Akkor lehet, hogy jó helyen van. Jóféle száraz, déli domboldal. Nálunk az alföldön mind a Kardinal, mind a Szőlőskertek szépen rothad. Kiváltképp az esőztetve öntözött házikertekben, ahol két sor szőlő között öntözik a paprikát, babot stb.
Rezisztens fajták:
Nem kell Németországig menni. Mi, magyarok is élen járunk ezen fajták nemesítésében. Ezek a szőlők különféle amerikai ill. távol-keleti felmenőkkel (vitis amurensis) rendelkeznek. Ezektől a szülőktől-nagyszülőktől hidegtűrést, ill gombabetegségekkel szembeni ellenállóságot örököltek. Így jóval kevesebb permetezéssel termeszthetők. (Persze atkára ill. orbánc ugyanúgy megjelenik rajtuk, mint a hagyományos fajtákon. A legelső és legismertebb képviselője a Zala gyöngye volt ezeknek (bár ez lisztharmatra még érzékeny), ill a Pölöskei muskotály.
De van már komplett fajtasor rezisztens szőlőkből augusztus elejétől október végéig. Én már nem is hozok hagyományos fajtákat (Csaba gyöngye, Szőlőskertek, Saszla stb.), csak ezeket a fajtákat:
Eszter - kék : aug. eleje Platina (Augusztusi muskotály) fehér: aug. közepe Lidi - piros: aug közepe
Nero- kék: szept elejétől Pölöskei - fehér : szept. eleje Fanny - fehér : szept eleje Kinga - piros : szept közepe
Teréz - fehér : október eleje Moldova -kék: október vége.
Persze ezen kívül még van néhány fajta ebből a sorozatból.
Igen a kékek azok új telepítések, Kardinalill.Hamburgi muskotályos..
Őszíntén nem vettem észre, hogy érzékenyebbek lennének...
A fehérek fajtáival állok hadilábon, még képről is nehezen azonosítanám be mert annyira sokféle, de mégis hasonló fajta van .
Egy nagyon kedves ismerősőm, németből hozott olyan oltványokat, amelyek állítólag sokféle betegséggel szemben rezisztensek.....hát nem tudom mit gondoljak róla...?De nem lenne rossz...
Esély az van rá, de a magonc nem igazán fog hasonlítani a szüleire. Majdnem biztos, hogy nem lesz olyan nagy és szép fürtje, mint amiből a magot vetted ki. Ivarosan csak a nemesítők szaporítják, gondosan kiválogatva a szülőpárokat, majd a többszáz magoncot szelektálják.
A szőlőt ivartalanul szaporítják oltással vagy dugványozással.
A lila szerintem Kardinal. Ilyen nagy méretű fürtel és augusztus közepi-végi éréssel ez a legelterjedtebb a hagyományos csemegeszőlők közül, ill. nincs is nagyon más. Peronoszra és rothadásra érzékeny? Mert ez is az egyik fajtatulajdonsága :)
A fehér talán Szőlőskertek királynője, bár annak mintha hosszabb bogyói lennének. Szintén elterjedt fajta, a Kardinallal együtt érik, és szintén érzékeny mindenre.
Sajnos nem vagyok otthon a fajták tekintetében , örökölt szőlő, egy nagy szőlőskert volt amikor megvettük szüret után, egy évig végigcsináltam és köv. ősszel kivágtuk, a borszőlőt csak a csemegéket hagytuk meg..
Bocs a teljesen ostobának tűnő kérdésért, de hol máshol tehetném fel, ha nem itt! Ha egy szőlőmagot beledugok egy cserép tápanyagban gazdag virágföldbe, van esély rá, hogy növény serken belőle? :) Köszi előre is!
Szilvi milyen fajta szőlők azok amiket belinkeltél?nagyon szép termésük van.
apropó kis segítséget szeretnék kérni.
egyik ismerősöm adott ennivaló szőlőt,és nagyon finom ,ízletes volt,de sajnos a nevét nem tudta megmondani.tudtok ebben segíteni?
fehér csemegeszőlő volt,muskotályos ízű,elmondása szerint most érik,eléggé bőtermő,a szemek közepesen nagyok voltak,sárgás színűek,a fürt nem volt vmi nagy,kb 12-15 cm közötti,a fürtön a szemek lazán voltak,és a szőlőszemek szép gömbölyűek voltak.
Könnyen lehet, hogy bár a látott tünetek hasonlók, de mégsem ugyanarról a problémáról van szó.
A zweigelt képeden amellett, hogy elfonnyadt a fürt, a levelek épek. Ez jó eséllyel kocsánybénulás. Hasonló problémám nekem is volt/van szintén zweigelten. Volt olyan év, amikor ~20 %-a szőlőnek emiatt "a tőkén maradt". Eleinte próbálkoztam keserűsós (MgSO4) permetezéssel, de érdemi megoldást nem értem el vele. Ami segített, az a tápanyagpótlás és a visszafogott terhelés (rövidebb szálvessző, kevesebb termővessző, kevesebb fürt).
Ép fehér tőkén én még nem tapasztaltam kocsánybénulást, ettől persze még lehet, de a fehér szőlődön más kísérőtünetek is vannak, ami arra utal, hogy a "kocsánybénulás" vessző (ESCA), vagy levélbetegség (orbánc) következménye. Erre utalt Rambo is. Ez a problémásabb eset!
Kb. 2-3 hete (F.Szilvi esetén) komoly értekezést folytattunk a szőlőorbáncról, ajánlom figyelmedbe.
Üdv! Készítettem néhány képet. Néhány helyen a levél széle égett (vagy a meleg, vagy a permetszer miatt), de a probléma egészséges levélnél is jelentkezik (amint látható). Lehet, hogy sok fürtöt hagytam rajta?? a szőlő 5 éves telepítésű, fajtái: Zweigelt, Királylányka, Zenit, Chardonnay.
Eddigi években ez a probléma nem jelentkezett, igaz jóval kevesebb termés volt hagyva, mint most. A proléma nem egyedi, a környéken több helyen is előfordul, de úgylátom nálam a legjobban.
A lombtrágyától csodára ne számíts. Nincs biztos gyógyszer a kocsánybénulás ellen. A Mg trágyázás esetleg segít, de nem 100% a hatása.
Elméletileg nem látok abban problémát, hogy most is permetezz, de szerintem ebben a fenofázisban már nem olyan jól szívódnak fel a permetszerek a levélen át, mint pl. július végén.
A leírásod alapján eléggé határozatlan az eseted. Milyen szőlőről van szó? Zweigelt? Hány éves? Hogyan van metszve? Mennyi fürtöt hagytál rajta? Egyéb tünet levélen, vesszőn? Fel tudsz tenni néhány képet?
Ha valaki tud, kérem segítsen a következő problémám van!
A szőllőm valószínű kocsánybénulásban szenved. Eddig elég nagy a veszteség. Az a kérdésem, hogy szüret előtt két három héttel érdemes-e (ami elmaradt) levéltrágyával permetezni, vagy egyáltalán szabad-e, és mivel?
Idén ősszel szeretnék kb 3000 oltványt telepíteni (Dél-Zala). Ez manuálisan több mint macera. Tudná valaki, hogy honnan lehet hidrofúrót venni, bérelni v. bármi módon hozzájutni?
Üdv! Egy konkrétat tudok Irsai fokolás nélkül 70 Ft, Cserszegi 17 foktól felfelé 60 Ft, lefelé fokonként -3 Ft. Érdekes hogy felfelé nincs +3Ft... A vásárló