Keresés

Részletes keresés

C3-juice Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2860

Lomtalanitás!

LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2859
Szép,es fajdlmas egyben, es milyen igaz! Van 2 angol nyelvu cd-m is tole! Sajnos, hogy Lengyelul nem erti az ember a szoveget, de biztos komoly mondanivaloja lehetett mindig, mert ugy eleg sokat enekelt, azon a magasztos, melankolikus hangon... Az enigmatic az egyik legjobb!úEs ugy nem szabad elfelejteni, hogy az SBB zenesuek Tole kerultek ki!
Előzmény: trambi (2858)
trambi Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2858

2005 valamiért lemaradt...

Furcsa világ,
Furcsa emberek.
Ó, jaj! Mily szörnyű szégyen,
De mégis gyakori,
Hogy van, ki szóval öl,
Mint gyilkos a késsel.
Ám az ember jósága erősebb,
Én ebben hiszek!
A világ
Nem tűnik el soha, élni fog.
Nem! Nem! Nem!
Itt az idő:
Pusztítsd ki
Magadból a gyűlöletet!

Előzmény: LaurensHammond (2857)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2857
Hatalmas zenesz volt, es szovegiro(kolto) orgonista egyben!!! Imadom, foleg a hetvenes evek elejen keszult lemezeit! Megvan mind, a bolt polcain is, ha kellene valami Tőle! L100-ast hasznalt egyebkent, csoves Leslie-vel! Kar erte bizony, hogy tavaly elmet...majdnem egyszerre Jimmy Smith-el:-(
Előzmény: hvik (2855)
trambi Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2856

jan. 17-én meghalt rákban . 65 éves lett volna  éppen.

Temetésén saját dalát játszották...
Furcsa e világ
Hol még mindig
Elfér ennyi bűn.
És furcsa az is,
Hogy ennyi éve
Ember így gyűlöl embert.

Előzmény: hvik (2855)
hvik Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2855

Helló!

Ismeritek-é Czesław Niemen-t? Nekem tetszik nagyon.

tehtube Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2854

Szívesen.

Nehéz kérdés, hmmmmm.....  Nem rutinfeladat, szinte nincs rá precedens. Alkatrészek sem hevernek úton-útfélen. A gazdaságosabbhoz kevesebb alkatrész kell, de több élőmunka. Az upgrade-hez meg sok jóminőségű B3 alkatrész. 100-200 ezret simán el tudok képzelni.

Ha érdekel, van:

- komplett gyönyörű állapotú C2

- komplett B3 belső tartalom

- üres C szekrény.

Ezek csereszabatosak is, szóval:

- a szép C2-be áthelyezhető a szükséges B3 hardver, és akkor lesz belőle egy komplett, hibátlan, living room C3.

- Vagy a C2 érintett része átpakolható a C szekrénybe és lesz egy olcsó, gazdaságos C2, amihez tudok M3 agyat (a megegyező perka miatt) és a "szabványos" négyes perkakapcsolót adni.

Ezek a cserék igen egyszerűek, pár órás műveletek, és mint írtam, az alkatrészek teljesen csereszabatosak.

Ha tényleg érdekel, gyere el, személyesen a létező darabokon nagyon egyszerűen áttekinthető, megérthető.

Üdv, Zsolt

Előzmény: Törölt nick (2853)
tehtube Creative Commons License 2006.01.28 0 0 2852

Némi kiegészítés még az "egyforma" hanxerekhez:

Az európai Hammondoknak némiképp kevesebb a becsületük, és ennek a hangjuk az oka.

tehtube Creative Commons License 2006.01.28 0 0 2851

B2, C2 <-> B3, C3.........de volt M2, M3, Rt2, Rt3 is.

A különbség egyszer annyi, hogy a percussion effekt még nincs a kettes szériában.

Másodszor, a kettes széria utolsó évétől eltekintve, step drawbarok voltak. Ezek kissé nehezebben huzhatók/tolhatók.

Percussion: az a kvint vagy oktáv rövid kattanó, lecsengő hang ami a legtöbb Hammondos hangzást olyan jellegzetessé teszi.

Beépítése utólag is megoldható. Egyszerűnek tűnik, de tapasztalat nélkül csak úgy nekilátni kétes kimenetelt eredményezhet. Ilyet Harangozó Misi csinált a Fogarasi féle M2-n, amit vagy egy éve be is mutattam itt.

Kell hozzá pár dolog. A négy kapcsoló, egy ötödik a B# presetváltó alá, egy komplett háromcsöves perkaerősítés/vezérlés. Ez talán lehet tranyós is. Vagy komplett agy csere. Szóval lehet gazdaságosan, kiegészítő stílusban, vagy minden főelem cserjével 2->3 upgrade.

Nagyon soxor le lett itt írva:

Az A100, B3, C3 és a D100, Rt3 kézi része TELJESEN MEGEGYEZIK!!!

Ezek a betűk csak az eltérő külsejű fatokozást jelölik. Ami a billentyűzetet, hanggenerátort, erősítést illeti, semmi különbség nincs köztük.

A B3-nak azért van nagyobb híre, mert a zongoraszerű orgonatestet négy esztergált láb tartja. Emiatt, hogy szellős az alja, jól látszik az előadó lába, ill. kicsit könnyebb a C-nél cipelni, a legtöbb művész amerikában ezt használta. Európában meg a B gyártásának hiányában a C3-at, aminek legtöbbször a földig érő hátsó paneljét levágták, hogy csak a gépházat takarja.

De mivel abszolút kompatibilisek egymással, a nagy művészek mindegyiket egyformán használják.

Példák:

Jimmy Smith-B2-n kezdte, majd B3, de sok lemezborítón C3 mögött ül, az új internetes Hammond Player újságban egy A100-at használ kb 1960-ból.

Jon Lord-általában C3 mögött látni, de a 2000-es montreaux-i fesztiválon, a 2002-es ausztrál koncerten B3-at nyom, a 2002-es ausztrál live tv showban meg A100at.

Joey-t is lehetett látni mindhárom mögött, Rhodát is. Az A100-ak mögött az én jóvoltomból :-) Mindketten szignálták az orgonámat a kottatartón, felsőfokon. Ezt a dvd felvételek is tanúsítják.

Shirley Scott-főleg A100-ak, de a többi is.

Amit viszont nem használnak, az a D100, Rt3. Ezeknek a 25-ös, kétoktávos sík, legyezőforma basszuspedál helyett egy konkáv, befelé görbülő 32-es pedálzatuk van, ami a klasszikus zenéhez kell. Jazz, blues nem igényli. Ilyen típusokkal nem láttam még nagy művészeket, de keresek :-) Más rajta a játék, ettől túl nagy, nehezebb a nehezeknél is.

Ami viszont a hangbani eltéréseket mégis okozza, nem  típusfajta függő (A-B-C...), hanem darabfüggő. Ezek manufaktúrális módszerrel, nagyon sok kézimunkával készültek. Ráadásul az akkori csövek, transzformátorok, kondenzátorok közt is nagy volt a szórás. Ez azt okozta, hogy nem készült két egyforma hangszer. Mindegyiknek kissé más a hangkaraktere, ahogy nincs két egyforma zongora sem. Ráadásul a használatban eltelt 30-50 év is sokat differentál a hangszerekben.

A Beauty In B is írja, egy végleges hangszerhez nem árt legalább ötöt kipróbálni. Én is csak a mostanival találtam meg az igazit. Tehát hogy melyik szól jobban, bármi lehet az A-B-C-k közt. Annyi adalék még, hogy szintén ebben a könyvben a megszólaltatott mesterek a legjobb évjáratot kb 1958-68 közé teszik.

Remélem segítettem, de a fent leírtak nagy része korábban is fellelhető. Zs.

Előzmény: Törölt nick (2848)
Gál Csaba Boogie Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2850

Szeva, CD-csere-ügyben ide: galcsababoogie@yahoo.com

Lehet, hogy kéne egy kis Hammond a szólólemezre. Most kezdtünk neki komótosan. Még nincs Hammond-ügyben pontos elképzelésem. Rhodest nem tudsz esetleg szerezni kölcsön alkalomadtán? Na mindegy, majd levélben!

Egy kis ajánlat Hammond-lemezek ügyében:
Robert Walter: Super Heavy Organ

http://www.glidemagazine.com/articles213.html

Reuben Wilson: Fun House

http://www.jazzdepot.com/r_wilson/2064.html

Melvin Sparks: This Is It!

http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/6866804/a/This+Is+It!+.htm

Előzmény: LaurensHammond (2847)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2849
Ott voltal a koncerten szerda este? Szerinted jobban szolt az az A100 Hammond mint egy B3?:-) Nem, mert miert is szolna jobban, mikor csak a fa burkolat mas formaju korulotte! ABC 1955-tol 1968-ig egyformak, es a legjobbak! Mas a kabinett korulotte, az egyiket templomba tervezte Laurens bacsi, a masikat lakasba, majd lakasba beepitett(internal speaker) hangszoroval=A100 A C3 a church, templomi forma, a B3 az elso lakasba tervezett Hammond orgona! Erdekes, hogy ezeket abszolut nem arra szantak annak idejen, hogy Jazz,Rock, Blues zeneben hazsnaljak, es foleg nem fekete eloadok:-) Megis ebben valt vilaghiruve, es legendava a Hammond sound....es ha meg egy Leslie-t is vesz az ember hozza, aminek nagyon nem orult Laurens Hammond bacsi (nem én):-) akkor aztan kesz a legutosebb hangzas amit valaha a vilagon megalkottak! Valoban a B2 az percussion nelkuli a B3 hoz kepest, detto C2-C3! Igazabol vannak meg elteresek, de az mar kondi, aramkor, drawbar difik...ebben Tehtube kollega tud megkimeritobb valaszt adni! Egy biztos, hogy a legkeresettebb, es kelendobb, legdragabb Hammond-ok az 1955-tol keszultek, mivel onnan jott az uj talalmany a percussion, es a B3,C3 szuletese! Az A100 mar 1959-tol azt hiszem, mint ujdonsag, hogy lecsukhato fedelet elhagyva, viszont + hangszoro rendszert beleepitve! Ezt mindenki ki is koti altalaban, es egy fatokos csoves Leslie-t forraszt ra....
Előzmény: Törölt nick (2848)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2847
Boogie, Hammond fan testver!!! Joey ota valoban nem hallottam feloled, csak kecskemeti kozos baratunktol, masik Csabtol:-) Rhoda Scott koncertrol lehet megsem maradtal le annyira, mert van meg remeny, hogy Kecskemeten fellep februar vegen!!! Meg mindig erdekelnenek azok a CD csere bere dolgok amiket beszelgettunk akkor, ha Te is benne vagy.... A cimem a regi, tudod a lemezbolt www.victoraudio.hu vagy a szamom, ha erre jarsz akar.... 70/512 2889 HAMMOND FOREVER
Előzmény: Gál Csaba Boogie (2846)
Gál Csaba Boogie Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2846
Sziasztok, éppen külföldről voltam hazatérőben, lecsusszantam a Rhoda Scott-koncertről, sajnos. Szerencsére a Joey DeFrancesco élénken él még bennem és egyébként is tonnaszám injekciózom magam Hammondos felvételekkel.
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2845
En is meg ugy rakom ossze magam a Rhoda koncert ota..:-) Elkepeszto volt!!!! Hihetetlen milyen sajatos stilusa van Neki, tipikus a jateka, es meg jazz-esebb mint valaha! Egy kis remeny mindenkinek a forumon!!! Lehet megis lesz Rhoda Scott koncert Kecskemeten a szinhazban.., de meg nem merem elkiabalni:-)
Előzmény: jon lord (2843)
ElbertAinstein Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2844

Mert még sokan nem tértek mugukhoz! Többek között én sem!

Fantasztikus volt!Ráadásul a hangosítás is kiváló volt!:)))

Üdv.  Gábor

Előzmény: jon lord (2843)
jon lord Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2843
HÁT AHOZ KÉPEST, HOGY RHODA KONCERT VOLT BUDAPESTEN NEM NAGYON PÖRÖG A FÓRUM!!!
jon lord Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2842
Nagyon jó a CD amit adtál TEHTUBE.
Szépen csikorog rajta a kis BABY.
Tetszik az is amit nyomsz rajta de amit játszottál az A100-on szerda délután adtól teljesen lehidaltam. 2-3 év alatt rengeteget fejlődött a tudásod. Tisztára mint a régi nagy Hammondosok.
Minden elismerésem a tiéd!!! [:-)
Előzmény: tehtube (2836)
Laurens Hammond Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2841
A David Benett Cohen oktato dvd-jet en megrendeltem az USA-bol meg a tavaly, es meg is jott! At is konvertaltuk europai nezheto szabvanyura! Igy most 3000Ft-ert arulom mindenkinek akit erdekel. Szolj esetleg hogy elkuldjem postan, vagy ha kecskemeten jarsz, akkor be is ugorhatsz erte! Udv Viktor www.victoraudio.hu
Előzmény: Törölt nick (2840)
jon lord Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2839
Hát Laurens Úr. Magának is a kis ujjában van illetve volt a Hammond!!!
Milyen érzés volt?

Apropó a fotókat légyszi küld majd el. Előre is köszi!
Előzmény: Laurens Hammond (2837)
Don Airey Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2838
Tényleg fantasztikus volt, remélem lesz még ilyen sokszor. Viktor a DVD szuper, és van benne egy autogram is. :)
Laurens Hammond Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2837
Ehhhhjjjj, mi buli bolt, mi buli volt!!!!!!! Az eddigi legjobb Hammond orgonas Jazz koncertem volt, amit Magyarorszagon lattam, az tuti! Igy kell Hammond-osan jatszani....Benne van a kisujjaban az osszes fortéj, trukk... Is amilyen szivelyes , kedves, szereny ez a csaj(néni):-) Elkepeszto! A Hammond is rendben volt, jobban szolt mint Joey-nal!!!
Előzmény: tehtube (2836)
tehtube Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2836

Most is nagy kő esett le... Joeynél az utolsó pillanatban lett kész az A100, kétszer kellett a scannert megtisztítanom, egy csomó leszakadt vezetéket Misinek visszaforrasztania.

Ma meg a 142-es vezérlése lett kész. Ki lett dobva belőle a második ECC83, ami fléig kihasznált és csak vezérlőfunkciójú. Meg egy átkötés, egy relé, szóval minden régi vezérlés. Bele lett téve egy kis trafó 117/24V, és a kettős tirisztoros vezérlés. Így megvan a lassú/stop/gyors a félhold kapcsolón és ráadásuil zajtalan váltással.

A homlokára a hangkimenet helyére került egy négyes csatlakozó. Ez a vezérlés (3db) A hatosból meg 5 db "él" Kettő nagyfesz, három a szimmetrikus hangjelhez. Így az orgona kapcsolja be a lacikát is. Szóval megint épp, de kész lett :-)

Tartalékba azért elviszem a KBR-t is.

Holnap 4-re érkezik az orgona, ötre a művésznő a beállásra.

A koncert, a lemezek......kihagyhatatlan. Zs.

Előzmény: LaurensHammond (2835)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2835
Holnap Rhoda Scott az A38 hajon!!!!! Urak, Hammond rajongok, Rhoda Scott kultivalok! Lesz nalam nehany elado Rhoda Scott DVD ritkasag, es nehany gyari cd amit a boltombol mobilzalok föl e jeles estere! Mobil Victor Audio lemezbolt....:-)akinek kell DVD, cd egyebb Hammond-os csemege, az keressen a helyszinen, vagy mobilomon: 70/512 2889 Tehtube Zsolt is tudni fogja hol vagyok, mert egyutt leszunk mar orgona beszerelesetol szallitastol fogva.
hvik Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2834

Hali.

Úgy tudom 160-ért el lehet vinni. Nekem is fáj rá a fogam kegyetlenül... Hihetetlen, hogy ennél sokkal többet ér egy ilyen Németországban. Az orgonámat a múltkor elvitték volna pont ennyiért. Lehet el kellett volna passzolnom, és valami jobbra gyűjtenem. Bár annyi pénzből sokkal különb kategóriákban nem gondolkozhatok. Max valami csöves spinett...

Előzmény: Feka89 (2830)
tehtube Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2833

Szép darab. Minimál ár két kiló felé. Próba nuku. Én amúgy nem különösebben csípem a fenderzongikat, erről írtam többször, arra nekem elég egy pcm féleség.

Ismétlés: érdemes elolvasni, lementeni az elmúlt 3 évet innen, nagyon sok hasznos infót találni.

Előzmény: Feka89 (2830)
tehtube Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2832

Igen, ugyanaz a 25-ös pedál, csak azt hiszem fémből, ami a geometrián nem változtat. Nekem is van két készlet 25-ösöm, csak nem jelentkeztél.

A VK7-nek pl. súlyozott a billentyűzete. Ott a kis súly alulról felragasztva. Nagyon jó kis klaviatúra, csak emiatt egy kicsit lassú.

AZ XB1-é pl. a legkönnyebb, egyszerű műanyag. Ez meg gyors, de túl könnyű, túl olcsó. Túlfut a kéz.

A mostani waterfallosok elég jól megközelítik az igazit mogzásukban, mégha nem is érik el. Rövidebb a csuklóponttól mért hosszuk és ez kicsit érződik. Mindenesetre egy új CX3, NordE, DB3-5, XK1-3 kellemes billentésű.

Előzmény: Don Airey (2831)
Don Airey Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2831
Az X-66nak ugyanolyan lábpedálja van mint a C3/B3/A100nak?
Előzmény: sanyorzó (2825)
Feka89 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2830

CSő! A vk-88 még nem kalapácsmehanikás és csak félsúlyozott, hát lehet nem a legjobb de nekem egyelőre megteszi. Mondjuk a potik télleg hiányoznak róla.

Másik. Találtam egy Fender Rhodest:

http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=5533146

Szépnek tűnik de ki is kéne próbálni egy ilyen régi hangszert nem?

tehtube Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2829

Fireball: 888000008 c3 vib. No leslie. A szóló előtt azok a szintiszerű hangok az alsó manuálon 888000000-on kisszekundok lent.

Ha fontos a zongora, akár a Nord Electro rack is megteszi orgonástul. Ott az orgona puhább a VK-nál.

Ja, Viscount DB3 a hangmodul változatban 940EU, szűzen.

A legjobb Jon Lordos munkák 1966-1972 közt voltak, meg a 75-ös Sarabande. A többi elmegy.

1964-67-Artwoods, utána SBMH

1968-69-Puple MK1 Ez a csúcs, a Gillan előtti korszak. 3 kibővített stúdiólemez és egy koncert. KÖTELEZŐ!!!

1969-72-a klasszikus MK2 Purple. Ebből is van mit tanulni.

73-tól Blackmore nagyon átvette az irányítást.

75-tő Bolinnal meg szenvedés.

84-től, a kámbekktől lapos, érdektelen, csupán apróbb felvillanások.

95-től némileg több szerep

A 2002 Hucsikucsi elmegy, de aki Jimmy Smith-t megnéz, vagy Joeyt vagy Rhodát, csak megmosolyogja.

A Rhodes hangja jobban utánozható egy Hammondnál. Jobban is bejöttek az utánzatok.

Ha a tolópotis mastert használnád, lenne mégegy drawbarkészleted. Nagyon más az orgonabillentyűzet, zongoraszerűvel szívás. Itt a villámgyors berobbanások, virga alapkövetelmény. Ehhez lassú, kemény egy súlyozott, főleg ha kalapácsmechanikás.

Üdv, Zs. arsic@axelero.hu

Előzmény: Feka89 (2828)
Feka89 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2828

The Tube! Köszönöm válaszod. Ha esetleg tudod még leírhatnád a Fireballban annak az orgona szóló rész beállításait. Meg nemtudom hogy a basszer szóló után glissandózik?  A Child In Time hangszínét megcsináltam fülről és szerintem elég jó lett, nem gondoltam hogy a Vk-8M képes ilyen erős perkára. Szóval mint említettem a VK-8 ason még nem jáccottam csak a modul változatát ismerem. Engem két dolog zavar benne főleg:

1. A d-beam rossz helyen van. Ha hozzányúlok a hangerő potihoz mindig a d-beam fölé ér a kezem (és ez élő előadásnál elég zavaró)

2. A fast lezli télleg elég hogymongyam durva. Szóval tul gyors, bár lehet állítani a sebességét. Csak az a baj hogy egy manuállal használom (egyelőre) úgyhogya fölső 1-2 oktávban jól is hangzik ez a gyors lezli, de ha bal kézzel ugyanazon a manuálon jáccom a basszust az túl gyors. Gondolom a megoldásmég egy manuál, vagy lábpedál beszerzése lenne. Majd.

Jelenleg egy fatar tmk-88 al használom, ami szerintem jó hozzá. Már csak azért is mert a tmk-88 on nincsenek potméterek. (kiv. modulációs kerék, bank, program váltás). A hibája hogy nem lehet partokra osztani.

Másik dolog amit akarok kérdezni (meg majd még sokmindent) hogy tervezem valamilyen modul vásárlását, mivel a vk-8m orgonás igényeimet jelenleg kielégíti, de kéne egy zongora/e.zongora/vonós modul. Én a Kurzweil ME-1 -re gondoltam, mivel a Kurzweileknek szerintem nagyon szépek a zongorái. Valamint a másik amire gondoltam régi kedvencem a Fender Rhodes. Ez nyilván kompromisszum, mivel tudtommal nem sok hangszínlehetőség van rajta, valamint nagyon kell vigyázni hogy át ne verjenek egy ilyen öreg, használt hangszerrel. De a Rhodes hangja kétségtelenül utánozhatatlan.

Hogy valamit magamról is írjak hát még elég kezdő vagyok a dolgokban. 16 éves vagyok, tíz éve zongorázom. Kb. másfél éve kerültem be egy zenekarba. Azóta, amióta meghallottam a Deep Purple -t Jon Lord komolyzenei beütésű szólóival, rögtön beleszerettem a Hammond hangjába. A Hammond nekem még egyelőre álom, ugyhogy a valamivel elérhetőbb árú vk-8m -et választottam. Tetszik. A vintage 2 amplifierrel max torzításon elég szépen hörög, a ring modulátort pedig egyelőre tényleg csak a lazy made in japanban tudom használni. Nemrégen hallottam Jimmy Smith -t, hát azis eléggé megfogott.

Szóval köszönöm válaszod, ha gondolod e-mailben is felvehetnénk a kapcsolatot, mert bejgyzéseid alpján látom eléggé értesz a Hammondokhoz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!