Egyébként én is átalakítottam a hazai mezei kaszanyelet osztrák stílusura, lenolajjal lekentem+ egy speciális bilincset tettem a kasza kaccsa alá. Csavaros szorítónál mindig hátracsúszott így kijött a beállított pozícióból. Na én hátul megtámasztottam a kaszát. Stabil lett
Nem okoskodtad túl! Néhány éve volt egy Covidunk, be voltunk zárva, Marika néninek is a posta ládára tették a kenyeret, én pedig nem tudtam elmenni benzinért a damilos bánatba. Ha lett benzin, eltömődött a karibi. Tököm fogja rángatni, -gondoltam egyet- Laci majd lekaszálja a területet. Vettem OBI- Lux kaszát. Nekiálltam. Aztán előjöttek az emlékek, reggel hatkor hallottam a kasza suhintását. De vért izzadtam. Éreztem nehéz. Apuval - anno- nem ment ilyen nehezen. Szerintem a Lux kasza lemez. Szereztem hagyatékos kaszát. Nem egyet nem kettőt. Ötnél tartok. Hetvenes nyolcvanas kilencvenötös. Néztem videókat. Aztán egyre jobban ment. De nem az igazi. Lehet kaszát kell váltanom. Egy csomó minden- mindennel összefügg. A miértekre keresek vàlaszt.
Nem akarom túlokoskodni, de alapvetően három különböző nyújtási (kalapálaási) mód van:
1, lapos üllő hegyes kalapáccsal (m.o-n ez az elterjedtebb, sín és hasonlók..., nálunk hagyományos)
2, hegyes üllő lapos kalapáccsal (inkább nyugatabbra elterjedtebb, én is ezt szeretem, ez volt a videóban)
3, peening jig és hasonló szerkezetek (pl svéd fickó is): könnyű, nem igényel több éves rutint, akár kezdőknek is egyből eredményes, "modernebb" (szerintem nem olyan tökéletes, de sokan szeretik)
Mindegyik módszer ugyanúgy jó lehet, csak jól kell csinálni. A hagyományos módszerhez több évnyi rutin, és sok elrontott penge lehet szükséges, sosem lesz szerintem olyan szép egyenletes, mint a második. De ez is működik, csak rengeteg gyakorlás, jó kéz és szem kell hozzá, és max ha kicsit csipkésebb, kicsit gyakrabban kell fenni...
A második szerintem lényegesen könnyebb, hamarabb megtanulható, és egy vezetővel szinte tökéletes egyenletesség érhető el... Nálunk nem elterjedt, nem is nagyon erőltetik. A magyarok kaszálásban nagyon hagyománykövetőek (így csinálta Bála bá is... a nagyapám is... neki a nagyapja is... akkor ezt csak így lehet... ha nekik jó volt, nekem is... nem kell a modernizálás stb)
Mindenki csinálja, ahogy neki tetszik, ahogy jobban meg tudja csinálni, én csak a saját véleményemet és tapasztalataimat írom...
Egy egyenletesen és megfelelően nyújtott él mindig jobban vág, és ritkábban kell fenni (persze finom kővel, nem dúrvával). Ezt csak az érti igazán, aki próbált már ilyet... Mindennel lehet kaszálni, csak nem mindegy, milyen könnyen, és milyen hosszan...
Persze az is számit, mit akar kaszálni az ember... egy elhanyagolt, elvadult, fásabb szárúakkal telenőtt területre nem igazán jó a hártya él, mert könnyen sérül, ott jobb a durvább, gyakran fent él...
Ha rendszeresen kaszált a terület, pláne harmatos, zsenge, sokkal élvezetesebb és könnyebb a hártya él... Ha nagy a terület hamar érzi az ember a különbséget, kis területnél tök mindegy...
És "szerintem", de mindenki csinálja, ahogy neki könnyebb...
Köszi! Akkor már csak egy kérdés. Van a békebeli kalapálás ami fogásnak tűnik és van a profi pengéknél az egyenes él. Nekem két külön eljárásnak illetve eredménynek tűnik. Pista bácsi is tudta vágni a füvet recés éllel, és a svéd fószer is simával. Akkor most hogy vagyunk? 😏
Ja és hüvelyes kaszaverő üllő: gondolom a "Peening Jig"-re gondolsz. Nekem egy szlovák másolat van, nem az osztrák Fux (ez kb 10eFt, az kb 30 eFt). Igen, kevésbé hullámosíthat talán, de szerintem nem az igazi. Lehet az osztrák jobban működik, de az olcsóbb csak olyan "szükségmegoldás, ha nincs jobb", jobb mint a semmi, de nem olyan jó, mint egy pengevezetős hegyes üllőn lapos kalapáccsal nyújtás (szerintem ez a legegyenletesebb és legkönnyebb) Olvastam a "svéd fickónál", hogy szerinte az osztrák se jó, ők mindet, amit eladnak, egy gépműhelyben átköszörültetik más ívre, és csak úgy az igazi (nem tudom, lehet benne valami szerintem is, de az övéket sajnos nem próbáltam).
Hullámosodás: Attól függ milyen hullám, csatolok egy linket, ha olyan mint bal oldalt föntről a harmadik kép, akkor javítható újrakalapálással (lehet le is kell csiszolni néhány mm-t), ha olyan mint a negyedik képen, akkor az szerintem nem igazán javítható, sok régi penge hajlamos így hullámosodni nyújtáskor, nem feltétlenül kalapálási hiba, sokszor egyszerűen nem jó a penge akármilyen óvatos az ember...
A teufel-t még nem próbáltam... Ami biztosan használható (én ezeket próbáltam - használom, a többit nem igazán ismerem, vagy gyenge minőség volt): török Seytanof, szlovén Silver, olasz Falci, osztrák Fux (árban így növekszik)
Kérdésem hogy régi kasza pengéjének hullámosságát hogy lehet kihozni? Youtobe- ön van esetleg ilyen felvétel? Valamelyiken láttam pár másodpercben hogy a kaszapenge tesét ütötte a manusz. Gondolom ott nyújtotta. A hüvelyes kasza üllő használata esetében kisebb esélyben hullámosodik a penge? A teufel(skerl) kaszáról tud valaki valamit? Osztráknak mondják..
Üdv tagok! Régóta figyelem a fórumot, végigolvastam. Gyerekkoromban édesapámmal mentünk kaszálni. Néhany éve újrakezdtem. Vagy egy 100 m2 és területem. És vidéken 300m2. Nagyszerű mozgásfajta, kikapcsol, visszajönnek az emlékek. Egyelőre békebeli kaszáim vannak. Egy 80 as könnyű kalapálni. Egy 70- es orosz, kemény. És 95 - ös. Van egy két dolog amire választ szeretnék kapni. Illetve a közeljövőben profi kaszát venni.
Aki arra jár, nézze meg! Józsi bácsi, a tárlatvezető, aki a helyi helytörténész és máig aktív hagyományörző kaszás, boldogan rengeteget fog mesélni mindenkinek a kaszákról és hagyományairól. Nekem is, mint aktív "holládi kaszásnak" (bár nem ott lakok, csak szőlőm-kaszálóm van ott) lesznek pengéim (Fux, Falci, Silver) és "modernebb" nyeleim (állítható osztrák és svéd típus) elvileg bemutatva, hogy ne csak a múlt, hanem a jelen is képviselve legyen :), bár alapvetően a régi holládiakról és szerszámaikról szól a dolog.
Megmondom őszintén, egy ilyen vastag anyagú kapát nekem se jutna eszembe kalapálni, én is lamellás koronggal élezném szerintem, pláne nyelezve, de most már átgondolom majd a jövőben :) Én a főlmelegítéstől félek, fiatalabb koromban (vagy 20 éve) próbálkoztam faragó-bőrös szerszámok készítésével, edzésével-visszaeresztésével stb, de nem igazán működött jól nálam, nem csináltam elég jól. Félek személy szerint, hogy többet ártok mint használok. Maradok a biztonságos faékeknél, vagy a minimális hajlításnál :)
A virág az nagyjából stimmel, de a mezei acat nem képez tőlevélrószát, mint ez a növény. A acat levelei is merevebbek, fogazottak, a fogak hegyén (és a levényélen, a levélfonákon a fő levélér mentén) tüskében végződnek, valóban nem lenne kellemes takarmány. :) A szóban forgó növényre sajnos nincs ötletem. :(
Ohh, ne vedd komolyan a "sírásom", benne volt a pakliban, hogy valaki lecsap rá. Az eladó elfelejtette levenni a hirdetést. Használd egészséggel, megelégedéssel! A 85-s "új" (sosem használt) szentgotthárdit is elvitte valaki a Jófogásról 12 000 Ft-ért, van aki hajlandó fizetni ilyen dolgokért.
Anno a kertészeti suliban nekem azt tanították, hogy kaszát, kapát, ásót nem ajánlott reszelni, sarokcsiszolóval élezni, mivel anyageltávolítással jár, helyette a kalapálást szorgalmazták. Keményre edzett szerszámoknál - pl.: kalapács, fejsze, véső jöhet a köszörülés.
A svéd fickó ha jól láttam bio madáreleséget, kaszacikket értékesít mindemellett bio/öko szemlétet terjeszt, így a promóvideójából a flexelés a réten kissé kilóg. :P
Én nem azért fogtam kézi kaszálásba, mert gyorsabb, egyszerűbb (elsőre és második próbálkozásra, de fejlődöm), mint a gépesítés, de ez az én izlésem tükrözi.
Mindemellett természetesen látszik a svéd úr 15 éves bele fektetett munkája.
A csőfogós hajlítást én is alkalmazom, de előtte amennyire lehet gázlámpával felmelegítem a kaszanyakat. Alakítás után lassan hagyom kihűlni megakadályozandó a nyak rigiddé válását, mert félek itt törne el az első komolyabb igénybevétel alkalmával.
A penge is, mint a nyél, nagyon szubjektív dolog szerintem, mindenkinek az a legjobb ált., ami neki van :)
Az én személyes véleményem (tapasztalatom) alapján (hangsúlyozom személyes vélemény, másnak nem biztos, hogy így lenne) a pengéim rangsora:
1. Fux Hartstahl 80cm (általános mindenes, bírja a strapát, nyújtható)
2. Falci 65cm, Piros Fux 60cm, Fux VINDOBONA 50cm, (ezek is jók, csak kicsit sérülékenyebbek. Keményebb Falci típussal sajnos nincs még tapasztalatom)
3. Silver (szlovén)60cm (szeretem, de válogatni érdemes, sok a kicsit hibás, félre-kovácsolt, egyenetlen stb, csak ezért a 3. hely, nehezebb az első előkészítése)
4. Török Seytanof (Ár/érték arányban kiváló, a legjobb. Kb 7eFt, olcsó pengének nagyon jó, de ha már választhatok, maradok az előtte lévőknél, de egy olcsó kezdő pengének tökéletes szerintem, nekem a lapossága nem jött be annyira)
Van néhány régi pengém is (Szentgotthárdi, orosz) de sajnos azok annyira elhasználtak már, vagy dög nehezek, hogy inkább csak "falra" valók, használati értékük már sajnos nincs.
Kapok most egy 65 cm-es Szentgotthárdit, ha minden igaz, arra kíváncsi leszek, remélem még használható állapotú lesz.
És van még egy rövid Silver cserje-kasza, ez csak irtáshoz, elvadult területekhez, kaszálni nem igazán jó, de írtani (amire való) jól haszálható.
Feleslegesen sok pengém van, de ez az én hülyeségem, még egy rövid Hartstahl-t (60-65 cm) biztos fogok venni :)
A Flexet én is használom általános élezésre (pl balta stb) kék-lapkás lamellás fémkoronggal. Mondjuk nekem fordulatszabályzós a gépem (szerintem neki is), kis fordulaton nem éget kicsit sem, olyan mint egy gyors reszelő. Így még (kis fordulaton) a kasza-penge javítására, sarok leszedésére is simán használható, használom is rendszeresen, ha alakítani-javítani kell pl az él ívén stb. reszelő helyett (mert gyorsabb és egyszerűbb).
Nekem még nagyon tetszett a kaszáló mozdulat elsajátításáról-megértéséről szóló videója is, ilyen jól még sehol nem láttam elmagyarázva a lényeges dolgokat, ebből bárki kezdőként is megtanulhat helyesen kaszálni (nézhető magyar felirattal is egész érthetően) : https://www.youtube.com/watch?v=thdisA13vtc
Meg hasznos ez is a beállításokról, ahogy melegítés nélkül egy csőfogóval hajlít a pengén, ha kell stb (nekem eszembe se jutott idáig, ki is próbáltam, kisebb állításokhoz simán használható): https://www.youtube.com/watch?v=mHE1CAyEyWg
Köszi, hogy megosztod a tapasztalataidat! Nem könnyű első kézből informálódni a Fux és Falci pengékről, nem kaphatóak minden gazdaboltban, még ritkábban találkozni olyannnal, aki használt, élezett is ilyen "élesben" ;), szemen az orosz és szlovén pengékkel, pedig 15 - 30 ezer Ft beruázás egy ilyen szerszám. A Falci 153-m is remek a ház körül a gyepet vágni, bár ha tudom, hogy mennyire lágy talán a 154-s mellett döntök, ha az kevésbé érzékeny a bujkáló kavicsokra, egyéb akadályokra.
Van logika abban, amit a svéd ír a webshopjában: Hartstahl 65-st nehéz terep(en)re és 75 cm-s talán Fux 2010? -t (horgas, keskeny, lágyabb) bejáratott kaszáló(n)ra (használ és) ajánl. A kalapálós videója is jól követhető, érthetően magyaráz, szemléltet, tele hasznos infoval. Viszont ahogy "in situ", a természet lágy ölén az írtó kapát akkus sarokcsiszolóval élezi, azon rettentő jót derültem! :D
Kösz! Sajnos elfelejtettem melyik típus. 65 cm-es nagyon horgas, széles sarkos. Kicsit lágyabb fűkasza, könnyen nyújtható, zsengébb fűfélékhez nagyon jó, de viszonylag könnyen sérül, szárazabb fásabb szárú növényzethez nem az igazi. Fönt vettem a Hobbikertben én is régebben. Kedvencem a Fux Hartstahl, az brutál, mindent visz, nem kell félteni, nehezen sérűl (sokszor elképedek, hogy belevágom véletlenül vmibe, na basszus mehetek kalapálni, aztán keresem a sérülést, és semmi nyoma). Viszont lehet nyújtani egész hártya-fűkaszásra is (nehezebben, erősebben kalapálva többször, de lehet), és a zsenge fűfélékhez is ugyanúgy jó. Szerintem is a világ egyik legjobb pengéje, mint ezek a csehek szerint ( https://www.kyselove.cz/online-kurzy/koseni-pro-zivot?a_box=xbadjffj ), ennek a svéd fickónak is a kedvenc általános-nyúzható pengéje (65 cm-esben). Van egy 70-es keményebb Falcim is, az elvileg a 126A típus, de nem úgy néz ki teljesen, mint a gyári honlap fotóin, erről még nincs elég tapasztalatom, de a Hartstahl íveit (földtől a hegy és sarok jobban felkanyarodik, a Falci egyenesebb) jobban eltaláltnak érzem.
Meg lehet csinálni felső-maróval a vezető-síne használatával, fokozatos mélységállítással. Kell egy kis gyakorlat hozzá, de simán megoldható. Gondolkoztam rajata régebben, hogy így csinálom a nyeleket, de ezt az "Ikeás" tönkanyás rögzítést (Fux-nál is) nem érzem olyan erősnek, mint egy fakötést, én inkább "árkos lapolást" használok (lehet nem így hívják, de nem jut jobb név eszembe) csavaros rögzítéssel, szerintem erősebb a tönkanyánál, és nekem egyszerűbb is az elkészítés. (tönkanyánál csak a fém csavar tartja a kacsot, míg nálam a fakötés tartja a kacsot, a csavar csak rögzít) Ugyanúgy lehet így egykacsos állítható nyelet is készíteni, úgy mint a "nordic" nyelemnél az alsó kacs, csak nem akartam ezzel foglalkozni, mert inkább az "osztrákos" állítható nyeleket részesítem én előnyben, azt nem készíti senki nálunk. Meg az osztrákosnak lehet egyértelmű-könnyű beállítási útmutatót adni kezdők számára is, és én is ezt használom, jobban ismerem, több tapasztalatom van benne.