Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ez már a második ananász kajszi csemetém. Előző kiment hamar. Ez talán ültetés + 3-4 év után termett most. Apró levele van. Először szarul nőtt, de most megindult (mirabolánon). Nem tudom mitől. Majd fotózok. Ízre nem volt extra, amit ettem, de nem volt rossz. Volt régen egy korai óriáskajszim, annak volt a legjobb íze. Vírus miatt nem volt szaporítható. A gönci most érik, annak (frissen) változó íze van, nem egyformán jó minden szem. lekvárnál persze nem számít.
A mirabolán alanyt honnan szerezted? Milyen volt? Valahol olvastam, hogy a sárga termésű mirabolán alany a legjobb ha csak azokat az alanyokat nézzük, amiket "hirtelen" be lehet szerezni. Tudom, hogy a faiskolák szelektált alanyokat használnak, de érdekelne a tapasztalat más helyről is.
Én oltottam erős (2-3 cm átmérő, 3 éves alany) mirabolánra. Nem gyenge a növekedése. Oltás évében még nem, de azután (idén) terem. Termés nem kicsi, de itt volt eső.
Ha egy év alatt elfogy, felesleges rá a tartósító. Már ha előtte 120 fokos sütőben sterilizáljuk az üvegeket, kifőzzük a tetőket, gyorsan teleszedjük, pár percre fejre állítjuk.
Milyen volt az Ananász kajszi növekedése, ültetés után? Mennyi idő alatt fordult termőre? Van valami speciális kezelési igénye? Nálaml a vele egyidőben ültetett másfajta kajszi csemetékhez képest nagyon kicsi, vékony hajtásai vannak.
Lekvárfőzés: mosás, válogatás, hibás részek kivágása, forró vízbe merítés pár percre, hűlés után héj lehúzása, magvalás, kis citromsav a kajszihús közé barnulás ellen, főzés és némi botmixerezés, cukrozás kb. 30 dkg/kg kajszi, ízteszt, dzsemfixezés, forró lekvár kimérés üvegbe, kis tartósító tetejére, lapka felcsavarása, szárazdunszt pokrócok közt... Azután évekig eláll, mert nálunk (sajnos) nem megy a lekvár. Celofános lezárással lehet kiszáradó, sütésálló lekvárt gyártani. Hogy imádtam gyerek koromban a kajszilekvár főzést a kóstoló miatt!
Keresztfiam Ligeti óriás kajszija a mellékelt képek szerinti állapotban van. Tápanyagot, vizet kapott illetve kap. Tavaly is hasonló fonnyadást tapasztaltak nála. Mi lehet az oka? Mivel lehet segíteni rajta?
Sokáig a fán tartható mint Pl a Rubista...kifejezetten jobb az íze ès szebb mint a Tsunami! Nem tudom nekünk tetszik☺️ meg ami fontos a vevőknek èretten szedtük.... visszajelzés pozitív!!
Egy keleti barack...a Shalah , első termése.Nem látványos, a húsa fehérbe hajló sárga, az íze ...érdekes. A magyaros és a nyugati között félúton, nekem elsőre jobban ízlik, mint a legtöbb nyugati.Hogy mit tud igazán majd később derül ki, ha nagyobbak lesznek a fák.
+lombtrágyák (fagyvédő, aminosav, borostyánkősav, stb.)
(nem pont ebben a sorrendben - topas és folicur váltva).
az is igaz, h 1x lemosta az eső (nehéz eltalálni, még nonstop met.hu-n lógva is),
akkor sok lepusztult. 1x nem ment jól a permetező,
ill. pár fa kevesebbszer kerül sorra...
de pl. a Reale d'Imola fajtán így is rogyásig van, ill. a noname-t (Tsunaminak vettem :) :(
tegnap "szedtem" le, kár h fele a fa alatt volt már, de 1 hete meg még nem volt pont jó...
bár olaszok már leszedték volna akkor... ez a baj, heti utazás nem elég, de hát még így is drága,
a benzin miatt is...
---
Megoldás 1:
át fogom oltani a nem jól teljesítő fákat... de nehéz dolog ez, mert van ami most visszatért az életbe...
pl. Goldrich-en rogyásig van barac', mint James képén (igaz, a fagy miatt, de 2 évig 1 szem sem volt rajta, biztos kipihetne magát :), de azért hogy ne legyen teljes az öröm "cserébe" sok a kicsi, mert nem mertem ritkítanim, mondván, úgyis rohad. most ritkítottam kicsit, a kicsi zöldeket, hibásakat.
vagy a Kuresián is jól van, 2 évig nem volt semmi.
vagy a Cognat: 2 év után rogyásig van, és még mindig nem rohadt le, csak 20%, és így is sok maradt, és már meg is állítottam a rohadást, de messze még az aug. 20, igaz, idén minden 2 héttel előbb érik, úhh sanszosabb az aug. eleje, majd jó lesz elkéső / vagy "kielégítetlen" lekvárfőzőknek :)
---
Megoldás 2:
nagyon nagyok a fák, sűrű az állomány a 2015-16-os telepítés részén.
persze h imádja a monilia. vissze kell durván vágni őket, és nem is szabad meghagyni nagyra...
ebben nagy segítségemre lenne, ha minden évben teremnének,
hiszen a sok termés visszafogná a növekedést még mirabolánon is, st. julienen, stb-n meg főleg..
láttam egy öreg cseresznyefát, amin nem tudtam növekményt felfedezni, annyira "befejezte" a növést
(oké, idősebb is volt), miközben durván vissza volt metszve, majdnem "asztal" koronája volt...
ilyen az én Reale d'Imola-m is, nem nő évek óta, álom korona, az egész 1,7 m, alul a "törzs" 20 cn (így alakult, kezdeti őzkár miatt kicsi, de jó ez így...),
6 vázkar van, elég terebélyes, jó permetezni és jó szedni, rogyásig van... kellene oltással továbbvinni, de más alanyon (nemes "közzzel") más lesz sajnos...
Ti hogy csináljátok a kajszi lekvárt? Hagyományosan, hosszan főzve vagy forrás után 5 percig főzve dzsemfixxel? Utóbbi szép világos marad. A hagyományos az a hosszú főzéstől sötétebb árnyalatú lesz.
Totális az aszály eddig 43.5 mm csapadékot mértem mondjuk márciustól eddig kb 12000 l vizet hordtam fel a fákra ami termő és rogyásig van 200 l /fa vizet kapott ,eddig úgy néz ki jó lesz minden egy fajtát kivéve a c arany öntözés ellenére is kb dió nagyságú v kisebb termés lesz az 1 ligeti óriás is kimegy nem baj nem a kedvencem viszont a 2 db 22 éves gönci teljesen meg újult féltem egy kicsit nagyon visszavágtam szép új hajtásokat hozott plussz darabosabb a termés.