Miért vagy biztos benne? Milyen adatok alapján? Szerintem érdemes lenne beállni reggel az M7-es felhajtójára és a Törökbálint felé vezető útra, és megszámolni, hány gyerek hagyja el autóban a várost... A betöltetlen férőhelyekről gondolom van pontos adatod. Persze ha betöltetlen helyek vannak, az csak azért baj, mert akkor vannak pedagógusi állások is, amelyek továbbra is veszélyben lehetnek... (Nem értem, miért a kormány tehet arról, ha kiürül egy iskola.)
Én korábban írtam adatokat, amikről én tudok. Kértelek, és ismét kérlek, írd le, Te miről tudsz: hány pedagógusi állás szűnt meg Érden, és mennyi országosan? És tegyük mellé a lakosságszámokat is! Onnan kezdve egyszerű szorzás-osztás.
érdekes lenne területenként vizsgálni Igen, ez folyik most, ilyen adatok szerintem rendelkezésre állnak.
Jelenleg biztos vagyok benne, hogy százas nagyságrendben lehetne még felvenni az érdi iskolákba gyermekeket. Tehát ilyen veszély nem fenyeget-szerintem- hogy ha túl sokan jelentkeznének, akkor nem lenne hely.
A cél elérését szeretné, annak ellenére, hogy a kormányzati pénzkivonással arra kényszerítik, hogy pedagóguslétszámot építsen le és iskolát szüntessen meg.
Nem szeretnék számháborúzni, szerintem azért nem lehet országos átlagról beszélni, mert a minisztérium nem közölt ilyent (ha valaki tud ilyent, szóljon). Az érdi számokat pedig tévesen közölte (természetesen többet közölt a valóságnál). A kormánmyzati kénszer miatt elbocsátott aktív pedagógusok száma jóval 100 alatt van (figyelembe véve az eddig be nem töltött álláshelyek megszüntetését és a nyugdíjasokat).
Az érdi önkormányzat az évek óta drasztikusan csökkenő állami finanszírozás ellenére az idén több pénzt költött az iskolarendszerre, mint tavaly. Az iskolák megkapták a dologi költségek fedezetét (ez korábban nem mindig történt meg-lényegében ez is kiolvasható az ÁSZ nemrégiben nyilvánosságra került jelentéséből) és elvégzett olyan munkákat, amelyek egyes iskolákban 8 éve halogattak.
És a cél elérése érdekében bezárt egy iskolát, elbocsájtott rengeteg pedagógust (várom a választ, szerinted mennyit), aztán engedélyt kért a törvényben maximált osztálylétszámok megemelésére, végül pályázik költségvetési pénzre, mert túl nagy terhet jelentett a rengeteg pedagógus elbocsátása.
A megszüntetett iskola 123 tanulóját pedig kezelteti az iskolafogászaton.
Olvasom az államháztartás számait. A TB alapok támogatása több mint 900 milliárd Ft (964.1 milliárd). Nekiláttam számolgatni. Ez a 10 millió lakosra vetítve 96410 Ft/fő évente. Kis családomra számolva évente 482020 forintot költenek az általunk befizetett adókból(!) a társadalombiztosításra! És ezen felül van a TB befizetésünk (az a több)... Mellesleg a családunkban a létszám 40%-a befizető, míg a teljes népességnek szerintem ennél kisebb része aktív, vagyis a helyzet mégdurvább. Nem hiszem, hogy van a világon még egy ilyen rossz hatékonysággal működő rendszer, amit ilyen erőszakosan akarnak állami kézben tartani. Ugyan kinek használ, ha minden így marad?
mert a korábbiak közül egyik sem (!!) törődött ezzel. A 4 és a 14 évvel ezelőtti sem... Na igen. Persze kérdés, hogy valóban nem törődött, vagy "csak" nem tudott semmi eredményt felmutatni. Majd ha a ciklus végére elmondhatjátok, hogy ennek a vezetésnek ez és ez az eredménye ebben, akkor sokkal szívesebben hallgatom az ilyen megállapításokat.
ha ezek a gyermekek más településre járnak Járhatnának ide? Nincsenek ennek fizikai korlátjai? Tegyük fel, hogy mindenki, aki itt lakik, úgy dönt holnap, hogy átiratja a gyerekét Érdre! Van-e adat arról, hány gyerek akarna úgy Érdre járni általános iskolába, és hogyan viszonylik ez az iskolák kapacitásához?
És fölöttébb érdekes lenne területenként vizsgálni, hogy hány gyerek van ott, és mennyi jár a körzeti iskolába. Pl. az iskolák körzetei szerinti bontásban. Ez talán már az okokra is rávilágítana kissé. (És amíg ezt nem tudja a város vezetése, addig úgy vélem, csak politikai szólam lehet mindenféle javítási szándék.)
Akkor kérlek áruld el nekem, Neked milyen adatok állnak rendelkezésredre! Szívesen újraszámolnám. Hány pedagógust bocsátottak el az országban összesen, és hányat Érden?
De ahol a gyerekszám növekszik, ott ugyan hogy lehetséges ez???
Épp ez a nagy paradoxon, ezt kell kijavítani olyan iskolahálózat megteremtésével, amely bátorítja a szülőket, hogy ide irassák be a gyermekeiket. Ezt a célt tűzte ki a jelenlegi városvezetés, mert a korábbiak közül egyik sem (!!) törődött ezzel.
Mert addig sajnos hiába nézzük, hogy hány gyermek van és milyen dinamikában nő Érden az iskoláskorúak száma, ha ezek a gyermekek más településre járnak. Az iskolában a pedagógusok száma az ott tanuló gyermekek számának függvénye is...
az országos átlagnak közel kétszeresét (~1.8) kitevő pedagógusi állás szűnt meg, ha jól számoltam (azaz ha jók az adataim, amikből kiindultam)
Nem jók az adataid (rossz adatokat közölt a minisztérium, valszeg pártgyűjtésből származott), nem igaz ez az arány. Különösen nem, ha a II. Lajos iskola megszűnésének okait is vizsgáljuk és azt is, hogy az érdi oktatási rendszerben végbement gyermeklétszám-csökkenést nem követte a létszám évek óta, mint más városokban ez megtörtént.
És vajon van-e adatod arról, hogy Közép-Magyarországon Érden kívül hány pedagógust bocsátottak el (azaz a pedagógusok hány százalékát), és mennyit azokon a vidékeken, ahol amúgy is nagyobb a munkanélküliség? Félek, hogy a legtöbb iskola is ott szűnt meg, ahol amúgy is nagyobb a gazdasági lemaradottság. No meg attól is, hogy Érd az elbocsátásokban különösen súlyosan érintett volt, pláne, ha a gyerekszám alakulásával súlyoznánk az adatokat. Mert ha elfogy a gyerek, és nincs kit tanítani, az természetes, hogy bezárják az iskolát és elbocsátják a tanárokat. De ahol a gyerekszám növekszik, ott ugyan hogy lehetséges ez???
Nem mondom, hogy a Ti hibátok, hiszen ez évtizedes sara a városnak, de épp Érden nem önhibáján kívül bocsátotta el a város a pedagógusokat. Hanem mert a növekvő gyereklétszám ellenére nem épült megfelelő számú iskola a városban! Továbbra is tartom azt a véleményemet, hogy nagy bajban lenne az Önkormányzat, ha egyszer csak minden Érden lakó szülő érdi iskolába akarná beíratni a gyermekét. Vagyis ez szerintem nem volt túl szerencsés példa, mert egy súlyos önkormányzati hibának köszönhető, hogy itt az országos átlagnak közel kétszeresét (~1.8) kitevő pedagógusi állás szűnt meg, ha jól számoltam (azaz ha jók az adataim, amikből kiindultam).
És ha valaki a saját szakmájában nem talál munkát, az még nem feltétlen jelenti, hogy nincs munkaerőhiány a területen. Egyfajta strukturális problémát jelezhet ugyan, de az általános munkaerőhelyzetre vonatkozó következtetést levonni ebből minimum nem szerencsés.
Ezzel együtt a Kőrösiben meglepő örömhír volt, hogy az idén negyedik osztályban mindenki a választott nyelvet tanulhatja, és nem kellett áttenni angolul tanulni vágyó gyerekeket német csoportba. (Azért volt meglepő, mert korábban a hírek szerint ez nem volt gyakori. Mert a némettanároknak nem lehetett elegendő órát biztosítani, angoltanár meg relatíve kevés volt.)
... még igaz is lehet ... a meglátásai nagyon jók ... kár, hogy e végkövetkeztetés rossz. Bár a kisbachmannak bejött ... az apja meg a nagybátja lehet a negatív példája ...
Meg Budapest környékén, meg... Szóval be kell látni, hogy Magyarországon pár, valóban hátrányos helyzetű térségen kívül a munkanélküliség már olyan alacsony szintű, hogy az egészséges munkaerőmozgást is gátolja.
A szakácsokat kb. a szakácsok szokták -szogatni, mert egyfolytában évődnek. Mi döntően egyenruhában vagyunk, így nem nehéz minket megtalálni. A baj meg ott van, hogy nálunk nem a hagyományos szakácsmeló van, mert nem tartunk pld. levest, meg főzeléket. A jobb szakemberek inkább a hagyományos éttermekben dolgoznak. Akad azért nálunk is első rendű szakember. Azok pedig, akik pld. munkanélküli hivataltól jönnek, sajna csak pecsétet kérnek, és tovább állnak rögvest. Az igazság az, hogy minden dacára be kell látnunk, hogy Győr környékén, úgy tűnik nincs munkaerőhiány.
Azt hiszem, nem jol mondtam, amit. Azért hitted feddésnek.
Az alruha azert kell, hogy aki a szakacsot szokta b@ogatni, az téged is megtalaljon. Ne mondd, hogy ugyanazok a korülmények vannak, ha te is ott vagy, mint tulaj, és ha nem vagy ott. Ha annyira nem kapsz embert, akkor annak oka van. Lehet, hogy pénz, lehet, hogy munkakörülmények, de mas is lehet.