Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2006.01.12 0 0 2795

Laurenstől.

Teltház van. C3, (p-B3), C2/3, M3, 21H, 142 (+ A100, DB5, DE49, KBR3D, Wersi/Solton/Dynacord)

Előzmény: hvik (2794)
hvik Creative Commons License 2006.01.12 0 0 2794
:-) honnan ez a kép?
Előzmény: tehtube (2793)
tehtube Creative Commons License 2006.01.12 0 0 2793

Segítség!!! Lopják a lezlimet!!!!

tonewheel Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2792

Sorry,a feliratok egy kicsit elcsúsztak ,de gondolom nem lesz nehéz a megfelelő típust a megfelelő képpel összepárosítani.

tonewheel Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2791

B2&JR20

B2&JR20B2

RT3&HR40

RT3&HR40RT3

M111

M111 1M111 2
tonewheel Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2790

BOLDOG ÚJ ÉVET MINDEN KEDVES KOLLÉGÁNAK!!!!!!!!

Van itt egy két eladó orgona:

Hammond B2 & Hammond JR20 Tonecabinett - 900.000 Ft

Hammond RT3 & Hammond HR40 Tonecabinett - 1.500.000 Ft

Hammond M111 - 430.000 Ft

Mindegyik hangszer tökéletes működőképes állapotban, Harangozó mester keze munkáját dícséri. Kérésre képet küldök de akár ki is próbálhatók - csak előtte telefonáljatok. Mindegyik ár alku képes (azt mondják rugalmas vagyok).A számom: 70/2104422 vagy emilen: lyleorgan@yahoo.com

tehtube Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2789
Ha valami gond van, szólj. Ja, kb. 3,5 év.
Előzmény: lacaman (2788)
lacaman Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2788
Bocsi, csak 3:))
lacaman Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2787

Nagyon köszönöm Uraim!:)

Belekezdtem a visszaolvasásba, de 5 évnyi anyagot jó ha egy hét alatt olvasok el, nekem viszont most sürgősen kellett, de meglesz, ígérem!!!

Mégegyszer köszönöm a gyors reagálásokat!!!

Üdv. Laca

tehtube Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2786

A működés egyszerű. Még egyszerűbben: 91 db végtelenített gitárhúr (fogaskeréxerű hangkerék) rezeg egy-egy pickup előtt. A folyamatosan és egyszerre szóló 91 hangból a billentyűk érintkezői jelölik ki, hogy végülis a hanxóróhoz melyik is jusson el. Aztán valamilyen erősítésen eljut oda.

9 drawbar van a Hammondban (ABCM...) 16'  52/3'  8'  4'  22/3'  2' 13/5'  12/3'  1'

Az 1'-ast mondjuk egylábas regiszternek :-)

Javaslom ismételten a fórum akár többévi visszamenőleges elolvasását, lementését, mert igazi kincsesbánya. Szerintem NAGYON SOK érdeklődésre számító téma lett leírva.

M3, szép szőke. Made in USA, ~1960. Valami ilyesmi. Hétfőn többet róla.

Üdv, Zsolt

hvik Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2785

Üdv.

Hátha nem mondok olyan hülyeséget (csak a tonewheel - hanggenerátoros - Hammond műk. elvét ismer(tet)em röviden): Úgy néz ki ez a dolog, hogy van egy rakás kis fogaskerék-szerű ún. hangkerék (angolul tonewheel), sorba vannak rendezve egymás mellett, és mindnyájan egyszerre forognak egy motor segítségével, ami folyamatosan és egyenletesen hajtja őket. Ez a hangkeltő egysége a Hammondnak. Namost, ezek a hangkerekek fémből vannak, és, amint említettem fogaskerékhez hasonló alakjuk van, mert mindegyiknek a széle fogazott. A fogak sűrűsége hangkerekenként más-más. Erre a következőért van szükség: a hangkerekek egy tekercselt mágneshez (angolul pickup) közel elhelyezkedve forognak. A tekercs (most egy pár dolgot átugorva) már az erősítőre van rákötve. És ahogy ezek a hangkerekek forognak a pickupok előtt (lásd a képen), a pickup mágneses mezején folyamatosan változtatnak, ahogy a fogak közelebb illetve távolabb kerülnek a mágnesrúdtól. Ez a feszültségingadozás kelti az elektromos hangot csöves ill. tranzisztoros kierősítéssel. Nagyon röviden ennyi. Persze a nem-tonewheel-orgonák nyílván nem így műxenek. A Nagymesterek majd kijavítanak, ha valamit rosszul mondtam.

tonewheel

Előzmény: lacaman (2784)
lacaman Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2784

Sziasztok!!

Tudnátok nekem segíteni??

Magyar nyelven találok valahol olyan anyagot, melyben a Hammond működési elve szerepel (néhány mondatban)???

Segítségeteket előre is köszönöm,

Üdv. Ferencz Laca

Lizzi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2782

Szia,

a percussion előtti szám az a felharmónikus számát jelenti. Az alapharmónikus a 8' fundamental. Az első harmónikus a 5 1/3'.De ezt szerintem a hammondokban nem használták esetleg az újkeletű tranzisztorosokban. A second perc. az a 8' felett lévő felharmónikus (4') a 3rd pedig a harmadik(2 2/3').

(Az aposztróf szerintem angolszász környezetben az inch jelölése). Már a klasszikus orgonáknál is ezt az aposztrófot használták a harmónikusok jelölésére, nem tudom eredetileg nem-e az orgona sípok hosszával lehet összefüggésben. Bár most lehet hogy nagy butaságot mondtam. Akkor bocs.

Előzmény: hvik (2781)
hvik Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2781
Egy rettentő amatőr kérdés (gondolom): pl az 1'-nél a '-t (az aposztrófot) hogyan kell mondani? És egyébként akkor az 1'-es némítása számított a First Percussionnak?
Előzmény: tehtube (2780)
tehtube Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2780

M3-M100. A szervízkönyvben együtt szerepelnek, műszakilag igen hasonlónak tűnnek, de a valóságban nagy a külöNbség.

Az M3 látszólag jóval egyszerűbb kivitel, kevesebb tartalommal, de egy B3-hoz sokkal közelebb áll.

Ok, ehhez ismerni kell a B3-at. Egyszerűen vázolva a felületet:

hangerőkapcsoló, a két vibrátókapcsoló, vibrátóválasztó, regiszterek, négy perkakapcsoló.

Alatta meg a két sor waterfall billentyűzet, plusz láb.

Ez egy A102=B3

Az M3 nagyon sokban hasonlít hozzá:

külsőleg billenőkapcsolók, waterfall billentyűzet.

Ami ezen felül nem látható:

A vibrátója még "sír" élesebb hanggal, sziszegőbben, mint a B3-é.

Az M100-nál más kapcsolók, más áramkör van a mechanikus vibrátóra, ezért nem szól úgy már. A vibrátó kiválasztása is egybe csoprtosított. Az M100-nál háromfelé szórt, összevissza kell kapkodni.

A percussion még az 1'-as regisztert némítja. Az M100-nál eggyel lejjebb tették a vezérlését az 1 2/3'-ra, ezért kapott egy pofont a jazz/blues hangváltás.

Ezenkívül az M3-nál az első kapcsoló ki/be kapcsolja a perkát, míg az M100-nál egymástól függetlenül külön bekapcsolhatók a perka hangfekvések akár egyszerre is, tehát kezelése teljesen más mint a klasszikus.

Ezekkel az "apró" változtatásokkal elérték hogy az M100 másképp szóljon mint egy B3, míg az M3 gyakorlatilag egy B3 szűkített tartalmú változata.

A módosítások az M3->M100-hoz egyszerűsítést takarnak. Kevesebb kontaktussal oldották meg a vibrátók kapcsolását, a percussion kapcsolóit, a percussionhoz szükséges billentyűérintkezőket. épp ezért az M100-on már nem lehet megoldani a poor man's foldbacket. (A foldback, a hiányzó hangok pótlása egy oktávval mélyebbekkel, ami a spinetekben nincs sajnos. Az M3-nál a legfontosabb 1'-as foldback nagyon egyszerűen megoldható viszont)

Mégegy lényeges különbség: a waterfall billentyűzet amnél jobbat még nem találtak ki. Az M100-as vágott, túlnyúló billentyűzete a túlnyúlástól eltekintve ugyanaz, de már nem segíti annyira a játékot mint az eredeti.

Vannak az M100-nak plusz szolgáltatásai is ami az M3-nak meg nincs:

3 preset manuálonként (felesleges), mégegy vibrátófajta-celeste 1-2 (felesleges), beépített zengető (ez viszont jó)

Ezeket a különbségeket nehéz így szóban leírni, a kezünk és fülünk az igazi próbaműszer, szóval ki kell próbálni.

Valószínűleg hétfőtől nálam kipróbálható egyszerre mind az M3 (eladó), mind az A100=B3 (nem eladó).

M100-ból tudok két eladó példányt. Mindkettő nagyon szép állapotú, Harangozó Misi kezenyomát viselik. Fontos, mert sok megvásárolt Hammondnál még igencsak be kell invesztálni hogy hozzák a megkívánt hangzást. Ezek full befejezettek. Egyik Sanyorzóé, másik Posauné.

Üdv, Zs

Előzmény: Törölt nick (2776)
hvik Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2779

:)) egyszer akarok venni Tőled, azt is elvitték előlem... Mondjuk igazán a Bebab lemeze érdekelne, mert nagyon tetszik róla a Rush Hour.

Hát igen, a haza jövetel a bajos, mert utána már nem megy vonat. Ha tényleg nem lenne nagy teher Neked, akkor lehet, gondolkoznék rajta.

Előzmény: LaurensHammond (2778)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2778
Van, vagyis volt, de par napja vittek el! A Solo, es a uj lemeze volt, dedikalva! Nem olcso mondjuk, mert 4500 Ft, dehat a 17 EU az annyi.... A koncerten lesz cd arusitas, Dennerlein reszerol es szerintem Rhoda-tol is! Alvast tudok biztositan, ha az a gond!?
Előzmény: hvik (2777)
hvik Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2777
Sajnos nem hiszem, hogy el tudok menni, pedig nagyon szeretnék. Viszont Viktor, nincs véletlen Barbara D. cd-d? A BEBAB c. érdekelne nagyon.
Előzmény: LaurensHammond (2775)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2775
Szoval urak, Hammond fan-ok!!! Jovo csutortoktol kaphatoak a jegyek, az ev legnagyobb Hammond bulijara! Rhoda Scott-Barbara Dennerlein koncert!!! Kecskemet, Katona Jozsef szinhaz, februar 27. este 8 ora! Jegyek nalam a Victor Audio-ban atvehetok, vagy lefoglalhatok akar... Foldszint ulohely:4500 Ft , Erkely ulohely 3500 Ft Senki se hagyja ki! Hammond forever!!!
tehtube Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2774
Mint a német íbéjen, 2500EU de alutokkal, garancia, könyvek. Hibátlan darab, 8 hónapos.
Előzmény: almost famous (2773)
almost famous Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2773
Amúgy mennyiért adod?
Előzmény: tehtube (2772)
tehtube Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2772

Ügyes...... De mint írtam jópárszor, igazából nem érdemesa Hammondokat tuningolni. Ezeket úgy konstruálták meg, hogy minden szélső és közbülső igény egy-egy típussal le van fedve, ami gazdaságtalanná teszi a módosítást. Gazdaságtalanná, mert egy egyszerűnek látszó tuning is komoly felkészültséget, anyagokat igényel, emellett mivel nem eredeti, a piacon sem lesz meg a többletbecsülete.

Erre a lépésre a B250 a válasz. Véleményem szerint, mivel az tényleg nem hosszabb 5 oktávnál, ezért súlyban sem több, és mégis gyári, komplett. Ok, ki kell várni egy ilyen vételt.

Persze ebben az esetben inkább a sajátomat javasolnám, sokkal közelebb áll mindenben a B3-hoz. Tényleg eladom mivel 30-án befejeztem a Főnix zenekari pályafutásom. Ok, a jövőben is szándékozom majd fellépni, de nem velük. A megoldás is más lesz: olcsó koncertre kis, könnyű, cuccot viszek, rendesebben fizetőre sk. made porta B3-at. Szóval ez a DB5-öm kettéválik :-)

Előzmény: almost famous (2771)
almost famous Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2771
Láttam olyan verziót, hoyg az alsó manuált kibővítették egy oktávval, jobbra, mert ott teljesen kihasználatlan hely van...

A sajátom:

sajátom

És a módosított:

módosított, netről

Ez a megoldás azért érdekelne....
Előzmény: tehtube (2770)
tehtube Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2770
Lényegtelen. Az a +5 billentyű meg hasznos.
Előzmény: almost famous (2769)
almost famous Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2769
Mondjuk az X5 szerintem jobban néz ki... És valahol ez is szempont :)
Előzmény: tehtube (2767)
tehtube Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2768

Mégvalami:

Január 25, A-38 hajó, Rhoda Scott trió. (+dob+fúvós)

tehtube Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2767

Hát megfogtatok. :-)

Ezekben a tranyósokban nem vagyok annyira otthon, nem véletlenül.

A B200 és az X5 nem ugyanazon hangkeltéssel dolgozik? Ahogy elnéztem a paramétereiket, a lényeg azonosnak tűnt. Visszatértek az alap perka hangzáshoz (2., 3.) Kis vibrátó, drawbarok, zengető, alapvetően nem látok difit. Ok, a B200-nál 4 oktávos az alsó manuál 9 cuggal, megy a kézibass.

Kipróbáltam Attila B200-át. A billentyűzete a vágott, de nagyon jó Hammond. Feszes, precíz, ennél jobb csak a waterfall, de a többi márkáé gyengébb.

A perka a klasszikus kiosztás. Kicsit vékonyabb, de jó. A vibrátó megteszi. Mivel a hanxer egy csövesített Solton lezlire volt ráeresztve tényleg keményen, harapósan szólt. Jó keyclick, vastag hang, éles magas. Rockban a grízes hangzás így teljesen megfelelő, mert ilyen előadásmódban igazából eltűnnek a legfinomabb hangzásjegyek mint bődületes dinamika, leakage, motorzaj, síró C3vibrátó, egyik-másik hang(kerék) kicsi egyenetlensége. Szóval a Pink Floydhoz ez a választás telitalálat. A csövesített Solton is finom darab. Most utánaeredek, mert minden alkatrészt összeszedtem egy saját európai, de falaci összeállításához, koncerthez. Ott lényeg a méret, vagyis a mozgatás során :-)

(nútos faszekrény, fadobrotor, 15-ös lezlibili, lezlikrosszóver, csöves Dynacord erőlködő, és fölsőmachanika)

Jó lenne egyszer összveereszteni a B200-at egy X5-tel és énekcuccon, lineáris hangképpel :-)

A B200 minden paraméteréről nincs most prospektusom, de az X5-ről van:

Előzmény: almost famous (2766)
almost famous Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2766
Bocsánat, hogy beleszólok, és tényleg nem a sajátomat akarom "védeni", de én úgy hallottam, hogy sokkal jobb mint az X5-ös. Mielőtt ezt megvettem, jól utánaolvastam (harmony-central pl.), és ez volt az egybehangzó vélemény. De én személy szerint még nem hallottam X5-öst, ezt hozzáteszem!

Amúgy Tehtube koma: nem írtál recenziót a Hammondomról, hiányoltam is ;)

üdv
Előzmény: tehtube (2765)
tehtube Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2765

Stibike

Korábban írtam, próbáltam az Almost Famous B200-át, ami szinte ikertestvére az X5-nek. Mégha nem is elektromechanikus/csöves, de szép hangú, jól használható megoldás. Ok, egy ABC nem várható el tőle természetesen, de sok későbbi spinettel partiban van kompromisszumok terén. Nallaci ilyen X5/760 összeállítás ütős, koncerten, és pop/rockosabb témákban.

Összehasonlítható a hangja egy B3/122-vel ha megveszed a Capiozzo & Mecco: Whisky A Go Go lemezt. Ott a 4. és 9. szám X5, a többi B3. Egyébként a lemez pont Nallacitól van :-) Elég új, pár éves mindössze, követendő stílus.

Üdv, Szabó Zsolt

Előzmény: Törölt nick (2760)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2764
Valoban elso kezbol tudod akkor, mert mi is Barbaranak szoltunk elsonek, es onnan tovabb Rhoda neninek Parisba:-) Barbara a Porta B3-javal jatszik, szokasos finom, jellegzetese hangszinevel majd, amig Rhoda Scott muveszno, a sajat A100/B3+ fatokos Leslie 22H csoves hangszoro rendszeren! Jo ideje turbozzuk Tehtube szaktarssal a hangszert, igy mostmar, ezzel a regi 50-es evek beli csoves erositos Leslie-vel, es 1962-es evjaratu A100 orgonaval allithatom, hogy igen igen varacskosan fog szolni, es kapaszkodni kell majd a szekekben, hogy ki ne lazuljanak:-) Szoval nagy megtiszteltetes ez , mivel az egyik kedbenc orgonistam fog jatszani, pont a 30. szuletesnapomon februar 27.-en a sajat hangszeremen!!!:-)
Előzmény: nallaci (2761)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!