Nem tudom, milyen területen akarod, és hány oltvánnyal, de: 1. A területet alaposan be kell trágyázni, és műtrágyázni. Ennek az ideje most van. 2. Utána mélyen meg kell forgatni, a trágyát leszántatni. 3. A télen pihenteni kell, hagy szivárogjon bele minél több hólé. 4. Kora tavasszal el kell egyengetni a szántást, majd ha szárad, akkor rotációzni. 5. Április közepén le kell rakni az oltványokat.
Ha így csinálod, akkor a tavasszal lerakott oltványod hajtása őszre egységesen legalább 2 (kettő) m magas lesz, és a harmadik évben teremni fog.
Ha nem így csinálod, akkor évekig nevelgetheted a 20 cm- es törpe hajtásokat. Tapasztalatból mondom.
Az ősszel megvett oltványokat fagymentes helyen, nedves homokban kell tartani a kiültetésig (az árusok is így csinálják).
sziasztok! vki megtudja mondani milyen fajta szőlő ez?nagymamám ültette még annó és nem szeretném ha kihalna ezért gondoltam szaporítanám, márcsak érzelmi okokból is.
Sikerült egy terület kiválasztása szőlő ültetésre most jelenleg a takarítás folyik és az ősszel szeretném le is tenni az oltványokat. Valaki tudna segíteni abban hogy mikor lenne a legérdemesebb?? Az oltványaim úgy szeptember végén okt. elején jönnek meg.
Nem hiszem hogy most már a szilváni cukrával a környéken bárhol is baj lenne. Ezt onnan gondolom, hogy a rokonságban szintén szüreteltek belőle azon kevés helyek egyikén, ahol a jég nem tett észlelhető kárt, tehát meg volt a teljes termés, mondhatni bőven az átlag fölötti mennyiséggel és ott is 18-at meghaladót mértek.
Ma folytattam a tegnap megkezdettet, és ma már egy kicsivel levesebb volt a szőlő, de a cukra most is hozta a 20-at. Holnap a présekkel gorombáskodok vele, és azért talán kicsakarok mégis belőle 400-450 l-t.
Egy jó zápor aranyat érne. Bár igérik, az ember az előzmények után aggódva tekint a fellegek elé.
A következőben szeretném a segítségeteket kérni: a képen látható (kék) szőlőt láttam valahol, és a nevét szeretném megtudni. A képen egy fürt Pannónia kincse is van, hogy a szemek mérete is látszódjon.
Ez jó hír, már ami a cukorfokát illeti. Miután a szőlőnk légvonalban nem lehet távolabb egymástól mint 15-20 km, ezért jövő héten én is tartok egy szilváni próbaszüretet.
Zweigelt is szépen érik, bizonyságul egy kép a nem jégverte oldalról.
Hát... elkezdtem. Nem tudom, mit írjak a meglepetés, vagy a pofára esés a nagyobb. Írtam hogy szilvánit kell szednem, és 18 közelére saccoltam. Melléfogtam, mert 20-as lett, de az igazi melléfogás a mennyiség. Jó éveken szokott lenni 700-800 liter mustom belőle. Az idén a jégverés és azt követő lisztharmatfertőzés után azt saccoltam lesz 30-40% mennyiségi kiesés. Túl optimista voltam, mert a jelen állásnál nem valószínű, hogy 300-350 liternél több lesz. Minden esetre, permanens szüretelésbe kell hogy kezdjek, mert látható hogy szinte beszáradnak a fürtök. A vörösszőlőket is meg fogom válogatni, hiszen az oportó az kész, a Zweigeltwet is lehet válogatni, de a Merlot napos oldalán is lehet teljesen érett fürtöket találni. Próbálom megelőzni hogy ez is ennyira beszikkadjon, hogy képtelenség legyen belőle lét linyerni.
Köszönöm szépen a tanácsokat. Mi csak kiskerti szinten gondolkodunk, két-három különbőző érési idejű tőkét szeretnénk. Még ki kell tanulnunk a metszést is, ráadásul meg szeretnénk úszni a permetezést, így kísérleti jelleggel rezisztens fajtát ültetnénk. Azért gondoltam a mazsolaszőlőre is, mert a nagymamámnál van egy ilyen, sok-sok éve szépen terem, nagyon szeretik a gyerekeim. Képek alapján talán Belgrádi lehet.
Én egy másik oltványos céget néztem ki, vannak náluk gyümölcsfák és kis mennyiségre is vesznek fel rendelést. Van náluk egy táblázat a csemegeszőlők érési idejéről itt. Őket ismeri valaki? Mindenesetre írok nekik, hogy mit ajánlanak nekünk.
-Július végén azt hittem, hogy ennek a Bianca tőkének annyi. Elszórta az összes levele, a fürtök leszáradtak. Egy hónap elteltével előbújtak a nyári rügyekből a levelek.
Még a szüret nem indult be felénk, a legkorábbiakat is szept. közepére hírdetik. Megint az volt az érdekesség, hogy a tavasz hűvös volt és csapadékos, viszonylag későn indult fejlődésnek a szőlő, a virágzás is késett egy kicsit. Az augusztusi meleg száraz idő behozta a lemaradást. Meglátjuk mit hoz a jövő hét, csapadékot ígér a meteorológia, jó lenne még a hó végi érésűeknek.
A 700 tőke nem kevés, alaposan át kell gondolni, hogy mit tervezel, mik az elvárásaid. Ahogy írtam, már nem csemege minősítésű a Néró szőlő, de nagyon finom az íze. Az igazsághoz tartozik, hogy tavaly a totális fagykár után is volt termésem, a függőleges karokból kinőtt vesszőkön volt valamennyi, nyilván ez már későbbi fejlődésű, és érésű volt. Egy részét szőlőként fogyasztottuk el, és kb. 10 l összetört szőlő maradt belőle, ami egy nagy vödörben volt erjesztve 2 hétig, majd kézzel! kinyomva a lé. Amire emlékszem, a szép sötét színe. Tehát sötét színű bort is lehet belőle csinálni. Nyilván az a kevés mennyiségű bor a kóstolgatás szintjén "elpárolgott". Az idén megpróbálom a rozé bort, olyan jó sokat írtak róla. A kordonom kb. 1 m magas, töketáv. 1.2 m, sortáv. 1.8 m. A lombozat vizszintesen összeér, a vesszők ujjnyi vastagok.
Szüretel-e már valaki? Ma végigmértem az állományt és rendesen meglepődtem. Ez a sivatagi időjárás megtette a hatását és a szőlőszemek erősen felcukozódtak. Persze inkább az van a jelenség mögött, hogy besürüsödött a must. Mérni sajnos nem tudom, de izlelés alapján úgy érzem, hogy a savak viszont már égnek el, tehát indokolt nekilátni a szüretnek. A Szilváni amit szednem kellene az árnyékos oldalán, ( amit megcsépelt a jég) 16-16,5 között, míg a napos déli oldala 18-18,5 között mozog. Az a kevés Oportó, ami még van 17-18, és 18-19 et mutat. Néhány fiatal Zweigelt tőke déli felén 19-22 közötti szórást mértem!!!! A Bianka 18-20 között, és van 2 piros Delaware tőkém 22-24 mustját mértem. Már az Olaszrizling is 14-nél tart!!
A szárazságnak annyi haszna volt(van) hogy a jégvert szemek szépen leszárdtak. így az épen maradt rész nem rothadt el tőle. Mindenesetre a korábbi saccolásom helytálló lesz, úgy 30-40 % körül lesz a kiesés.
Sziasztok, régen jártam erre. Csehországi tapasztalatok magyar rezisztens fajtákról: csak tavaszi lemosó permetezés után az idei csapadékos évet nagyon megsínylették a Zalagyöngye és Palatina fajták, a Nero viszont szép termést adott.
A szakirodalom azt mondja, hogy a szőlő a sebeken, sérüléseken keresztül fertőződik, nem a gyökéren át. A fertőzésre leginkább alkalmas helyek a metszési sebek. A gombák fokozatosan terjednek az egészséges rész irányába, tapasztalatom szerint először a vesszőkön. Mivel a tápanyagutánpótlás akadozik, elhal a vessző, a tőkekar, majd fokozatosan az egész tőke is kipusztul.
Korai fertőzésnél elvileg megmenthető még a tőke, ha a beteg részt az egészségesnek látszó rész 10-15 cm-es darabjával együtt időben el van távolítva.
Mivel a tőkét úgyis ki kell ásnod, szerintem ennél több földet nem kell kicserélned. Törekedj arra, hogy megbízható, ígényes termelőtől vásárolj oltványt, olyantól aki, tisztában van a szőlővessző betegségeivel és pl. nem ESCA-s, vagy vírusos tőkéről vette az oltóvesszőt.
Értem, tehát elvileg egy próbát megér, mivel úgyis a sorban az első ... már csak optikailag is kellene valamit a helyére tennem.
Ez a csávázás is jó ötlet...végűl is nincs veszteni valóm....felesleges földem van most bőven más részéről a kertnek, mivel ma sikerűlt kiásni a leendő új tavam helyét, fáj is a derekam a sok talicskázástól...na nem egyedűl, csak hát én voltam a váltófordulós..
Igen, némely forrás szerint szinonimája, e szerint klónja ( Thompson ). Nekem van Szultán, és idén gyönyörű, majd teszek fel róla képet. Igaz amolyan pergola szerű lugasban van a fürtök lefelé lógnak, és a fekvést is jónak mondhatom :) itt a Mecsek oldalban.
No ha nem bánod, a szüretedet még megvárom a rendeléssel. Kiváncsi lennék a szüreti tapasztalataidra mielőtt leadom a rendelést. Kb 700 tőkét szeretnék ültetni. Milyen kordonban neveltrd fel? üdv.
Ja igen, a Thomson seedlesről. Régebben Terebessnél úgy olvastam, hogy ez a Fehér Szultán szinonímája, magnélküli szőlő. Ha magnélküli szőlő a cél, akkor mindenképpen érdemes az oltványtermelőktől megérdeklődni, hogy melyik bírja jól a mi klímánkat, mert számos jó magnélküli szőlő van. Van köztük magyar nemesítés is. (Anyira nem vagyok benne, fajtaneveket nem biztos, hogy tudok, de Veresék biztosan segítenek)
Nekem jó 10 éve volt két fehér Szultánom, két év után kivágtam, mert semmire sem ment, pedig odafigyeltem rá. Az egyik oltvány ki sem hajtott, pedig a nemes része élt, csak egyszerűen nem... A másik kihajtott, majd pár levél után visszaszáradt. Később kihajtott a sárszem, de sokra az sem ment, a peronosz is elsőnek kapta el stb... Először azt gondoltam, biztos az oltvány volt rossz, de később kiderült: ez ilyen, nálunk nem szeret, elvárja, hogy az ember egy cseppnyi "Görögországot" teremtsen neki. A helyére ültetett két Attila viszont gyönyörű volt...
Olyan jó fekvésben, mint amilyen F.Szilviéknél van (déli domboldal, szubmediterán klima, meg lehet próbalni, ott szerintem jó lenne.
Igen van 50 tőke Néró szőlőm, és valószínüleg a jövő héten szüretelem. A leírása "scsaba1" által közölteknek megfelelő. Tehát, nekem már júl. utolsó napjaiban elkezdett színesedni a bogyó, most már érett lehet, de az esőkig várok vele, mert az ilyen jó időben még egy kis cukrot pumpáltatok bele. Fűszeres ízű, de nagyok a magjai, és leszedve nem áll el sokáig. Szerintem nem kell sokat permetezni, nekem a Palatina és Bianca társaságában van, négyszer permeteztem, utoljára azért, mert júl. közepén megverte a jég ( a bogácsi tragédiától 5 km-re van a szőlőm). A Bianca fürtjeit a peronoszpóra nem bántotta, a Nérót több helyen kóstolgatta a peronoszpóra júniusban virágzás után, a Palatinát meg egy tiz méteres sávban meg is ritkítgatta. A telepítésem 5 éves, a 3. évben a hideg télen -25 fokban elfagytak a karok, a következő évben, május elején -5 fokban teljesen lefagytak a hajtások. Tehát ebben az évben terem először valamennyit, most úgy látom, hogy több is lehetne rajta, de a hajtásai hatalmasak, és vastagok. Szerintem nagy előnye a koraisága, és az ellenállóképessége.