Multkor a kezebe adtak egy D3xxx -et, belenztem, fokuszalok, latom a keresoben valami teljesen fogalmatlan beallitas van rajta , gndoltam, Nikon, mindjart attekerem. Aha... egy tarcsa, felso kijelzo sehol, mehetsz kvazi mindenert a menube. Nem lettunk komak.
Egyetértek. A menübeállítások többsége csak elsőre tűnik sokoldalúnak. Nem is használom. De ha a Kanyon/Olümposz és a többiek meg tudták oldani, akkor a Nyikon részéről ezt csak ostobaságnak/sznobságnak/odanemfigyelésnek/stb. tudom be, tekintettel arra, hogy egy nap alatt meglenne - ha akarnák. A Finn és Portugál benne van. A magyar meg kevésbé fontos - nyilván. Na, majd szólunk a nagyvezírnek és ők is megkapják a magukét. Velünk nem fognak packázni.
Igen látom, hogy a partvonal ilyen. Nem azt mondom, hogy ez rossz, csak én egy egérfingnyit emeltem volna rajta. Épp az a jó, hogy nem vagyunk egyformák. :)
Biztosan nem gondoltak, hogy Magyarorszagon ennyire felkapott lesz a dekilencven, ha tudtak volna, mar reg magyar nyelvvizsgahoz kotottek volna a fejlesztoi allast, a Nippon Kogakunal. Valoszinu nem vigasztal, de a dehetszazban sincs magyar, csereben van benne help, ami nem rossz dolog.
Egyebkent olyan sokat nem kell azert matatni a menuben, es biztosan van hozza konyvecske.
Az en gepemnek van magyar menuje, konyvem is van hozza, a szakzsargont ismerem, megsem tudok rajta egy csomo beallitast bekapcsolni, de nem is hiszem, hogy azok annyira lenyegesek lennenek. A gepeket, telefonokat, es minden digitalisan programozhato izet telebasznak teljesen felesleges opcioval, amitol sokoldalubbnak hat a bigyo. Ket egymast koveto tevet teljesen maskent kell programozni, ugyanattol a gyartotol.
A halalom, amikor egy hasznalati eszkozt menubol kell kezelni.
Nekifogtam, hogy elolvasom ezt az irast is a Sonyrol, de feladtam. Annyira bosszantoan technokrata szoveg, hogy nekem mar fizikai fajdalmat okozott.
Szenzaciohajhasz szogorgeteg a tobbretegu processzorrol, meg az ilyen-olyan akkumulatorrol, csak az nem tunik fel a szerzonek, hogy ugyanarrol a 24x36 millimeteres erzekelorol beszelunk, amit Oscar Branack fabrikalt az os Leica-ba.
Egy 50 mm-es objektiv pont ugyanaugy fog rajzolni a Sony-n is, mint a Zorkij nevu orosz Leica-n. A fotok zome valtozatlanul egy masodperc, es annak az ezred resze kozott keszul, amit mar eleg regen ki tud szolgalni a fototechnika.
Ettol meg persze biztosan jo a Sony, es majd ha mar senkinek nem kell, mert mindenki olyat akar venni, amibol kihajtogathatok lesznek a dron rotorok, akkor en is veszek egy urasagoktol levetett darabot.
Itt ez a csudi kamera, a mindent vero, es ott vannak a tesztkepek. Ezeket akar 1974-ben is el lehetett volna kesziteni az akkori csucstechnikaval, legfeljebb a sportruhazat lenne mas.
Mivel én Dx platformon kezdtem a valódi fotós pályafutásomat, szoknom kell még az optikák új tulajdonságait, látószög, vinyettálás, és a mélységélességgel, dinamikával kapcsolatban is kicsit más lett a kép. Szerencsére az utóbbi időben sikerült összeraknom egy értelmesebb optikai sort 20/2,8AF, 50/1.4D,80-200/2,8D, ezekkel azért könnyen megy az átállás.
Egy jóféle 85-öst vagy 105-öst még vadásznom kell.
A 16-85 G ED Dx-es obimmal még nem tudom mi lesz, ahhoz túl jó, hogy elkótyavetyéljem, a Dx-es crop viszont nem az igazi.
Többek között azért is álltam át az Fx-re, mert a hétköznapi fotózásra szinte már alig használtam a D90-est, a legtöbb mindennapi fotós feladatot a telefonom (Samsung S7) tökéletesen ellátja.
Egy kicsit olyan ez mint az alkohol, a hétköznapokra ha szomjas vagyok ott a sör, ha pedig minőségi élményt akarok kinyitok egy üveg jó bort.
A Nikon kisebb szenzornal a D90-el, nagyobbnal a D700-al olyan gepet, szenzort rakott le az asztalra, ami sokaig nagyon jol hasznalhato munka es jatekeszkoz. Kozben persze tovabb folyik a fejlesztes, az ujabb eszkozok termeszetesen jobbak ilyen-olyan szempontbol, de a legtobb esetben ezek a gepek vigan kiszolgaljak a fotosokat.
Ha a filmes fenykepezestol kozelitem meg a kerdest, ezek a vazak D200-D90-D300, D700 mindent tudnak kamerafunkcioban, a szenzorok pedig rugalmasabbak, erzekenyebbek, sokoldalubbak, mint a filmek. Filmmel szinte mindent le lehet, es le lehtett fenykepezni.