Keresés

Részletes keresés

papevcsy Creative Commons License 2015.03.28 0 0 20567

Kedves csoporttagok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek! Pl Maschine HU100SK típusú keltetőmet ma indítanám! Sajnos a páramérőm még nem érkezett meg, és nem is keltettem még. Azt szeretném kérdezni, hogy ennél a típusnál azt írja a leírás, hogy csak a 2 belső csatornát kell feltölteni vízzel. Ez nem kevés? Egyáltalán nem párásodik a kis ablak a gép tetején. 
Megrendeltem a páramérőt, elvileg a héten meg is érkezik. Addig hogy állítsam be a megfelelő páraszintet?

efraim77 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 20566

Köszi. A keltetések között mindig pont annyi idő lenne ami a bujtató gép tisztásásra elegendő lenne. ez 8 napos eltolással szerintem bőven jó..ergo 8 naponta bújna kb 500 csibém....ez gyorsabb mint ha 16-18 naponta 500....

A tárolással, nincs már gondom, és a tojásokkal sem..már nem hobbi kategória az biztos.. (az igazság az nem titok én már nagyban csinálom. 5 hetenként december óta jópár százat visznek el tőlem - gyakorlatilag annyit amennyi csak van - ebben a  pillanatban kb 600 fürjem van mindennel együtt.) A tegnap kikeltek már pár nap múlva elmennek naposként.

Ezt az átfedéses kombinációs keltetést pont azért akarom, hogy a lehetőségekhez képest minél gyorsabban ki tudjam szolgálni a megredeléseket.:) ha beválik meg tudom vele gyorsítani az ütemet valamennyire egyenlőre némileg úgy hogy nincs egyszerre egy nagy gépre való tojás...Ha lesz egy kis lélegzésnyi idő persze...a saját tojó állományt tovább növelem...de most minden eladható fürjre szükséges...nem kis logisztika:)

Előzmény: japipapi (20565)
japipapi Creative Commons License 2015.03.26 0 0 20565

Jó, elvileg ez már járhatóbbnak tűnik. De tovább bonyolítom Neked. Akkor viszont kellene 2 db, pont bujtató, egyik kikelő állomány, a másik indított állomány 70 - 75 % párával, a "fejlődő" keltetőben pedig 55 -60 % párával 14 napig. Így a "fejlődő" keltető mindég csúcson jár. 10 naponként 500 db fürjet el tudsz helyezni? persze nem mondom, hogy nem lehetséges, de nekem rémképnek tűnne! Nálam a maximum 247 db madár volt, a tojásokkal már akkor nem tudtam mit kezdeni. Sajnos a természet megoldotta (tyúktetű). Most csak 3 db ( kis család) madárkám van, de áprilisban újra kezdek, de most már jobban meggondolva, csak 50 - 60 db fürjet szeretnék majd tartani, és az is csak szabad tárolásban. 

Előzmény: efraim77 (20564)
efraim77 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 20564

Igen kettő lesz egy 300-as  már megy folyamatosan illetve egy ilyen nagyobb. 

De az a helyzet hogy 8-10 naponta csak 300-400 jóminőségű keltetnivaló tojásom van ( kel étkezési is,.)..és addig míg nem lesz egyszerre több.... ilyen megoldásokon gondolkodtam...

DE van egy másik ötletem: a nagy keltetőben csak a 14-ik napig lennének és külön bújtató gép lenne...azaz mikor már meg kellene emelni a párát, csökkenteni a hőt és amúgy is kiveszem őket a tojásbölcsőből akkor a másik kisebb gépbe rakom át őket..ez csak a bújtatásra lenne, ezt lehetne takarítani is két bújtatás közöt....ott a pára már a nagyobb lene stb.és az nem zavarna be a még fitalabb tojásoknak...HA jól tudom a nagyiparban valahogy így csinálják...

így a nagy gépet folyamatosan 8 naponként tudnám pakolni a kisgép meg lenne a bújtató.....

Ehhez mit szóltok?

Előzmény: japipapi (20563)
japipapi Creative Commons License 2015.03.26 0 0 20563

Szia!

Valóban csináltam az átfedéses módszert, de fürjek esetében nem vált be. Fürjeknél, vegyes keltetésnél nem voltam elégedett, maximun 60 % kelési arányt "sikerült" elérni.  Ez nem nagyon jó. Ráadásul, ha csak fürj  tojás van a gépben, nem is kellene átfedni. 1500 -as keltető azért már ipari méret, legalább is nem hobbi kategória. Szerintem állíts be inkább újabb keltető, -ha van piacot, megtérül.

Előzmény: efraim77 (20562)
efraim77 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 20562

az a tervem hogy mint Japipapi korábban  írta hogy folyamatosan töltöm a  keltetőt. Én csak fürjeket tervezek vele keltetni átfedéssel.

Nos egy nagyobb kb 1000-1500 fürjtojás befogadására alkalmas keltetőt úgy tervezek megtölteni hogy kb 400-500 tojással elindítom majd (ennyi jó minőségű gyűlik össze 8 nap alatt)  majd mikor ez már megy kb. 8-10 nap múlva újabb 400-500 tojást rakok bele, persze megjelölve.

Én a hőfokon nem szoktam állítani menet közben egyáltalán, a párát szoktam emelni. az utolsó 2-3 napban.

Ez  jó lesz szerintetek?

atrego Creative Commons License 2015.03.25 0 0 20561

értem

Előzmény: Chik Fan (20559)
efraim77 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 20560

múltkor valaki írta (talán Etil) hogy ablakos hűtőből csinál egy újabb keltetőt...hogy vált be?

Nos én szereztem egy igen szép és jó állapotú működőképes  nagy ablakos ital hűtőt amiben ráadásul légkeveréses hűtés van felül van a ventilátor és egy hátlapnál lévő légcsatornában tolja lefelé a levegőt, ami majdnem az alsó szektorban jön ki a hűtőtérbe...nos ezt akarom átalakítani hogy felül lesz a  hűtés helyett a fütés és a benne lévő venti a meglévő csatornában nyomná le a levegőt...nos ez  nagyon király lenne mert a nagy része ki van alakítva nekem csak a fűtést kéne betennem mega polcokat alakítgatni.

Viszont ez a hűtő hűtőként is üzemképes és jó állapotú:) így ha a nagy hőszigetelt ablak okozna porblémákat akkor inkább nem alakítom....

Vagy arra gondoltam hogy  nagy üvegajtóra belülről rakon hőtukör fóliát esetleg egy kis részen hagyok rajta kémlelő részt.

Valakinek van esetleg tapasztalata ilyen üvegajtós italhűtővel?

Chik Fan Creative Commons License 2015.03.24 0 0 20559

Szia!

Nagyon szívesen!
Még egy kis adalék:

Ezzel kellett volna kezdenem! Nem hiszem, hogy a kép külön magyarázatot igényelne. (Talán csak annyit: a két szürke kör a fűtőbetétet jelképezi.)
Ha átalakítod a gépet, akkor ebben a légkeveréses gépekre előírt körülményeket kell biztosítani.  (Pl a hőfok  keltetés kezdetén 37,8 C legyen.)

Ha meghagyod állólevegősnek, akkor azét. (Itt a tojások tetejénél 39 C az előírt érték.)
Sajnos nem tökéletes a megoldás, mert a tojások alá kellene eljuttatni a leszálló levegővel a hőt, de a gép meglévő adottságai miatt ez nem biztos, hogy tökéletesen sikerül.

Ha módodban áll, mérj közvetlenül a tojások alatt és felett hőmérsékletet. Ha maradt még eltérés, akkor úgy állítsd be a szabályzót, hogy átlagolva, a tojások "egyenlítőjének" a magasságában legyen 37,8 C a hőfok.
Később is ennek az arányában változtasd a hőmérsékletet.

Előzmény: atrego (20558)
atrego Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20558

köszi

Előzmény: Chik Fan (20547)
janika.p Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20557

Szia!

Köszi szépen működik is :)Remélem nem lesz gond ha a tesztüzem sikeres 120 db tojást rakok a gépbe 3 tálcán lesznek :) 

Előzmény: japipapi (20556)
japipapi Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20556

Szia!

Helyes a kötés. 

Előzmény: John.p (20555)
John.p Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20555

Igen tudom azzal nem akartam bajolni ugyis csak az izzó helyes bekötésére voltam kiváncsi.Jól van kötve? :)

Előzmény: efraim77 (20554)
efraim77 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20554

..de gondolom azt te is tudod.

Előzmény: janika.p (20552)
efraim77 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20553

szia,

erről hiányzik a  vezérlés 12 Voltja...

Előzmény: janika.p (20552)
janika.p Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20552

Ma összekötöttem a fűtést remélem müködni fog, még a kábel elrendezés maradt mindent elrendezek és 2x-er ellenőrzök :) fő a biztonság:)

Egész pontosan igy kötöttem be remélem igy gondoltátok :) Köszönöm a segitséget érte :)

Sikerült szereznem egy új hűtőládát ennek már pöpec a szigetelése :)

Chik Fan Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20551

Szia!

Tisztázni kellene a fűtés szakadt-e meg, vagy a szabályzó elektronika nem kapcsolja rá a 230 voltot.
Ki tudod próbálni, ha a fűtés helyére egy 15- 25 W izzót teszel világít, vagy sem?
Sajnos Cleo5 néven többféle típus is forgalomban van. Nem tudom a tied melyik? Tudnál fényképet feltenni a fűtésről és a szabályzó elektronikáról?

Előzmény: kekmadar01 (20549)
vidékipupák Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20550

Nem ismerem a keltetőt, de végig kellene nézni, hogy hol lehet a hiba.

Először a fűtőtestet kellene leellenőrizni. A többit nem is írom, mert aki ért hozzá, az tudja, hogy mit, milyen sorrendben kell ellenőrizni.

Kéziműszer, és egy hozzáértő ember.

Előzmény: kekmadar01 (20549)
kekmadar01 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20549

Sziasztok!Igaz én nem keltetőt szeretnék építeni, hanem van egy Cleo5 típusú gépem, azonban kelési idő lejárta előtt 1 héttel a fűtés leállt benne. A ventilátor, a kijelző minden működik "csak" a fűtés nem. Találkozott e már valaki ilyen hibával? Előre is köszönöm a választ.

Chik Fan Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20548

OK!
Ha ez a gép ennyire jó, tévedtem!

Vedd úgy, egy szót sem szóltam!

Előzmény: norissz (20545)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.23 0 0 20547

Szia!

Én két ventit tettem bele, de csak 5 voltról működnek. Ne legyen vihar.

Nem kell nagy átalakítás. Az alapgép gyakorlatilag az eredeti állapotában marad.

A fűtőbetét  alá, - most az összerakott állapotról beszélek - egy alkalmas méretre szabott lemezt helyeztem el. Tehát a fűtés a lemez és a mennyezet közé kerül. Két kör alakú ablakot vágtam rá a két ventilátornak. A lemezt a távtartókkal a mennyezetre erősítettem. A lemez anyaga nem kritikus. Lehet alulemez, de akár plexi is. Ebben az esetben nem kell lemondani a "pipimoziról" sem.

Ezen a módon a tojások felől a mennyezet felé kényszerítve a levegőt, az csak a széleken lebukva tud visszaáramolni.

A gyári állapothoz képest most a széleken elhelyezett tojások  kapják először a meleget. Kompenzálva az illesztetlen felületeknél besurranó hideg hatását.

Az eredeti szabályzó el lett távolítva, így ez nem zavar belül. Az új egy külső dobozban kapott helyet.
Készíttettem egy rajzot. Talán így érthetőbb.

Előzmény: atrego (20546)
atrego Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20546

tegyek bele processzorventilátort?Hová?habár most két strucc méretű tyúkocskám elült,de   kipróbálnám  a  szerkót:)gyárilag sacc per kábé hány százalékuk kel ki a tojiknak ebben  a   gépben,ha   szemesek és jól állítom be?

Előzmény: Chik Fan (20536)
norissz Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20545

Ez a gép, már három szezont teljesített 60-70%-kal.

Csak mindig jobbra törekszem! Azt az étermembranos kapcsolót amit látsz azt csak bent hagytam, nem az kapcsol! Most egy 1 tized szórású elektronikus kapcsoló van beépítve, nagyon pontos.

A tojásokat a kutyák ették volna meg, mert a tyúkokat antibiotikummal kezelték! Én meg gondoltam próbának jók lesznek! 

Előzmény: Chik Fan (20544)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20544

Elindítod a keltetést anélkül, hogy előtte kipróbálnád a géped. Menet közben toldozod-foltozod. Mi ez, ha nem kísérletezés?

Én nem javasoltam semmiféle terelőt. Csak azt kértem, ismertesd velünk a géped konstrukcióját, hadd lássuk, hol lehet a hiba. 
Lehet, úgy gondolod kíméletlenül őszinte vagyok, de szerintem ez viszi előre a dolgokat. Udvariaskodással nem jutunk sokkal előrébb! Viszont sértegetéssel sem! Nem megbántani akarlak, hanem segíteni. Ezt vagy elhiszed, vagy nem! Szerintem a korholásom jogos, és helyénvaló.

Előzmény: norissz (20543)
norissz Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20543

Nem kísérletezek, csak raktam be egy terelolemezt ahogy mondtátok és felment a hőfok ott ahol amúgy 37,8 van 38,2-re ezért inkább kivettem!

A k

Előzmény: Chik Fan (20542)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20542

Oké!

Előzmény: coco50 (20541)
coco50 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20541

Chik Fan : Minden rendben , tojások a gépben.!

Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20540

Ajjaj!
Rögtön belecsapsz a lecsóba! Élesben indítva kikísérletezni a gépet, ez több, mint felelőtlenség!
Ne legyen igazam, de ezeknek a tojásoknak annyi!
Ha jól látom, felül izzókkal fűtesz és a kis tálkák segítségével párásítasz. Ez így még akár rendben is lehetne. Viszont, ha jól látom, egy vízszintes válaszfal melletti résen, egy szem PC ventilátorral nyomatnád le a meleget a tojásokra.
Ez így nem fog működni. A levegő nagy hányada azonnal visszafordul a ventilátor melletti résen. A tojásokra csak kevés hányada jut.

A tojások alá kellene eljuttatni a meleget, hogy az a tojások között felfelé áramolva, egy másik úton visszajusson felülre a fűtő-párásító kamrába. Így lehetne FÜGGŐLEGESEN megforgatni a levegőt a gépben.

De nálad ez nem így van. Szerintem ez így egy hamvában holt ötlet. Alapvetően hibás konstrukció. Bocs, de szerintem annyira félresikerült, hogy a teljes átépítésen kívül semmilyen ötletem sincs, hogy hogyan  lehetne ezt helyrehozni. De többen vagyunk, hátha valakinek mégiscsak lesz használható javaslata!

Előzmény: norissz (20538)
bedike Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20539

Igen, rá gondolok, de nem ő kéri vissza a gépét, hanem másnak a gépe van nála, ami nem jut vissza a tulajhoz..

Előzmény: japipapi (20533)
norissz Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20538

Tettem terelolemezt, de rögtön elrontott mindent!

Ezért inkább kivettem.

Előzmény: Chik Fan (20531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!