannak az ugynevezett luxeon ledek (lasd google), amikbol egy is nagyon eros, viszont nehez elektronika nelkul uzemeltetni es komoly hutes kell neki.
Egy másik topicban merült fel a ledes lámpa. Én mostanában bukkantam erre az új technológiára és azt gondolom, hogy ezzel meg lehetne oldani egy régi elképzelésemet, a hordozható, tölthető fa külsejű olvasólámpát.
A talpban elférne az aksi vagy elemtartó és van egy régi műanyag halogénes lámpatestem.
Kb eddig jutottam a tervezésben, segítsetek!
Elektronikából láma vagyok, de forrasztani tudok (rondán).
A búrát hajlított összeragasztott furnérból gondoltam. De még nagyon sok lépés hiányzik.
Hat en ezen dolgozom. (A vas nem ehhez kell, majd megmutatom azt is)
Eszmeletlen hogy egy ilyen "hokedli" mennyi darabbol van, es mindnek mennyire hulye szogei vannak. Egyelore csak egy helyen szamitottam el magam, de az is korrigalhato volt. Mar egy honapja csinalgatom, ritkan van ra idom, meg voltam olyan hulye, hogy egy marek gyalult deszkabol kezdtem.
Nyilván Te tudod, hogy mire van szükséged, de nekem vannak kétségeim. Persze nem tudom mit értesz "belövés" alatt, nálam ez síkköszörülést jelente, netán hőkezelést. Egy Al-Mg-Si ötvözetű alu profil 50-60 centi hosszúságban elég pontosnak tekinthető és ha nem ül rá senki, akkor tartja is az alakját, egy elejtés nem jelenthet gondot.
koszi szepen! a becsiuti ceget lehet hogy megkeresem, mert meg elofordulhat ilyesmi a jovoben. egyelore bementem a munkahelyemhez kozeli vasracs es kerites muvekhez, es 500Ft-ert kaptam 70cm szogvasat. mondjuk le is sorjazta a vagast a szaki, meg ertem en a kapitalizmust, de a 6m szal nem sokkal dragabb ennel.
alut direkt nem akartam, azt akarom hogy olyan legyen amit ha egyszer belotem soha nem kell a derekszoget hozzaerintenem. ha pont lesett akkor sem.