Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.30 0 0 508

Nekem nem az a problémám, hogy megjelent egy ilyen kiadás. Illetve van problémám vele, de ez egyéni szoc. probléma. Kiadható ilyen termék is elvégre szólás- és véleményszabadság van.

A tudósoknak nevezett egyének ezerszámra adnak ki semmire sem jó "tanulmányokat". Kezdve bolha egy nap milyen utat jár be egy mopszli testén a teremtéselméletekig.

Az a problémám miért éppen most, kinek a megrendelésére? Egyéni kezdeményezés volt, vagy csoportkezdeményezés? Vagy csak simán "tettünk egy szívességet és most kérjük a viszontszívességet"?

Vagy simán egy idős titán utolsó "nagy dobása"? 

Előzmény: Törölt nick (507)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.30 0 0 507

Kraus árnyékra vetődött. Nem alaptalanul fúvódott fel vörösre a feje. Eddig azt hittem, tényleg valami óriási bűntényre derített fényt, közben csak beleszaladt a régóta ismert partizánakciók jelenségébe. Mióta háborúk léteznek egyenlőtlen felállásban, ezek mindig is léteztek. Ilyen volt a 2.VH-ban, Vietnamban, Irakban, mostanában Afganisztánban, Izraelben. Miért pont a magyar hadsereget kerülte volna el?

Előzmény: Törölt nick (506)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.30 0 0 506

Köszönöm a választ. Az aranyban töténő értékmegadás a közhiedelemmel ellentétben valóban érdekes eredményeket szülhet.

Láttam a közelmúltban egy kimutatást az arany értékéről 1300-tól napjainkig.

A magam részéről jobban szeretem az 1 kg kenyér értékben történő meghatározást.

A megadott összegben vajon benne van a kb. 800.000 magyar nemzetiségű ember kihurcolása különféle munkatáborokba (a három napos mályenkij robot)? Ezeknek az embereknek 30-40% -a nem tért haza sohasem. Az ő értékük vajon mennyi?

Nem tisztem a létszám ellenőrzése, de sajnos el tudom fogadni. 

Elhangzott Kossuth rádió 2013.06.30-án 5,40 környékén.

Előzmény: Glavingojn (505)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.29 0 0 505

Ezt elég nehéz lenne megadni, mivel a különböző áruknak különböző mértékben nőtt azóta az ára. Például egy uncia arany 1945-ben 37 dollárba került, most éppen 1230 dollár az ára. De például 2000-ben csak 272 dollár volt.

Előzmény: Törölt nick (503)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.29 0 0 504

Moszkvában, 1944 októberében döntöttek a nagyhatalmak a Magyarország által fizetendő jóvátétel összegéről. Nem sokat filóztak rajta, ugyanakkora összeget (300 millió dollárt) szabtak ki mint Romániára és Finnországra. A különbség csak annyi volt, hogy Románia és Finnország a teljes összeget a Szovjetuniónak volt köteles fizetni,  Magyarország fizetett Jugoszláviának és Csehszlovákiának is (Szovjetunió 200 millió, Jugoszlávia 70 millió, Csehszlovákia 30 millió).

Nem volt ott részletes kárlista. Utána a magyar kormánynak csak annyi dolga volt, hogy aláírja és törvénybe iktassa a jóvátételt.

Előzmény: Törölt nick (502)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 503

"egyszerűen előírt 200 millió dollár háborús jóvátételt"

Ha már ennyire pontos az adat, lehetne a gyengébbek kedvéért a mai áron.

Előzmény: Glavingojn (501)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 502

Én nem voltam ott, amikor a nagyhatalmak osztottak, szoroztak. Ön ott volt? Mert akkor nem sok alapja van kijelenteni, hogy ilyen anyagok nem szerepeltek az alkudozásnál. 

Előzmény: Glavingojn (501)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.29 0 0 501

A Szovjetunió egyszerűen előírt 200 millió dollár háborús jóvátételt, szó sem volt alkudozásról. Később (amikor Magyarország már a szövetségese lett) csökkentették a követelést, Magyarország összesen 132 millió dollár értékű áruval fizetett.

Előzmény: Törölt nick (500)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 500

"A másik dolog az, hogy a hamisításnak mindig célja van. Miért hamisítottak volna sok ezer méternyi iratanyagot,"

Annak idején elég szép háborús kártérítést fizettünk. Honnan tudjuk, hogy ezeket az anyagokat nem használták fel a kártérítés alátámasztására?

Előzmény: Glavingojn (496)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 499

A válasz első részére nem különösebben reagálnék. Szerintem sem fekete és fehér a dolog.

"Az ilyen "dokumentumokat" megkérdőjelezhetetlennek tartani,...

Ki tett itt ilyet?"

Erről viszont a véleményem más. Pont Krausz Tamás volt az adott ATV műsorban, aki vörösödött, szinte kiabált, amikor hárman próbálták elmagyarázni, hogy igen dokumentumok kerültek elő, de ezeknek a valóságtartalmát meg kellene vizsgálni.

Krausz Tamás érdekesen viselkedett, legalább két következtetés volt levonható.

1. Eleve tudta, tudja, hogy a "dokumentumokat" nem ellenőrizék le, csak rászabadultak az anyagra és összevállogatták. Emiatt úgy viselkedett, mint egy megsértődött óvodás, illetve az elmúlt korszakban nevelkedett megmondó ember, akinek nem illik megkérdőjelezni a kijelentéseit.

2. Rájött, hogy vége annak a világnak, hogy az elefántcsonttoronyban levőknek a kijelentéseit nem ellenőrizhetik, és netán beugrott neki, hogy ezek a dokumentumok valóban nem lettek ellenőrizve, vagyis rajtakapták, hogy nem adtak ki tökéletes munkát. 

A 2-es verziót megelőlegezem, mert annak idején voltak jó megnyilvánulásai, de esetlegesen eljárt felette az idő.

Előzmény: paul2 (469)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 498

Partizánakciókat bemutató film. ( a jenkik már csak ismerik ezeket)

kb. a film közepén, amikor a falu népére gyújtják a templomot az angolok...

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 497

Ezen a titkosításon Krausz is töpreng. Annyi történhetett, hogy Sztálin tudta, hogy az oroszok dúlásáról is készültek jegyzőkönyvek. Aztán mindenki elrakta a sajátjait. A ruszkiknál sem a harcoló alakulatok zabráltak, hanem akik utánuk jöttekm a "rendfenntartók". Róluk is biztos születtek jegyzőkönyvek.

Előzmény: Glavingojn (496)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.29 0 0 496

A másik dolog az, hogy a hamisításnak mindig célja van. Miért hamisítottak volna sok ezer méternyi iratanyagot, ha aztán 50 évre elzárták az anyagot még a kutatók elől is?

Előzmény: performwitch (495)
performwitch Creative Commons License 2013.06.29 0 0 495

Krausz mivel tudja bizonyítani, hogy a szovjetek információi hitelesek és nem hamisítványok?

A szovjet archívumokban sokminden van, pl az ellenséges levéltárakból (német, román, magyar stb) zsákmányolt, részben feldolgozatlan anyag, zsákmányolt katona-levelek, elleséges hadosztály-jelentések, leiratok stb. Ezeket nem olyan könnyű hamisítani.

Előzmény: willdataa (483)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.28 0 0 494

Volt ilyen is, olyan is. 1945 elején a családunkat az mentette meg az éhhaláltól, hogy a nagyapám összebarátkozott egy orosz tiszttel, aki esténként egy vödör káposztalevessel jelent meg.

Előzmény: Háténimmárkitválasszak? (493)
Háténimmárkitválasszak? Creative Commons License 2013.06.28 0 0 493

"én pl gyermek koromban hallottam a csokit osztogató szovjet katonákról.."

Én nem hallottam, hanem kaptam.

Igaz, 56-ban.

Pesterzsébeten a rendőrség előtt állt két tank, és a tankosok időnként osztogattak (ronda fekete, de ehető) kenyeret, meg pravda újságot.

Az oroszok pedig igenis szerették/szeretik a gyerekeket és osztottak csokit is.

Én például akkor szerettem meg a sűrített tejet, amit olyan félkilós konzervekben osztottak, csak a gyerekeknek. Kanállal ettem, úgy ízlett.

Focizni is leálltak velünk.

Amikor meg harcoltak, szétlőtték a tankkal a házakat, amibe gyerekek is laktak, de hát ha egyszer onnan lőttek kifelé, nem tudom, mit tehettek volna egyebet.

Előzmény: Törölt nick (485)
loding Creative Commons License 2013.06.28 0 0 492

ujjamból ... na ... sikerült

Előzmény: loding (491)
loding Creative Commons License 2013.06.28 0 0 491

...tudod a mauser puskát nyulakra, meg muflonra használták vadászathoz (ami a területen gyakori vad volt és az élelmiszer hiányt segített leküzdeni), egy ilyen alakulatnál automata fegyvereknek kellett lenni. Arról nem is beszélve, h. nem lazán vállon lógatva állítólagos "akció" közben.

Ezt nem az újamból szopikázom...

Előzmény: Glavingojn (490)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.28 0 0 490

Magyar partizánvadászok akcióban

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.28 0 0 489

Csak Horthy leveléig olvastam.

Krausz:
----------
Elképzelhető-e egyáltalán komolyan, hogy Sztálin (és Goebbels) tudott a magyar katonák ukrajnai, oroszországi és belorussziai tömeggyilkosságairól, Horthynak pedig erről nem volt tudomása...?
E szempontból egyik perdöntő dokumentum – számos más között – például Horthy távirata Olgyay Károly altábornagynak:

„Több mint egy negyedéve annak, hogy a szovjet-orosz arcvonal mögötti területen magyar megszálló seregtestek is részt vesznek a biztosító szolgálat ellátásában. Noha a seregtestek kizárólag az arcvonal mögötti területen való szolgálatra vezényeltettek, a keleti megszálló csoport seregtestei a tömegesen felbukkanó ellenséges partizáncsapatokkal kemény harcot vívtak, sőt egyes seregtestek a német erőkkel együtt szovjet-orosz támadások elhárításában is tevékenyen részt vettek és máig az arcvonalban vannak…kemény orosz télben, nehéz elhelyezési és közlekedési viszonyok között…dacára annak, hogy fegyverzetük és a felszerelésük a korszerű harc követelményeit nem elégítette ki, a váratlanul elfogadni kényszerült harcban új babérokkal gazdagították a magyar katona dicsőségét és hírnevét.”

Krausz bátyánk a csúsztatás nagymestere. Tovább olvasni felesleges. A hozzászólásokban is a partizáncsapatok vadászatán keseregnek.

Eddig azt hittem, hogy a frontvonalban harcoló alakulatok tömegmészároltak, de mint kiderült a megszálló csapatokról van szó.

pár részlet:

Az Álgya-Pap és társai, valamint a Somlay és társai ellen 1947-ben lefolytatott perek anyagaiból e kötetben olvashat először a magyar olvasóközönség unikális dokumentumokat.

Bakay maga is elismerte,[8] hogy a parancsnoksága alatt álló egységek követtek el háborús bűncselekményeket,

143 ember került bíróság elé és 138 főt ítéltek el háborús bűnökért.

a szükséges levéltári források hiányában ma még nem tudjuk pontosan felvázolni, hogyan zajlott a magyar háborús bűnösök felderítése a szovjet szervek által.

Az elítélt tábornokok, tisztek és katonák azon megszálló hadtestek alárendeltségében szolgáltak, amelyek kifejezetten rendfenntartó és büntető feladatokat láttak el.

Sáfrány Béla ezredes:  „A Keleti Megszálló Csoport, melynek kötelékébe ezredem, a 251. ezred tartozott, Ukrajna és Fehéroroszország elfoglalt területén őrfeladatokat és rendőri-büntető feladatokat látott el. Horthy kormányzó ruházott fel bennünket ezekkel a szégyenteljes feladatokkal Hitler parancsára azért, hogy a német csapatokat felszabadítsuk a megszálló szolgálat alól, hogy teljes mértékben a szovjet hadsereg elleni harcban lehessen őket bevetni.”

(Ez nagyon szájbarágott vallomásnak tűnik.:)

a források alapját, jelentős részét szovjet és magyar túlélők, civilek és hadifoglyok vallomásai, a vallomásokról készített jegyzőkönyvek, nyilatkozatok, levelek, hadifogoly-kartotékok képezik, amelyeket a Rendkívüli Állami Bizottság helyi, területi és országos szervei gyűjtöttek össze és dokumentálták.

A jegyzőkönyvek összeállítására a RÁB moszkvai központja számos utasítást, módszertani útmutatást dolgozott ki

a szovjet állampolgárok bejelentései, a károsultak és a tanúk kihallgatási jegyzőkönyvei, az orvosi szakvélemények, a bűncselekmények helyszíni bejárási dokumentációja (pl. a tömegsírok exhumálása során keletkezett jegyzőkönyvek), a fogságba esett ellenséges katonák vallomásai alapján az elkövetett gonosztetteket – az adott terület felszabadulása után egyhónapos határidővel – jegyzőkönyvekben kellett összegezni. A jegyzőkönyvekben minél pontosabban kellett leírni az elkövetett bűncselekményeket, és amennyiben lehetséges volt, az elkövetők pontos nevét, előírás volt a katonai alakulatok és a tettestársak megnevezése.

(ilyesmiket honnan tudtak meg utólag?)

A kolhoztag, a tanító, a „szovjet aktivista” elmondja, olykor elsírja szenvedéseit.

(a tanító mindig felbukkan.:)

A RÁB jegyzőkönyveinek stílusa a népi elbeszélés és a bürokratikus nyelvezet sajátos ötvözete. Ennek magyarázata az, hogy az áldozatok, az egyszerű falusi parasztemberek, akik közül az idősebbek némelyike írni-olvasni sem tudott, saját történetüket saját nyelvükön adták elő. Majd amikor ezt a hivatalos szovjet képviselők papírra vetették, akkor a maguk hivatali terminológiájába illesztették ezeket az „elbeszéléseket”, melyeket az előírt kérdések tartanak a megfelelő keretek között.

Előzmény: Glavingojn (487)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.28 0 0 488

Ez az...Tagadni kell a sírig.

Előzmény: willdataa (486)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.28 0 0 487
willdataa Creative Commons License 2013.06.28 0 0 486

De mi a garancia rá hogy az orosz és az ukrán levéltárakban található papírok nem hamisítványok és a rajtuk szereplő írás tartalma nem valótlan? A szovjetek mindig igazat mondtak és soha nem hamisítottak semmit?

Előzmény: Törölt nick (485)
Glavingojn Creative Commons License 2013.06.27 0 0 484

Most jutottál el a történelemtudomány nagy kérdéséhez.

A forráskritika a történeti források tudományos igényű felhasználásának elengedhetetlen módszere. Elsődleges feladata az egyes források forrásértékének megállapítása. A forráskritika alkalmazása során a kutató azt próbálja megállapítani, hogy az általa tárgyalt forrásnak mekkora a valóságtartalma, vagyis annak alapján mennyire hitelesen rekonstruálható a történeti múlt.

Előzmény: willdataa (483)
willdataa Creative Commons License 2013.06.27 0 0 483

Krausz mivel tudja bizonyítani, hogy a szovjetek információi hitelesek és nem hamisítványok?

Előzmény: paul2 (480)
paul2 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 482

A történelemportál cikke nem meggyőző számomra, a stílusa alapján egyértelműen tendenciózusnak tűnik, tárgyilagos jobb lenne.

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 481

Amikor hallottam az első hírt a könyvről és hogy orosz levéltári adatok alapján készült, már akkor hangosan kacagtam.. Úgy vettem észre, nem vagyok egyedül. A topikba véletlenszerűen idézett néhány részlet csak erősítette a gyanúmat. Már a papírért is kár, amire nyomták.

(javaslom a történelemportál cikkét, főleg a hozzászólásokat. link lentebb.)

Előzmény: paul2 (480)
paul2 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 480

Krausz és szerzőtársai természetesen hiteltelenek, és ezt higgyük el bemondásra egy egyhónapos nicknek, aki lényegében meg sem kísérel bizonyítékot mutatni, aki közölte, hogy nem látta a könyvet (450), aki csak olyan kategorikus kijelentéseket tesz, mintha egymaga lett volna a 2. hadsereg, s így mindenről tudna.

- nyilván itt más a bizonyítás elvárt színvonala, mint egy könyv esetén, de azért ennyire nem más.

Előzmény: Törölt nick (477)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2013.06.25 0 0 479

A könyv összeállításában részt vett az EMMI és a magyar Nemzeti Levéltár is.

Előzmény: Törölt nick (477)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 477

Ezt Krauszon kívül mindenki tudja.:) Azért késett ennyit ez a "szembenézés", mert a ruszkik még csak most találtak egy balekot, akire rásózhatták a dezinformációs jegyzőkönyveiket. Talán még most is röhögnek rajta.

Előzmény: willdataa (476)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!