Szálasan összekötve csomagolva szintén hűtve télen káposzta savanyításhoz.
Kapor olaj készítésre, ami télen minden salátára jó, és az ahhoz illő levesek főzelékek tetejére csurgatva finom ízt ad és csodálatosan díszíti az ételt. Krumpli , tök főzelék, tárkonyos gomba leves, tejfölös krumpli leves stb.
Mariska néni már feltette de annyit hozzátennék, hogy nem olyan mint a bolti mert ahány annyi féle, és az én ízlésem szerint egyszer túl savanyú máskor túl édes. Amit én készítek SZERINTEM, és ezen van a hangsúly finom.
Elkezdtek érni a fürtös uborkák. Kellene egy olyan csemege uborka eltevős recept ami hasonlít a bolti üvegekben levőkre. Valamennyire pontos mennyiségekkel. 5-7 centis nagyságuakra gondoltam. Van valakinek?
Én a baconra is szoktam zsálya leveleket fektetni, úgy csomagolom be vele a csirke mellett én is krumpli ágyon sütöm csoda finom nem beszélve az illatról
nálunk a főleg a cukkini nagy kedvenc, lepcsánkának, akár tzatzikinek, olaszos paradicsom szósz alapja, főzeléknek is remek, krémleves, rántva , grillezve, rakva, lecsóba, kovászolva, zöldségkrémnek is jó
a padlizsán főleg krémnek, muszaka, rántva, grillezve, lecsó, fő ételnek is csirke mellel tepsisi krumplival
Még sose ettem cukkinit és padlizsánt. Anyukám soha nem csinálta. Az asszony evett padlizsánt szerinte kesernyésnek érezte. Így aztán nem erőltetem. Pedig nagyon sok recept van ezekből.
2 nap alatt feldolgoztunk 24 kiló epret. 450 ft/kg ez 4 tömött rekesz volt. legalább 5 kilót megettünk...készült kipaszírozott( tehát magtalanított ) formában 11 litert tégelyekben lefagyasztottunk gyümölcs leves alapnak, készült ebből lekvár is aztán krumplinyomóval összetört darabos lekvár és egész darabokkal is készült lekvár.
Kötőanyag, 1/4 kg. túró, (minőségi az enyém Garabonciás névre hallgat) habosra keverve, pici citromhéj vanília aroma, vagy cukor, vagy valódi ebben lehet választani,tettem még bele apróra vágott ananászt is + 3dl keményre vert tejszín kevés cukor finoman keverni össze, az üvegtál kibélelve folpackkal a piskótát körbe rakni bele a túrós malter a teteje befedve piskótával nekem nem volt elég ezért baba piskótával fedtem be. Feltálalásig hűtőben volt utána megfelelő méretű tálra borítva .
A malter lehet bármi gesztenyés, csokis, mogyorós ki mit kíván.
Szt' ha ehhez még felszedek két fej salátát, akkor asszem betegre zabálom magam. Istenuccse kipróbálom, már elképzelni is isteni! :) Házi sajt hegyek vannak itthon.
Eláraszt a saláta. Eddig a csigák nem hagyták kikelni sem, most meg minden szem mag kikelt, és megnőtt. Lassan kellene a helye a paradicsomnak.
Salátát nem lehet valahogy eltenni? Fagyasztani próbálta már valaki? Legfeljebb főzeléknek lesz jó, de télen az is kincs.
Fő az eper/rebarbara lekvár. Kis adagokban csinálok mindent, mindig az aznapi mennyiséget dolgozom fel, amit leszedtem, és nem ettük meg. A rebarbara lassan kötelező kelléke lesz nálam minden lekvárnak. Sűríti, homogénebbé teszi az epret, málnát, szedret is, és finom!
Addig tudom követni az alkotást, hogy baracklekváros piskótatekercs felszeletelve, formába igazítva. De mi a kötőanyag???? A malter??? Mert a lényege gondolom abban vagyon!
Mellesleg a magam részéről a süteményeknél sem ragaszkodom a kottához. Annyira nem, hogy nincs is. Fejből sütök, és "öntök/borítok" saccra.
Bármit lehet helyettesíteni bármivel, csak az már nem ugyanaz az étel. Ha nincs borsó, nagyon finom a leves zsenge karalábéval is. Csak az már nem borsóleves... A 20 deka füstölt szalonna elég meghatározó az étel jellegében.
Kérem szépen a kertből főztem cukorborsó levest - pontosabban a borsó kivételével - mit mondjak... egyszerűen ... finom. A répák még nem voltak hatalmasak viszont én vetettem őket.
Nyugodtan, anélkül is finom lesz, én nagyon szabadon bánok az ételreceptekkel variálom, részben az ízlésünk szerint, és azért is, hogy ha valami nincs otthon akkor megtalálom a helyettesítő megoldást. A főzés nem olyan mint a sütés ahol azért tanácsos betartani az előírásokat.
Ez ugyan nem a kertből van de szombaton kreáltam és életemben először készítettem ezt a tortát osztatlanul az egész kompániának ízlett, (pedig sokan voltunk) de a lényeg, hogy az ünnepeltnek a pici fiamnak aki 47 éves volt neki is.